Lacra's blog: Omleta persana cu rosii: Omlete nu am prea postat, toata lumea stie tehnica si combinatiile,asa ca nu prea vedeam rostul unor retete pe care le face toata lumea. ...
Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
duminică, 24 martie 2013
Omleta persana cu rosii
Omlete nu am prea postat, toata lumea stie tehnica si combinatiile,asa ca nu prea vedeam rostul unor retete pe care le face toata lumea.
Dar totusi am vrut sa impartasesc o omleta draga mie, am amintiri frumoase legate de ea,dintre care cele frumoase sunt cele in care o serveam pe marginea drumului,intr-un fel de adapost din ramuri si frunze. Dupa ce o serveam,venea un ceai negru indulcit si trageam dintr-o pipa cu tutun de gust de mar.
Recomand sa o faceti cu rosii proaspete de gradina,iar pe timp de iarna puteti folosi pasta de tomate.
Se serveste cu paine proaspata si ceapa.
Ingrediente:
4 oua
500 gr de rosii de gradina
2 linguri de ulei
sare
piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Rosii se spala si se taie prin robot sau blender. Daca va deranjeaza pielita,le puteti curata inainte de a le introduce in robot.
Punem uleiul intr-o tigaie infierbantata si apoi adaugam rosiile taiate.
Le lasam sa se prajeasca pana se reduce zeama.
Separat,batem ouale si apoi le punem in tigaie.
Le mai lasam cateva minute,pana se intaresc ouale.
Servim omleta calda cu felii de ceapa taiata si paine proaspata.
POFTA BUNA!
Lacra's blog: Prajitura coca rasa
Lacra's blog: Prajitura coca rasa: ingrediente: 3 ouă 200 gr zahăr 200 ml ulei 1 plic praf de copt 1 plic zahăr vanilat un vărf de sare, esenţă de rom ...
Prajitura coca rasa
ingrediente:
- 3 ouă
- 200 gr zahăr
- 200 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat
- un vărf de sare,
- esenţă de rom
- coajă de portocală
- 800 gr făină
- 400 gr majun, sau gem prune (eu aş merge pe ceva mai mult majun ...cam spre 600 gr)
Se pun într-un castron ouăle întregi şi se mixează împreună cu zahărul, până ce acesta se dizolvă complet. Se pune apoi uleiul, esenţa de rom, zahărul vanilat, coaja de portocale, sare şi praful de copt. Se mixează toate până se omogenizează. Apoi se amestecă toate cu făina şi se frământă încet încorporând totul până se obţine o cocă tărişoară.
Din coca obţinută se ia un sfert din compoziţie şi se dă la frigider. Se tapetează o tavă cu unt şi făină.
Restul de cocă se întinde cu sucitorul şi se pune apoi în tavă. Peste aceasta se va întinde un strat de majun sau gem de prune. Se scoate apoi coca pusă la frigider şi se rade, pe răzătoarea mare, deasupra stratului de majun. Se dă totul la foc mic, în cuptorul încălzit dinainte, pentru 50 minute.
Se presară apoi zahăr pudră, aşa pentru decor.
Lacra's blog: Ochiuri de prepelita
Lacra's blog: Ochiuri de prepelita: Asadar ingrediente: 10 ciuperci 10 oua de prepelita putin ulei de masline pentru stropit o priza de paprika sare de mare Iei ci...
Ochiuri de prepelita
Asadar ingrediente:
10 ciuperci
10 oua de prepelita
putin ulei de masline pentru stropit
o priza de paprika
sare de mare
Iei ciupercile si le scoti piciorusul. Le clatesti printr-un jet de apa rece.
Intr-o tava pui o hartie de copt si pe hartia asta pui ciupercile cu palaria in jos. Dai la cuptor, incins dinainte, la treapta 7-8. Lasi asa vreo 7 minute.
Scoti tava, intorci palariile si pui in fiecare palarie cate un ou de prepelita. Stropesti cu putin ulei de masline si dai la cuptor pentru vreo 10 minute, sau pana ce oul s-a copt.
Scoti ochiurile de prepelita pe o farfurie, presari sare de mare, putina paprika si....
Lacra's blog: Prajitura Chinezeasca
Lacra's blog: Prajitura Chinezeasca: ingrediente: pentru blat 200 gr unt 200 gr zahar tos 200 gr miez de nuca macinat 6 albusuri 100 gr faina 2 linguri cacao pentru ...
Prajitura Chinezeasca
ingrediente:
pentru blat
200 gr unt
200 gr zahar tos
200 gr miez de nuca macinat
6 albusuri
100 gr faina
2 linguri cacao
pentru glazura:
6 galbenusuri
150 gr zahar tos
*ciocolata rasa pentru ornat
Incalzim cuptorul la 170-180 grade.
Vom face blatul procedand foarte simplu si usor. Frecam spuma untul cu zaharul tos, pana ce zaharul e aproape topit. Adaugam nucile macinate, cacao, faina si omogenizam. Incorporam albusurile batute spuma tare. Turnam compizitia intr-o tava potrivita (25*35 ) tapetata cu hartie de copt. Nivelam in strat uniform si dam la cuptor cam 15 minute. Blatul nu trebuie sa fie copt in totalitate cand punem glazura. Doar sa fie copt pe jumatate.... se va vedea putin crescut, ferm la atingere, dar moale in interior. Atunci e fix momentul in care punem stratul de glazura.
Glazura se obtine mixand galbenusurile cu zaharul tos, pana ce totul capata consistenta densa si vascoasa, iar zaharul e aproape topit. Turnam glazura peste blatul aproape copt, dupa cum v-am zis ceva mai sus. Nivelam, cu o spatula, in strat uniform si dam tava din nou la cuptor pana ce glazura e coapta, tare si ferma. In acest fel si blatul va fi copt exact cat trebuie.
Lasam prajitura la racit dupa care o taiem in patrate mari, cu ajutorul unui cutit cu lama lunga si tare, sters si incalzit bine in apa fierbinte dupa fiecare taietura. In felul asta glazura nu se va crapa foarte tare.
Razuim niste cioco deasupra sau stropim cu ciocolata calduta si consumam.
Pofta buna!
Lacra's blog: Prajitura cu Gem de Mere (de Post)
Lacra's blog: Prajitura cu Gem de Mere (de Post): Ingrediente: - 250gr margarina de calitate superioara - 10 linguri apa - 10 linguri ulei - 4-5 linguri zahar - 1 lingurita bica...
Prajitura cu Gem de Mere (de Post)
Ingrediente:
- 250gr margarina de calitate superioara
- 10 linguri apa
- 10 linguri ulei
- 4-5 linguri zahar
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- sare
- faina cat cuprinde
- 400-600gr gem de mere.
Preparare:
Din ingredientele enumerate (mai putin gemul de mere) se framanta un aluat potrivit de tare. Aluatul obtinut se inveleste in folie alimentara si se tine la frigider minim doua ore, dupa care se imparte in patru portii egale din care se fac foi, ce se vor pune alternativ in tava (foaie-mere, foaie-mere) si se termina cu foaie.
Se presara zahar deasupra dupa care se da la cuptorul incalzit in prealabil si se tine 40-50 minute (se face testul cu scobitoarea). Prajitura se taie rece.
Mentiuni:
In loc de gem de mere se pot folosi cu succes și mere proaspete. Merele se spala, nu se curata de coaja, se dau pe razatoarea cu dintii mari si se pun in tigaie la foc mic cu zahar dupa gust, un praf de scortisoara si se lasa sa scada sucul lasat de mere. cand nu se mai vede sirop in tigaie se iau de pe foc. Se lasa sa se raceasca pentru a putea fi folosite la prajitura.
Prajitura se coace in tava de 20 cm pe 30 cm.
Timp Preparare: 3 h
Complexitate: redusa
sâmbătă, 23 martie 2013
Lacra's blog: . SALATA DE CREIER
Lacra's blog: . SALATA DE CREIER: Ingrediente: 1 creier de viţel, o felie de paine muiată in lapte, 100 g ulei, zeamă de lămaie sau oţet, sare, piper. Cateva foi de salată...
. SALATA DE CREIER
Ingrediente:1 creier de viţel, o felie de paine muiată in lapte, 100 g ulei, zeamă de lămaie sau oţet, sare, piper. Cateva foi de salată verde şi cateva măsline.
Mod de preparare:
Se fierbe creierul . După ce s-a răcorit, se freacă intr-un castron şi
se amestecă cu miezul de paine muiat in lapte şi stors. Se freacă bine cu lingura
de lemn, adăugand cate puţin ulei. Se pun lămaie, sare şi piper. După gust se
poate adăuga, inainte de a servi, şi puţină ceapă tocată mărunt. Se aşază
frumos pe farfurie, se pun imprejur foi de salată verde şi măsline.
Lacra's blog: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI
Lacra's blog: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI: Ingrediente: 12 roşii mijlocii, putină carne de pasăre fiartă sau friptă, 3 — 4 ciuperci, sare, piper, puţin oţet. Pentru maioneză: 1 gă...
ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI
Ingrediente:12 roşii mijlocii, putină carne de pasăre fiartă sau friptă, 3 — 4 ciuperci, sare, piper, puţin oţet. Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g ulei.
Mod de preparare:
Se pregătesc roşiile după cum s-a arătat mai sus. Se lasă să se scurgă
după ce s-a pus sare, piper, oţet. Se taie mărunt un rest de carne de pasăre, fiert
sau fript, se amestecă cu maioneză, adăugand cateva ciuperci tăiate felii şi fierte
in apă cu sare. Se umplu roşiile scurse, se pune peste fiecare o felie de ciupercă
şi se aşază pe farfurie cu frunze de pătrunjel verde imprejur.
Lacra's blog: OUĂ RĂSCOAPTE CU SOS PICANT
Lacra's blog: OUĂ RĂSCOAPTE CU SOS PICANT: Ingrediente: 6 ouă, 2 gălbenuşuri, 1 Iinguriţă muştar, 100 g ulei, 2 castraveţi muraţi in oţet, un varf de linguriţă sare. Mod de...
OUĂ RĂSCOAPTE CU SOS PICANT
Ingrediente: 6 ouă, 2 gălbenuşuri, 1 Iinguriţă muştar, 100 g ulei, 2 castraveţi muraţi in oţet, un varf de linguriţă sare.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari. Cand sunt reci, se curăţă de coajă, se taie felii rotunde
şi se aşază pe o farfurie unele peste altele. Separat se face un sos de muştar cu
ou in felul următor: se pun intr-un castron o linguriţă de muştar, gălbenuşurile
crude şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn pană s-a amestecat oul
cu muştarul, apoi se adaugă puţin cate puţin ulei. Cand sosul este gata, se
adaugă 2 — 3 castraveţi in oţet şi capetele de albuş răscoapte, toate tăiate
foarte mărunt. Se potriveşte de sărat şi de acru. Este bine ca sosul să fie puţin
mai sărat. Acest sos se toarnă peste feliile de ou aşezate in farfurie, iar imprejur
se pun foi de salată verde şi felii de ridichi. In sos se poate adăuga şi puţin oţet.
OUĂ UMPLUTE CU PASTĂ DE PEŞTE
Ingrediente: 6 ouă, 50 g unt, 1 linguriţă pastă de peşte (anchois), cateva frunze de salată verde.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari. După ce s-au răcit, se curăţă şi se taie in lung. Se scoate cu grijă gălbenuşul din albuş, fără ca albuşul să se rupă. Gălbenuşurile se pun intr-un castron şi se adaugă untul şi o linguriţă de pastă de peşte ce se cumpără gata preparată. Se freacă totul bine pană ce se obţine o pastă omogenă cu care se umplu albuşurile. Se aşază pe o farfurie şi se pun imprejur frunze de salată verde.
Lacra's blog: urzica planta medicinala
Lacra's blog: urzica planta medicinala: MODURI DE FOLOSIRE Infuzie: A se folosi 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa; a se opari doar si a se lasa sa ,,traga" putin. Ti...
urzica planta medicinala
MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie: A se folosi 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa; a se opari doar si a se lasa sa ,,traga" putin.
Tinctura de urzica: Radacinile, scoase din pamint primavara sau toamna, sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pina la git. Se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.
Bai de picioare: Cite 2 miini pline de radacini bine spalate si periate si de urzici proaspete (tulpina si flori) se lasa peste noapte in 5 litri apa si se incalzesc a doua zi pina dau in clocot. Se introduc picioarele in baia facuta cit de fierbinte se suporta si se tin 10 minute. Urzicile ramin in apa in timpul baii. Aceasta baie de picioare poate fi folosita inca de 2-3 ori, daca este reincalzita.
Spalat pe cap: De 4-5 ori cite 2 miini pline cu urzici proaspete sau uscate se pun intr-o oala de 5 litri cu apa rece si se incalzesc incet, pe foc mic, pina la fierbere. Se trage oala deoparte si se lasa sa stea 5 minute. Daca se folosesc radacini de urzici, se pun 2 miini pline de radacini sa stea peste noapte in apa rece, se incalzeste totul a doua zi pina da in clocot si se lasa sa stea 10 minute. Pentru spalatul pe cap ar trebui intrebuintat in acest caz sapun medicinal.
Infuzie: A se folosi 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa; a se opari doar si a se lasa sa ,,traga" putin.
Tinctura de urzica: Radacinile, scoase din pamint primavara sau toamna, sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pina la git. Se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.
Bai de picioare: Cite 2 miini pline de radacini bine spalate si periate si de urzici proaspete (tulpina si flori) se lasa peste noapte in 5 litri apa si se incalzesc a doua zi pina dau in clocot. Se introduc picioarele in baia facuta cit de fierbinte se suporta si se tin 10 minute. Urzicile ramin in apa in timpul baii. Aceasta baie de picioare poate fi folosita inca de 2-3 ori, daca este reincalzita.
Spalat pe cap: De 4-5 ori cite 2 miini pline cu urzici proaspete sau uscate se pun intr-o oala de 5 litri cu apa rece si se incalzesc incet, pe foc mic, pina la fierbere. Se trage oala deoparte si se lasa sa stea 5 minute. Daca se folosesc radacini de urzici, se pun 2 miini pline de radacini sa stea peste noapte in apa rece, se incalzeste totul a doua zi pina da in clocot si se lasa sa stea 10 minute. Pentru spalatul pe cap ar trebui intrebuintat in acest caz sapun medicinal.
Lacra's blog: RISOTO CU FICAT
Lacra's blog: RISOTO CU FICAT: 1 1/2 ceaşcă orez, 3 linguri unt, 4 ceşti zeamă de carne, 200 g ficat, unt proaspăt cat o nucă. Se pregăteşte orezul ca mai sus, se taie...
RISOTO CU FICAT
1 1/2 ceaşcă orez, 3 linguri unt, 4 ceşti zeamă de carne, 200 g ficat, unt
proaspăt cat o nucă.
Se pregăteşte orezul ca mai sus, se taie in bucăţele mici ficatul şi se
inăbuşă cu puţin unt, fără insă să se usuce. Cand orezul este fiert, se adaugă
puţin unt proaspăt, se aşază intr-o formă de tablă unsă cu unt, de preferinţă cu
gaură la mijloc. Se pune apoi ficatul, după ce a fost sărat cat trebuie, apăsandu-l
puţin cu ingura, astfel incat să intre in orez. Se dă cateva minute la cuptor, apoi
se răstoarnă pe farfurie. Se serveşte cu sos de roşii sau de ciuperci
Lacra's blog: . MANCARE DE GULII
Lacra's blog: . MANCARE DE GULII: 6 gulii mijlocii, 1 lingură unt sau untură, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă, 1 lingură bulion, 2 linguriţe za...
mancare de gulii
6 gulii mijlocii, 1 lingură unt sau untură, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 ceaşcă
zeamă de carne sau apă, 1 lingură bulion, 2 linguriţe zahăr, sare.
Se aleg numai gulii tinere, celelaltfe fiind aţoase. Se curăţă şi se taie felii
groase de jumătate centimetru şi se inăbuşă cu puţin unt sau untură. Separat se
rumeneşte o ceapă tăiată mărunt, se adaugă făina, se sting cu puţină zeamă de
carne sau cu apă. Se adaugă bulion de roşii şi două linguriţe de zahăr ars. Se
toarnă peste gulii, se lasă să scadă. Se serveşte fierbinte.
Lacra's blog: MANCARE DE ŢELINĂ
Lacra's blog: MANCARE DE ŢELINĂ: 6 ţeline, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, 1 linguriţă zahăr, 3 linguri ulei, pătrunjel verde tocat, sare. Se curăţă ţelina...
MANCARE DE ŢELINĂ
6 ţeline, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, 1 linguriţă zahăr, 3
linguri ulei, pătrunjel verde tocat, sare.
Se curăţă ţelina, se taie felii care se prăjesc cu puţin ulei. Se aşază in
cratiţă. In tigaia in care s-a prăjit ţelina, se mai adaugă o lingură de ulei şi se
rumeneşte o ceapă tocată; se pune făină, se stinge cu puţină apă, se adaugă
bulion, sare şi zahăr. Se toarnă sosul peste ţelina din cratiţă şi se dă o jumătate
de oră la cuptor. Mancarea se serveşte răcorită, după ce s-a presărat deasupra
pătrunjel verde tocat mărunt.
Lacra's blog: VARZĂ ACRĂ CU MĂSLINE
Lacra's blog: VARZĂ ACRĂ CU MĂSLINE: 1 varză mare, 3 linguri ulei, 150 g măsline, 1 linguriţă boia de ardei. Dacă varza murată este prea acră, se spală intai in apă. Se scurg...
VARZĂ ACRĂ CU MĂSLINE
1 varză mare, 3 linguri ulei, 150 g măsline, 1 linguriţă boia de ardei.
Dacă varza murată este prea acră, se spală intai in apă. Se scurge bine şi
se taie ca fideaua. Se rumenesc in ulei două cepe tăiate mărunt, se adaugă
varza. Cand incepe să se rumenească, se pune o linguriţă de boia de ardei
muiată intr-o ceaşcă de apă, şi se lasă să fiarbă inăbuşit. La ultimele clocote se
adaugă cateva măsline spălate cu apă călduţă. Dacă este necesar, din cand in
cand se adaugă la varză puţină apă. Se potriveşte de sare. Varza trebuie sa fie
scăzută.
Lacra's blog: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ
Lacra's blog: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ: 12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată verde. Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g...
ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ
12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată
verde. Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g ulei.
Se aleg roşii mijlocii, se taie un capac, se scobesc. Se presară sare, piper, puţin oţet şi se lasă la o parte, să se scurgă. Se fierbe in apă 100 g de orez; se scurge bine şi se amestecă cu două linguri de maioneză pregătită cu muştar şi cu doi ardei copţi, tăiaţi mărunt. Se umplu roşiile, se aşază pe farfurie, cu salată verde sau cu frunze de pătrunjel imprejur.
Lacra's blog: SFATURI ŞI LĂMURIRI
Lacra's blog: SFATURI ŞI LĂMURIRI: Orice mancare cu sos este mai gustoasă dacă se ţine o jumătate de oră la cuptor inainte de a fi servită la masă. Pentru a nu se intări,...
SFATURI ŞI LĂMURIRI
Orice mancare cu sos este mai gustoasă dacă se ţine o jumătate de oră la cuptor inainte de a fi servită la masă.
Pentru a nu se intări, ficatul nu trebuie sărat inainte de a fi fript.
Pentru prăjit este bine să se amestece untură cu ulei in părţi egale.
Inainte de a frige in untură peşte, carne sau zarzavat, acestea trebuie bine zvantate cu o carpă. Numai astfel se vor rumeni frumos.
Supele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt proaspăt, după ce au fost luate de pe foc.
Untul se păstrează mai multă vreme proaspăt dacă se ţine in apă fiartă cu puţină sare, bine răcită.
1) Se foloseşte termenul de ulei in loc de untdelemn, deoarece la noi in ţară se intrebuinţează la gătit ulei obţinut din plante indigene, pe cand untdelemnul se obţine din măsline.
Untul puţin iute, sau care are vreun iz, recapătă gustul bun dacă se spală in apă cu puţin bicarbonat. De exemplu, pentru 1/2 kg unt se pune intr-un castron 1/2 l de apă şi o linguriţă rasă de bicarbonat. Se amestecă bine untul cu
o lingură de lemn curată, se limpezeşte apoi in două, trei ape reci.
Untul bătut spumă se obţine repede dacă se taie untul proaspăt in bucăţele mici intr-un vas care se introduce in alt vas cu apă caldă.
Cum incepe să se moaie, fără să se topească, se scoate din vasul cu apă caldă, se amestecă şi se bate apoi spumă la loc răcoros.
Frişcă bătută. Inainte de a fi bătută, frişca se ţine două ore la gheaţă. Se bate pe gheaţă pană se face spumă, dar nu mai mult, pentru a nu se face unt.
Zahărul se pune numai la urmă, cand este aproape bătută, in proporţie de o lingură la 1/4 kg de frişcă.
Frişca bătută cu zahăr, intrebuinţată la torturi şi la prăjituri, trebuie bine scursă inainte de a fi folosită, deoarece zerul pe care il lasă strică atat gustul, cat şi forma prăjiturii.
Zahăr vanilat. Intr-un borcan bine inchis se pune zahăr pisat şi un baton de vanilie. Pe măsură ce se intrebuinţează, se adaugă alt zahăr in loc.
Cand vanilia nu mai dă parfum, se inlocuieşte cu alta proaspătă. In loc de vanilie se poate intrebuinţa vanilină.
Dulceaţa nu se zahariseşte dacă se şterge marginea tingirii, in timpul fiertului, cu o carpă curată, muiată in apă rece.
Nucile intrebuinţate la torturi şi prăjituri capătă un gust plăcut de alune cand sunt prăjite puţin in cuptor, inainte de a fi folosite.
Magiunul, marmelada, peltelele se pun calde in borcane. Cand acestea sunt de sticlă, se infăşoară cu o carpă udă ca să nu plesnească.
Praful de copt. Este un praf care face să crească aluaturile. Se găseşte in comerţ.
Fecula este făină extrasă din cartofi. Se intrebuinţează in cofetărie pentru a lega unele creme şi sosuri. Dă un gust mult mai fin ca făina de griu. Se vinde in pachete la unele magazine.
Glucoza se intrebuinţează mult in cofetărie ca adaos pe langă zahăr, la prepararea siropului, a şerbetului, pentru glazuri etc. Se aseamănă cu mierea, fiind transparentă, dar fără culoare, şi se găseşte in comerţ la unele magazine
sau la fabricile de bomboane.
Lacra's blog: tort alcazar
Lacra's blog: tort alcazar: Timp de preparare: 40 min Ingrediente: Blatul: 6 oua, 1 cutie de instant puding de ciocolata, ½ pahar zahar Crema: 2 cutii de smintina...
tort alcazar
Timp de preparare: 40 min
Ingrediente:
Blatul: 6 oua, 1 cutie de instant puding de ciocolata, ½ pahar zahar
Crema: 2 cutii de smintina pentru frisca, 1 pahar lapte, o cutie de instant puding de vanilie
Sirop: 2 lingurite ness cafe + 1 lingurita zahar + ½ pahar apa calda .Sos de ciocolata: 150 g ciocolata amaruie, 2 linguri lapte, 2 oua
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade
Blatul: se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga
galbenusurile batute bine si cutia de instant puding. Se unge o tava de tort cu unt, se toarna in
tava si se da la cuptor circa 20-25 de minute. Cind blatul , este gata se lasa sa se raceasca si se stropeste cu siropul de ness cafe.
Crema: se bate frisca cu paharul de lapte si instant pudingul cu foarte mare atentie sa nu devina ca untul.
Se unge blatul cu crema.
Sosul de ciocolata: se topeste ciocolata , impreuna cu cele 2 linguri de lapte. se adauga cele 2
galbenusuri, amestecindu-se repede sa nu se coaguleze. Deoparte se bat spume cele 2 albusuri
si se amesteca cu sosul de ciocolata. Se toarna cald peste prajitura. Se da la frigiderminimum
2 ore inainte de servire.Se poate orna o farfurie cu sos de ciocolata, de presarat citeva nuci tocate si se aseaza felia de tort pe farfurie.
Lacra's blog: Geagic (Salata turceasca)
Lacra's blog: Geagic (Salata turceasca): Timp de preparare: 5 min Ingrediente: 2-3 catei usturoi, 1 l iaurt, 3 castraveciori verzi, o legatura de marar. Mod de preparare: Se...
Geagic (Salata turceasca)
Timp de preparare: 5 min
Ingrediente:
2-3 catei usturoi, 1 l iaurt, 3 castraveciori verzi, o legatura de marar.
Mod de preparare:
Se piseaza usturoiul, se curata partial castravetii si apoi se rad pe o razatoare mare sau se fac
cubulete foarte mici. Mararul se toaca fin. Se adauga iaurtul si sarea, dupa care se amestecaoate ingredintele.Se serveste la mancarurile grase, in special de berbec.
Lacra's blog: Salata de macaroane cu peste afumat
Lacra's blog: Salata de macaroane cu peste afumat: Ingrediente: 200 gr. macaroane scurte, sare, castraveti acri (cam 100 gr.), 1 ceapa, 100 gr. maioneza, 1 l egatura de marar, piper proasp...
Salata de macaroane cu peste afumat
Ingrediente:
200 gr. macaroane scurte, sare, castraveti acri (cam 100 gr.), 1 ceapa, 100 gr. maioneza, 1 legatura de marar, piper proaspat macinat, 1 castravete verde mijlociu, 200 gr. fileuri de pesteafumat (macrou).
Mod de preparare:
Se fierb macaroanele in multa apa cu sare, fara a le lasa sa se inmoaie prea mult. Se strecoara,
lasandu-se sa se scurga bine apa. Se taie castraveciorii murati in rondele subtiri (saramura se
pastreaza). Se curata ceapa, se toaca marunt. Se amesteca maioneza, saramura de castraveti
(3-4 linguri), ceapa tocata si mararul tocat. Se sareaza si se pipereaza puternic. Se toarna
peste macaroane si se amesteca si cu castraveciorii murati. Se lasa o ora sa se patrunda. Se
curata de coaja castravetele crud si se taie in cubulete. Se pune si el in salata, se mai sareaza
si pipereaza o data. Se taie fileurile de macrou afumat in bucati potrivite, care se aseaza peste
salata. (Macaroanele absorb mult lichid. Daca lasati salata sa astepte prea mult si vi se pare ca s-a uscat, mai adaugati putin lapte).
Lacra's blog: . Somon la cuptor cu sos de portocale
Lacra's blog: . Somon la cuptor cu sos de portocale: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 4 buc file de somon, sare, piper, 3 lingurite condiment amestecat (chimen, rozmarin, cimbru), ul...
