Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
joi, 21 martie 2013
Lacra's blog: Ketchup
Lacra's blog: Ketchup: Tim p de preparare: 1 h Ingrediente: 5 kg rosii, 5 kg gogosari sau ardei capia rosii, 1 ½ cana otet, 1 ½ cana zahar, 1 cana ulei,...
Ketchup
Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
5 kg rosii, 5 kg
gogosari sau ardei capia rosii, 1 ½ cana otet, 1 ½ cana zahar, 1 cana ulei, ½ cana sare, piper, ardei usturat, boia dulce.
Mod de
preparare:
Rosiile se dau
prin masina de rosii. Gogosarii se dau prin masina de tocat carne. Daca se face
cu ardei capia,
acestia se coc pe plita, se curata si apoi se dau prin masina de tocat.
Mirodeniile,
inclusiv ardeiul usturat, se pun intr-un saculet de tifon legat bine. Se fierb
toate
inca o jumatate
de ora dupa ce compozitia a inceput sa clocoteasca. Se mai gusta de sare si,
daca este
necesar, se mai adauga o lingura, doua. Se pune in sticle cat timp este inca
fierbinte,
se pun capacele
si se fierb sticlele in bain-marie. Se poate servi la cartofi prajiti, la oua
ochiuri, la
pizza si chiar in diverse mancaruri cu sos rosu.
Lacra's blog: . Pui in sos dulce-acrisor
Lacra's blog: . Pui in sos dulce-acrisor: Timp de preparare: 20 min Ingrediente: 2 ardei grasi/gogosari taiati felii subtiri, 1 morcov taiat felii, 1 brocolli taiat dupa preferi...
. Pui in sos dulce-acrisor
Timp de preparare: 20 min
Ingrediente:
2 ardei grasi/gogosari taiati felii subtiri, 1 morcov taiat felii, 1 brocolli taiat dupa preferinte, cateva (10-20) pastai verzi taiate jumatati, 6-7 ciuperci taiate felii, 1-2 piepti pui dezosati
taiati cuburi, ½ pachet de spaghete sau taietei chinezesti
Pentru sos: sos de soia, 3-4 linguri ketchup, 1 lingurita otet, 1
lingurita zahar, sare si piper
Mod de preparare:
Se fierbe pieptul de pui, se taie cuburi iar apoi se pune intr-o tigaie impreuna cu legumele si
se calesc in putin ulei pana gustati legumele si vedeti ca nu mai sunt tari dar nici prea moi (10
minute e de ajuns). Se adauga apoi sosul obtinut din amestecarea ingredientelor. Se tine
amestecul pe foc inca 2 minute. Se adauga sare si piper. Intre timp se fierb pastele/taieteii si
se scurg de apa, se aseaza in farfurie si peste ele se toarna legumele si puiul amestecate cu
sosul.
Lacra's blog: Budinca din orez cu mere
Lacra's blog: Budinca din orez cu mere: Ingrediente: Pentru 10 portii: 600 g orez, 1,500 l lapte, 1 kg mere, 300 g zahar, 5 oua, 10 g zahar vanilat, 1 g scortisoara, 200 g siro...
Budinca din orez cu mere
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g orez, 1,500 l lapte, 1 kg mere, 300 g zahar, 5 oua, 10 g zahar vanilat, 1g scortisoara, 200 g sirop de furcte, 10 g sare, 50 g unt, 50 g pesmet.
Mod de preparare:
Orezul se alege de corpuri straine, se spala, se scurge de apa si se fierbe in lapte. Cind orezul
este aproape fiert se adauga 150 g zahar si sare. La sfirsit se adauga zaharul vanilat; se
amesteca cu o paleta si se lasa sa se raceasca. Merele se curata de coaja si casa seminala, se
rad pe razatoare, oprindu-se cca 250 g felii. Merele rase se amesteca cu 150 g zahar si
scortisoara. Orezul fiert si racit se amesteca cu galbenusurile si albusurile batute spuma,
amestecind usor compozitia pina se omogenizeaza. Compozitia se împarte in trei parti,
asezindu-se prima parte intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, apoi un strat de mere
rase, continuînd straturile, trei de orez si doua de mere rase, astfel incit ia suprafata sa fie
orezul care se niveleaza pe toata suprafata tavii. Se asaza deasupra feliile de mere si se
introduce budinca la cuptor, la o temperatura moderata, timp de 20 - 30 minute. Budinca
coapta se lasa sa se raceasca putin, apoi se portioneaza si se serveste calda sau rece, cu sirop
de fructe deasupra.
Lacra's blog: . Chec rapid
Lacra's blog: . Chec rapid: Timp de preparare: 30 minute Ingrediente: 5 oua; 10 linguri zahar; 10 linguri faina; 10 linguri ulei; praf de copt; zahar vanilat; 2 l...
. Chec rapid
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
5 oua; 10 linguri zahar; 10 linguri faina; 10 linguri ulei; praf de copt; zahar vanilat; 2 linguri Cacao
Mod de preparare:
Se bat (mixer) ouale cu zaharul, se adauga uleiul si faina amestecata cu praful de copt si
zaharul vanilat. In tava unsa cu margarina si tapetata cu faina se toarna jumatate din
cantitatea de aluat. Cantitatea ramasa se omogenizeaza cu cacao, si se toarna peste alauatul
din tava. Optional se poate presara deasupra nuci sau stafide sau rahat.
Lacra's blog: Supa de pasare cu galuste
Lacra's blog: Supa de pasare cu galuste: Ingrediente: Pentru 10 portii: 1 pui, 2,5 I apa,400 g morcovi, 250 g albitura, 100 g telina, 150 g ceapa, 50 g verdeata, 200 g gris, 100...
Supa de pasare cu galuste
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 1 pui, 2,5 I apa,400 g morcovi, 250 g albitura, 100 g telina, 150 g ceapa, 50 g verdeata, 200 g gris, 100 g unt (untura), 4 oua, 30—40 g sare.
Mod de preparare:
Puiul, dupa ce a fost curatat, se trece prin flacara, se spala si se pune la fiert in apa cu sare
impreuna cu: morcovii, albitura, telina, ceapa, curatate, spalate si taiate in sferturi. In cazul
folosirii unei pasari batrine, legumele se vor adauga la fiert cind aceasta a fiert pe jumatate.
Dupa fierberea puiului si a zarzavatului se strecoara supa in alt vas si se lasa pe marginea
masinii de gatit, timp in care se pregatesc galustele: untul si galbenusurile se freaca separat
pina se spumeaza, apoi se amesteca ambele componente, amestecind usor, se pune grisul sub
forma de ploaie si se amesteca continuu, apoi se adauga albusurile batute spuma si se
continua usor amestecarea compozitiei. Cu o lingurita inmuiata in apa calda se formeaza
galuste, care se pun in supa si se fierb cca. 20 minute. Se incearca o galusca pentru a controla
daca sint bine fierte pina în mijloc. Se potriveste de sare si se serveste cu verdeata taiata
marunt si galustele respective.
Lacra's blog: Bors de peste cu leustean
Lacra's blog: Bors de peste cu leustean: Timp de preparare: 1 h Ingrediente: 1 ½ litri apa, 6 bucati peste, 1 morcov, 1 buc, radacina patrunjel, 2 cepe, sare, 2-3 cesti bors, ...
Bors de peste cu leustean
Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 ½ litri apa, 6 bucati peste, 1 morcov, 1 buc, radacina patrunjel, 2 cepe, sare, 2-3 cesti bors, 4-5 rosii sau 200 ml bulion, patrunjel verde, leustean
Mod de preparare:
Se fierbe zarzavatul taiat fire lungi si ceapa taiata marunt, in apa cu sare. Se adauga borsul,
dupa ce zarzavatul este bine fiert, apoi bucatile de peste, care mai intii au fost frecate cu sare.
Se fierbe la foc potrivit, sa nu se sfarime pestele. Se mai adauga felii de rosii sau bulion. Se
poate servi rece sau cald, dupa gust, cu patrunjel si leustean. Se poate adauga si o cescuta de
orez, care se fierbe o data cu zarzavatul. Se poate prepara si fara zarzavat
Lacra's blog: . Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita
Lacra's blog: . Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita: Ingrediente: Maruntaie de pasare , sau piept de vita, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mijlocie, 20 g orez, un galbenus, 100 mlsm...
. Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita
Ingrediente:
Maruntaie de
pasare , sau piept de vita, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mijlocie, 20 g
orez,
un galbenus, 100
mlsmintina sau iaurt, 2 linguri de untdelemn, bors, zeama sau sare de
lamiie, sau
otet, tarhon, sare.
Mod de
preparare:
Carnea, taiata
in bucatele, se pune la fiert in 2-3 l apa rece (depinde cit este de batrina
carnea;
daca fierbe mai
mult ciorba scade). Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se
calesc 2 minute
in untdelemn,apoi se adauga in supa, impreuna cu o lingurita rasa de sare.
Cind toate sint
aproape fierte, se pune orezul, se amesteca bine ca acesta sa nu se prinda de
fundul oalei si
se lasa sa fiarba circa 30 minute; apoi ciorba se acreste dupa gust. Daca s-a
acrit cu bors,
se lasa sa mai fiarba citeva clocote si apoi se ia de pe foc, se drege, ca si
ciorbele
precedente si se sareaza. Pentru aroma, se adauga o lingurita cu virf de tarhon
taiat
marunt. Se poate
pregati la fel, fara carne.
Lacra's blog: . Vinete pane
Lacra's blog: . Vinete pane: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: vanata potrivita, sare (sau vegeta), piper, 2 oua, faina, pesmet, ulei pentru prajit Mod de p...
. Vinete pane
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
vanata potrivita, sare (sau vegeta), piper, 2 oua, faina, pesmet, ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Se spala bine vinata si se taie felii subtiri (aproximativ o jumatate de centimetru). Feliile se
pudreaza cu sare si se asaza pe o farfurie citeva minute sa se scurga. Separat, se bat ouale cu
faina, sare, piper, ca o compozitie de snitele. Se dau apoi feliile de vinete prin compozitia
respectiva, prin pesmet si se prajesc in ulei incins.
Lacra's blog: Aperitiv de vinete si gogosari
Lacra's blog: Aperitiv de vinete si gogosari: Timp de preparare: 2 h Ingrediente: 3 kg. vinete, 3 kg. gogosari, ½ l ulei, otet de 9 grade, apa, piper boabe, sare Mod de preparare:...
Aperitiv de vinete si gogosari
Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
3 kg. vinete, 3 kg. gogosari, ½ l ulei, otet de 9 grade, apa, piper boabe, sare
Mod de preparare:
Se curata vinetele, se spala si se taie in rondele. Se curata gogosarii, apoi se taie in cuburi
mici. Se prajesc pe rind legumele cu ulei fierbinte pina prind o crusta aurie. Intre timp, se
spala si se oparesc bine borcane mici. La 1 l de otet se adauga 1 ½ l de apa, 10 gr. piper boabe
si 75 gr. sare si se fierbe totul in clocote 5 minute. In fiecare borcan mic, se pun alternativ
straturi de vinete si gogosari presati, apoi se completeaza lichidul cu uleiul din sos. Se leaga
borcanele cu celofan si se fierb pe baia de aburi, 30 de minute.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)