marți, 19 martie 2013

Lacra's blog: COZONACI

Lacra's blog: COZONACI: Ingrediente: 1 kg faină, 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei,  lapte cat se cere (circa 1/2 litru), 1 lingur...

COZONAC

Ingrediente:
1 kg faină, 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, lapte cat se cere (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie. 50 g  drojdie, 1 linguriţă rasă de sare.
Mod de preparare   :                  

Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Se opăresc intr-o oală mică 3—4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecand bine să nu se facă cocoloşi. Cand s-a răcorit maiaua atat cat suferă degetul  introdus in ea, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine pană se fac băşici  mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc  cald să
  crească. in acest timp, se freacă gălbenuşurile, intai cu sare, ca  să-se  inchidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită  fină şi turnat cate puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine pană ce se fac ca o  cremă spumoasă. Cand plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul  de făină cernută intr-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugand  gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frămantă cel puţin o  jumătate de oră, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul,  puţin cate puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai  adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul in covată, se acoperă cu o faţă de masă, se  aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa  două trei, ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucăţi din el, se  impletesc pe masa de aluat presărată cu făină şi se pun in forme unse cu un t. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la  cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr grunzos şi cu nuci sau stafide. Se  pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră. Cand sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu insă la loc rece şi nici in curent.  La frămantat se pot adăuga şi stafide fără samburi, după ce au fost  alese, spălate şi  şterse intr-un şervet.























Lacra's blog: PAPANAŞI FIERŢI

Lacra's blog: PAPANAŞI FIERŢI: Ingrediente: 250 g branză de vacă, 2 ouă, 3 linguri griş, sare, 2 linguri unt, 1 lingură  făină, 1 lingură pesmet. Mod de preparare:   ...

PAPANAŞI FIERŢI

Ingrediente:
250 g branză de vacă, 2 ouă, 3 linguri griş, sare, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 1 lingură pesmet.

Mod de preparare:  Se freacă intr-un castron branza de vacă cu ouăle, grişul şi sarea. Se amestecă bine pană se obţine o compoziţie potrivit de tare. Se ia cu lingura din ea, se fac cu mana muiată in făină mici găluşte rotunde, se turtesc puţin intre maini şi cu degetul se face la fiecare o adancitură la mijloc. Se  pune la fiert o cratiţă cu apă şi puţină sare. Cand apa dă in clocot, se pun papanaşii şi se ţin pană se ridică cu toţi deasupra. Se trage cratiţa la o parte şi se mai lasă să fiarbă circa 10 minute la foc foarte mic (dacă fierb in clocote mari, papanaşii se terciuiesc). Se scurg, se opăresc cu unt şi se presară deasupra pesmet prăjit. Se servesc foarte fierbinţi cu smantană.









Lacra's blog: POALE IN BRAU

Lacra's blog: POALE IN BRAU: Ingrediente: 500 g făină, 10 g drojdie (o bucăţică mare cat o nucă), 2 ouă, 1 lingură unt, 1  lingură ulei, lapte sau apă, 1 linguriţă zah...

POALE IN BRAU

Ingrediente:
500 g făină, 10 g drojdie (o bucăţică mare cat o nucă), 2 ouă, 1 lingură unt, 1 lingură ulei, lapte sau apă, 1 linguriţă zahăr, sare. Pentru umplutură: 150 g branză, unt proaspăt cat o nucă, 1 ou, 1 linguriţă făină, 2 linguri lapte, 1 linguriţă zahăr, sare.



Mod de preparare:  Se moaie intr-un castron drojdia cu puţină apă abia călduţă. Se pune un pumn de făină cernută, puţin cate puţin, amestecand pană se face ca o smantană groasă. Se presară cu făină şi se lasă la cald, ca să  creasca, faina rămasă se pune intr-un vas mai mare, se face loc la mijloc şi se pun ouăle bătute cu puţină sare, o lingură de unt topit şi una de ulei. Se adaugă şi plămădeala crescută şi se frămantă bine de tot, pană ce aluatul se desprinde de pe maini şi dă pe vas. La frămantat se pune atata lapte sau apă călduţă, incit să se obţină un aluat potrivit de moale. Pentru umplutură se frămantă separat branza de vacă sau de oi cu untul, se adaugă ouăle, laptele, făina, zahărul şi sare cat trebuie. Se intind pe rand foi potrivit de groase, se taie pătrate de 15 cm. Se umplu cu branză, se intorc colţurile spre mijloc, in formă de plic. Colţurile plicului se mai aduc odată către mijloc şi se lipesc bine ca să nu iasă branza. Se  ung pe deasupra cu ou bătut şi se coc in tavă, la foc potrivit. Se servesc  calde.













Lacra's blog: . CIUPERCI UMPLUTE

Lacra's blog: . CIUPERCI UMPLUTE: Ingrediente: 1 kg ciuperci, 1 ceapă, 1 lingură unt, 25 g unt proaspăt, 1 linguriţă făină, 1  păhărel vin, 1 lingură bulion, 2 linguri pesm...

. CIUPERCI UMPLUTE

Ingrediente:
1 kg ciuperci, 1 ceapă, 1 lingură unt, 25 g unt proaspăt, 1 linguriţă făină, 1 păhărel vin, 1 lingură bulion, 2 linguri pesmet, 1 linguriţă frunze de pătrunjel tocat, sare, piper.


Mod de preparare:  Se aleg ciuperci mari, frumoase. Se rupe piciorul, se spală şi se scurg. Se aşază toate intr-o formă rezistentă la foc, stropindu-le cu puţin unt. Se dau la cuptor pană incep să se moaie. Se toacă mărunt picioarele impreună cu ciupercile mărunte şi cu o ceapă. Se pun la foc cu o lingură de unt. Cand s-au muiat, se presară făina, se adaugă vinul şi zeama de carne sau apă.  Se lasă să fiarbă. Se mai adaugă bulion, sare, piper şi pesmet. Se ţin pe foc pană ce pasta este suficient de legată. Se adaugă pătrunjel verde tocat. Se pune cate o linguriţă de umplutură in fiecare ciupercă, netezind deasupra cu un cuţit. Se presară pesmet fin, se dau un sfert de oră la cuptor. Inainte de a  servi, se pune peste fiecare ciupercă o bucăţică mică de unt proaspăt. Se pot pregăti, de asemenea, fără bulion şi fără pesmet.










Lacra's blog: . MANCARE DE MORCOVI

Lacra's blog: . MANCARE DE MORCOVI: Ingrediente: 1 kg morcovi, 3 cepe, 2 linguri unt sau untură, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă  făină, 2 ceşti zeamă de carne sau apă, 1 gălb...

. MANCARE DE MORCOVI

Ingrediente:
1 kg morcovi, 3 cepe, 2 linguri unt sau untură, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne sau apă, 1 gălbenuş, sare.
Mod de preparare:
Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii foarte subţiri şi se pun intr-o cratiţă cu unt şi cu morcovii fierţi şi scurşi. Se adaugă sare şi o linguriţă de zahăr. Se ţin o jumătate de oră pe foc mic, mişcand cratiţa din cand in cand, ca  sa nu se prinda ceapa şi morcovii pe fund. Se presară făina şi se toarnă zeama de carne sau apă. Se lasă să mai fiarbă 20 de minute. Inainte de a servi, se 
amestecă separat un gălbenuş cu puţin sos din mancare şi se toarnă apoi totul deasupra. Se serveşte fierbinte, cu frigănele.







Lacra's blog: . PRAZ CU MĂSLINE

Lacra's blog: . PRAZ CU MĂSLINE: Ingrediente: 1 legătură bună de praz, 150 g măsline, 3 Iinguri ulei, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, 1 linguriţă oţet, sare. Mod de...

. PRAZ CU MĂSLINE

Ingrediente:
1 legătură bună de praz, 150 g măsline, 3 Iinguri ulei, 1 linguriţă făină, 1lingură bulion, 1 linguriţă oţet, sare.

Mod de preparare:  Se curăţă prazul, se taie bucăţi şi se opăresc cu apă cu sare. Se incinge uleiul intr-o cratiţă, se pune prazul scurs de apă şi se ţine pană incepe să se rumenească. Separat, se prăjeşte uşor făina cu o lingură de ulei, se stinge cu puţină apă, se adaugă bulionul şi o lingurită de oţet. Se toarnă sosul in cratiţa cu praz şi se dă la cuptor. Cand este aproape gata se adaugă măslinele opărite cateva minute in apă clocotită. Se potriveşte de sare. Mancarea se serveşte călduţă.






Lacra's blog: ŞNIŢEL DE LEGUME

Lacra's blog: ŞNIŢEL DE LEGUME: Ingrediente: 2 morcovi, 1 pătrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varză, o mană de fasole, una de  mazăre; 2 ouă, 2 linguri făină, 1 lingură branză r...

ŞNIŢEL DE LEGUME

Ingrediente:
2 morcovi, 1 pătrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varză, o mană de fasole, una de mazăre; 2 ouă, 2 linguri făină, 1 lingură branză rasă, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură, sare.


Mod de preparareSe fierb impreună sau separat, in apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai inainte), fasolea verde şi mazărea boabe, verde. Se scurg bine din apă şi se toacă impreună, afară de mazăre, potrivit de mărunt. Separat se amestecă o lingură de făină cu două ouă, se adaugă
zarzavatul, branza rasă şi sare dacă mai trebuie. Se ia cu lingura din compoziţie, se fac chiftele rotunde cu mana dată prin făină şi se turtesc apoi in formă de şniţel, pe un fund presărat cu pesmet. Se rumenesc in untură şi se servesc cu salată.







Lacra's blog: PILAF BULGĂRESC

Lacra's blog: PILAF BULGĂRESC: Ingrediente:   1 1/2 ceaşcă orez, 3 cepe mijlocii, 4 roşii, 2 ardei  graşi, 3 ceşti cu apă, 3 linguri ulei, sare Mod de preparare:   ...

PILAF BULGĂRESC


Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez, 3 cepe mijlocii, 4 roşii, 2 ardei  graşi, 3 ceşti cu apă, 3
linguri ulei, sare
Mod de preparare: 


Se taie ceapa mărunt. Se pune intr-o cratiţă cu ulei, amestecand din cand in cand pană incepe ceapa să se moaie. Se adaugă ardeii tăiaţi felii, apoi orezul ales şi spălat şi roşiile tăiate. Se toarnă trei ceşti de apă, se potriveşte de sare, se acoperă şi se dă cratiţa la cuptor. Se ţine 20 — 30 de minute, pană se fierbe orezul.  Se răstoarnă şi se serveşte puţin răcorit.






Lacra's blog: SALATĂ RUSEASCĂ

Lacra's blog: SALATĂ RUSEASCĂ: Ingrediente: 300 g cartofi, 1 morcov mijlociu, o mană de fasole verde, o mană de mazăre boabe, 2 ouă răscoapte, 1 linguriţă muştar, 100 g ...

SALATĂ RUSEASCĂ

Ingrediente:
300 g cartofi, 1 morcov mijlociu, o mană de fasole verde, o mană de mazăreboabe, 2 ouă răscoapte, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, 2 linguri oţet sau lămaie, sare.


Mod de preparare:
Se pun intr-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi in cuburi mici, fasoleverde şi albuş de ou răscopt, tăiate in bucăţele mici, mazăre boabe. Separat se face următorul sos: se trec prin sită gălbenuşurile răscoapte, se amestecă cu puţin muştar, se adaugă sare şi ulei, puţin cate puţin, ca la orice maioneză. Se subţiază cu lămaie sau cu oţet. Cand este gata, se toarnă peste zarzavatul tăiat.Se amestecă şi se lasă la o parte un sfert de oră, pentru a se 
imbiba bine cu sos.Apoi se gustă şi se potriveşte de acru şi de sărat. Se aşază pe farfurie şi se acoperă cu sos maioneză. 







Lacra's blog: OUĂ UMPLUTE CU FICAT

Lacra's blog: OUĂ UMPLUTE CU FICAT: Ingrediente: 6 ouă, 100 g ficat de gască, unt proaspăt cat o nucă, un varf de linguriţă  sare, cateva frunze de salată verde. Mod de pre...

OUĂ UMPLUTE CU FICAT

Ingrediente:
6 ouă, 100 g ficat de gască, unt proaspăt cat o nucă, un varf de linguriţă sare, cateva frunze de salată verde.

Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie in două in lungime. Se scot
gălbenuşurile, se trec prin sită şi se freacă cu ficatul de gască fiert. Se adaugă unt proaspăt cat o nucă, se potriveşte de sare. Cu această compoziţie bine frecată se umplu jumătăţile de ou cu varf şi se aşază in farfurie pe un strat de salată verde tăiată ca tăiţeii.



