Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
luni, 18 martie 2013
Lacra's blog: VIN FIERT
Lacra's blog: VIN FIERT: 1 l vin, 250 g zahăr, 4 ciişoare, o bucăţică scorţişoară, o bucăţică coajă de lămaie. Se pun la fiert intr-un vas curat, fără miros de m...
VIN FIERT
1 l vin, 250 g zahăr, 4 ciişoare, o bucăţică scorţişoară, o bucăţică coajă de
lămaie.
Se pun la fiert intr-un vas curat, fără miros de mancare, vin alb sau roşu,
zahăr, cuişoare, scortişoară şi puţină coajă de lămaie. Se amestecă pană se
dizolvă zahărul şi se lasă apoi să dea un singur clocot. Vinul fiert prea mult
pierde din aromă. Se strecoară şi se serveşte fierbinte in ceşti sau in pahare
Lacra's blog: DULCEAŢA DE CĂPŞUNI
Lacra's blog: DULCEAŢA DE CĂPŞUNI: 1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămaie pisată. Se aleg căpşuni mijlocii, frumoase şi proaspete, avand şi codiţele. Se sp...
DULCEAŢA DE CĂPŞUNI
1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămaie pisată.
Se aleg căpşuni mijlocii, frumoase şi proaspete, avand şi codiţele. Se spală cate puţine odată, in apă multă. Se pun pe o sită să se scurgă, apoi se indepărtează codiţele, punand fructele pe o farfurie, direct pe cantar. Se pun intrun căzănel smălţuit, un strat de zahăr, unul de fructe, peste care se presară un praf de sare de lămaie. Se continuă aşa pană se pun toate fructele şi tot zahărul, ultimul rand find de zahăr. Să nu se uite sarea de lămaie, deoarece aceasta intăreşte fructele şi le păstrează culoarea. Se lasă astfel o jumătate de zi, pană incep fructele să lase zeamă. Se pun la fiert intai la foc mai mic, apoi pe foc mai iute, 15 minute, in care timp nu se amestecă cu lingura, ci numai se scutură vasul. Se iau de pe foc şi se lasă pană a doua zi cand se fierbe dulceaţa din nou 10 minute. După ce se răcoreşte, se pune in borcane, care se leagă cu hartie pergament şi se fierb 15 minute intr-un vas cu apă. La fel se pot face dulceţile de zmeură, cireşi, şi vişine, caise şi prune coapte. Atragem atenţia că nu trebuie fierte mai mult de 2 kg de fructe odată, ca să nu fie strivite de zahăr. De asemenea, căzănelul trebuie să fie smălţuit ca să nu coclească stand de pe o zi pe alta.
Lacra's blog: . LICHlOR DE ANASON
Lacra's blog: . LICHlOR DE ANASON: 1 l alcool de 90°, 40 g anason stelat, 5 boabe de coriandru, o bucăţică cat un ban de scorţişoară, sirop din 400 g zahăr şi . l apă. Se ...
. LICHlOR DE ANASON
1 l alcool de 90°, 40 g anason stelat, 5 boabe de coriandru, o bucăţică cat
un ban de scorţişoară, sirop din 400 g zahăr şi . l apă.
Se pun intr-un borcan cu gatul stramt alcoolul, anasonul şi celelalte
aromate. Se astupă şi se lasă să stea astfel două luni incheiate. După acest timp
se adaugă siropul de zahăr. Se amestecă la fiecare două zile, timp de o
săptămană. Se filtrează apoi la fel ca lichiorul de portocale.
Lacra's blog: . LICHIOR DE PORTOCALE
Lacra's blog: . LICHIOR DE PORTOCALE: 1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahăr tos, 4 portocale, 1 lămaie. Intr-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, ...
. LICHIOR DE PORTOCALE
1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahăr tos, 4 portocale, 1 lămaie.
Intr-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, 4 portocale
tăiate bucăţi potrivite, cu coajă şi cu samburi, şi o lămaie tăiată bucăţi. Se leagă
borcanul şi se pune intr-un loc ferit, unde se lasă să stea o lună intreagă. La
fiecare 2 — 3 zile se amestecă bine conţinutul cu o lingură mare de lemn. După
acest timp, se strecoară totul printr-un tifon, storcand bine să iasă toată zeama
din portocale. Lichidul obţinut se filtrează astfel: intr-o palnie obişnuită de metal
sau de sticlă se pune o altă palnie de hartie de filtru prin care se toarnă incet in
sticle lichidul de mai sus. Filtrarea se face in citeva ore, iar lichiorul trebuie să
iasă perfect limpede. Cat are incă lichid, palnia de hartie nu trebuie atinsă,
deoarece s-ar rupe imediat. Cand s-a depus prea mult reziduu pe ea, se
inlocuieşte cu altă hartie de filtru. Lichiorul astfel obţinut se toarnă in sticle, se
astupă şi se păstrează oricat timp.
Lacra's blog: . VIŞINATĂ
Lacra's blog: . VIŞINATĂ: La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cat să cuprindă vişinile. Se spală vişine frumoase, coapte şi intregi. Se rup codiţele. Se umplu c...
. VIŞINATĂ
La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cat să cuprindă vişinile.
Se spală vişine frumoase, coapte şi intregi. Se rup codiţele. Se umplu cu
ele sticle mari, speciale pentru vişinată, de 3 — 4 kg, cu gatul larg. Se pun un
rand de vişini, unul de zahăr tos sau pisat. Se leagă borcanul şi se lasă cateva
zile la soare, pană işi lasă vişinile zeama şi zahărul incepe să se dizolve. Din
cand in cand se scutură uşor borcanul ca să se aşeze vişinile. Se toarnă apoi
alcool de 90° cat să acopere vişinile, se leagă borcanul cu hartie pergament, se
aşază din nou intr-un loc la soare şi se lasă cateva săptămani. Vişinile capătă un
gust aromat, foarte plăcut, dacă printre ele se pun cateva boabe de cireşe amare
şi caţiva samburi de vişine, zdrobiţi. După dorinţă, se poate servi vişinata
impreună cu vişinile sau numai lichiorul, iar vişinile separat, presărate cu zahăr
pisat. De asemenea se pot fierbe vişinile intr-un sirop slab de zahăr şi apă,
servindu-le ca un compot.Dacă vişinata pare prea tare, se poate slăbi cu sirop de
zahăr.
Lacra's blog: . CVAS
Lacra's blog: . CVAS: 15 l apă, 800 g zahăr, 2 lămai, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 Iinguriţă bicarbonat. Se pun intr-o oală sau in alt vas mare, zahărul, ...
. CVAS
15 l apă, 800 g zahăr, 2 lămai, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 Iinguriţă
bicarbonat.
Se pun intr-o oală sau in alt vas mare, zahărul, lămaile tăiate bucăţi şi
stafidele. Se opăresc cu apă clocotită. Se acoperă vasul cu un şervet. Cand s-a
răcorit apa cat suferă degetul, se pun drojdia muiată cu puţină apă şi 1/2 linguriţă
de bicarbonat.
Se lasă să fermenteze 12 ore, apoi se strecoară şi se toarnă in sticle,
după ce s-a pus in fiecare 2 — 3 stafide. Se inchid sticlele cu dop fiert, se leagă
fiecare bine cu sfoară, ca să nu sară dopul, şi se mai ţin două ore la cald, apoi se
duc in pivniţă. După 2 — 3 zile cvasul este bun de băut.
Lacra's blog: LIMONADĂ
Lacra's blog: LIMONADĂ: Se pune zahărul intr-un vas foarte curat. Se toarnă apa rece deasupra, amestecand pană se dizolvă zahărul. Se adaugă puţină coajă de lăma...
LIMONADĂ
Se pune zahărul intr-un vas foarte curat. Se toarnă apa rece deasupra,
amestecand pană se dizolvă zahărul. Se adaugă puţină coajă de lămaie, tăiată
numai din partea galbenă şi zeama de lămaie. Se acoperă şi se pune la gheaţă
cateva ore. Inainte de a servi se strecoară, adăugand in pahare şi cate o felie
subţire de lămaie
Lacra's blog: Gulas cu carne de vaca
Lacra's blog: Gulas cu carne de vaca: Ingrediente: Ai nevoie de: 500g carne de vaca (poate fi si de porc, dar cu cea de vaca gulasul este mai gustos), 100 ml ulei, 50 ml v...
