duminică, 10 februarie 2013

O legumă bogată în fier

Spanacul este vestit datorită cantităţii mari de fier conţinute. Primele calcule au fost făcute în secolul al XIX-lea de către dr. E. von Wolf care ... a pus greşit o virgulă. Spanacul conţine de 10 ori mai puţin fier decât a rezultat din calculele acestuia. Această greşeală a fost observată de abia în anul 1937. O informaţie bună pentru devoratorii de spanac este faptul că acesta rămâne în continuare în top-lista legumelor, nu numai datorită cantităţii impunătoarede fier (cu toate greşelile de până acum), dar şi datorită cantităţii de vitamina C, E, acid folic, zinc, magneziu şi potasiu.

Pui Shanghai


Categoria din care face parte reteta culinara:aperitive. Este specifica bucatariei: chinezeasca
Descrierea retetei: Puiul Shanghai este o reteta traditionala de mancare chinezeasca.
Reteta mancare cu carne pasare
Ingrediente pui shanghai:
500 g piept pui dezosat, 3 oua, 1 legatura ceapa verde, 200 g faina, 200 ml ulei pentru prajit, 30 g mustar, 20 ml sos de soia, 10 ml vin alb, sare, piper, pesmet, optional: susan sau ulei de susan
Preparare reteta

Ingrediente pui shanghai (iute):

500 g piept pui dezosat 
3 oua 
1 ceapa verde 
200 g faina 
200 ml ulei pentru prajit 
2 linguri pasta ardei iute 
1 lingurita boia iute 
2 linguri sos de soia 
1/3 lingurita condiment chinezesc 
sare, piperModul de preparare a retetei:
Pentru puiul Shanghai se taie pieptul de pui fasii de 1 cm latime, apoi se marineaza 1/2- 1h intr-un amestec de pasta de ardei iute, sos de soia si boia iute, amestecand din cand in cand pentru ca sosul sa acopere toate bucatile. 
Ouale se bat cu faina, sare, piper, condiment chinezesc, frunze de ceapa tocate fin. 
Pieptul de pui, marinat, se da prin faina, apoi prin ou, si se prajeste in ulei incins. Cand are culoare aurie, puiul shanghai se scoate si se pune pe un servet de hartie. Se serveste fierbinte.

Mancare chinezeasca de pui cu ciuperci


Categoria din care face parte reteta culinara:mancaruri tocanite. Este specifica bucatariei: chinezeasca
Descrierea retetei: Reteta de mancare chinezeasca de pui cu ciuperci.
Reteta mancare cu carne pasare
Ingrediente mancare chinezeasca de pui cu ciuperci:
1 piept de pui, gatul si picioarele de pui, grasime de pui, 1 cana orez, 1 ceapa mijlocie, 200 g ciuperci, 2 ardei grasi, 2 linguri ulei, 2 linguri vin, sos de soia, condimente chinezesti
1 piept de pui 
gatul si picioarele de pui 
grasime de pui 
1 cana orez 
1 ceapa mijlocie 
200 g ciuperci 
2 ardei grasi 
2 linguri ulei 
2 linguri vin 
sos de soia, condimente chinezestiModul de preparare a retetei:
Orezul se fierbe separat ca pentru orice mancare chinezeasca: se fierbe apa cu sare, cand clocoteste se adauga orezul spalat, se lasa sa fiarba pana cand orezul este fiert si bine scazut. Daca nu folosim orez chinezesc fierbem orezul in apa 5 minute apoi schimbam apa (strecuram orezul si inlocuim apa cu apa clocotita, sarata) pentru ca boabele de orez sa nu se lipeasca intre ele. 
Pieptul se taie fasii subtiri. Ceapa se toaca marunt si se caleste in ulei. Se adauga grasimea de pui, pielita de pe piept, gatul si picioarele de pui, ardeiul si ciupercile taiate felioare apoi fasiile de piept, vinul si sosul de soia, se acopera si se lasa sa fiarba inabusit. Este important sa punem suficienta grasime pentru a se forma sosul caracteristic acestei retete chinezesti. Cand este fiarta carnea se indeparteaza pielita, gatul si picioarele de pui, jumarile ramase de la grasime, acestea se pot manca dar strica aspectul mancarii. Se condimenteaza cu condimente chinezesti si se stinge focul. 
Pe un platou se aranjeaza orezul si deasupra acestuia mancarea chinezeasca de pui cu ciuperci. Se serveste imediat, fierbinte, stropita cu sos de soia.