Lacra's blog: . Plachie de crap

Lacra's blog: . Plachie de crap: Ingrediente: Pentru 10 portii: 2 kg peste, 2,500 kg ceapa, 250 ml ulei, 150 g pasta de tomate, 100 ml vin, 100 g usturoi, 500 g rosii, 1...

. Plachie de crap


Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2 kg peste, 2,500 kg ceapa, 250 ml ulei, 150 g pasta de tomate, 100 ml vin,
100 g usturoi, 500 g rosii, 150 g ardei gras, 1 legatura verdeata, sare, piper, cimbru, boia,
dupa gust.

Mod de preparare:
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se sareaza si se condimenteaza cu piper. Ceapa si ardeiul gras se curata, se spala, se taie felii si se inabusa in ulei cu putina apa. Se adauga pasta de tomate dizolvata in apa, boiaua de ardei, cimbrul praf, usturoiul curatat si taiat marunt, sare si apa. Se amesteca componentele usor si se fierb cca 20 minute. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie in jumatati apoi se storc. Sosul obtinut prin stoarcere se pune intr-o tava si se asaza portiile de peste cu cate o felie de rosie deasupra. Se introduce tava la cuptor cca 20 minute. Se verifica gustul sosului. Se serveste portia de peste cu sos si verdeata taiata marunt.

Lacra's blog: Chiftelute din peste

Lacra's blog: Chiftelute din peste: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 1,5 kg peste, 100 gr. piine alba, 350 gr., ceapa, 50 gr. faina, 1 ou, 150 ml ulei, o legatura v...

Chiftelute din peste


Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:

1,5 kg peste, 100 gr. piine alba, 350 gr., ceapa, 50 gr. faina, 1 ou, 150 ml ulei, o legatura
verdeata, sare, piper

Mod de preparare:

Pestele curatat si dezosat, impreuna cu piinea inmuiata in apa si ceapa calita in ulei, se da prin
masina de tocat, apoi se framinta cu sare, piper, oua si verdeata. Chiftelutele se dau prin
masina si se prajesc. Se pot prepara din toate speciile de peste, de preferat insa pestele alb. Se
consuma numai calde.

Lacra's blog: Alivenci moldovenesti

Lacra's blog: Alivenci moldovenesti: Ingrediente: 1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5 oua, o lingurita cu varf sare....

Alivenci moldovenesti


Ingrediente:
1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5
oua, o lingurita cu varf sare.

Mod de preparare:

Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma laptele).
La primul clocot se adauga malaiul, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase. Se ingroasa in
cca. 5 min. dupa care se ia de pe foc. Cind e aproape rece se adauga branza maruntita,
smantana, galbenusurile, faina si se amesteca.Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma.
Compozitia se pune intr-o tava (unsa cu margarina si tapetata cu faina) si se da la cuptor 40-
50 min. Se taie in patrate si se servesc calde, cu smantana.



Lacra's blog: Tocin

Lacra's blog: Tocin: Ingrediente: 2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, cateva linguri de smintina. Mod d...

Tocin


Ingrediente:
2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, cateva
linguri de smintina.

Mod de preparare:

Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o
pasta).
Se pune sarea, ouale si se amesteca bine. Se ia un pumn de branza de la burduf si se amesteca
deasemenea in pasta rezultata. Se toarna pasta intr-o tava unsa cu untura de porc (de
preferinta cu gust de afumatura) si se da la cuptor la foc mijlociu. Se lasa acolo pana capata o
coaja maronie-aurie. Se scoate, se unge pe deasupra cu cateva linguri de smantana, se taie si
se serveste cat e cald. Sa nu se raceasca, ca ati muncit degeaba!




Lacra's blog: Aperitiv din branza de vaci

Lacra's blog: Aperitiv din branza de vaci: Ingrediente: ½ kg branza de vaci, 150 g smintina proaspata groasa, chimen, ceapa Mod de preparare: Branza se freaca bine cu dosul furc...

Aperitiv din branza de vaci


Ingrediente:
½ kg branza de vaci, 150 g smintina proaspata groasa, chimen, ceapa

Mod de preparare:
Branza se freaca bine cu dosul furculitei, pe marginea farfuriei, ca sa se
marunteasca,amestecindu-se apoi cu smintina. Smintina se poate inlocui cu maioneza. Pentru
gust si aroma sepoate adauga 1-2 lingurite cu ceapa rasa fin sau numai cozi de ceapa verde
taiate marunt sifrunze de marar sau patrunjel taiate marunt. Se aranjeaza pe platou, ornata cu
felii de rosii, ardeigrasi, ridichi rosii de luna. In branza preparata cu smintina se pot adauga o
lingurita de chimen,pisat bine cu piulita, sau macinat prin masina de piper si un virf de
lingurita de boia dulce sau 1/2lingurita cu pasta de ardei. Din acest preparat se pot face si
sandvisuri.



luni, 18 martie 2013

Lacra's blog: VIN FIERT

Lacra's blog: VIN FIERT: 1 l vin, 250 g zahăr, 4 ciişoare, o bucăţică scorţişoară, o bucăţică coajă de lămaie. Se pun la fiert intr-un vas curat, fără miros de m...

VIN FIERT


1 l vin, 250 g zahăr, 4 ciişoare, o bucăţică scorţişoară, o bucăţică coajă de
lămaie.
Se pun la fiert intr-un vas curat, fără miros de mancare, vin alb sau roşu,
zahăr, cuişoare, scortişoară şi puţină coajă de lămaie. Se amestecă pană se
dizolvă zahărul şi se lasă apoi să dea un singur clocot. Vinul fiert prea mult
pierde din aromă. Se strecoară şi se serveşte fierbinte in ceşti sau in pahare

Lacra's blog: DULCEAŢA DE CĂPŞUNI

Lacra's blog: DULCEAŢA DE CĂPŞUNI: 1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămaie pisată. Se aleg căpşuni mijlocii, frumoase şi proaspete, avand şi codiţele. Se  sp...

DULCEAŢA DE CĂPŞUNI


1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămaie pisată.
Se aleg căpşuni mijlocii, frumoase şi proaspete, avand şi codiţele. Se spală cate puţine odată, in apă multă. Se pun pe o sită să se scurgă, apoi se indepărtează codiţele, punand fructele pe o farfurie, direct pe cantar. Se pun intrun căzănel smălţuit, un strat de zahăr, unul de fructe, peste care se presară un praf de sare de lămaie. Se continuă aşa pană se pun toate fructele şi tot zahărul, ultimul rand find de zahăr. Să nu se uite sarea de lămaie, deoarece aceasta intăreşte fructele şi le păstrează culoarea. Se lasă astfel o jumătate de zi, pană incep fructele să lase zeamă. Se pun la fiert intai la foc mai mic, apoi pe foc mai iute, 15 minute, in care timp nu se amestecă cu lingura, ci numai se scutură vasul. Se iau de pe foc şi se lasă pană a doua zi cand se fierbe dulceaţa din nou 10 minute. După ce se răcoreşte, se pune in borcane, care se leagă cu hartie pergament şi se fierb 15 minute intr-un vas cu apă. La fel se pot face dulceţile de zmeură, cireşi, şi vişine, caise şi prune coapte. Atragem atenţia că nu trebuie fierte mai mult de 2 kg de fructe odată, ca să nu fie strivite de zahăr. De asemenea, căzănelul trebuie să fie smălţuit ca să nu coclească stand de pe o zi pe alta.














Lacra's blog: . LICHlOR DE ANASON

Lacra's blog: . LICHlOR DE ANASON: 1 l alcool de 90°, 40 g anason stelat, 5 boabe de coriandru, o bucăţică cat un ban de scorţişoară, sirop din 400 g zahăr şi . l apă. Se ...

. LICHlOR DE ANASON


1 l alcool de 90°, 40 g anason stelat, 5 boabe de coriandru, o bucăţică cat
un ban de scorţişoară, sirop din 400 g zahăr şi . l apă.
Se pun intr-un borcan cu gatul stramt alcoolul, anasonul şi celelalte
aromate. Se astupă şi se lasă să stea astfel două luni incheiate. După acest timp
se adaugă siropul de zahăr. Se amestecă la fiecare două zile, timp de o
săptămană. Se filtrează apoi la fel ca lichiorul de portocale.