Gulas cu carne de vaca
Ingrediente:
Ai
nevoie de: 500g carne de vaca (poate fi si de porc, dar cu cea de vaca gulasul
este mai
gustos),
100 ml ulei, 50 ml vin, 5-6 catei de usturoi, 5-6 cepe potrivite, o lingurita
de chimen,
5-6
rosii zemoase (sau 50g pasta de tomate, 6 ardei grasi (2 buc sa fie din cei
rosii), 100 g
faina,
un ou, 700g cartofi, 50 g unt, 1 legatura patrunjel, 2 foi de dafin, cimbru,
piper, sare,
boia
de ardei, dupa gust.
Mod
de preparare:
Cum
procedezi : carnea se portioneaza, se spala, se scurge, se condimenteaza si se
inabusa in
½
din cantitatea de ulei si putina apa. Ceapa si ardeiul gras se curata, se spala
si se tale
marunt,
apoi se inabusa in uleiul ramas cu adaos de apa. Se adauga sucul de rosii (sau
pasta
de
tomate dizolvata in putina apa), boiaua, chimenul, foile de dafin si apa. Se
fierb
componenteie
cca 10 minute, se amesteca si se pun peste carne. Se fierb impreuna cca 60
minute.
Din faina, oua batute si sare, se framinta o coca care se lasa sa stea circa o
ora. Din
aceasta
compozitie se formeaza galustele, cu lingura, se fierb in apa, se scurg, apoi
se adauga
la
carne, impreuna cu usturoiul curatat si taiat marunt. Se mai continua fierberea
cca 10—15
minute.
Spre sfirsit se adauga vinul, se potriveste gustul prin condimentare. Cartofii
se curata,
se
spala si se taie sferturi apoi se fierb in apa cu sare (natur). La servire se
aseaza in farfurie:
carnea,
galustele, si cartofii cu verdeaja si unt.
Lacra's blog: . Makluba
Lacra's blog: . Makluba: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa Mod de preparare: Se pune la fiert carne...
. Makluba
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa
Mod de preparare:
Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in
oala; se lasa sa fiarba pina puiul este moale. Separat, se taie cartofii rondele la fel si vinetele
si impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei. Cind sint toate gata, se ia
o oala mai mare in care se pune in ordinea urmatoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi
carnea, un strat de orez, conopida si vinetele, iar orez. La urma se ia zeama in care a fiert
puiul si se condimenteaza apoi se adauga peste ingrediente in oala, sa le acopere. Cind este
fiert orezul si nu mai este apa se stinge focul. Se serveste calda, cu iaurt si salata
Lacra's blog: Orez a la Canton
Lacra's blog: Orez a la Canton: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 4 cesti orez fiert, 4 linguri untura, 6 buc. cirnaciori, 200 gr. sunca, 2 oua, 1 buc. ceapa, 100...
Orez a la Canton
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
4 cesti orez fiert, 4 linguri untura, 6 buc. cirnaciori, 200 gr. sunca, 2 oua, 1 buc. ceapa, 100 gr.
ton, ciuperci, ceapa verde
Mod de preparare:
Se fierbe orezul in apa sarata, cu citeva ore inainte de pregatirea mincarii. Dupa ce a fiert, se
scurge si se spala cu apa rece. Cirnaciorii, sunca, ciupercile si ceapa se taie felii subtiri si se
prajesc usor in untura. Se adauga putina apa calda si se lasa cratita la foc mic, sa fiarba in
citeva clocote. Dupa ce sosul a scazut, se adauga orezul (incalzit in prealabil), tonul rupt in
fisii marunte si ouale batute ca pentru omleta. Se amesteca incet, lasind cratita pe foc foarte
putin timp, pina ce compozitia devine omogena. Mincarea se serveste cu ceapa verde
Lacra's blog: Banane in aluat
Lacra's blog: Banane in aluat: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 2 banane mari, suc de lamaie, ulei, zahar, aluat facut din: 60 grame faina, un ou, un varf de l...
Banane in aluat
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
2 banane mari, suc de lamaie, ulei, zahar, aluat facut din: 60 grame faina, un ou, un varf de
lingurita sare, ¼ cana lapte, un sfert de lingurita praf de copt
Mod de preparare:
Aluatul: Se pun intr-un castronel faina, praful de copt si sarea. In mijloc se pune oul care se
amesteca cu faina. Se adauga laptele treptat, pana cand aluatul devine are o consistenta relativ
moale, se mai amesteca cinci minute si se da deoparte.
Bananele se curata si se taie felii pe diagonala groase. Se trec prin aluat si se prajesc in ulei
incins pana devin aurii. Se scurg de grasime si se stropesc cu lamaie. Se trec apoi prin zahar.
Lacra's blog: Pupi
Lacra's blog: Pupi: Timp de preparare: 45 min Ingrediente: 3 iaurturi, 3 pahare (aceleasi) faina, 3 pahare zahar, 1 cl bicarbonat, 1 ou, un borcan de Nute...
Pupi
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
3 iaurturi, 3 pahare (aceleasi) faina, 3 pahare zahar, 1 cl bicarbonat, 1 ou, un borcan de
Nutella de 420 gr., ½ l lapte, 200 gr. nuca de cocos
Mod de preparare:
Se amesteca iaurtul, zaharul, faina, bicarbonatul si oul. Se pune aluatul in tava tapetata cu unt
si faina si se pune apoi la cuptor, 10 minute la 200 grade C si inca 25 minute la 180 grade
Celsius. Se taie patrate cind e rece. Din Nutella si lapte se prepara o crema, pe baie de abur.
In crema fierbinte se introduc cu o lingura patratele reci, se insiropeaza bine, iar apoi se scurg
usor si se trec prin nuca de cocos macinata.
Lacra's blog: Coltunasi cu branza
Lacra's blog: Coltunasi cu branza: Ingrediente: Aluatul: 2 oua mari, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn.Umplutura: ¼ kg branza telemea, un ou,50 g unt, 200 ml smintin...
Coltunasi cu branza
Ingrediente:
Aluatul: 2 oua mari, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn.Umplutura: ¼ kg branza
telemea, un ou,50 g unt, 200 ml smintina, 25 g faina, marar.
Mod de preparare:
Se sparg ouale intr-un castron , se amesteca cu untdelemnul, apoi se pun faina si grisul cu
care se amesteca si se framinta cu mina indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5
minute, pina cand nu mai necesita faina.Se asaza aluatul pe masa , sau pe foaia de nailon,
presarata cu putina faina.Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se
intinda mai usor.Se taie foaia in patrate de 5/5 cm.Branza telemea, desarata 2-3 ore in apa
rece si scursa bine, se rade prin razatoare sau se zdrobeste bine cu furculita, apoi se amesteca
cu oul, faina, mararul si se imparte pe patrate.De asemenea, se pot amesteca 150 g branza de
vaci cu 50-100 g branza telemea, la care se adauga oul, faina, mararul verde sau uscat.
Patratul se indoaie peste umplutura in forma de triunghi; marginile se preseaza bine, ca sa nu
se desfaca la fiert.Se fierb la fel ca si coltunasii cu carne, lasindu-i in apa 15 minute , dupa ce
s-a luat cratita de pe foc, ca sa se umfle aluatul; apoi,se strecoara fara sa se limpezeasca. Se
asaza intr-un vas termorezistent cu bucatele de unt si cusmintina deasupra.Vasul se introduce in cuptor, cu 10 minute inainte de servire.Coltunasii se servesc ca intrare, in loc de supa sau
ciorba.
Lacra's blog: Lacra's blog: Alivenci moldovenesti
Lacra's blog: Lacra's blog: Alivenci moldovenesti: Lacra's blog: Alivenci moldovenesti : Ingrediente: 1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g f...
CIORBA DE MIEL
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
Cap si maruntaie de miel, morcov si patrunjel cca 250 g, o ceapa de marime mijlocie, o
lingura orez, bors, zeamasau sare de lamiie sau otet, un galbenus, 100 ml smantana sau iaurt,
sare, tarhon, leustean.
Mod de preparare:
Pentru o ciorba de 3-4 l, este roportion capul, daca acesta este intreg, cu putin git si capetele
osoase ale pulpelor,sau circa ½ kg alta carne cu mai mult os (piept). Capul intreg cu 1/3 din
git, plus capetele osoase ale pulpelor se pun intr-o oala cu 2 l apa rece si se lasa la o parte 15
minute, ca sa se dizolve substantele hranitoare care vor da gust si aroma ciorbei. In acest
timp, zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, cu 2 linguri
de untdelemn, intr-o oala de 5-6 l, amestecind mereu; apoi se adauga carnea cu apa in care a
stat si o lingurita de sare. Se firbe 50-60 minute; se adauga apoi orezul, se amesteca bine ca sa
nu se lipeasca de fundul oalei si se lasa sa fiarba inca 20 minute. Se acreste, dupa gust, cu
bors sau cu alta substanta acra,completind lichidul pina la circa 3 l sau mai mult, daca ciorba
este prea deasa, lasind sa mai fiarba citeva clocote.
