miercuri, 6 februarie 2013

Mucenici fierti


Mucenici fierti(zona geografica: Dobrogea)
Am sa postez reteta, asa cum o stiu de la mama. 

1.ingrediente pentru aluatul din care se fac mucenicii: 


250 grame faina 

100-120 ml apa caldutza(jumatate cana) 
sare 

In seara de 8 martie, se face coca din care se modeleaza mucenicii. Se fac snururi lungi si subtiri din coca, apoi se fec cerculetze mici si apoi opturi. Mucenicii se lasa peste noapte la uscat, pe masa presarata cu faina. Peste mucenici se presara de asemenea faina. 


In dimineatza de 9 martie, mucenicii se trec prin sita, pentru ca sa cada faina de pe ei, apoi se pun la fiert intr-o 


zeama preparata din urmatoarele ingrediente: 

apa 

sare(un varf de linguritza) 
coaja de la o lamaie(rasa) 
zahar(dupa gust) 


Vom pune mucenicii in apa, numai dupa ce aceasta a dat in clocot. E important sa punem la fiert apa cu sarea. Dupa ce apa incepe sa fiarba, punem mucenicii. Eventual luam spuma care se formeaza inevitabil de la faina ramasa pe unii dintre mucenici. Dupa ce luam bine spuma, radem coaja de la o lamaie si abia dupa ce mucenicii incep sa fiarba adaugam zaharul. 

Mucenicii sunt fiertzi atunci cand se ridica la suprafata. 
Se servesc cu miez de nuca si cu praf de scortisoara. 
nb: Unii pun la fiert miezul de nuca si scortisoara, insa, zeama rezultata are un aspect mai putin estetic(devine maronie sau chiar mai inchisa la culoare). 
Recomand ca nuca si scortisoara sa fie adaugate in farfurie, inainte de consumare. 
        POFTA BUNA

MUCENICI MOLDOVENESTI


Ingrediente:

Pentru aluat:


- 1kg de faina;


- 3 oua;


- 4 linguri de miere;

- 0,5l de lapte;


- 50g de drojdie proaspata;


- 100g de unt dulce;


- sare;


- zahar vanilinat.


Pentru sirop:


- 2 linguri de zahar;


- 3-4 linguri de miere;


- apa;


- esenta de rom, dupa gust;


- zeama de lamaie;


- miez de nuca sau nuca de cocos deshidratata.


Mod de preparare:


1. Se amesteca ouale, laptele, mierea, zaharul, untul topit, drojdia si zaharul vanilinat, iar apoi se adauga faina si se framanta o coca care se lasa la dospit.


2. Dupa ce coca a crescut, se imparte in bucatele si se formeaza opturi, dupa preferinte. Se pun opturile intr-o tava tapetata cu ulei si faina, se ung cu ou batut si se coc la foc potrivit pana se rumenesc.


3. Siropul se prepara la foc usor, amestecand toate ingredientele. Daca doriti sa fie mai dulce, puteti adauga mai multa miere.


4. Cand se scot mucenicii din cuptor, se lasa putin la racit, apoi se insiropeaza si se presara nuca macinata sau de cocos pe deasupra.