Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
miercuri, 20 martie 2013
Lacra's blog: MITITEl
Lacra's blog: MITITEl: 1 kg carne de vacă de la gat, 200 g seu de vacă, cate un varf de cuţit de piper, chimen, bicarbonat, 1 căpăţană de usturoi, sare. ...
MITITEl
1 kg carne de vacă de la gat, 200 g seu de vacă, cate un varf de
cuţit de piper, chimen, bicarbonat, 1 căpăţană de usturoi, sare.
Se trec de trei ori prin maşina de tocat carnea impreună cu grăsimea.
Se
sărează cat trebuie şi se lasă să stea 2 — 3 ore la gheaţă. Se adaugă
un praf de
piper şi puţin chimen pisat fin şi un varf de cuţit de bicarbonat. Se
face separat
un mujdei de usturoi cu puţină zeamă de came, se strecoară şi se
adaugă in
tocătură atat cat trebuie. Se pune la maşina de tocat tubul de tablă
prin care se
umplu maţele pentru carnaţi. Se dă tocătura incă o dată prin maşină
şi, pe
măsură ce iese carnatul din tub, se taie de mărimea mititeilor. In
lipsa acestui
tub, se iau cu lingura cantităţi egale din tocătură şi, cu mainile
udate in apă, se
formează carnăciori de aceeaşi mărime, care se aşază pe o scandură. Se
frig la
grătar, la foc iute. In timpul cat se frig, se ung cu o pană muiată in
zeamă de
carne.
Lacra's blog: . SUFLEU DE CONOPIDĂ
Lacra's blog: . SUFLEU DE CONOPIDĂ: 1 conopidă mare, 3 ouă, 1/2 lingură făină, 1 ceaşcă lapte, 3 Iinguri branză, 1 ceapă, 2 linguri unt, unt proaspăt cat o nucă, sare. S...
. SUFLEU DE CONOPIDĂ
1 conopidă mare, 3 ouă, 1/2 lingură făină, 1 ceaşcă lapte, 3
Iinguri branză, 1
ceapă, 2 linguri unt, unt proaspăt cat o nucă, sare.
Se fierbe conopida, se scurge, se trece prin sită. Separat se prăjeşte
uşor
o ceapă tocată mărunt, cu o lingură de unt. Se adaugă făina, se stinge
cu lapte
sau cu apă. Se ţine să fiarbă pană se ingroaşă ca o smantană. Se
amestecă cu
conopida, se adaugă două linguri de branză rasă, trei gălbenuşuri, o
bucăţică de
unt proaspăt cat o nucă şi la sfirşit trei albuşuri bătute spumă. Se
potriveşte de
sare. Se toarnă compoziţia intr-o formă unsă cu unt. Se presară
branză. Se dă la
cuptor la foc potrivit, ţinandu-se pană creşte şi se rumeneşte frumos
deasupra.
Acelaşi sufleu se poate pregăti şi din dovlecei. Cine nu doreşte să
pună ceapă in
sufleu, poate prăji direct făina in unt, continuand apoi ca mai sus.
Lacra's blog: BAME GRECEŞTI
Lacra's blog: BAME GRECEŞTI: 1 kg bame, 3 cepe, 500 g roşii sau 2 linguri bulion, 1 ceaşcă oţet sau borş, 1 linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, sare, 3 linguri ulei...
BAME GRECEŞTI
1 kg bame, 3 cepe, 500 g roşii sau 2 linguri bulion, 1 ceaşcă
oţet sau borş, 1
linguriţă făină, 1 linguriţă zahăr, sare, 3 linguri ulei.
Bamele trebuie să fie tinere şi proaspete, altfel sunt băloase. Se rup
codiţele şi se opăresc cu borş sau cu oţet indoit cu apă. Se ţin
astfel un sfert de
oră, se scurg şi se spală in 2 — 3 ape reci. Se prăjesc uşor in ulei
cepele tăiate
mărunt, se presară făina, se sting cu apă, se adaugă bulion sau roşii
curăţate de
seminţe, zahăr şi sare. Se pun bamele in sos. Se lasă să fiarbă incet.
Ca să nu
se sfărame. Se servesc reci.
Lacra's blog: . VINETE PORTUGHEZE
Lacra's blog: . VINETE PORTUGHEZE: 4 vinete mijlocii, 150 g branză, 2 linguri făină, 2 linguri untură, 2 cepe, 500 g roşii, 1 fir de usturoi, cimbru, dafin, sare, piper, ...
. VINETE PORTUGHEZE
4 vinete mijlocii, 150 g branză, 2 linguri făină, 2 linguri
untură, 2 cepe, 500 g
roşii, 1 fir de usturoi, cimbru, dafin, sare, piper, 1 linguriţă
zahăr, 1 lingură
unt, 1 linguriţă pesmet.
Se aleg vinete mijlocii, se taie felii de 1 cm grosime. Se opăresc, se
scurg,
se sărează şi se pun pe un fund de lemn să stea 20 de minute cu un
teasc
deasupra. Separat se infierbantă o lingură de unt in care se prăjesc
cepele tăiate
mărunt. Se adaugă roşiile tăiate in două, un fir de usturoi, cimbru,
frunză de
dafin, sare, piper, şi zahăr. Se lasă să fiarbă inăbuşit o jumătate de
oră, pană ce
sosul se ingroaşă. Se şterg feliile de vinete, se dau prin făină şi se
prăjesc in
untură. Se trece sosul prin sită, se pun cateva linguri pe fundul unei
forme
rezistente la foc, iar deasupra cateva feliuţe subţiri de branză albă
(telemea). Se
aşază apoi feliile de vinete, se repetă din nou punand sos, felii de
branză şi apoi
vinete. Cand totul este aşezat, se toarnă deasupra sosul care a mai
rămas, se
presară branză rasă amestecată cu pesmet, se stropeşte cu unt, se dă
la cuptor,
la foc iute. Se servesc in formă.
Lacra's blog: Cocktail Fructat Fara Alcool Timp: 10 minute C...
Lacra's blog:
Cocktail Fructat Fara Alcool
Timp: 10 minute
C...: Cocktail Fructat Fara Alcool Timp: 10 minute Complexitate: foarte redusa Portii: 1 Ingrediente: 50 ml suc de portocale, 10 ml su...
Cocktail Fructat Fara Alcool
Timp: 10 minute
C...: Cocktail Fructat Fara Alcool Timp: 10 minute Complexitate: foarte redusa Portii: 1 Ingrediente: 50 ml suc de portocale, 10 ml su...
Cocktail Fructat Fara Alcool
Timp: 10 minute
Complexitate: foarte redusa
Portii: 1
Ingrediente: 50 ml suc de portocale, 10 ml suc de grapefruit, 50 ml suc de ananas, 20 ml suc de lamaie, 20 ml crema de cocos, gheata
Se amesteca toate ingredientele intr-un shaker cu gheata si se toarna intr-un pahar longdrink. Se orneaza cu coaja de portocala, cu felie de ananas sau cu o felie de lamaie.
Lacra's blog: AFINELE
Lacra's blog: AFINELE: Aceste fructe reprezinta o sursa foarte bogata de vitamina A si C. Au efect antiseptic, antidiareic, diuretic, antiemetic si hipoglicemia...
AFINELE
Aceste fructe reprezinta o sursa foarte bogata de vitamina A si C. Au efect antiseptic, antidiareic, diuretic, antiemetic si hipoglicemiant.
Afinele protejeaza organismul impotriva diabetului si a bolilor de inima, fiind cunoscute, din cele mai vechi timpuri, pentru efectele terapeutice.
Afinele protejeaza organismul impotriva diabetului si a bolilor de inima, fiind cunoscute, din cele mai vechi timpuri, pentru efectele terapeutice.
Fructele contin flavonoide, antocianine si glucochinina, toate acestea ajutand la prevenirea sau tratarea afectiunilor vasculare sau problemelor sanguine precum vene inflamate ( varicele ), tromboza venoasa, angina, capilare fragile.
Continutul ridicat de vitamina A si C, combinat cu antocianina, imbunatateste acuitatea vizuala, circulatia sangelui la nivelul ochilor si poate preveni sau ajuta la tratarea unor boli de ochi precum retinita pigmentoasa, glaucomul, miopia.
Vitaminele si nutrientii din afine sunt eficiente si impotriva oboselii ochilor.
Ceaiurile de afine ajuta la vindecarea diferitelor afectiuni ale stomacului si la calmarea problemelor tractului digestiv.
Lacra's blog: Ciuperci pleurotus cu ceapa si bulion(post)
Lacra's blog: Ciuperci pleurotus cu ceapa si bulion(post): 1 borcan de ciuperci pleurotus(250 gr) 1 ceapa 3 catei de usturoi citeva frunze de patrunjel 4 linguri bulion sare si piper 4 l...