Carnea se scoate de pe oase si se adauga in ciorba. Pentru aroma este indicat tarhonul, sau
leusteanul.Cind este complet gata, se mai sareaza dupa gust. Daca se pregateste ciorba in
cantitate mai mare se pun si maruntaie. Plaminii se taie bucati cit se poate de mici ,rinichiul
se taie in bucatele, ca sa poata intra apa in canale ca sa le spele bine. Ficatul se taie in bucati
mici si se adauga in ciorba, cind toate sint fierte (se fierbenumai 5 minute, ca sa nu se
intareasca). Din cap si maruntaie, se pot pregati circa 8 l ciorba; se maresc cantitatile
celorlalte proportional cu cantitatea de ciorba, procedind exact ca mai sus.
Lacra's blog: Alivenci moldovenesti
Lacra's blog: Alivenci moldovenesti: Ingrediente: 1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5 oua, o lingurita cu varf sa...
Alivenci moldovenesti
Ingrediente:
1 l lapte, 300 g
malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5
oua, o lingurita
cu varf sare.
Mod de
preparare:
Intr-un lighenas
sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma
laptele).
La primul clocot
se adauga malaiul, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase. Se ingroasa in
cca. 5 min. dupa
care se ia de pe foc. Cind e aproape rece se adauga branza maruntita,
smantana,
galbenusurile, faina si se amesteca.Se amesteca apoi cu albusurile batute
spuma.
Compozitia se
pune intr-o tava (unsa cu margarina si tapetata cu faina) si se da la cuptor
40-
50 min. Se taie
in patrate si se servesc calde, cu smantana.
Lacra's blog: Ciuperci cu maioneza
Lacra's blog: Ciuperci cu maioneza: Ingrediente : 1 Kg ciuperci, sare, 250-300 g maioneza, 100-150 ml smantana Preparare : Dupa ce s-au curatat, ciupercile se ...
Ciuperci cu maioneza
Ingrediente :
1 Kg ciuperci,
sare, 250-300 g maioneza,
100-150 ml smantana
Preparare :
Dupa ce s-au curatat, ciupercile se
fierb acoperite, circa 30 minute, in 1/4 l apa clocotita, impreuna cu o
lingurita rasa de sare, o foaie de dafin, 50 ml vin alb sec, pina cind se moaie
bine, apoi se scurg de apa in strecuratoare, unde se lasa sa se raceasca.
Maioneza obisnuita se amesteca cu smantana, potrivindu-se gustul ca sare, acreala si mustar, ca sa fie mai picanta.
Pentru aroma, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt si, facultativ, putina ceapa rasa fin, apoi se amesteca cu ciupercile bine scurse. Salata se asaza pe platou si se orneaza cu masline si gogosari, sau se presara numai cu patrunjel taiat marunt.
Maioneza obisnuita se amesteca cu smantana, potrivindu-se gustul ca sare, acreala si mustar, ca sa fie mai picanta.
Pentru aroma, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt si, facultativ, putina ceapa rasa fin, apoi se amesteca cu ciupercile bine scurse. Salata se asaza pe platou si se orneaza cu masline si gogosari, sau se presara numai cu patrunjel taiat marunt.
Lacra's blog: chiftele din soia
Lacra's blog: chiftele din soia: Ingrediente Chiftele din soia: 1/4 kg soia texturata 50 g franzela, 50 g ceapa, 3-4 catei de usturoi, un ou, piper, patrunjel s...
chiftele din soia
Ingrediente
Chiftele din soia:
1/4 kg soia texturata
50 g franzela,
50 g ceapa,
3-4 catei de usturoi,
un ou,
piper,
patrunjel sau marar,
untdelemn,
sare fina.
50 g franzela,
50 g ceapa,
3-4 catei de usturoi,
un ou,
piper,
patrunjel sau marar,
untdelemn,
sare fina.
Mod de
preparare Chiftele din soia:
Soia se trece de 2 ori prin masina
de tocat, impreuna cu franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si
cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La
tocatura se adauga oul crud, un varf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare
fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se
amesteca bine.
Pe o foaie de nailon se pun 1-2
linguri de faina sau pesmet, se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se
trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se
infierbanta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi
untdelemn 1/2 cm si imediat se asaza chiftelele unele langa altele, cate incap,
neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea
cealalta.
Cand sunt gata se scot si se
inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa
10 minute pe fiecare parte.
Se pastreaza calde, pe un vas cu apa
fierbinte, acoperite.
Se servesc calde cu orice garnitura
de legume, cu salata de cartofi cu ceapa , cu fasole batuta, varza calita,
mancaruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de macris, iar reci
cu ardei, rosii, ridichi.
Lacra's blog: Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt
Lacra's blog: Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt: Ingrediente : 500 gr fasole boabe 100 gr orez 1 felie paine 2 bucati ceapa 3-4 catei usturoi 1 morcov 1 patrunjel cimbru 2 ...
Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt
Ingrediente :
500 gr fasole boabe
100 gr orez
1 felie paine
2 bucati ceapa
3-4 catei usturoi
1 morcov
1 patrunjel
cimbru
2 foi dafin
1 legatura patrunjel verde
sare, piper , ulei pentru prajit
faina
Preparare :
Lasam fasolea de cu seara la inmuiat pana dimineata iar a doua zi o punem la fiert in apa calda cu un praf de sare. Lasam sa dea in 2-3 clocote si aruncam prima apa. O punem din nou la fiert cu alta apa.Curatam morcovul, patrunjelul si ceapa. Le dam prin razatoarea mare si le adaugam la oala in care fierbe fasolea impreuna cu foile de dafin si 1 lingurita sare. Intre timp punem la fiert si cei 100 gr orez separat.Felia de paine o punem la inmuiat in apa rece.
Cand fasolea e fiarta , o scurgem de zeama si o trecem prin masina de tocat carne impreuna cu orezul fiert si felia de paine inmuiata si presata bine. Adaugam apoi cimbrul, sare, piper dupa gust, patrunjelul verde tocat si usturoiul pisat . Framantam bine compozitia ,formam chiftelute pe care le dam prin faina si apoi le prajim in ulei incins .
Pofta Buna !!!
500 gr fasole boabe
100 gr orez
1 felie paine
2 bucati ceapa
3-4 catei usturoi
1 morcov
1 patrunjel
cimbru
2 foi dafin
1 legatura patrunjel verde
sare, piper , ulei pentru prajit
faina
Preparare :
Lasam fasolea de cu seara la inmuiat pana dimineata iar a doua zi o punem la fiert in apa calda cu un praf de sare. Lasam sa dea in 2-3 clocote si aruncam prima apa. O punem din nou la fiert cu alta apa.Curatam morcovul, patrunjelul si ceapa. Le dam prin razatoarea mare si le adaugam la oala in care fierbe fasolea impreuna cu foile de dafin si 1 lingurita sare. Intre timp punem la fiert si cei 100 gr orez separat.Felia de paine o punem la inmuiat in apa rece.
Cand fasolea e fiarta , o scurgem de zeama si o trecem prin masina de tocat carne impreuna cu orezul fiert si felia de paine inmuiata si presata bine. Adaugam apoi cimbrul, sare, piper dupa gust, patrunjelul verde tocat si usturoiul pisat . Framantam bine compozitia ,formam chiftelute pe care le dam prin faina si apoi le prajim in ulei incins .
Pofta Buna !!!
Lacra's blog: Cele mai bune cepe coapte din lume
Lacra's blog: Cele mai bune cepe coapte din lume: 4 PORTII 4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 cren...
Cele mai bune cepe coapte din lume
4 PORTII
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.
Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti
o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.
Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.
Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.
Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti
o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.
Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.
Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.
Lacra's blog: Ingrediente:1 ardei gres mare galben125 g cusc...
Lacra's blog:
Ingrediente:
1 ardei gres mare galben
125 g cusc...: Ingrediente: 1 ardei gres mare galben 125 g cuscus(easy cook)-a folosit usturoi prajit in ulei masline 100 g ciuperci cafenii 1...
Ingrediente:
1 ardei gres mare galben
125 g cusc...: Ingrediente: 1 ardei gres mare galben 125 g cuscus(easy cook)-a folosit usturoi prajit in ulei masline 100 g ciuperci cafenii 1...
Mancare de ardei
1 ardei gres mare galben
125 g cuscus(easy cook)-a folosit usturoi prajit in ulei masline
100 g ciuperci cafenii
1 ceapa medie
1 catel usturoi
ulei masline
Pregatire:
1.Tai ciupercile,ceapa,usturoiul,le pui in tigaie cu ulei la foc mediu,sa se inmoaie usor.
2.Adaugi 250 ml apa,aduci la fiert.
3.Adaugi cuscusul reduci focul si fierbi la foc mic 1 min,amesteci constant.
4.Iei de pe foc,lasi 4 min acoperit.
5.Amesteci cu furculita cuscusul si adaugi putin mai mult ulei.
6.Tai ardeii in 1/2 si-i umpli generos cu amestecul de cuscus.
7.Coci ardeii in cuptor preancalzit 25 min,la 200*C.
Lacra's blog: Ardei copti in stilmexican - MexicAceasta mancaric...
Lacra's blog: Ardei copti in stilmexican - MexicAceasta mancaric...: Ardei copti in stil mexican - Mexic Aceasta mancarica o puteti servi ca garnitura langa un gratar, dar poate fi servita si simpla, int...
Ardei copti in stil mexican - Mexic
Aceasta mancarica o puteti servi ca
garnitura langa un gratar, dar poate fi servita si simpla, intr-o foaie de
tortilla sau lipie si obtineti ceea ce mexicanii numesc Taco de rajas con
papas.
Ingrediente
5 ardei colorati
2 cartofi
1 ceapa mare
140 gr porumb fiert din conserva
1/2 ardei iute
3 linguri smantana
sare, piper, chili fulgi
3 linguri ulei
2 cartofi
1 ceapa mare
140 gr porumb fiert din conserva
1/2 ardei iute
3 linguri smantana
sare, piper, chili fulgi
3 linguri ulei
Preparare
1.
Ardeii se aseaza in tava cuptorului si se coc la 200C
pentru 45 minute, intorcandu-i la 10-15 minute sa se coaca pe toate
partile. Se pot coace si pe plita sau pe grill.
2.
Cartofii se taie cuburi si se fierb in apa cu sare.
1.
Cand sunt copti
ardeii se pun intr-un
vas, se presara putina sare pe ei si se acopera vasul cu un capac
asa incat acestia "sa transpire" 10 minute. In acest fel se
vor decoji mai usor.
2.
Se curata
ardeii de coaja. Nu
stiu daca e o regula, dar am observat ca ardeii galbeni s-au curatat foarte
greu, iar cei verzi si rosii extrem de usor. Cand curatati ardeii sa-i tineti
deasupra unei farfurii ca sa colectati sucul care-l lasa.
3.
Ardeii curatati
ii taiati fasii dupa ce indepartati cotorul si semintele.
4.
Intr-o tigaie se
incinge uleiul si se caleste ceapa taiata felii si ardeiul iute
pentru 5 minute pana se inmoaie. Adaugati feliile de ardei si sucul
de pe ei si caliti inca 3 minute. Veti observa ca sucul se va carameliza usor.
Sarati si piperati.
5.
Adaugati apoi porumbul
scurs si cartofii si lasati 1 minut sa se incalzeasca. Opriti
focul si adaugati smantana. Amestecati pana se topeste si se formeaza un
sos. Potriviti de sare si piper si adaugati fulgi de chili dupa gust.
Lacra's blog: SARMALE DE POST
Lacra's blog: SARMALE DE POST: o cana cu orez o cutie de ciuperci champignion 2 cepe un morcov mare foi de varza murata o cutie de rosii in bulion cateva linguri c...
SARMALE DE POST
o cana cu orez
o cutie de ciuperci champignion
2 cepe
un morcov mare
foi de varza murata
o cutie de rosii in bulion
cateva linguri cu ulei
sare
piper
cimbru uscat
marar proaspat
patrunjel verde
MOD DE PREPARARE RETETA SARMALE DE POSM
Mai intai pregatim frunzele de varza pentru sarmalute. Daca varza este prea sarata se opareste cu apa clocotita si se lasa frunzele cam 15 minute sa stea in apa.
Orezul se spala in apa rece, ceapa se toaca cubulete, morcovul se da pe razatoarea mica, ciupercile se taie feliute, apoi se calesc toate in uleiul incins. Se condimenteaza cu sare, piper si cimbru, se adauga o cana cu apa si o ceasca din sucul de rosii si se lasa pe foc pana scade zeama. Se opreste focul si se pun doua linguri de patrunjel verde tocat fin.
Se ruleaza sarmalutele, punand o lingura din compozitia de orez pe frunza de varza. Mie mi-au iesit din acesta compozitie 30 de bucati. Sarmalele se aseaza pe un pat de varza tocata, deasupra lor se pune inca un rand de varza, se pun deasupra foi de dafin, se presara cimbru. Apoi se umple oala cu apa si se lasa la cuptor 40 de minute (la foc potrivit). Se adauga rosiile maruntite si se lasa sa mai scada 15 minute. La final se presara marar tocat. Sunt delicioase alaturi de un ardei iute murat.
duminică, 17 martie 2013
Lacra's blog: Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Lacra's blog: Ardei umpluti cu orez si ciuperci: Ingrediente: ceapa alba2 bucati ardei gras1 kg orez1 kg morcov4 bucati ceapa alba2 bucati ciuperci400 g patrunjel verde cimbru ...
Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Ingrediente:
ceapa alba2 bucati
ardei gras1 kg
orez1 kg
morcov4 bucati
ceapa alba2 bucati
ciuperci400 g
patrunjel verde
cimbru
ulei de floarea-soarelui300 ml
pasta de tomate100 g
piper alb
sare
Preparare:
Ardeii grasi se taie la cotor si se scot samburii, se spala in jeturi de apa
Se curata, se spala si se taie ceapa julien. Morcovii se curata, se spala si se dau pe razatoarea mica;
Intr-un vas se pune 300 ml ulei, se pune vasul la foc. Cand uleiul s-a incins se pun ceapa si morcovii si se amesteca timp de 15 minute;
Se adauga apoi orezul spalat, bulionul si condimentele, se lasa la foc circa 15 minute amestecandu-se continuu. Se lasa la racit;
Se adauga patrunjelul tocat marunt. Se pun apoi ciupercile taiate marunt si se lasa pe foc 10 minute;
Ardeii se umplu cu aceasta compozitie si intr-o tigaie se rumenesc putin pe toate partile unul cate unul. Se aseaza apoi intr-un vas cu partea deschisa in sus, se pune apa pana la nivelul lor si se lasa la fiert.
Tips:
Daca nu suntem in post, cand compozitia a fiert se ia de pe foc si se serveste cu iaurt sau smantana.
Lacra's blog: Chiftelute vegetale
Lacra's blog: Chiftelute vegetale: Ingrediente: cartof3 bucati ceapa alba3 bucati usturoi uscat2 catei dovlecel1 bucata ciuperci300 g faina1 lingura cimbru sare p...
Chiftelute vegetale
Ingrediente:
cartof3 bucati
ceapa alba3 bucati
usturoi uscat2 catei
dovlecel1 bucata
ciuperci300 g
faina1 lingura
cimbru
sare
piper
marar1 legatura
patrunjel1 legatura
ulei de masline1 lingura
ulei de floarea-soarelui2 linguri
Preparare:
Cartofii, usturoiul, dovlecelul se dau pe razatoarea fina.
Ceapa, ciupercile, mararul si patrunjelul se toaca marunt.
Ceapa si ciupercile se calesc usor intr-o tigaie cu o lingura de ulei de masline.
Dupa ce s-au calit, se pun toate ingredientele intr-un bol si se adauga condimentele si o lingura de faina.
Se amesteca bine apoi, cu mana umezita, se formeaza chiftelute care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins.
Lacra's blog: Conopida napolitana
Lacra's blog: Conopida napolitana: Ingrediente: ceapa alba1 bucata capere2 lingurite Preparare: Se desface conopida buchetele, se fierbe, se lasa sa se scurga si se baga...
Conopida napolitana
Ingrediente:
ceapa alba1 bucata
capere2 lingurite
Preparare:
Se desface conopida buchetele, se fierbe, se lasa sa se scurga si se baga sub un jet de apa rece;
Rosiile se maruntesc in mixer impreuna cu bulionul si se trec apoi printr-o sita pentru indepartarea semintelor;
Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se caleste ceapa tocata, pana ce se inmoaie.
Se adauga rosiile pasate, maslinele, caperele si zaharul si se pun la foc mic sa se infierbante;
Conopida fiarta se introduce in sosul cald si se serveste imediat.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)