sâmbătă, 23 februarie 2013

CAPSUNI, SFATURI SI TRUCURI DE FOLOSIRE


Ce este rosu, sub forma de inima, cu miros imbietor si gust cuceritor? Desigur, capsunile. Aceste fructe indragite in intreaga lume sunt nu numai surse de vitamine cu putine calorii si ci ingrediente pentru mancaruri si bauturi pe care le poti pregati pe tot timpul anului. Citeste randurile care urmeaza si vei afla mai multe lucruri despre capsuni.

Capsunile sunt fructe pe care le poti gasi in tot timpul anului, in mai multe variante: de productie proprie, mai ales pe timpul verii, din luna mai pana in luna septembrie - in piete si magazine de fructe sau din import - in supermarket-uri. 

Aceste fructe sunt o sursa importanta de vitamine si substante nutritive bune pentru organism: vitaminele A, B5, C, D si K, acizi omega-3, acid folic, carotenoizi, potasiu, magneziu, fenoli, anthocianini, care au rol antioxidant, anti-inflamator , anticancerigen si de revitalizare a organismului. 
In lume exista peste 600 de feluri de capsuni, care difera in marime, aroma si textura, insa punctul comun este culoarea rosietica, semintele care o acopera si codita care o leaga de planta din care creste. Aceste fructe pot primi titlul de “cele mai populare fructe din lume”, datorita faptului ca oamenii le consuma si sub forma cruda, dar si ca o delicatesa adaugata in mancare. 
Cum sa alegi si sa depozitezi capsunile 
Fructele capsunului sunt foarte perisabile, de aceea ar trebui cumparate cat mai aproape de momentul folosirii. Cauta capsunile care sa aiba un aspect ferm si sanatos, tari la atingere, fara zone moi, care sa straluceasca. Cauta-le pe cele de marime potrivita, pentru ca de cele mai multe ori sunt mai gustoase decat cele mari. Alege fructele care au coditele verzi, iar daca sunt pre-ambalate, asigura-te ca nu au fost lovite.
Le poti depozita in frigider sau un congelator, inainte de a le pregati. Pentru a afla mai multe detalii despre cum sa alegi si sa depozitezi capsunile, citeste articolul pe aceasta tema

Cum sa pregatesti capsunile 
Aceste fructe sunt delicioase indiferentd e modul in care le consumi: fie crude, fie preparate. 

Le poti consuma crude, ca atare, dupa ce au fost bine spalate, pe post de gustare sau desert, cu frisca sau inghetata. Dar daca te tenteaza retete de salate cu capsuni, adauga-le si in astfel de mancaruri, fie ca sunt pe baza de fructe, fie ca vor insoti carnea si alte  legume.

Din ele poti pregati usor dulceturi, gemuri, sosuri si toppinguri, folosind doar capsuni, apa, zahar si cateva mirodenii. Ia in timpul verii ai posibilitatea de a pregati inghetate si creme de fructe,  folosind fructe proaspete. Pentru a afla ce alte retete au la baza capsunile, consulta si articolul “Ce retete poti pregati din capsuni”.






Busuiocul

 sanatate naturala
Busuiocul este specific Iranului, Indiei, precum si altor regiuni calde din Asia. La maturitate, planta atinge 1 metru inaltime. Desi suntem obisnuiti sa gasim in piata eticheta cu o singura denumire, si anume busuioc, se pare ca acesta este de mai multe feluri, si anume: mediteranean (busuioc dulce), asiatic, cu aroma de lamaie, cu aroma de scortisoara, Thai etc. 

Busuiocul este o sursa buna de: vitamine, minerale si nutrienti esentiali. In afara de acestea, mai contine flavonoizi (vicenina si orientina au fost testate in laborator pentru rolul antioxidant pe care l-ar putea avea asupra ficatului soarecilor) si uleiuri esentiale (linalool, citral, terpineol etc.) 

Pentru a preveni imbatranirea timpurie, se recomanda consumul de busuioc, intrucat contine vitamina A (100 g de busuioc = 175% din doza zilnica recomandata), luteina, zeaxantina, criptoxantina si betacaroten in cantitati mari. Vitamina A este benefica pentru: vedere, mentinerea sanatatii pielii si a membranelor si poate chiar sa ne protejeze de cancerul pulmonar. 

Vitamina K e necesara organismului nostru intrucat ajuta la coagularea sangelui si intareste sistemul osos, prin favorizarea procesului de mineralizare in oase.
Potasiul tine in limite normale hipertensiunea si ritmul batailor inimii.
Fierul (100 g de busuioc = 26% din doza zilnica recomandata) ajuta la oxigenarea celulelor. 

Proprietati anti-inflamatorii
- eugenolul are proprietati antiinflamatorii prin actiunea impotriva unei enzime. De aceea, e recomandat persoanelor care sufera de artrita si osteoartrita, dar si celor care au probleme cu intestinele;
- are acelasi efect precum Ibuprofenul si aspirina. 

Proprietati anti-infectioase
- uleiul de busuioc este eficient impotriva mai multor bacterii, printre care si stafilococ;
- ceaiul de busuioc ajuta la desfundarea nasului. 

Proprietati antibacteriene
- potrivit unor studii, se pare ca busuiocul este eficient si impotriva unor bacterii rezistente la unele tratamente obisnuite;
- bacteriile sunt omorate daca produsele de curatenie folosite in locuinta contin 1% uleiuri esentiale. 

Beneficii pentru sistemul cardiovascular
- magneziul din busuioc relaxeaza vasele sanguine si muschii;
- tot magneziul scade riscul de aritmie si de spasme cardiovasculare;
- carotenoizii contracareaza actiunea radicalilor liberi. 

Beneficii impotriva cancerului
- flavonoizii protejeaza celulele de radiatii;
- antioxidantii combat actiunea radicalilor liberi, precum si majoritatea formelor de cancer. 

Beneficii pentru sistemul imunitar
- aplicat pe rani, busuiocul poate ajuta la eliminarea infectiilor;
- inclus in dieta zilnica, previne raceala, gripa, herpesul etc. 

Beneficii pentru sistemul digestiv
- are efecte imediate impotriva balonarii (mananca ananas cu busuioc tocat);
- trateaza crampele, indigestia, flatulenta si constipatia. 

Beneficii pentru starea generala
Fitochimicalele din busuioc ar putea scadea cortizolul, un hormon secretat de organismul nostru atunci cand suntem tensionati. Profita de faptul ca bei mult ceai vara si pune in el 2-3 frunze de busuioc. 

Beneficii pentru ten, piele si par
Potrivit unui studiu, uleiul din planta de busuioc combate bacteria care duce la aparitia cosurilor. Fierbe o mana de frunze proaspete de busuioc in 220 ml de apa, timp de 10 minute, dupa care lasa apoi la racit. Cand s-a racit de tot, inmoaie un disc demachiant in lichid, sterge tenul, asteapta 10 minute, apoi clateste-te cu apa. Procedeaza asa o data sau de doua ori pe zi. 

In afara de aceasta, busuiocul poate sa trateze psoriazisul, iar uleiurile esentiale continute hidrateaza parul si pielea. 

Alte informatii despre busuioc
- nu are deloc colesterol;
- contine foarte putine calorii;
- este bun pentru detoxifierea ficatului;
- alina simptomele menstruale, prin refacerea dozei de fier din corp.

sarmale de post




O reteta de post mult apreciata de cei care tin la traditia culinara dinaintea sarbatorilor, dar si de cei care doresc sa alterneze zilele in care gatesc folosind carnea cu cele in care gatesc numai legume.

Ingrediente

1 varza murata cu frunzele subtiri
200 gr orez
3 cepe
1 dovlecel
1 ardei gras
1 ardei kapia
1 morcov
2-3 linguri ulei de masline
1/2 legatura patrunjel verde
1/2 legatura marar verde
1 praf piper macinat
1-2 frunze de dafin
1 cutie rosii taiate in suc de rosii (380 gr)
Mod de preparare
Varza se curata de cotor, se desareaza in apa usor calduta, se scurge bine si fiecare frunza – in cazul in care acestea sunt mari - se taie in jumatate.
Legumele se curata de coaja si se taie astfel: ceapa se taie fin, iar dovlecelul, morcovul si ardeii se dau pe razatoarea mare. Verdeata se toaca fin.

Intr-un vas se pune uleiul si se inabusa rand pe rand, in aceasta ordine: 2 cepe tocate fin, morcovul ras, ardeii rasi si la final dovleceii. Se amesteca sa nu se lipeasca.

Se adauga orezul, un praf de piper macinat si se amesteca pentru a se omogeniza.
Se pun 1-2 linguri de rosii in suc de rosii si verdeata tocata marunt pentru a da un plus de culoare compozitiei.

Separat se pun 0,5 l apa la fiert. Dupa ce apa a inceput sa fiarba se toarna peste orezul cu legume inabusite.

Se mai lasa la fiert pana ce apa scade complet iar orezul este deja semi-fiert. Se da deoparte de pe foc sa se mai raceasca.

Intr-o cratita se asaza un strat de varza tocata.

Fiecare frunza de varza se umple cu compozitia cu orez preparata, folosindu-ne de o lingura.
Sarmalele se ruleaza, dar nu foarte strans, pentru a da posibilitatea orezului sa fiarba si sa se umfle.

Separat se pune intr-o tigaie putin ulei la incins.

A treia ceapa se taie in lamele fine si se pune si ea peste uleiul incins. Se lasa sa se rumeneasca usor si apoi se adauga rosiile cu sucul lor. Se amesteca bine.
Aceasta compozitie de rosii cu ceapa inabusita se va pune in cratita cu sarmale, deasupra verzei tocate fin.

Se asaza sarmalele in cratita in straturi, se pune ultimul strat cu varza fin tocata, frunza de dafin, cateva boabe de piper intregi si deasupra stratul cu rosii si ceapa inabusite.


Se pune apa ca sa acopere sarmalutele. Se asaza la foc pe aragaz.

Dupa ce apa incepe sa fiarba, se introduc in cuptorul incalzit in prealabil si se fierb acoperit cca 45 min dupa care se descopera pentru a prinde o culoare rumenie.
Se pot servi calde sau la temperatura camerei.

Pofta buna!