Ciuperci pleurotus cu ceapa si bulion(post)
- 1 borcan de ciuperci pleurotus(250 gr)
- 1 ceapa
- 3 catei de usturoi
- citeva frunze de patrunjel
- 4 linguri bulion
- sare si piper
- 4 linguri ulei de masline
- . oregano sau cimbru.
- Ceapa o curatam de foi o spalam si o taiem marunt . Apoi o calim in ulei incins impreuna cu usturoiul taiat feliute . Adaugam patrunjelul tocat , ciupecile taiate in feliute,sare , piper si cimbru sau oregano .Lasam la foc 5 minute amestecind din cind in cind. La sfirsit adaugam bulionul. Mai lasam pe foc inca 2 minute si servim.Pofta buna!
Lacra's blog: Supa de ciuperci
Lacra's blog: Supa de ciuperci: Ingrediente: 500 g ciuperci (champioane sau pleorotus); 1ceapa mijlocie;1lingurita delikat; 50 g paste pentru supa marunte; 1,5 l apa; 1-...
Supa de ciuperci
Ingrediente:
500 g ciuperci (champioane sau pleorotus); 1ceapa mijlocie;1lingurita delikat; 50 g paste pentru supa marunte; 1,5 l apa; 1-2 cartofi mai mari; 2 morcovi; 12 legatura de marar; 1legatura frunze patrunjel; nucsoara macinata, piper alb, cimbru macinat, ienibahar dupa gust; 1 foaie dafin; 1 canita de ulei ; 1 lingura de faina alba; 12 lingurita boia iute;
Mod de preparare:
Se curata si se taie cupercile, se curata si se taie ceapa si se pun impreuna cu delikatul si cu jumatate din cantitatea de ulei la calit inabusit. Se adauga si condimentele dupa gust, in paralel se fierb in apa cartofii, morcovii si foaia de dafin. Dupa ce au fiert cartofii si morcovii se scot din apa si se paseaza. Se scoate foaia de dafin, se caleste faina cu boiaua impreuna in restul de ulei si se stinge cu apa, dupa care se adauga legumele pasate si se fierb pastele. Apoi se toarna peste ciupercile calite (se calesc usor fara sa se lase pana scade zeama lor), se mai adauga putina apa. Dupa ce dau in clocot se adauga verdeturile tocate marunt, se acopera vasul si se lasa 5-10 min.
Lacra's blog: TORT FĂRĂ OU
Lacra's blog: TORT FĂRĂ OU: 140 g făină, 140 g nuci măcinate, 140 g zahăr pisat, 150 g unt proaspăt, 1 lingură iapte, 1 praf de sare, 250 g marmeladă, 100 g nuci t...
TORT FĂRĂ OU
140 g făină, 140 g nuci măcinate, 140 g zahăr pisat, 150 g unt proaspăt, 1
Se frămantă pe masa de aluat făina cu nucile măcinate, zahărul pisat,
untul proaspăt, laptele şi sarea. Se face un sul gros care se imparte in cinci părţi,
se acoperă cu un şervet şi se lasă să stea o oră la răcoare. Fiecare bucată se
intinde pe rand, pe fundul formei de tort, presărat cu făină, şi se coace la cuptor
la foc potrivit. Foile coapte se desprind cu grijă pe margini, cu un cuţit ascuţit.
Cand toate foile sunt coapte, se pune intre ele un strat subţire de marmeladă de
caise. Deasupra, peste stratul de marmeladă, se presară nuci prăjite puţin şi
Lacra's blog: . BEZELE
Lacra's blog: . BEZELE: 4 albuşuri, 200 g zahăr, unt pentru uns tava. Se bat albuşurile intr-un căzanel sau intr-o oală, pe marginea maşinii, se amestecă cu ...
. BEZELE
4 albuşuri, 200 g zahăr, unt pentru uns tava.
Se bat albuşurile intr-un căzanel sau intr-o oală, pe marginea
maşinii, se
amestecă cu zahărul vanilat şi se bat din nou pană se ţine albuşul
bine.