. Somon la cuptor cu sos de portocale
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
4 buc file de somon, sare, piper, 3 lingurite condiment amestecat (chimen, rozmarin, cimbru),ulei de masline; pentru sos: o ceapa verde taiata marunt, o portocala taiata bucatele, 10masline verzi tocate, o lingurita suc de portocale, o lingurita suc de lamiie.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul. Intre timp, se prepara sosul. Intr-un vas de marime medie se amestecaeapa, portocala, maslinele, sucul de portocale si cel de lamiie, sare si piper. Fileurile de pestese ung cu ulei de masline, se sareaza si se pipereaza, dupa care se condimenteaza. Cindcuptorul s-a incins, se pune somonul pentru 17 minute. Este posibil sa nu arate facut, dar este patruns. Se serveste cu sosul separat.
Lacra's blog: . Musaca de cartofi moldoveneasca
Lacra's blog: . Musaca de cartofi moldoveneasca: Ingrediente: 2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui - la alegere), 1 ceapa mijlocie 1 lingurita boia de ardei d...
. Musaca de cartofi moldoveneasca
Ingrediente:
2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui - la alegere), 1 ceapa mijlocie
1 lingurita boia de ardei dulce, sare, piper, 1 ligura unt/margarina, 2 linguri smantana, 1
lingura ulei, 100 g branza mozzarella/cascaval.
Mod de preparare:
Cartofii se curta de coaja si se pun la fiertin apa cu sare, taiati in 4 , ca pentru piure-ul de
cartofi. Cand s-au fiert se strecoara de apa in care s-au fiert si se strivesc; se amesteca cu
smantana, untul/margarina, sare, piper(dupa gust). Intr-o tigaie/cratita se pune uleiul si ceapa taiata marunt, dupa care se adauga carnea tocata, boiaua dulce sarea si piperul. Se ia de pe foc cand carnea este bine prajita.
Intr-o tava dreptunghiulara se pune un strat de cartofi piure apoi un strat de carne apoi un alt
strat de cartofi piure. Atentie!!! Tava NU SE UNGE! Deasupre ultimului strat de cartofi se
pune branza razalita si se da cuptor, flacara medie pentru cam 15 min. sau pana branza se
rumeneste. Musacaua se serveste calda cu salata de rosii, de varza sau orice alta muratura
aveti prin casa.
Lacra's blog: . Racituri (piftie) de porc
Lacra's blog: . Racituri (piftie) de porc: Ingrediente: Pentru 10 portii: 500 g picioare de porc, 1,250 kg cap de porc, 500 g carne de porc, 150 g telina, 150 g morcovi, 150 g cea...
. Racituri (piftie) de porc
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 500 g picioare de porc, 1,250 kg cap de porc, 500 g carne de porc, 150 g
telina, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 75 g usturoi, 50 g sare, 2 oua fierte.
Mod de preparare:
Capetele si picioarele de porc se trec prin flacara, se înlatura unghiile, se taie in bucati, se
spala si se oparesc. Zarzavatul se curata, se spala; usturoiul se piseaza si se adauga putina
apa, ouale se taie felii, capul de porc, picioarele si carnea de porc se fierb in apa rece cu sare. Dupa spumare, se adauga zarzavatul si se continua fierberea la un foc moderat, pina se de sprinde carnea de pe oase. Carnea, curatata de pe oase (cap si picioare), se pune in
portii, in farfurii sau forme decorate cu felii de oua si de morcov taiate cit mai frumos. Supa se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se adauga usturoiul strecurat. Supa astfel pregatita se toarna peste carne in farfurii sau in forme. Se pastreaza la rece.
Lacra's blog: SPAGHETE IN FORMĂ
Lacra's blog: SPAGHETE IN FORMĂ: 300 g spaghete, 2 linguri unt, 1 Iingură făină, 1 ou, 100 g ciuperci, 1 lingură branză, sare. Pentru aluat: 150 g făină, 1 gălbenuş, 50 g...
SPAGHETE IN FORMĂ
300 g spaghete, 2 linguri unt, 1 Iingură făină, 1 ou, 100 g ciuperci, 1 lingură
branză, sare. Pentru aluat: 150 g făină, 1 gălbenuş, 50 g untură, 2 linguri
apă, sare.
Se face un aluat din făină, untură, un galbenuş, apă, sare, cu care se
imbracă o formă rezistentă la foc. Se opreşte un rond de aluat pentru capac. Se
fierb spaghetele in apă cu sare, se scurg. Separat se face un sos potrivit de
legat, din unt, făină şi o ceaşcă de apă, la care se adaugă un ou. Se amestecă
cu spaghetele şi se pun ciupercile fierte sau inăbuşite in unt. Se potriveşte de
sare. Se aşază in forma imbrăcată in aluat, se acoperă cu capacul de aluat, care
se lipeşte pe margini cu apă rece, şi se coc la cuptor, Se răstoarnă şi după
dorinţă se servesc cu salată verde.
Lacra's blog: ALIVANCĂ
Lacra's blog: ALIVANCĂ: 400 g branză de vacă, 4 ouă, 4 linguri mălai, 2 linguri făină, 2 linguri smantană, 1 lingură unt, 1 ceaşcă smantană pentru servit. Se fr...
ALIVANCĂ
400 g branză de vacă, 4 ouă, 4 linguri mălai, 2 linguri făină, 2 linguri
smantană, 1 lingură unt, 1 ceaşcă smantană pentru servit.
Se freacă intr-un castron branza de vacă pană devine ca o cremă. Se pun
pe rand ouăle, mălaiul, făina, smantana, untul. Se pune sare. Se amestecă bine
compoziţia şi se toarnă intr-o tavă unsă cu unt sau aşternută cu foi de varză. Se
coace la cuptor la foc potrivit. Se taie in bucăţi, se servesc fierbinţi cu smantană
proaspătă. Alivanca nu trebuie lăsată să aştepte deoarece se măreşte stand.
. GĂLUŞTE DE BRANZĂ LA CUPTOR
250 g apă, 60 g unt sau untură, 150 g făină, 4 ouă, 2 linguri branză, sare,
piper. Pentru sos: 1 lingură unt, 2 imguri făină, 2 ceşti lapte, 2 linguri
branză rasă, sare.
Se pun intr-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un varf de cuţit de
sare. Cand dau in clocot se toarnă făina, toată odată, şi se amestecă bine pană
se desprinde aluatul de pe cratiţă.
Se dă la o parte, se mai amestecă puţin şi cand s-a mai răcorit, se adaugă
pe rand ouăle. Compoziţia nu trebuie să fie prea moale. Se pune puţin piper şi
branză rasă.
Se pregăteşte o cratiţă cu apă clocotită şi sare, se ia cu linguriţa din
compoziţie şi se dă drumul găluştelor in apă. Se fierb la foc mic cam 20 de
minute, să nu se sfarime. Intre timp se pregăteşte sosul. Se prăjeşte o lingură
bună de făină intr- o lingură de unt, se stinge cu lapte şi se face un sos potrivit de
legat. Se pune sare şi, după ce s-a mai răcorit, două linguri de branză rasă. Se
aşază găluştele intr-o formă cu puţin unt, se toarnă sosul deasupra, se presară
branză şi se dă la cuptor la foc potrivit, o jumătate de oră.
Lacra's blog: Iepure cu masline
Lacra's blog: Iepure cu masline: 400 g făină, 30 g drojdie, 2 ouă intregi, 1 gălbenuş, 1 pahar de lapte, 2 linguriţe zahăr, 1/2 linguriţă sare, 1 lingură rom, vanilie sau...
Iepure cu masline
400 g făină, 30 g drojdie, 2 ouă intregi, 1 gălbenuş, 1 pahar de lapte, 2
linguriţe zahăr, 1/2 linguriţă sare, 1 lingură rom, vanilie sau vanilină. Pentru
cremă: 125 g unt, 100 g zahăr pudră.
Se cerne făina intr-o covată şi se face loc la mijloc. Se-parat se freacă
drojdia cu două linguriţe de zahăr şi puţin lapte pană se face ca o cremă. Se
toarnă peste făină, se adaugă două ouă intregi şi un gălbenuş, frecat cu sare,
laptele cald, o lingură de rom şi vanilie. Se frămantă bine pană se face băşici.
Aluatul trebuie să fie potrivit de moale. Se lasă la cald să crească. Se freacă
untul proaspăt cu zahărul pisat pană se face spumă. Cand aluatul a crescut, se
răstoarnă pe masa de aluat presărată cu făină, se intinde o foaie groasă de 1
cm, iar deasupra se intinde crema de unt intr-un strat cat mai uniform. Se
rulează sul şi se taie in bucăţi de 3 — 4 cm, care se aşază pe una din feţe, intr-o
formă rotundă, unsă cu unt (nu se aşază bucăţile prea indesate ca să aibă loc să
crească). Se lasă să crească, se ung cu albuş şi se coc la foc potrivit. Cand sunt
gata se presară cu zahăr pudră.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)