vineri, 8 februarie 2013

CREMA DE ZAHAR ARS


Timp de preparare:
1 ora (complexitate redusa) 


Ingrediente:
1 l lapte 
8 oua 
1 pliculet zahar vanilat 
esenta rom 
18 linguri zahar 

Mod de preparare:

Galbenusurile se freaca bine cu 8 linguri de zahar si se adauga peste albusurile batute spuma.Acestea se omogenizeaza bine pana se formeaza o crema. Usor, usor se toarna laptele (sa fie la temperatura camerei) si mirodenii.



Intr-o cratita potrivita se pun 10 linguri de zahar (daca va place mai dulce puteti sa puneti o lingura,doua in plus de zahar) si se lasa la foc mic pt a se topi si carameliza.Trebuie sa aveti grija sa nu se arda.Din cand in cand miscati cratita si incercati sa aduceti zaharul topit si pe peretii cratitei. Cand zaharul este topit si peretii cratitei sunt acoperiti cu zahar topit atunci turnati incet compozitia si introduceti cratita in cuptorul preincalzit in prealabil cu 5-10 minute inainte.




Se serveste rece, simpla sau cu frisca, fructe .




Este o reteta usor de pregatit, gustoasa si va scoate din incurcatura atunci cand sunteti in criza de timp. 

DULCEAŢĂ DE PORTOCALE


Iubitorii de portocale pot să încerce un desert pe gustul lor.

Ce îţi trebuie:
- 1,5 kg portocale
- 1 kg zahăr

Plan de lucru:
- se curăţă portocalele de coajă şi se taie mărunt 
- se pun portocalele într-un bol mare şi se acoperă cu zahăr 
- se lasă o oră, pentru ca zahărul să se topească 
- se pune compoziţia într-o oală la foc redus. Se amestecă în continuu cu o lingură de lemn 
- se lasă pe foc până când compoziţia devine gelatinoasă 

Timp de preparare: 180 minute
  POFTA BUNA

TORT DE CIOCOLATA


INGREDIENTE
Pentru blat:
5 oua
5 linguri zahar
1 lingura zahar pudra aromat cu vanilie
3 linguri ulei

5 linguri faina
2 linguri cacao neagra
2 linguri ciocolata amaruie rasa
1 lingurita praf de copt
Pentru crema:
400 g ciocolata amaruie
400 ml smantana pentru frisca
300 g unt
2 linguri cacao
Mod de preparare:

Blat:

Albusurile se bat spuma tare cu un praf de sare. Se adauga zaharul si se mixeaza pana spuma devine densa si consistenta. Galbenusurile se mixeaza cu cele 3 linguri cu ulei si se adauga in spuma de albus amestecand usor. La sfarsit incorporam faina amestecata cu cacao, praful de copt si ciocolata rasa. Amestecam usor cu o spatula, cu miscari de jos in sus.

Turnam compozitia in tava mare de aragaz tapetata cu hartie de copt. Dam la cuptor la foc mediu pentru cca 30 de minute, pana blatul va deveni ferm la atingere. Cand este gata se scoate cu tot cu hartie pe un gratar si se lasa la racit.

Crema:

Ciocolata rupta bucatele bucatele se pune intr-un vas impreuna cu smantana pentru frisca, apoi la foc mic pana smantana da in clocot si ciocolata se topeste. Dam deoparte si adaugam untul.  Amestecam pana compozitia se omogenizeaza, lasam sa se racoreasca si dam la frigider pentru cateva ore, de preferat peste noapte. Crema se va intari dar va curge.

Punem cacaoa peste crema de ciocolata, mixam la viteza mica pana se incorporeaza, apoi la viteza mare pana crema devine ferma si pufoasa.

Peste blatul racit punem aproximativ 2/3 din crema, restul pastram pentru ornat. Taiem apoi blatul in 4 fasii egale ca marime.

Nu am poze din timpul prepararii, dar procedeul este acelasi ca la tortul spirala cu ciocolata alba. 

Luam o fasie si o rulam, apoi o punem pe platoul in care vom asambla tortul. Celelate fasii le punem in continuarea primei fasii rulate, formand astfel o spirala mai mare. Finisam si ornam cu restul de crema.
         POFTA BUNA