luni, 18 martie 2013

Ciuperci cu maioneza


Ingrediente :
1 Kg ciuperci,
sare, 250-300 g maioneza,
100-150 ml smantana

Preparare :
Dupa ce s-au curatat, ciupercile se fierb acoperite, circa 30 minute, in 1/4 l apa clocotita, impreuna cu o lingurita rasa de sare, o foaie de dafin, 50 ml vin alb sec, pina cind se moaie bine, apoi se scurg de apa in strecuratoare, unde se lasa sa se raceasca.
Maioneza obisnuita se amesteca cu smantana, potrivindu-se gustul ca sare, acreala si mustar, ca sa fie mai picanta.
Pentru aroma, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt si, facultativ, putina ceapa rasa fin, apoi se amesteca cu ciupercile bine scurse. Salata se asaza pe platou si se orneaza cu masline si gogosari, sau se presara numai cu patrunjel taiat marunt.

Lacra's blog: chiftele din soia

Lacra's blog: chiftele din soia: Ingrediente Chiftele din soia: 1/4 kg soia texturata 50 g franzela, 50 g ceapa, 3-4 catei de usturoi, un ou, piper, patrunjel s...

chiftele din soia


Ingrediente Chiftele din soia:
1/4 kg soia texturata
50 g franzela,
50 g ceapa,
3-4 catei de usturoi,
un ou,
piper,
patrunjel sau marar,
untdelemn,
sare fina.
Mod de preparare Chiftele din soia:
Soia se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga oul crud, un varf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine.
Pe o foaie de nailon se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se infierbanta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm si imediat se asaza chiftelele unele langa altele, cate incap, neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta.
Cand sunt gata se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa 10 minute pe fiecare parte.
Se pastreaza calde, pe un vas cu apa fierbinte, acoperite.
Se servesc calde cu orice garnitura de legume, cu salata de cartofi cu ceapa , cu fasole batuta, varza calita, mancaruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de macris, iar reci cu ardei, rosii, ridichi.

Lacra's blog: Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt

Lacra's blog: Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt: Ingrediente : 500 gr fasole boabe 100 gr orez 1 felie paine 2 bucati ceapa 3-4 catei usturoi 1 morcov 1 patrunjel cimbru 2 ...

Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt


Ingrediente :

500 gr fasole boabe
100 gr orez
1 felie paine
2 bucati ceapa
3-4 catei usturoi
1 morcov
1 patrunjel
cimbru
2 foi dafin
1 legatura patrunjel verde
sare, piper , ulei pentru prajit
faina

Preparare :

Lasam fasolea de cu seara la inmuiat pana dimineata iar a doua zi o punem la fiert in apa calda cu un praf de sare. Lasam sa dea in 2-3 clocote si aruncam prima apa. O punem din nou la fiert cu alta apa.Curatam morcovul, patrunjelul si ceapa. Le dam prin razatoarea mare si le adaugam la oala in care fierbe fasolea impreuna cu foile de dafin si 1 lingurita sare. Intre timp punem la fiert si cei 100 gr orez separat.Felia de paine o punem la inmuiat in apa rece.
Cand fasolea e fiarta , o scurgem de zeama si o trecem prin masina de tocat carne impreuna cu orezul fiert si felia de paine inmuiata si presata bine. Adaugam apoi cimbrul, sare, piper dupa gust, patrunjelul verde tocat si usturoiul pisat . Framantam bine compozitia ,formam chiftelute pe care le dam prin faina si apoi le prajim in ulei incins .
Pofta Buna !!! 

Lacra's blog: Cele mai bune cepe coapte din lume

Lacra's blog: Cele mai bune cepe coapte din lume: 4 PORTII 4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 cren...

Cele mai bune cepe coapte din lume


4 PORTII
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.

Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti
o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.

Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.

Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.

Lacra's blog: Ingrediente:1 ardei gres mare galben125 g cusc...

Lacra's blog:
Ingrediente:

1 ardei gres mare galben
125 g cusc...
: Ingrediente: 1 ardei gres mare galben 125 g cuscus(easy cook)-a folosit usturoi prajit in ulei masline 100 g ciuperci cafenii 1...

Mancare de ardei



Ingrediente:

1 ardei gres mare galben
125 g cuscus(easy cook)-a folosit usturoi prajit in ulei masline
100 g ciuperci cafenii
1 ceapa medie
1 catel usturoi
ulei masline

Pregatire:
1.Tai ciupercile,ceapa,usturoiul,le pui in tigaie cu ulei la foc mediu,sa se inmoaie usor.
2.Adaugi 250 ml apa,aduci la fiert.
3.Adaugi cuscusul reduci focul si fierbi la foc mic 1 min,amesteci constant.
4.Iei de pe foc,lasi 4 min acoperit.
5.Amesteci cu furculita cuscusul si adaugi putin mai mult ulei.
6.Tai ardeii in 1/2 si-i umpli generos cu amestecul de cuscus.
7.Coci ardeii in cuptor preancalzit 25 min,la 200*C.



Lacra's blog: Ardei copti in stilmexican - MexicAceasta mancaric...

Lacra's blog: Ardei copti in stilmexican - MexicAceasta mancaric...: Ardei copti in stil mexican - Mexic Aceasta mancarica o puteti servi ca garnitura langa un gratar, dar poate fi servita si simpla, int...

Ardei copti in stil mexican - Mexic


Aceasta mancarica o puteti servi ca garnitura langa un gratar, dar poate fi servita si simpla, intr-o foaie de tortilla sau lipie si obtineti ceea ce mexicanii numesc Taco de rajas con papas.
Ingrediente
5 ardei colorati
2 cartofi
1 ceapa mare
140 gr porumb fiert din conserva
1/2 ardei iute
3 linguri smantana
sare, piper,
chili  fulgi
3 linguri ulei
Preparare
1.     Ardeii se aseaza in tava cuptorului si se coc la 200C pentru 45 minute, intorcandu-i la 10-15 minute sa se coaca pe toate partile. Se pot coace si pe plita sau pe grill.
2.     Cartofii se taie cuburi si se fierb in apa cu sare.
1.     Cand sunt copti ardeii se pun intr-un vas, se presara putina sare pe ei si se acopera vasul cu un capac asa incat acestia "sa transpire" 10 minute. In acest fel se vor decoji mai usor.
2.     Se curata ardeii de coaja. Nu stiu daca e o regula, dar am observat ca ardeii galbeni s-au curatat foarte greu, iar cei verzi si rosii extrem de usor. Cand curatati ardeii sa-i tineti deasupra unei farfurii ca sa colectati sucul care-l lasa.
3.     Ardeii curatati ii taiati fasii dupa ce indepartati cotorul si semintele.
4.     Intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste ceapa taiata felii si ardeiul iute pentru 5 minute pana se inmoaie. Adaugati feliile de ardei si sucul de pe ei si caliti inca 3 minute. Veti observa ca sucul se va carameliza usor. Sarati si piperati.
5.     Adaugati apoi porumbul scurs si cartofii si lasati 1 minut sa se incalzeasca. Opriti focul si adaugati smantana. Amestecati pana se topeste si se formeaza un sos. Potriviti de sare si piper si adaugati fulgi de chili  dupa gust.




Lacra's blog: SARMALE DE POST

Lacra's blog: SARMALE DE POST: o cana cu orez o cutie de ciuperci champignion 2 cepe un morcov mare foi de varza murata o cutie de rosii in bulion cateva linguri c...

SARMALE DE POST



o cana cu orez
o cutie de ciuperci champignion
2 cepe
un morcov mare
foi de varza murata
o cutie de rosii in bulion
cateva linguri cu ulei
sare
piper
cimbru uscat
marar proaspat
patrunjel verde
MOD DE PREPARARE RETETA SARMALE DE POSM


Mai intai pregatim frunzele de varza pentru sarmalute. Daca varza este prea sarata se opareste cu apa clocotita si se lasa frunzele cam 15 minute sa stea in apa.
Orezul se spala in apa rece, ceapa se toaca cubulete, morcovul se da pe razatoarea mica, ciupercile se taie  feliute, apoi se calesc toate in uleiul incins. Se condimenteaza cu sare, piper si cimbru, se adauga o cana cu apa si o ceasca din sucul de rosii si se lasa pe foc pana scade zeama. Se opreste focul si se pun doua linguri de patrunjel verde tocat fin.
Se ruleaza sarmalutele, punand o lingura din compozitia de orez pe frunza de varza. Mie mi-au iesit din acesta compozitie 30 de bucati. Sarmalele se aseaza pe un pat de varza tocata, deasupra lor se pune inca un rand de varza, se pun deasupra foi de dafin, se presara cimbru. Apoi se umple oala cu apa si se lasa la cuptor 40 de minute (la foc potrivit). Se adauga rosiile maruntite si se lasa sa mai scada 15 minute. La final se presara marar tocat. Sunt delicioase alaturi de un ardei iute murat.

duminică, 17 martie 2013

Lacra's blog: Ardei umpluti cu orez si ciuperci

Lacra's blog: Ardei umpluti cu orez si ciuperci: Ingrediente: ceapa alba2 bucati ardei gras1 kg orez1 kg morcov4 bucati ceapa alba2 bucati ciuperci400 g patrunjel verde cimbru ...

Ardei umpluti cu orez si ciuperci




Ingrediente:
ceapa alba2 bucati
ardei gras1 kg
orez1 kg
morcov4 bucati
ceapa alba2 bucati
ciuperci400 g
patrunjel verde
cimbru
ulei de floarea-soarelui300 ml
pasta de tomate100 g
piper alb
sare
Preparare:
Ardeii grasi se taie la cotor si se scot samburii, se spala in jeturi de apa

Se curata, se spala si se taie ceapa julien. Morcovii se curata, se spala si se dau pe razatoarea mica;


Intr-un vas se pune 300 ml ulei, se pune vasul la foc. Cand uleiul s-a incins se pun ceapa si morcovii si se amesteca timp de 15 minute;


Se adauga apoi orezul spalat, bulionul si condimentele, se lasa la foc circa 15 minute amestecandu-se continuu. Se lasa la racit;


Se adauga patrunjelul tocat marunt. Se pun apoi ciupercile taiate marunt si se lasa pe foc 10 minute;


Ardeii se umplu cu aceasta compozitie si intr-o tigaie se rumenesc putin pe toate partile unul cate unul. Se aseaza apoi intr-un vas cu partea deschisa in sus, se pune apa pana la nivelul lor si se lasa la fiert.


Tips:

Daca nu suntem in post, cand compozitia a fiert se ia de pe foc si se serveste cu iaurt sau smantana.

Lacra's blog: Chiftelute vegetale

Lacra's blog: Chiftelute vegetale: Ingrediente: cartof3 bucati ceapa alba3 bucati usturoi uscat2 catei dovlecel1 bucata ciuperci300 g faina1 lingura cimbru sare p...

Chiftelute vegetale


Ingrediente:
cartof3 bucati
ceapa alba3 bucati
usturoi uscat2 catei
dovlecel1 bucata
ciuperci300 g
faina1 lingura
cimbru
sare
piper
marar1 legatura
patrunjel1 legatura
ulei de masline1 lingura
ulei de floarea-soarelui2 linguri
Preparare:
Cartofii, usturoiul, dovlecelul se dau pe razatoarea fina.

Ceapa, ciupercile, mararul si patrunjelul se toaca marunt.

Ceapa si ciupercile se calesc usor intr-o tigaie cu o lingura de ulei de masline.

Dupa ce s-au calit, se pun toate ingredientele intr-un bol si se adauga condimentele si o lingura de faina.

Se amesteca bine apoi, cu mana umezita, se formeaza chiftelute care se dau prin faina si se prajesc in ulei incins.

Lacra's blog: Conopida napolitana

Lacra's blog: Conopida napolitana: Ingrediente: ceapa alba1 bucata capere2 lingurite Preparare: Se desface conopida buchetele, se fierbe, se lasa sa se scurga si se baga...

Conopida napolitana


Ingrediente:
ceapa alba1 bucata
capere2 lingurite
Preparare:
Se desface conopida buchetele, se fierbe, se lasa sa se scurga si se baga sub un jet de apa rece;

Rosiile se maruntesc in mixer impreuna cu bulionul si se trec apoi printr-o sita pentru indepartarea semintelor;


Se-ncinge uleiul intr-o tigaie si se caleste ceapa tocata, pana ce se inmoaie.

Se adauga rosiile pasate, maslinele, caperele si zaharul si se pun la foc mic sa se infierbante;

Conopida fiarta se introduce in sosul cald si se serveste imediat.


Lacra's blog: Lacra's blog: CIORBA DE STEVIE

Lacra's blog: Lacra's blog: CIORBA DE STEVIE: Lacra's blog: CIORBA DE STEVIE : Ciorba de stevie, acum un deliciu culinar Bineinteles ca cea mai mare calitate a acestei ciorbe este ...

Bomboane de prune uscate


Desert sanatos, rapid, fara foc si in acelasi timp delicios? Da... exista cu siguranta, aveti dovada in fata ochilor. Le-am pregatit in varianta pentru adulti, dar in paranteza gasiti inlocuitori pentru varianta celor mici. Astfel, toata lumea va fi incantata!
Ingrediente pentru 
100 gr biscuiti simpli
50 prune uscate fara samburi (aprox 300 gr)
100 gr nuca prajita
2 lingurite cacao (sau pudra de roscove/carob pentru copiii mici)
1/4 lingurita scortisoara macinata
1 cuisor strivit pudra
1 varf lingurita nucsoara macinata
coaja razuita de la 1/2 portocala (sau lamaie)
8 linguri rom (eu am folosit sherry oloroso dulce; pentru copii se inlocuieste cu suc de portocale, mere sau suc de pe compotul de prune)
2 linguri zahar tos fin (sau nuca de cocos; pentru decorat)
Bucati: 20
- Preparare
  1. Se pun biscuitii intr-un robot si se mixeaza pana se maruntesc ca pesmetul. Se adauga prunele uscate si se mai mixeaza pana prunele se rup bucati mici.
  2. Se adauga toate aromele (coaja de portocala, scortisoara, nucsoara, cuisorul, cacaoa) si romul. Se mixeaza 1 minut, pana totul devine ca o pasta nu foarte moale, care se aduna in jurul axului robotului.
  3. Se adauga nuca macinata marunt si se mixeaza scurt. Daca pasta pare foarte tare (asta e in functie de cat de deshidratate sunt prunele) se mai poate adauga putin rom pana devine o pasta care se modeleaza usor.
  4. Se formeaza bile din pasta obtinuta. Se trec bomboanele prin zahar tos fin sau nuca de cocos.
  5. Se dau la frigider macar 1 ora, sa se mai intareasca si sa se amestece aromele. Se pastreaza la frigider.

sâmbătă, 16 martie 2013

Lacra's blog: CIORBA DE STEVIE

Lacra's blog: CIORBA DE STEVIE: Ciorba de stevie, acum un deliciu culinar Bineinteles ca cea mai mare calitate a acestei ciorbe este bogatia in vitamine. In aceasta per...

CIORBA DE STEVIE


Ciorba de stevie, acum un deliciu culinar
Bineinteles ca cea mai mare calitate a acestei ciorbe este bogatia in vitamine. In aceasta perioada, cand toata lumea de confrunta cu probleme care mai de care mai mari, energia organismului este cu adevarat vitala. Si ce metoda mai buna de a iti intari organismul exista? O mancare sanatoasa. Ciorba de stevie face parte din aceasta categorie de mancare. Iata de ce ai nevoie:

- 3 morcovi

- o ceapa
- 4-5 cartofi
- o telina
- 2 linguri de orez
- bors, sare
- 100ml smanatana

Ce iti va placea foarte mult la aceasta ciorba este simplitatea ei. Nu iti trebuie prea mult timp la dispozitie pentru a o prepara, deci nu vei sta cu ochii pe ceas pentru a iti calcula fiecare minut. Dar, sa vedem ce este de facut!

Ia o razatoare fina si rade telina. Curata cartofii de coaja si taie-i cubulete nu prea mari, pentru a nu se fierbe greu. Toaca ceapa cat mai marunt si pune- intr-o cratita cu putin ulei pentru a o cali.


Intr-o oala, pune apa si adauga cartofii si telina care vor sta pe foc la fiert. Adauga si ceapa calita. Taie stevia marunt si pune-o in apa peste cartofi pentru a se opari. Cu 10 minute inainte de a stinge focul, adauga orezul si smantana. Trebuie sa le lasi inca 10 minute pe foc pentru ca orezul sa aiba timp sa se umfle. Nu uita sa potrivesti ciorba de sare. Stinge-i focul si bucura-te ca ai invatat o noua reteta foarte buna cu care vei reusi sa ii multumesti pe toti cei de la masa ta. 

Daca vrei sa gatesti aceasta ciorba de stevie si in zilele de post, nu trebuie decat sa renunti la smantana. Eu totusi o prefer imbunatatita.

POFTA BUNA


CLATITE DE POST


Clatitele de post cu halva se pot servi atat calde, cat si reci. Incercati sa serviti clatitele si cu halva. Nu veti regreta.Ingrediente:300 g faina500 ml apa mineral100 ml ulei200 g halva1 lingurita praf de copt50 g zaharun varf cutit sareInstructiuni:Amestecam toate ingredientele si le mixam pana obtinem o pasta de consistenta unei smantani subtiri. Lasam compozitia sa se odihneasca la frigider, timp de o ora. Ungem tigaia cu ulei pentru fiecare clatita. Dupa ce am incins tigaia, adaugam un polonic din aluat, iar dupa ce s-a copt pe o parte, o intoarcem si adaugam 2 linguri de halva data prin razatoare. Dupa ce s-a copt si pe cea de-a doua parte, o impaturim. Se poate servi simpla sau cu putina miere de albine.POFTA BUNA

Lacra's blog: DIETA CU URZICI: Cum să slăbeşti rapid şi să-ţi to...

Lacra's blog: DIETA CU URZICI: Cum să slăbeşti rapid şi să-ţi to...: DIETA CU URZICI: Cum să slăbeşti rapid şi să-ţi tonifici corpul Trebuie sa stii ca o cura de slabire cu urzici nu presupune sa urmezi u...

DIETA CU URZICI


Cum să slăbeşti rapid şi să-ţi tonifici corpul


Trebuie sa stii ca o cura de slabire cu urzici nu presupune sa urmezi un plan alimentar riguros, insa este bine sa consumi zilnic cel putin un preparat pe baza de urzici, fie ca este vorba despre supa de urzici, ceai de urzici, piure de urzici sau mancarica de urzici. Din aceste plante sanatoase poti prepara sucuri sau smoothie-uri si le poti adauga in tarte cu legume sau omlete.
Iata de ce sunt bune urzicile pentru slabire si tonifierea corpului.
Slabeste cu urzici: au indice glicemic mic si calorii putine
Urzicile pot fi cele mai bune prietene ale tale in curele de slabire, deoarece au un indice glicemic mic. Acest lucru inseamna ca pastreaza nivelul zaharului din sange la cote normal si iti confera energie pe o perioada lunga de timp. In plus, urzicile au calorii infime (35 la 100 de grame) si le poti consuma fara sa-ti fie teama ca te ingrasi.
Despre urzici ar mai trebui sa stii ca nu au colesterol, nu au sodiu si nici zaharuri, iar daca aceste calitati inca nu te-au convins ca sunt ideale in dieta, iti mai spunem ca au 1,3 grame de carbohidati, 4,4 grame de fibre si 5,9 grame de proteine la fiecare 100 de grame.




Lacra's blog: URZICI CU OCHIURI SI MAMALIGA

Lacra's blog: URZICI CU OCHIURI SI MAMALIGA: Mod de preparare:Ingrediente: Curatam urzicile si le spalam in multe ape pentru ca urzicile sunt pline de nisip si mult praf.Dupa ce am te...

URZICI CU OCHIURI SI MAMALIGA


Mod de preparare:Ingrediente:
Curatam urzicile si le spalam in multe ape pentru ca urzicile sunt pline de nisip si mult praf.Dupa ce am terminat curatatul si spalatul urzicilor,punem o oala mare cu apa la fiert,ca sa oparim urzicile.Aceasta apa este buna pentru baut,daca o suportati.Curatam ceapa rosie si o tocam marunt,dupa care o calim in 2 linguri de ulei de masline extravirgin.Intre timp urzicile le-am pus intr-o strecuratoare pentru scurs surplusul de apa.Adaugam urzicile,pe care le tocam(le putem baga si la robot) peste ceapa prajita,asezonam cu condimentele dorite si bagam craticioara la cuptor pentru 30 de minute.In aceste urzici eu pun si 2 linguri de malai grisat ca sa le lege mai mult.Fiecare este liber sa puna apa cata doreste in urzici,eu la cantitatea de cel putin 2 kg de urzici pun cam 2 cani de apa.Daca urzicile sunt din cele noi, se fac imediat.Pregatim mamaliguta,eu o fac un pic mai tare asa ca o fierb mai mult,iar in apa adaug 1 lingura de unt(iese mai gustoasa mamaliguta).O lasam sa se raceasca si apoi o taiem felioare ca sa putem sa o prajim un minut pe o parte si un minut pe cealalta parte.Mamaliguta prajita si cu oul ochi prajit,vor da o aroma super-gustoasa urzicilor.Eu am avut mamaliguta facuta cu o zi inainte,deci este mai tare si merge de minune prajita.

vineri, 15 martie 2013

Lacra's blog:                                      CHEC CU CIOCO...

Lacra's blog:                                      CHEC CU CIOCO...:                                       CHEC CU CIOCOLATA Timp de preparare: 1 ora si 10 minute  Ingrediente: 100 gr. cacao 400 gr...

CHEC CU CIOCOLATA


                                   


Timp de preparare:

1 ora si 10 minute 

Ingrediente:

100 gr. cacao
400 gr. zahar
1/2 pahar cu lapte
1 pachet margarina
un pahar si 1/2 faina
3 oua
1 praf de copt

Mod de preparare:


Zaharul cu cacao cu laptele si margarina se pun pe foc mic, se amesteca pana se topeste zaharul si margarina. Se lasa 3-4 min. sa clocoteasca apoi se ia de pe foc. Din compozitie se opresc 13-14 linguri pentru glazura. Restul se lasa sa se raceasca si se adauga galbenusurile unul cate unul, faina cate putin si la sfarsit se adauga albusurile batute spuma si praful de copt nestins. Se pune compozitia in 2 tavite unse cu margarina si se coace 30-40 min. Se scoate si se aseaza pe un platou, se toarna glazura calduta si se presara nuca macinata sau nuca de cocos.
Se servesc la cafea sau ceai sau la zile festive taiata in felii si asezata pe o farfurie.

Lacra's blog: SALAM DE BISCUITI CU CIOCALATA SI NUCA

Lacra's blog: SALAM DE BISCUITI CU CIOCALATA SI NUCA: Ingrediente 500 g biscuiti obisnuiti 100 g unt 100 g zahar 200 ml lapte 50 g ciocolata amaruie 3 linguri cacao 100 g miez de nuca cateva b...

SALAM DE BISCUITI CU CIOCALATA SI NUCA


Ingrediente
500 g biscuiti obisnuiti100 g unt100 g zahar200 ml lapte50 g ciocolata amaruie3 linguri cacao100 g miez de nucacateva bucati de rahatesenta de romPentru decor:nuca macinata sau nuca de cocos

Mod de preparare salam de biscuiti cu ciocolata si nuca:

Biscuitii se pun intr-o punga si se zdrobesc cu sucitorul, vom obtine astfel un pesmet de biscuiti amestecat cu bucati mai maricele de biscuiti. 


Intr-un vas punem laptele, untul, ciocolata rupta bucatele si zaharul. Punem vasul pe foc si incalzim usor pana se omogenizeaza toate ingredientele. Dam deoparte si lasam la racit. Cand s-a racit aromam dupa gust cu esenta de rom.


Biscutii sfaramati ii punem intr-un castron si amestecam cu cacaoa, nuca rupta bucati cu mana si rahatul taiat cubulete.


Turnam deasupra siropul de lapte si ciocolata si amestecam usor cu lingura, pana acesta este bine absorbit de biscuiti.

Pe o bucata de folie de aluminiu intindem nuca macinata in strat subtire. Intindem deasupra in strat cat mai uniform compozitia de biscuiti, apoi cu ajutorul foliei formam un baton (rulam  ca si cum am face o rulada). Se inveleste bine in folie si prin presare cu mana i se da forma de cilindru.


Se da la rece pana se intareste bine si se poate felia.





POFTA BUNA

Lacra's blog: Salata cu ton si porumbCategoria SalateIngredien...

Lacra's blog: Salata cu ton si porumb
Categoria Salate
Ingredien...
: Salata cu ton si porumb Categoria Salate Ingrediente - Salata cu ton si porumb 1 salata verde 2 conserve de ton in ulei 1 conserva porumb...

Salata cu ton si porumb


Categoria Salate
Ingrediente - Salata cu ton si porumb
1 salata verde 2 conserve de ton in ulei 1 conserva porumb masline feliate sare piper zeama de lamaie
Mod de preparare - Salata cu ton si porumb
Se spala bine salata,se taie fasii marunte,se amesteca cu tonul,cu porumbul scurs bine si cu maslinele.Se adauga sare,piper si zeama de lamaie dupa gust.Se poate pune si ceapa verde.Se amesteca bine.
Timp de preparare: 10 minute minute
Complexitate: redusa


miercuri, 13 martie 2013

Lacra's blog: budinca de orez

Lacra's blog: budinca de orez: O reteta de budinca cu orez si mere delicioasa va prezint azi….  Este o reteta care o pregatea bunica mea in vacantele de vara cand era...

budinca de orez


O reteta de budinca cu orez si mere delicioasa va prezint azi….  Este o reteta care o pregatea bunica mea in vacantele de vara cand eram la ea. Mereu stateam prin preajma ei cand spunea ca va pregati aceasta budinca nu cumva sa pierd clipa cand o scoatea din cuptor… Mi-am adus aminte de ea mai zilele trecute si am sunat-o sa imi spuna si mie reteta ei. Cum am aflat reteta am si preparat-o si eu la randul meu fetelor mele carora le-a fost pe plac. La urmatoarea tura am sa adaug si cateva stafide in compozitie, cu siguranta va fi si mai bun. Va recomand sa incercati si voi aceasta reteta de budinca cu siguranta veti fi incantati de rezultatul final.
Ingrediente:
300 g orez
1 l lapte
150-200 g zahar
1/2 lingurita sare
1 fiola esenta vanilie
6 mere
4 oua
5-6 linguri dulceata de caise
100 g unt
pesmet pentru tapetat tava
unt pentru uns tava
Preparare:
Curatam merele si indepartam cotorul cu seminte dupa care le feliem cat de subtire putem. Le stropim cu zeama de la o lamaie sa nu se oxideze pana pregatim celelate ingrediente necesare acestei budinci. 

Orezul spalat  il fierbem intr-un litru de lapte pana devine moale. In laptele in care fierbem orezul sa nu uitam sa adaugam si 100 g unt si 1/2 lingurita sare. Dupa ce orezul a fiert luam oala deoparte si trecem la urmatoarea etapa. Intr-un vas spargem 2 oua la care mai adaugam inca 2 galbenusuri. Cele 2 albusuri ramase se bat spuma cu 40 g de zahar pudra. Ouale le batem putin cu un tel apoi le vom adauga la compozitia de orez care a racit pana acum(sa nu fie compozitia fierbinte!). Se amesteca pana se omgenizeaza se adauga zaharul, esenta de vanilie, coaja razuita de la lamaie apoi se adauga merele feliate si se amesteca. O forma rotunda de preferat detasabila(se poate coace si in tava dreptunghiulara daca doriti) cu diametrul de 26 cm se unge cu unt apoi se tapeteaza cu pesmet dupa care se toarna in ea compozitia rezultata. Deasupra putem pune cateva felii de mere si acoperim apoi totul cu bezeaua facuta din cele 2 albusuri de ou.
Dam forma la cuptorul preincalzit pana bezeaua este frumos rumenita(se tine la cuptor circa 30-45 minute la foc cu intensitate mica). Dupa ce a copt lasam sa raceasca budinca de orez , deasupra bezelei intindem dulceata de caise apoi ornam dupa imaginatia fiecaruia cum dorim.
Pofta Buna !

Lacra's blog: Lacra's blog: SECRETE CULINARESecrete culinareIn B...

Lacra's blog: Lacra's blog: SECRETE CULINARESecrete culinareIn B...: Lacra's blog: SECRETE CULINARE Secrete culinare In Bucataria R... : SECRETE CULINARE Secrete culinare In Bucataria Romaneasca ide...

duminică, 10 martie 2013

Lacra's blog: SECRETE CULINARESecrete culinareIn Bucataria R...

Lacra's blog:
SECRETE CULINARE

Secrete culinare
In Bucataria R...
: SECRETE CULINARE Secrete culinare In Bucataria Romaneasca identificam o multime de secrete culinare, toate contribuind la o mai buna or...

SECRETE CULINARE



Secrete culinare
In Bucataria Romaneasca identificam o multime de secrete culinare, toate contribuind la o mai buna organizare si desfasurare a artei culinare. Unul dintre secretele reusitei este sa folosesti ingrediente de calitate , si, in plus, nu vei munci prea mult, ci doar atat cat sa le pui in valoare valoarea.

Legumele spalate si taiate marunt pentru salate nu se tin mult timp nefolosite, deoarece isi pierd din vitamine si prospetime.