Lacra's blog: . LICHIOR DE PORTOCALE

Lacra's blog: . LICHIOR DE PORTOCALE: 1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahăr tos, 4 portocale, 1 lămaie. Intr-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, ...

. LICHIOR DE PORTOCALE


1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahăr tos, 4 portocale, 1 lămaie.
Intr-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, 4 portocale
tăiate bucăţi potrivite, cu coajă şi cu samburi, şi o lămaie tăiată bucăţi. Se leagă
borcanul şi se pune intr-un loc ferit, unde se lasă să stea o lună intreagă. La
fiecare 2 — 3 zile se amestecă bine conţinutul cu o lingură mare de lemn. După
acest timp, se strecoară totul printr-un tifon, storcand bine să iasă toată zeama
din portocale. Lichidul obţinut se filtrează astfel: intr-o palnie obişnuită de metal
sau de sticlă se pune o altă palnie de hartie de filtru prin care se toarnă incet in
sticle lichidul de mai sus. Filtrarea se face in citeva ore, iar lichiorul trebuie să
iasă perfect limpede. Cat are incă lichid, palnia de hartie nu trebuie atinsă,
deoarece s-ar rupe imediat. Cand s-a depus prea mult reziduu pe ea, se
inlocuieşte cu altă hartie de filtru. Lichiorul astfel obţinut se toarnă in sticle, se
astupă şi se păstrează oricat timp.

Lacra's blog: . VIŞINATĂ

Lacra's blog: . VIŞINATĂ: La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cat să cuprindă vişinile. Se spală vişine frumoase, coapte şi intregi. Se rup codiţele. Se umplu c...

. VIŞINATĂ


La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cat să cuprindă vişinile.
Se spală vişine frumoase, coapte şi intregi. Se rup codiţele. Se umplu cu
ele sticle mari, speciale pentru vişinată, de 3 — 4 kg, cu gatul larg. Se pun un
rand de vişini, unul de zahăr tos sau pisat. Se leagă borcanul şi se lasă cateva
zile la soare, pană işi lasă vişinile zeama şi zahărul incepe să se dizolve. Din
cand in cand se scutură uşor borcanul ca să se aşeze vişinile. Se toarnă apoi
alcool de 90° cat să acopere vişinile, se leagă borcanul cu hartie pergament, se
aşază din nou intr-un loc la soare şi se lasă cateva săptămani. Vişinile capătă un
gust aromat, foarte plăcut, dacă printre ele se pun cateva boabe de cireşe amare
şi caţiva samburi de vişine, zdrobiţi. După dorinţă, se poate servi vişinata
impreună cu vişinile sau numai lichiorul, iar vişinile separat, presărate cu zahăr
pisat. De asemenea se pot fierbe vişinile intr-un sirop slab de zahăr şi apă,
servindu-le ca un compot.Dacă vişinata pare prea tare, se poate slăbi cu sirop de
zahăr.

Lacra's blog: . CVAS

Lacra's blog: . CVAS: 15 l apă, 800 g zahăr, 2 lămai, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 Iinguriţă bicarbonat. Se pun intr-o oală sau in alt vas mare, zahărul, ...

. CVAS


15 l apă, 800 g zahăr, 2 lămai, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 Iinguriţă
bicarbonat.
Se pun intr-o oală sau in alt vas mare, zahărul, lămaile tăiate bucăţi şi
stafidele. Se opăresc cu apă clocotită. Se acoperă vasul cu un şervet. Cand s-a
răcorit apa cat suferă degetul, se pun drojdia muiată cu puţină apă şi 1/2 linguriţă
de bicarbonat.
Se lasă să fermenteze 12 ore, apoi se strecoară şi se toarnă in sticle,
după ce s-a pus in fiecare 2 — 3 stafide. Se inchid sticlele cu dop fiert, se leagă
fiecare bine cu sfoară, ca să nu sară dopul, şi se mai ţin două ore la cald, apoi se
duc in pivniţă. După 2 — 3 zile cvasul este bun de băut.

Lacra's blog: LIMONADĂ

Lacra's blog: LIMONADĂ: Se pune zahărul intr-un vas foarte curat. Se toarnă apa rece deasupra, amestecand pană se dizolvă zahărul. Se adaugă puţină coajă de lăma...

LIMONADĂ


Se pune zahărul intr-un vas foarte curat. Se toarnă apa rece deasupra,
amestecand pană se dizolvă zahărul. Se adaugă puţină coajă de lămaie, tăiată
numai din partea galbenă şi zeama de lămaie. Se acoperă şi se pune la gheaţă
cateva ore. Inainte de a servi se strecoară, adăugand in pahare şi cate o felie
subţire de lămaie

Lacra's blog: Gulas cu carne de vaca

Lacra's blog: Gulas cu carne de vaca: Ingrediente: Ai nevoie de: 500g carne de vaca (poate fi si de porc, dar cu cea de vaca gulasul este mai gustos), 100 ml ulei, 50 ml v...

Gulas cu carne de vaca


Ingrediente:
Ai nevoie de: 500g carne de vaca (poate fi si de porc, dar cu cea de vaca gulasul este mai
gustos), 100 ml ulei, 50 ml vin, 5-6 catei de usturoi, 5-6 cepe potrivite, o lingurita de chimen,
5-6 rosii zemoase (sau 50g pasta de tomate, 6 ardei grasi (2 buc sa fie din cei rosii), 100 g
faina, un ou, 700g cartofi, 50 g unt, 1 legatura patrunjel, 2 foi de dafin, cimbru, piper, sare,
boia de ardei, dupa gust.

Mod de preparare:
Cum procedezi : carnea se portioneaza, se spala, se scurge, se condimenteaza si se inabusa in
½ din cantitatea de ulei si putina apa. Ceapa si ardeiul gras se curata, se spala si se tale
marunt, apoi se inabusa in uleiul ramas cu adaos de apa. Se adauga sucul de rosii (sau pasta
de tomate dizolvata in putina apa), boiaua, chimenul, foile de dafin si apa. Se fierb
componenteie cca 10 minute, se amesteca si se pun peste carne. Se fierb impreuna cca 60
minute. Din faina, oua batute si sare, se framinta o coca care se lasa sa stea circa o ora. Din
aceasta compozitie se formeaza galustele, cu lingura, se fierb in apa, se scurg, apoi se adauga
la carne, impreuna cu usturoiul curatat si taiat marunt. Se mai continua fierberea cca 10—15
minute. Spre sfirsit se adauga vinul, se potriveste gustul prin condimentare. Cartofii se curata,
se spala si se taie sferturi apoi se fierb in apa cu sare (natur). La servire se aseaza in farfurie:
carnea, galustele, si cartofii cu verdeaja si unt.

Lacra's blog: . Makluba

Lacra's blog: . Makluba: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa Mod de preparare: Se pune la fiert carne...

. Makluba


Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:
carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa

Mod de preparare:
Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in
oala; se lasa sa fiarba pina puiul este moale. Separat, se taie cartofii rondele la fel si vinetele
si impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei. Cind sint toate gata, se ia
o oala mai mare in care se pune in ordinea urmatoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi
carnea, un strat de orez, conopida si vinetele, iar orez. La urma se ia zeama in care a fiert
puiul si se condimenteaza apoi se adauga peste ingrediente in oala, sa le acopere. Cind este
fiert orezul si nu mai este apa se stinge focul. Se serveste calda, cu iaurt si salata



Lacra's blog: Orez a la Canton

Lacra's blog: Orez a la Canton: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 4 cesti orez fiert, 4 linguri untura, 6 buc. cirnaciori, 200 gr. sunca, 2 oua, 1 buc. ceapa, 100...

Orez a la Canton


Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:
4 cesti orez fiert, 4 linguri untura, 6 buc. cirnaciori, 200 gr. sunca, 2 oua, 1 buc. ceapa, 100 gr.
ton, ciuperci, ceapa verde

Mod de preparare:
Se fierbe orezul in apa sarata, cu citeva ore inainte de pregatirea mincarii. Dupa ce a fiert, se
scurge si se spala cu apa rece. Cirnaciorii, sunca, ciupercile si ceapa se taie felii subtiri si se
prajesc usor in untura. Se adauga putina apa calda si se lasa cratita la foc mic, sa fiarba in
citeva clocote. Dupa ce sosul a scazut, se adauga orezul (incalzit in prealabil), tonul rupt in
fisii marunte si ouale batute ca pentru omleta. Se amesteca incet, lasind cratita pe foc foarte
putin timp, pina ce compozitia devine omogena. Mincarea se serveste cu ceapa verde