Compoziţia trebuie să fie destul de tare, astfel incat bezelele
aşezate pe tavă să
nu se intindă. Se unge o tavă cu unt, se presară cu făină, se pun
bezelele, fie cu
cornetul, fie cu o linguriţă, potrivit de mari, ţinand seamă că ele
cresc la copt. Se
coc la foc foarte moale, circa o jumătate de oră, avand grijă să nu se
ingălbenească. După ce s-au răcorit puţin, se scot cu un cuţit din tavă
şi se
servesc fie simple, fie lipite cate două, cu frişcă bătută sau cu
ingheţată la mijloc.
Pentru aceasta, pe măsură ce se scot, se apasă uşor fundul cu degetul
cel mare,
ca să formeze un fel de scobitură, in care să intre mai multă frişcă.
Aceasta se
marți, 19 martie 2013
Lacra's blog: COZONACI
Lacra's blog: COZONACI: Ingrediente: 1 kg faină, 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, lapte cat se cere (circa 1/2 litru), 1 lingur...
COZONAC
Ingrediente:
1 kg faină, 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, lapte cat se cere (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie. 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare.
Mod de preparare :
Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Se opăresc intr-o oală mică 3—4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecand bine să nu se facă cocoloşi. Cand s-a răcorit maiaua atat cat suferă degetul introdus in ea, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine pană se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să
crească. in acest timp, se freacă gălbenuşurile, intai cu sare, ca să-se inchidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat cate puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine pană ce se fac ca o cremă spumoasă. Cand plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută intr-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugand gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frămantă cel puţin o jumătate de oră, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin cate puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul in covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa două trei, ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucăţi din el, se impletesc pe masa de aluat presărată cu făină şi se pun in forme unse cu un t. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr grunzos şi cu nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră. Cand sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu insă la loc rece şi nici in curent. La frămantat se pot adăuga şi stafide fără samburi, după ce au fost alese, spălate şi şterse intr-un şervet.
1 kg faină, 7 gălbenuşuri, 4 albuşuri, 300 g zahăr, 250 g unt, 2 linguri ulei, lapte cat se cere (circa 1/2 litru), 1 lingură rom, vanilie. 50 g drojdie, 1 linguriţă rasă de sare.
Mod de preparare :
Se moaie drojdia cu puţin lapte călduţ (nu trebuie să fie fierbinte deoarece drojdia se opăreşte şi nu mai creşte aluatul) şi o bucăţică de zahăr. Se opăresc intr-o oală mică 3—4 Iinguri de făină cu puţin lapte clocotit, amestecand bine să nu se facă cocoloşi. Cand s-a răcorit maiaua atat cat suferă degetul introdus in ea, se amestecă cu drojdia şi apoi se bate bine pană se fac băşici mari. Se presară puţină făină, se acoperă cu un şervet şi se pune la un loc cald să
crească. in acest timp, se freacă gălbenuşurile, intai cu sare, ca să-se inchidă la culoare, apoi cu zahărul pisat sau dacă este tos, cernut printr-o sită fină şi turnat cate puţin peste gălbenuşuri. Se freacă bine pană ce se fac ca o cremă spumoasă. Cand plămădeala a crescut destul, se toarnă peste restul de făină cernută intr-o covată şi ţinută la cald, se amestecă adăugand gălbenuşurile, puţin lapte călduţ şi albuşurile bătute spumă. Se frămantă cel puţin o jumătate de oră, aducand aluatul de pe margini spre mijloc. Se pune uleiul, romul, puţin cate puţin, untul topit, cald, iar dacă aluatul pare prea tare, se mai adaugă puţin lapte călduţ. Se adună aluatul in covată, se acoperă cu o faţă de masă, se aşază la cald, departe de uşă sau de fereastră, şi se lasă să crească circa două trei, ore. Cand a crescut destul, se unge mana cu unt, se iau bucăţi din el, se impletesc pe masa de aluat presărată cu făină şi se pun in forme unse cu un t. Aluatul nu trebuie să ajungă la jumătatea formei. Se mai lasă să crească tot la cald, se unge cu ou, se presară cu zahăr grunzos şi cu nuci sau stafide. Se pun la copt la foc potrivit şi se ţin circa o oră. Cand sunt gata, se scot din forme şi se lasă să se răcorească, nu insă la loc rece şi nici in curent. La frămantat se pot adăuga şi stafide fără samburi, după ce au fost alese, spălate şi şterse intr-un şervet.
Lacra's blog: PAPANAŞI FIERŢI
Lacra's blog: PAPANAŞI FIERŢI: Ingrediente: 250 g branză de vacă, 2 ouă, 3 linguri griş, sare, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 1 lingură pesmet. Mod de preparare: ...
