La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cat să cuprindă vişinile.
Se spală vişine frumoase, coapte şi intregi. Se rup codiţele. Se umplu cu
ele sticle mari, speciale pentru vişinată, de 3 — 4 kg, cu gatul larg. Se pun un
rand de vişini, unul de zahăr tos sau pisat. Se leagă borcanul şi se lasă cateva
zile la soare, pană işi lasă vişinile zeama şi zahărul incepe să se dizolve. Din
cand in cand se scutură uşor borcanul ca să se aşeze vişinile. Se toarnă apoi
alcool de 90° cat să acopere vişinile, se leagă borcanul cu hartie pergament, se
aşază din nou intr-un loc la soare şi se lasă cateva săptămani. Vişinile capătă un
gust aromat, foarte plăcut, dacă printre ele se pun cateva boabe de cireşe amare
şi caţiva samburi de vişine, zdrobiţi. După dorinţă, se poate servi vişinata
impreună cu vişinile sau numai lichiorul, iar vişinile separat, presărate cu zahăr
pisat. De asemenea se pot fierbe vişinile intr-un sirop slab de zahăr şi apă,
servindu-le ca un compot.Dacă vişinata pare prea tare, se poate slăbi cu sirop de
zahăr.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu