Ingrediente:
1 kg faină, 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, lapte cat se cere (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie. 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare.
Mod de preparare :
Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Se opăresc intr-o oală mică 3—4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecand bine să nu se facă cocoloşi. Cand s-a răcorit maiaua atat cat suferă degetul introdus in ea, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine pană se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să
crească. in acest timp, se freacă gălbenuşurile, intai cu sare, ca să-se inchidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat cate puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine pană ce se fac ca o cremă spumoasă. Cand plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută intr-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugand gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frămantă cel puţin o jumătate de oră, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin cate puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul in covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa două trei, ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucăţi din el, se impletesc pe masa de aluat presărată cu făină şi se pun in forme unse cu un t. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr grunzos şi cu nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră. Cand sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu insă la loc rece şi nici in curent. La frămantat se pot adăuga şi stafide fără samburi, după ce au fost alese, spălate şi şterse intr-un şervet.
1 kg faină, 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, lapte cat se cere (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie. 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare.
Mod de preparare :
Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Se opăresc intr-o oală mică 3—4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecand bine să nu se facă cocoloşi. Cand s-a răcorit maiaua atat cat suferă degetul introdus in ea, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine pană se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să
crească. in acest timp, se freacă gălbenuşurile, intai cu sare, ca să-se inchidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat cate puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine pană ce se fac ca o cremă spumoasă. Cand plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută intr-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugand gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frămantă cel puţin o jumătate de oră, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin cate puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul in covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa două trei, ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucăţi din el, se impletesc pe masa de aluat presărată cu făină şi se pun in forme unse cu un t. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr grunzos şi cu nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră. Cand sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu insă la loc rece şi nici in curent. La frămantat se pot adăuga şi stafide fără samburi, după ce au fost alese, spălate şi şterse intr-un şervet.