1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămaie pisată.
Se aleg căpşuni mijlocii, frumoase şi proaspete, avand şi codiţele. Se spală cate puţine odată, in apă multă. Se pun pe o sită să se scurgă, apoi se indepărtează codiţele, punand fructele pe o farfurie, direct pe cantar. Se pun intrun căzănel smălţuit, un strat de zahăr, unul de fructe, peste care se presară un praf de sare de lămaie. Se continuă aşa pană se pun toate fructele şi tot zahărul, ultimul rand find de zahăr. Să nu se uite sarea de lămaie, deoarece aceasta intăreşte fructele şi le păstrează culoarea. Se lasă astfel o jumătate de zi, pană incep fructele să lase zeamă. Se pun la fiert intai la foc mai mic, apoi pe foc mai iute, 15 minute, in care timp nu se amestecă cu lingura, ci numai se scutură vasul. Se iau de pe foc şi se lasă pană a doua zi cand se fierbe dulceaţa din nou 10 minute. După ce se răcoreşte, se pune in borcane, care se leagă cu hartie pergament şi se fierb 15 minute intr-un vas cu apă. La fel se pot face dulceţile de zmeură, cireşi, şi vişine, caise şi prune coapte. Atragem atenţia că nu trebuie fierte mai mult de 2 kg de fructe odată, ca să nu fie strivite de zahăr. De asemenea, căzănelul trebuie să fie smălţuit ca să nu coclească stand de pe o zi pe alta.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu