Lacra's blog:
SUPĂ DEASĂ DE FASOLE BOABE (CREMĂ)4 l apă, zarzav...: SUPĂ DEASĂ DE FASOLE BOABE (CREMĂ) 4 l apă, zarzavat de supă, 300 g fasole, 1 ceapă, unt proaspăt cat o nucă sau ulei. Fa...
Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
duminică, 24 martie 2013
SUPĂ DEASĂ DE FASOLE BOABE (CREMĂ)
4 l apă, zarzavat de supă, 300 g fasole, 1 ceapă, unt proaspăt cat o nucă
sau ulei.
Fasolea aleasă şi spălată se fierbe intr-o oală cu apă; după ce dă in
clocot, se scurge apa şi se toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat
in patru, o ceapă mare şi un pătrunjel cu frunze. Se lasă să fiarbă pe foc mic. Se
incearcă dacă a fiert luand un bob de fasole şi strivindu-l intre degete. Se scoate
zarzavatul şi se trece prin sită fasolea şi ceapa, cat sunt incă fierbinţi. Se
subţiază cat trebuie cu zeama lor. Se lasă să mai dea cateva clocote,
amestecand mereu, ca să nu se prindă de fund. După ce se ia de pe foc, se
adaugă o bucăţică de
unt proaspăt sau o lingură de ulei. Se serveşte cu bucăţele
de paine prăjită in unt.
Lacra's blog: . SOS PENTEU FRIPTURI1 lingură unt, 1 lingură f...
Lacra's blog:
. SOS PENTEU FRIPTURI
1 lingură unt, 1 lingură f...: . SOS PENTEU FRIPTURI 1 lingură unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne, 1 lingură oţet, 1 linguriţă muştar, 100 g cuiperci, unt p...
. SOS PENTEU FRIPTURI
1 lingură unt, 1 lingură f...: . SOS PENTEU FRIPTURI 1 lingură unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne, 1 lingură oţet, 1 linguriţă muştar, 100 g cuiperci, unt p...
. SOS PENTEU FRIPTURI
1 lingură unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne, 1 lingură oţet, 1linguriţă muştar, 100 g cuiperci, unt proaspăt cat o nucă, sare.
Se prăjeşte o lingură de făină cu 1/2 lingură de unt, ţinandu-se pe foc pană incepe să se rumenească. Se stinge cu zeama de carne, la care s-a adăugat oţetul şi o Iinguriţă de muştar. Se lasă să dea un clocot. Se inăbuşă in unt ciupercile tăiate felii, se amestecă cu sosul, adăugand şi unt proaspăt cat o nucă. Dacă nu se serveşte imediat, se ţine la cald intr-un vas cu apă fierbinte.
Lacra's blog: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ 12 roşiimijlocii, 2 ard...
Lacra's blog:
ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ
12 roşiimijlocii, 2 ard...: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ 12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată verde. Pentru maioneză: 1 g...
ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ
12 roşiimijlocii, 2 ard...: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ 12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată verde. Pentru maioneză: 1 g...
ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ
12 roşii
mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată
verde.
Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g ulei.
Se aleg roşii
mijlocii, se taie un capac, se scobesc. Se presară sare, piper, puţin oţet şi
se lasă la o parte, să se scurgă. Se fierbe in apă 100 g de orez; se scurge
bine şi se amestecă cu două linguri de maioneză pregătită cu muştar şi cu doi
ardei copţi, tăiaţi mărunt. Se umplu roşiile, se aşază pe farfurie, cu salată verde
sau cu frunze de pătrunjel imprejur.
Lacra's blog: BACLAVA
Lacra's blog: BACLAVA: Ingredinte: un pachet foi de placinta 350 grame nuca 150 grame unt 1 lingurita scortisoara cuisoare 400 ml apa 5 linguri de zahar ...
BACLAVA
Ingredinte:
un pachet foi de placinta
350 grame nuca
150 grame unt
1 lingurita scortisoara
cuisoare
400 ml apa
5 linguri de zahar
6-7 linguri de miere
zeama de la 1/2 lamaie
Nucile se rumenesc in cuptor, se maruntesc si se amesteca impreuna cu o lingurita de scortisoara.
Untul se topeste si se lasa sa se raceasca.
Se iau cate doua foi de placinta, se presara cu nuca, se strang pe jumatate, se rasucesc de ambele capete, in acelasi timp, in sensuri opuse. Rulouri obtinute se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Baclavaua se taie, se stropeste cu untul racit si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Se pregateste siropul: apa se fierbe timp de 10-15 minute impreuna cu zaharul, un praf de sare, zeama de lamaie si cateva cuisoare. Se lasa sa se racoreasca si apoi se adauga mierea.
Cand baclavaua s-a rumenit in cuptor, se scoate tava, se lasa sa se raceasca 5 minute, iar apoi se insiropeaza (ideal ar fi cateva ore la frigier). Inainte se servire se poate presara cu nuci maruntite sau fistic.
Lacra's blog: Prajitura cu Fructe Uscate
Lacra's blog: Prajitura cu Fructe Uscate: Ingrediente: 40 g stafide 2 linguri rom 100 g ciocolata amaruie 180 g faina 200 g fructe uscate (smochine, curmale, caise) 4 oua 1...
Lichior de oua
Ingrediente:
3 galbenusuri
300 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
1/2 l lapte
250 ml alcool rafinat
Preparare:
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul,se adauga plicurile cu zahar vanilat, laptele fiert si racit si se amesteca bine pana se topeste tot zaharul.Dupa aceea se adauga alcoolul rafinat preferabil de 96* , se amesteca ,se toarna in sticle(din sticla)si se tin in camara.
Mentiuni:
E bine sa se agite sticlele in fiecare zi si cu cat sta mai mult se ingroase si e mai bun...
Timp Preparare: 10 '
Complexitate: redusa
Lacra's blog: Prajitura cu Fructe Uscate
Lacra's blog: Prajitura cu Fructe Uscate: Ingrediente: 40 g stafide 2 linguri rom 100 g ciocolata amaruie 180 g faina 200 g fructe uscate (smochine, curmale, caise) 4 oua 1...
Prajitura cu Fructe Uscate
Ingrediente:
40 g stafide
2 linguri rom
100 g ciocolata amaruie
180 g faina
200 g fructe uscate (smochine, curmale, caise)
4 oua
170 g unt
120 g zahar
1 plic de zahar vanilat
coaja de lamaie
50 g nuci tocate
sare
Preparare:
Ciocolata tocata bucatele se amesteca cu faina. Stafidele se inmoaie in rom. Fructele uscate se taie marunt. Ouale se separa.
Untul se freaca cu jumatate de zahar, zaharul vanilat. Se adauga coaja de lamiie, galbenusurile, fructele uscate si nucile, ciocolata cu faina si stafidele cu rom. La sfirsit se adauga albusurile batute spuma cu cealalta jumatate de zahar.
Se pune intr-o forma de chec mai mare tapetata cu unt si faina si se coace 50 de minute in cuptorul incins la 170 de grade. Se pudreaza cu zahar pudra.
Mentiuni:
E perfecta pentru ceaiul de dupa masa, mai ales iarna cind fructele uscate sunt foarte importante pentru organism.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
POFTA BUNA!
Lacra's blog: Prajitura cu Fulgi de Ovaz (de Post)
Lacra's blog: Prajitura cu Fulgi de Ovaz (de Post): Ingrediente: 1 pachet de margarina (200-250 gr) 8 linguri de zahar 4 linguri de miere 4 linguri de cacao esenta de rom dupa gust va...
Prajitura cu Fulgi de Ovaz (de Post)
Ingrediente:
1 pachet de margarina (200-250 gr)
8 linguri de zahar
4 linguri de miere
4 linguri de cacao
esenta de rom dupa gust
vanilie dupa gust
4-5 linguri de nuca macinata (optional)
1 punga de fulgi de ovaz (eu am pus 160 gr si parca este putintel ca moale)
Preparare:
Margarina se pune la foc si se inmoaie, se adauga in ea zaharul, cacaoa, mierea, se tin pe foc pana se topeste toata margarina si zaharul (aproximativ 2 minute).
Se ia de pe foc, se adauga esenta de rom si vanilie (daca doriti se poate pune si coaja de lamaie, rasa), nuca macinata si fulgii de ovaz, se pune din nou pe flacara si se amesteca incontinuu 1-2 minute. Aveti grija ca tinde sa se lipeasca de fundul cratitei si sa se arda.
Se toarna compozitia intr-o tava de sticla care a fost unsa in prealabil cu margarina.
Se decoreaza dupa dorinta, sau se lasa asa cum este. Eu am decorat cu zahar caramel pisat si fulgi de cocos si a iesit ceva demential .... bun, bun, bun
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
Lacra's blog: Omleta persana cu rosii
Lacra's blog: Omleta persana cu rosii: Omlete nu am prea postat, toata lumea stie tehnica si combinatiile,asa ca nu prea vedeam rostul unor retete pe care le face toata lumea. ...
Omleta persana cu rosii
Omlete nu am prea postat, toata lumea stie tehnica si combinatiile,asa ca nu prea vedeam rostul unor retete pe care le face toata lumea.
Dar totusi am vrut sa impartasesc o omleta draga mie, am amintiri frumoase legate de ea,dintre care cele frumoase sunt cele in care o serveam pe marginea drumului,intr-un fel de adapost din ramuri si frunze. Dupa ce o serveam,venea un ceai negru indulcit si trageam dintr-o pipa cu tutun de gust de mar.
Recomand sa o faceti cu rosii proaspete de gradina,iar pe timp de iarna puteti folosi pasta de tomate.
Se serveste cu paine proaspata si ceapa.
Ingrediente:
4 oua
500 gr de rosii de gradina
2 linguri de ulei
sare
piper negru proaspat macinat
Mod de preparare:
Rosii se spala si se taie prin robot sau blender. Daca va deranjeaza pielita,le puteti curata inainte de a le introduce in robot.
Punem uleiul intr-o tigaie infierbantata si apoi adaugam rosiile taiate.
Le lasam sa se prajeasca pana se reduce zeama.
Separat,batem ouale si apoi le punem in tigaie.
Le mai lasam cateva minute,pana se intaresc ouale.
Servim omleta calda cu felii de ceapa taiata si paine proaspata.
POFTA BUNA!
Lacra's blog: Prajitura coca rasa
Lacra's blog: Prajitura coca rasa: ingrediente: 3 ouă 200 gr zahăr 200 ml ulei 1 plic praf de copt 1 plic zahăr vanilat un vărf de sare, esenţă de rom ...
Prajitura coca rasa
ingrediente:
- 3 ouă
- 200 gr zahăr
- 200 ml ulei
- 1 plic praf de copt
- 1 plic zahăr vanilat
- un vărf de sare,
- esenţă de rom
- coajă de portocală
- 800 gr făină
- 400 gr majun, sau gem prune (eu aş merge pe ceva mai mult majun ...cam spre 600 gr)
Se pun într-un castron ouăle întregi şi se mixează împreună cu zahărul, până ce acesta se dizolvă complet. Se pune apoi uleiul, esenţa de rom, zahărul vanilat, coaja de portocale, sare şi praful de copt. Se mixează toate până se omogenizează. Apoi se amestecă toate cu făina şi se frământă încet încorporând totul până se obţine o cocă tărişoară.
Din coca obţinută se ia un sfert din compoziţie şi se dă la frigider. Se tapetează o tavă cu unt şi făină.
Restul de cocă se întinde cu sucitorul şi se pune apoi în tavă. Peste aceasta se va întinde un strat de majun sau gem de prune. Se scoate apoi coca pusă la frigider şi se rade, pe răzătoarea mare, deasupra stratului de majun. Se dă totul la foc mic, în cuptorul încălzit dinainte, pentru 50 minute.
Se presară apoi zahăr pudră, aşa pentru decor.
Lacra's blog: Ochiuri de prepelita
Lacra's blog: Ochiuri de prepelita: Asadar ingrediente: 10 ciuperci 10 oua de prepelita putin ulei de masline pentru stropit o priza de paprika sare de mare Iei ci...
Ochiuri de prepelita
Asadar ingrediente:
10 ciuperci
10 oua de prepelita
putin ulei de masline pentru stropit
o priza de paprika
sare de mare
Iei ciupercile si le scoti piciorusul. Le clatesti printr-un jet de apa rece.
Intr-o tava pui o hartie de copt si pe hartia asta pui ciupercile cu palaria in jos. Dai la cuptor, incins dinainte, la treapta 7-8. Lasi asa vreo 7 minute.
Scoti tava, intorci palariile si pui in fiecare palarie cate un ou de prepelita. Stropesti cu putin ulei de masline si dai la cuptor pentru vreo 10 minute, sau pana ce oul s-a copt.
Scoti ochiurile de prepelita pe o farfurie, presari sare de mare, putina paprika si....
Lacra's blog: Prajitura Chinezeasca
Lacra's blog: Prajitura Chinezeasca: ingrediente: pentru blat 200 gr unt 200 gr zahar tos 200 gr miez de nuca macinat 6 albusuri 100 gr faina 2 linguri cacao pentru ...
Prajitura Chinezeasca
ingrediente:
pentru blat
200 gr unt
200 gr zahar tos
200 gr miez de nuca macinat
6 albusuri
100 gr faina
2 linguri cacao
pentru glazura:
6 galbenusuri
150 gr zahar tos
*ciocolata rasa pentru ornat
Incalzim cuptorul la 170-180 grade.
Vom face blatul procedand foarte simplu si usor. Frecam spuma untul cu zaharul tos, pana ce zaharul e aproape topit. Adaugam nucile macinate, cacao, faina si omogenizam. Incorporam albusurile batute spuma tare. Turnam compizitia intr-o tava potrivita (25*35 ) tapetata cu hartie de copt. Nivelam in strat uniform si dam la cuptor cam 15 minute. Blatul nu trebuie sa fie copt in totalitate cand punem glazura. Doar sa fie copt pe jumatate.... se va vedea putin crescut, ferm la atingere, dar moale in interior. Atunci e fix momentul in care punem stratul de glazura.
Glazura se obtine mixand galbenusurile cu zaharul tos, pana ce totul capata consistenta densa si vascoasa, iar zaharul e aproape topit. Turnam glazura peste blatul aproape copt, dupa cum v-am zis ceva mai sus. Nivelam, cu o spatula, in strat uniform si dam tava din nou la cuptor pana ce glazura e coapta, tare si ferma. In acest fel si blatul va fi copt exact cat trebuie.
Lasam prajitura la racit dupa care o taiem in patrate mari, cu ajutorul unui cutit cu lama lunga si tare, sters si incalzit bine in apa fierbinte dupa fiecare taietura. In felul asta glazura nu se va crapa foarte tare.
Razuim niste cioco deasupra sau stropim cu ciocolata calduta si consumam.
Pofta buna!
Lacra's blog: Prajitura cu Gem de Mere (de Post)
Lacra's blog: Prajitura cu Gem de Mere (de Post): Ingrediente: - 250gr margarina de calitate superioara - 10 linguri apa - 10 linguri ulei - 4-5 linguri zahar - 1 lingurita bica...
Prajitura cu Gem de Mere (de Post)
Ingrediente:
- 250gr margarina de calitate superioara
- 10 linguri apa
- 10 linguri ulei
- 4-5 linguri zahar
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- sare
- faina cat cuprinde
- 400-600gr gem de mere.
Preparare:
Din ingredientele enumerate (mai putin gemul de mere) se framanta un aluat potrivit de tare. Aluatul obtinut se inveleste in folie alimentara si se tine la frigider minim doua ore, dupa care se imparte in patru portii egale din care se fac foi, ce se vor pune alternativ in tava (foaie-mere, foaie-mere) si se termina cu foaie.
Se presara zahar deasupra dupa care se da la cuptorul incalzit in prealabil si se tine 40-50 minute (se face testul cu scobitoarea). Prajitura se taie rece.
Mentiuni:
In loc de gem de mere se pot folosi cu succes și mere proaspete. Merele se spala, nu se curata de coaja, se dau pe razatoarea cu dintii mari si se pun in tigaie la foc mic cu zahar dupa gust, un praf de scortisoara si se lasa sa scada sucul lasat de mere. cand nu se mai vede sirop in tigaie se iau de pe foc. Se lasa sa se raceasca pentru a putea fi folosite la prajitura.
Prajitura se coace in tava de 20 cm pe 30 cm.
Timp Preparare: 3 h
Complexitate: redusa
Abonați-vă la:
Postări (Atom)