Zarzavatul vested isi revine daca este tinut cateva ore in apa rece cu o lingura de otet.
Salata verde spalata frunza cu frunza sub jet de apa rece, pusa in punga de plastic si pastrata la rece, poate ramane proaspata 2-3 zile.
Pentru ca telina servita la masa sa aiba culoarea alba, aceasta se tine 2-3 ore in apa cu otet inainte de preparare.
Fierberea legumelor in aburi inmoaie celuloza acestora mai bine iar pierderile in vitamina C sunt mai mici.
Legumele isi pastreaza mai mult din valoarea nutritiva daca se fierb in apa clocotita, sarata.
Pentru a-si pastra culoarea verde, fasolea pastai si mazarea verde se fierb in vase cu capac, adaugandu-se in apa un varf de cutit de bicarbonat de sodiu.
Spaghetele vor fi mai gustoase daca in apa in care fierb adaugam o foaie de dafin.
Blatul de tort se coace in primele 5-10 min la foc iute, apoi la foc domol, ceea ce ii va asigura o crestere frumoasa.
Fructele, rahatul si nuciile folosite la prajituri se trec prin faina, pentru a nu se lasa la baza tavii.
Aluatul pentru tarte va fi mai fin si mai gustos daca adaugi in compozitie mar ras.
Capsunile folosite pentru decor trebuie stropite cu alcool sau coniac , ca sa-si mentina savoarea si culoarea.
Inghetata preparata in casa nu va avea cristale de gheata daca adaugi in compozitie cateva picaturi de zeama de lamaie.
Condimentele se mentin proaspete in folie de aluminiu, in frigider.
Nu folositi lapte rece cand pregatiti piureul de cartofi, caci acesta il innegreste, ci folositi lapte fierbinte.
Blatul de tort prea uscat se tine inainte de insiropare intr-un servet umed.
Cand aluatul a crescut prea mult si nu-l putem pune imediat la cuptor, se aseaza deasupra o hartie curata, umezita cu apa.
Nucile pentru umplutura prajiturilor se amesteca cu albus si zahar.
Friptura se fragezeste numai cu vin alb.
Dupa ce ati tocat vinetele si nu ati pus inca uleiul, adaugati un galbenus de ou crud. Vor capata un gust mai bun.
Legumele destinate pregatirii salatei sa fie in prealabil lasate la rece, in caz contrar salata se va strica acrindu-se.
Legumele se fierb in apa clocotita, in vase smaltuite si acoperite, tinandu-se la fiert doar cat sa se inmoaie.pentru a nu-si pierde continutul in vitamine,
Pentru ca conopida sa nu se innegreasca la fiert, se pune in apa, inainte de fierbere,  bucatica de zahar.
Pentru a servi o salata de legume proaspata sau conservata cu gust mai bun, se adauga putina maioneza.
Maioneza poate fi pastrata mai bine in borcane de sticla cu capac, tinute in frigider sau la gheata.
Cartofii noi se curata usor frecandu-se cu sare grunjoasa intrun servetel.
Ca sa nu sara uleiul, untura sau untul din tigaie la prajit, se adauga putina sare.
Pestele ca sa fie mai gustos si sa nu se sfarame la preparare se unge cu zeama de lamaie, apoi se sareaza si se lasa timp de 20-30 min, dupa care se prepara fiert, prajit sau la gratar.
Pestele prajit va fi foarte gustos daca inainte de a-l da prin faina si a-l praji il tinem 5-10 minute in lapte.
Pestele care are miros neplacut se pune la fiert un minut sau doua, intr-o cantitate mare de apa cu cateva linguri de otet si putina sare, apoi se scoate si se prepara.
Mirodeniile cele mai potrivite pentru preparatele din peste sunt: dafin, ienibahar, cimbru, coriandru, tarhon, piper, cuisoare, nucsoara si patrunjel verde.
Legumele si zarzavaturile ce pot fi servite alaturi de peste sunt: ceapa, cartofi, morcovi, ardei, rosii, radacina de patrunjel.
Pentru indepartarea mirosului de peste de pe maini si vase, acestea se clatesc mai intai cu apa rece, iar mai apoi se spala cu apa calda si detergenti sau cu apa calda la care se adauga o lingura de otet (sare de lamaie). Tacamurile se freaca cu zat de cafea.
Ceapa folosita pentru salate isi pierde iuteala daca inainte de a prepara salata, se taie sub forma de pestisori si se freca cu putina sare.De asemnea sarea in salate se pune inainte de adauga uleiul deoarece sarea nu se dizolva in ulei.
Cartofii se fierb la foc incet, deoarece daca focul este prea puternic, ei se vor sfarama la suprafata si vor ramane tari la mijloc.
Pentru a da un gust mai bun cartofilor, in timpul fierberii acestora se 3-4 catei de usturoi.
Gustul neplacut al cartofilor inghetati poate fi inlaturat prin tinerea acestora, inainte de preparare, in apa rece si fierberea in apa clocotita, cu sare si o lingura de otet.
Pentru mancarea de varza aceeasi reteta, se freca cu putina sare pentru a fi mai frageda.
Conopida isi va pastra culoarea alba daca in apa care fierbe se pune o lingurita de sare. Pentru a indeparta insectele din conopida,inainte de fierbere se tine circa o ora in apa rece.
Pastele fainoase nu se prind de fundul vasului daca in timpul fierberii se adauga putina sare.
Cand se fierb legumele proaspete sarea se pune intotdeauna la inceput, la legumele uscate sarea se pune cu cateva minute inainte de a fi gata fierte, pentru a nu se intari
Friptura nu se sareaza inainte de a fi pusa pe gratar, pentru ca substantele nutritive din ea, sub influenta sarii se elimina.
Zeama de varza murata, atunci cand este folosita la acritul ciorbei, mai intai se fierbe separat intr-un vas cu o ceapa, se spumeaza, abia apoi adaugandu-se la ciorba;
Legumele verzi se fierb in vase descoperite, in acest fel pastrandu-si culoarea;
La fierberea legumelor verzi, sarea se adauga intotdeauna la inceput, pentru a nu se pierde vitaminele si sarurile minerale;
Atunci cand se soteaza legume, sararea se va face la sfarsit, pentru a se evita pierderea sucului acestora, umezirea si pentru a se putea rumeni mai repede;
Dupa ce se scurge prima apa de la fasole, se adauga la fiert 2-3 catei de usturoi;
Pentru ca ardeii sa-si pastreze culoarea si dupa preparare, li se adauga putina zeama de lamaie;
Usturoiul nu se pastreaza la frigider deoarece capata un gust amarui;
La prepararea dulceturilor se folosesc numai vase emailate; pentru prepararea siropului, se pune zaharul sa se dizolve in apa rece si numai dupa aceea se da la fiert;
Amestecat in salate, hreanul le va conferi acestora un gust deosebit.
Aluaturile de orice fel vor fi mai pufoase daca vor fi lasate la rece timp de o ora.
Ciorba de fasole verde sau uscata va fi mai aromata daca i se adauga o lingurita de zahar.
Mamaliga nu va mai face cocoloase daca, inainte de a pune malaiul la fiert, se stropeste cu apa rece;
Salata de vinete va avea o savoare deosebita daca incorporam in ea usturoi in loc de ceapa.
Albusul se spumeaza mai bine si mai repede daca este tinut la rece, si daca nu trece nici un pic de galbenus.
Budincile, musacaua, pilaful de orez se incalzesc intotdeauna in baie de aburi.
Bicarbonatul de sodiu sau de amoniu se stinge intotdeauna cu putina zeama de lamaie sau otet, astfel dispare mirosul neplacut.
Pentru dulceata se aleg fructele bine coapte, nelovite si proaspete.
Se poate evita zaharisirea dulceturilor prin adaugarea de putina sare de lamaie dizolvata in apa calda in timpul fierberii, sau prin adaugarea unei felii de lamaie deasupa dulcetii din borcan..
Cand pregatiti mamaliguta lasati sa fiarba apa in clocote, adaugati sare, apoi adaugati malaiul in ploaie putin cata putin, lasati focul foarte mic si amestecati energic cu ajutorul unui tel. Malaiul creste in volum de 3-4 ori.
Legumele congelate trebuiesc lasate sa se decongeleze la temperatura camerei apoi se intoduc la fiert intr-un vas cu putina apa clocotita si putina margarina sau unt,iar vasul se acopera cu un capac astfel fierberea este mai rapida si aroma legumelor nu se pierde.
Carnea congelata nu se decongeleaza decat la temperatura camerei sau in cuptorul cu microunde.
ESTE BINE DE RETINUT

marți, 5 martie 2013

Lacra's blog: NegresaIngrediente - NegresaPentru negresa ai ...

Lacra's blog:
Negresa
Ingrediente - Negresa

Pentru negresa ai ...
: Negresa Ingrediente - Negresa Pentru negresa ai nevoie de : 1 1/2 pahar de faina, 200 gr de unt, 5 oua, 3 linguri de cacao, 2 pahare de...

Negresa


Ingrediente - Negresa

Pentru negresa ai nevoie de : 1 1/2 pahar de faina, 200 gr de unt, 5 oua, 3 linguri de cacao, 2 pahare de zahar, 3/4 lapte, 2 plicuri de zahar vanilat, 1 praf de copt.
Mod de preparare - Negresa
Intr-un vas pune laptele cu zaharul si cacaua. Pune pe foc si amesteca pana incepe sa fiarba. Lasa pe foc sa fiarba, dar mai amesteca pana ce compozitia devine un fel de pasta subtire. Pune apoi la rece.

Separat, intr-un vas pune untul si freaca bine, apoi amesteca cu trei sferturi din crema cu cacao, iar un sfert pastreaza pentru a pune pe deasupra atunci cand prajitura este gata. In compozitia de unt, mai pune si cate un galbenus si freaca bine dupa fiecare. Adauga apoi faina, iar la urma albusurile batute spuma.


Unge o tava cu unt, presara si putina faina si toarna compozitia. Du la cuptor si asteapta sa se coaca. Vei stii ca e gata atunci cand s-a desprins de marginile formei. Scoate prajitura din tava si unge-o cu crema ramasa folosindu-te de un cutit sau de dosul lingurii. Las-o sa se raceasca si apoi aseaz-o taiata pe un platou.

Pofta buna!

Timp de preparare: 60 minute
Complexitate: medie

Lacra's blog: GALUSTI CU PRUNE

Lacra's blog: GALUSTI CU PRUNE: Ingrediente 1 kg cartofi (de preferat noi) prunele( se lasa cu o ora inainte cu zahar) 1 cana zahar 1/2 cana gris 1 cana faina putina sar...

GALUSTI CU PRUNE


Ingrediente
1 kg cartofi (de preferat noi) prunele( se lasa cu o ora inainte cu zahar) 1 cana zahar 1/2 cana gris 1 cana faina putina sare 200 g pesmet 50 g unt 2 oua
Mod de preparare
Se fierb cartofii ca pentru piure. Cand s-au fiert se piseaza si se amesteca bine si apoi se adauga: ouale, zaharul, grisul si apoi faina. Se obtine o coca care se face sul pe o tava cu faina, apoi se imparte cu cutitul in mici bucatele care se intind in palma si apoi se pune in mijloc o pruna. Se fac mici galuste care se pun la fiert intr-o oala cu apa care da in clocot. Cand s-au ridicat deasupra galustile se mai lasa 5-6 minute la fiert. Separat intr-o cratita se incalzeste untul si se pune pesmetul si zahar. Galustele scoase din apa se dau apoi prin amestecul obtinut.

Pofta buna!

Mod de servire
Galustele se pot servi alaturi de un pahar de must.