sâmbătă, 23 martie 2013

SFATURI ŞI LĂMURIRI


Orice mancare cu sos este mai gustoasă dacă se ţine o jumătate de oră la cuptor inainte de a fi servită la masă.

Pentru a nu se intări, ficatul nu trebuie sărat inainte de a fi fript.
Pentru prăjit este bine să se amestece untură cu ulei in părţi egale.
Inainte de a frige in untură peşte, carne sau zarzavat, acestea trebuie bine zvantate cu o carpă. Numai astfel se vor rumeni frumos.

Supele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt proaspăt, după ce au fost luate de pe foc.

Untul se păstrează mai multă vreme proaspăt dacă se ţine in apă fiartă cu puţină sare, bine răcită.

1) Se foloseşte termenul de ulei in loc de untdelemn, deoarece la noi in ţară se intrebuinţează la gătit ulei obţinut din plante indigene, pe cand untdelemnul se obţine din măsline.


Untul puţin iute, sau care are vreun iz, recapătă gustul bun dacă se spală in apă cu puţin bicarbonat. De exemplu, pentru 1/2 kg unt se pune intr-un castron 1/2 l de apă şi o linguriţă rasă de bicarbonat. Se amestecă bine untul cu
o lingură de lemn curată, se limpezeşte apoi in două, trei ape reci.


Untul bătut spumă se obţine repede dacă se taie untul proaspăt in bucăţele mici intr-un vas care se introduce in alt vas cu apă caldă. 
Cum incepe să se moaie, fără să se topească, se scoate din vasul cu apă caldă, se amestecă şi se bate apoi spumă la loc răcoros.


Frişcă bătută. Inainte de a fi bătută, frişca se ţine două ore la gheaţă. Se bate pe gheaţă pană se face spumă, dar nu mai mult, pentru a nu se face unt.

Zahărul se pune numai la urmă, cand este aproape bătută, in proporţie de o lingură la 1/4 kg de frişcă.

Frişca bătută cu zahăr, intrebuinţată la torturi şi la prăjituri, trebuie bine scursă inainte de a fi folosită, deoarece zerul pe care il lasă strică atat gustul, cat şi forma prăjiturii.


Zahăr vanilat. Intr-un borcan bine inchis se pune zahăr pisat şi un baton de vanilie. Pe măsură ce se intrebuinţează, se adaugă alt zahăr in loc.
 Cand vanilia nu mai dă parfum, se inlocuieşte cu alta proaspătă. In loc de vanilie se poate intrebuinţa vanilină.

Dulceaţa nu se zahariseşte dacă se şterge marginea tingirii, in timpul fiertului, cu o carpă curată, muiată in apă rece.

Nucile intrebuinţate la torturi şi prăjituri capătă un gust plăcut de alune cand sunt prăjite puţin in cuptor, inainte de a fi folosite.

Magiunul, marmelada, peltelele se pun calde in borcane. Cand acestea sunt de sticlă, se infăşoară cu o carpă udă ca să nu plesnească.

Praful de copt. Este un praf care face să crească aluaturile. Se găseşte in comerţ.

Fecula este făină extrasă din cartofi. Se intrebuinţează in cofetărie pentru a lega unele creme şi sosuri. Dă un gust mult mai fin ca făina de griu. Se vinde in pachete la unele magazine.


Glucoza se intrebuinţează mult in cofetărie ca adaos pe langă zahăr, la prepararea siropului, a şerbetului, pentru glazuri etc. Se aseamănă cu mierea, fiind transparentă, dar fără culoare, şi se găseşte in comerţ la unele magazine
sau la fabricile de bomboane.


Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu