Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
joi, 28 martie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: Budinca din macaroane cu branza de vaca
Lacra's blog,leacuri babesti: Budinca din macaroane cu branza de vaca: Ingrediente: Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau margarina, 25 g pesmet, coaja ra...
Budinca din macaroane cu branza de vaca
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau margarina, 25 g pesmet, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat, 10 g sare.
Mod de preparare:
Ouale se spala si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma, adaugindu-se
jumatate din cantitatea de zahar. Macaroanele se rup si se introduc in apa clocotita cu sare; se
fierb, se lasa sa se raceasca în apa cca 15 minute, apoi se trec sub un jet de apa rece, prin
strecuratoare. Macaroanele fierte si racite se amesteca cu brinza de vaci, galbenusurile, coaja
de lamîie, zaharul si zaharul vanilat. Compozitia obtinuta se amesteca usor cu albusurile
batute spuma si cu zaharul. Se asaza in tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmetul cernut,
http://www.linkedin.com/nhome/?trk=guest_homeapoi se gratineaza la cuptor cca 20 minute. Dupa gratinare, budinca se raceste putin si se
portioneaza, servindu-se calda.
Lacra's blog,leacuri babesti: . Placinta Dobrogeana
Lacra's blog,leacuri babesti: . Placinta Dobrogeana: Ingrediente: Coca: 600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, ½ lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarin...
. Placinta Dobrogeana
Ingrediente:
Coca:
600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, ½ lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarina sau unt
Umplutura:
500-600 g branza de vaci bine scursa, 3-4 oua, 100-150 g zahar, 100-150 g smantana, 40 g
gris, razatura de la o lamaie si sare dupa gust
Mod de preparare:
Umplutura
Branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale,
zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura
jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se
mai sareaza umplutura.
Coca
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul,
sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca
nu se mai lipeste nici de masa nici de maini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste
fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit. Se lasa sa se odihneasca
coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai
intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara
sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste
aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea
intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. L a urma se apasa foile
petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite
se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si
vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei. Placinta trebuie sa se
coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede,
deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.
Servirea:
Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20
minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la
masa, astfel se racesc.
Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau
ceapa verde condimentata
Lacra's blog,leacuri babesti: PAINE CU LAPTE
Lacra's blog,leacuri babesti: PAINE CU LAPTE: Ingrediente : 1 kg făină, 40 g drojdie, 6 — 7 dl lapte, 1 lingură ulei, 20 g zahăr, 2 linguriţe rase de sare. Mod de preparare: Se cerne...
PAINE CU LAPTE
Ingrediente:1 kg făină, 40 g drojdie, 6 — 7 dl lapte, 1 lingură ulei, 20 g zahăr, 2 linguriţe rase de sare.
Mod de preparare:
Se cerne făina in copaie. Se face loc la mijloc. Se pune drojdia frecată cu
zahărul, apoi uleiul, sarea şi laptele rece. Se frămantă totul bine, pană ce aluatul
face băşici şi se desprinde de pe maini. Se pune la cald să crească, se fac paini
care se aşază pe tavă sau se pun in forme presărate cu făină. Se lasă din nou să
crească. Se ung cu ou amestecat cu apă sau cu lapte, se coc la cuptor circa o
oră la foc potrivit.
Lacra's blog,leacuri babesti: PAINE CU CARTOFI
Lacra's blog,leacuri babesti: PAINE CU CARTOFI: Ingrediente: 1 kg făină, 400 g cartofi fierţi, 50 g drojdie, 2 linguriţe rase de sare, 3 linguriţe zahăr, 5 — 6 dl apă caldă. Mod de pr...
PAINE CU CARTOFI
Ingrediente:1 kg făină, 400 g cartofi fierţi, 50 g drojdie, 2 linguriţe rase de sare, 3 linguriţe zahăr, 5 — 6 dl apă caldă.
Mod de preparare:Se fierb cartofii. Se curăţă de coaja inainte de a se răci de tot şi se trec prin maşina de carne sau prin presa de cartofi. Se cerne făina in copaie, se face loc la mijloc, se pun cartofii călduţi, drojdia muiată cu puţină apă, sarea, zahărul şi apa caldă, cat suferă mana (să nu fie prea fierbinte). Se amestecă totul impreună şi se frămantă bine aluatul care trebuie să fie de preferinţă indesat. Se presară cu făină şi se lasă la cald să crească. Se răstoarnă aluatul pe masa de aluat presărată cu făină, se fac paini lungi sau rotunde şi se aşază pe tava de asemenea presărată cu făină. Se mai lasă să crească şi se coc la cuptor, la foc potrivit, circa o oră.
Lacra's blog,leacuri babesti: CLATITE DE POST
Lacra's blog,leacuri babesti: CLATITE DE POST: Clatitele de post cu halva se pot servi atat calde, cat si reci. Incercati sa serviti clatitele si cu halva. Nu veti regreta. Ingred...
Lacra's blog,leacuri babesti: Tarte cu crema de lapte
Lacra's blog,leacuri babesti: Tarte cu crema de lapte: Ingrediente pentru 1 foaie aluat foietaj (30 cm x 30 cm; decongelat, dar rece) scortisoara macinata Crema de lapte 500 ml lapte 150 g...
Chiftele din soia
Ingrediente pentru
1 foaie aluat foietaj (30 cm x 30 cm; decongelat, dar rece)
scortisoara macinata
Crema de lapte
500 ml lapte
150 gr zahar
1 lingura unt
40 gr amidon
2 oua
Bucati: 15
Preparare
Se ia aluatul foietaj si se ruleaza. Se taie ruloul obtinut in felii de 2 cm grosime.
Se ia fiecare felie de aluat, se pune intre doua folii de plastic si se aplatizeaza cu fundul plat al unei farfurii, astfel inca sa obtinem un disc de aprox. 10 cm.
Se aseaza discurile in forme de muffins unse foarte usor cu ulei (eu am inmuiat un servetel de hartie in ulei si cu el am uns formele; daca formele sunt unse prea tare va fi greu sa asezati discurile in forme fiindca aluneca). Cu degetul apasati discurile sa se potriveasca frumos in forma. Dati tava la frigider pana e gata crema.
Preincalziti cuptorul la 200C.
In acest timp, preparati crema dupa instructiunile de aici (pasii 1-6), diferentele fiind ca la pasul 2 se folosesc doar 2 galbenusuri de ou, iar untul se adauga in lapte, la pasul 1. Crema se lasa la racorit.
Se bat albusurile de ou spuma tare, care sta pe tel. Se incorporeaza spuma in crema de lapte calduta in trei transe, amestecand usor cu telul.
Se umplu cupele cu crema de lapte. Nu le umpleti prea tare fiindca crema de lapte se umfla ca si sufleul la copt.
Se coboara temperatura la 180C si se coc tartele timp de 25 minute.
Se scot din cuptor si dupa cateva minute se pot scoate din forme. Se presara cu scortisoara din abundenta. Sunt bune caldute sau reci.
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica: In tara noastra avem o veche traditie în medicina populară (numită si "leacuri populare", "medicina babelor", "fo...
Lacra's blog,leacuri babesti: SALATĂ DE CARTOFI
Lacra's blog,leacuri babesti: SALATĂ DE CARTOFI: Ingrediente: 1 kg cartofi, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, un praf de piper, sare muştar şi ceapă (facultativ). Preparare: Se fierb c...
SALATĂ DE CARTOFI
Ingrediente:
1 kg cartofi, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, un praf de piper, sare muştar şi ceapă (facultativ).
salata de cartofi
Preparare:
Se fierb cartofii cu coajă şi incă fierbinţi se curăţă şi se taie in felii subţiri.
Separat se pregăteşte sosul cu ulei, oţet, sare, piper, cu sau fără muştar, şi se
toarnă peste cartofii incă fierbinţi, pentru ca aceştia să se imbibe cu sos. După
gust se pot pune felii subţiri de ceapă.
Lacra's blog,leacuri babesti: . SALATA DE ICRE IMITATE
Lacra's blog,leacuri babesti: . SALATA DE ICRE IMITATE: Ingrediente: 1 1/4 ceaşcă cu apă, 4 linguri griş, 1 lingură pastă de peşte, 1/2 linguriţă boia, 100 g ulei, 1 linguriţă oţet sau zeamă d...
. Fursecuri din albusuri
Ingrediente:
1 1/4 ceaşcă cu apă, 4 linguri griş, 1 lingură pastă de peşte, 1/2 linguriţă boia, 100 g ulei, 1 linguriţă oţet sau zeamă de lămaie, o ceapă mijlocie.
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert intr-o cratiţă mică. Cand apa dă in clocot, se toarnă
grişul in ploaie. Se fierbe amestecand, pană ce pasta devine potrivit de
consistentă. Se dă la o parte şi după ce s-a răcorit, se freacă punand pasta de
peşte, boiaua pentru culoare şi ulei ca la orice salată. Se potriveşte de sărat şi de
acru, se adaugă ceapă tocată şi se aşază pe o farfurie, punand cateva măsline
imprejur.
Lacra's blog,leacuri babesti: Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Lacra's blog,leacuri babesti: Ardei umpluti cu orez si ciuperci: Ingrediente: ceapa alba2 bucati ardei gras1 kg orez1 kg morcov4 bucati ceapa alba2 bucati ciuperci400 g patrunjel verde cimbru ...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)