PAPANAŞI FIERŢI
Ingrediente:
250 g branză de vacă, 2 ouă, 3 linguri griş, sare, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 1 lingură pesmet.
Mod de preparare: Se freacă intr-un castron branza de vacă cu ouăle, grişul şi sarea. Se amestecă bine pană se obţine o compoziţie potrivit de tare. Se ia cu lingura din ea, se fac cu mana muiată in făină mici găluşte rotunde, se turtesc puţin intre maini şi cu degetul se face la fiecare o adancitură la mijloc. Se pune la fiert o cratiţă cu apă şi puţină sare. Cand apa dă in clocot, se pun papanaşii şi se ţin pană se ridică cu toţi deasupra. Se trage cratiţa la o parte şi se mai lasă să fiarbă circa 10 minute la foc foarte mic (dacă fierb in clocote mari, papanaşii se terciuiesc). Se scurg, se opăresc cu unt şi se presară deasupra pesmet prăjit. Se servesc foarte fierbinţi cu smantană.
250 g branză de vacă, 2 ouă, 3 linguri griş, sare, 2 linguri unt, 1 lingură făină, 1 lingură pesmet.
Mod de preparare: Se freacă intr-un castron branza de vacă cu ouăle, grişul şi sarea. Se amestecă bine pană se obţine o compoziţie potrivit de tare. Se ia cu lingura din ea, se fac cu mana muiată in făină mici găluşte rotunde, se turtesc puţin intre maini şi cu degetul se face la fiecare o adancitură la mijloc. Se pune la fiert o cratiţă cu apă şi puţină sare. Cand apa dă in clocot, se pun papanaşii şi se ţin pană se ridică cu toţi deasupra. Se trage cratiţa la o parte şi se mai lasă să fiarbă circa 10 minute la foc foarte mic (dacă fierb in clocote mari, papanaşii se terciuiesc). Se scurg, se opăresc cu unt şi se presară deasupra pesmet prăjit. Se servesc foarte fierbinţi cu smantană.
Lacra's blog: POALE IN BRAU
Lacra's blog: POALE IN BRAU: Ingrediente: 500 g făină, 10 g drojdie (o bucăţică mare cat o nucă), 2 ouă, 1 lingură unt, 1 lingură ulei, lapte sau apă, 1 linguriţă zah...
POALE IN BRAU
Ingrediente:
500 g făină, 10 g drojdie (o bucăţică mare cat o nucă), 2 ouă, 1 lingură unt, 1 lingură ulei, lapte sau apă, 1 linguriţă zahăr, sare. Pentru umplutură: 150 g branză, unt proaspăt cat o nucă, 1 ou, 1 linguriţă făină, 2 linguri lapte, 1 linguriţă zahăr, sare.
Mod de preparare: Se moaie intr-un castron drojdia cu puţină apă abia călduţă. Se pune un pumn de făină cernută, puţin cate puţin, amestecand pană se face ca o smantană groasă. Se presară cu făină şi se lasă la cald, ca să creasca, faina rămasă se pune intr-un vas mai mare, se face loc la mijloc şi se pun ouăle bătute cu puţină sare, o lingură de unt topit şi una de ulei. Se adaugă şi plămădeala crescută şi se frămantă bine de tot, pană ce aluatul se desprinde de pe maini şi dă pe vas. La frămantat se pune atata lapte sau apă călduţă, incit să se obţină un aluat potrivit de moale. Pentru umplutură se frămantă separat branza de vacă sau de oi cu untul, se adaugă ouăle, laptele, făina, zahărul şi sare cat trebuie. Se intind pe rand foi potrivit de groase, se taie pătrate de 15 cm. Se umplu cu branză, se intorc colţurile spre mijloc, in formă de plic. Colţurile plicului se mai aduc odată către mijloc şi se lipesc bine ca să nu iasă branza. Se ung pe deasupra cu ou bătut şi se coc in tavă, la foc potrivit. Se servesc calde.
500 g făină, 10 g drojdie (o bucăţică mare cat o nucă), 2 ouă, 1 lingură unt, 1 lingură ulei, lapte sau apă, 1 linguriţă zahăr, sare. Pentru umplutură: 150 g branză, unt proaspăt cat o nucă, 1 ou, 1 linguriţă făină, 2 linguri lapte, 1 linguriţă zahăr, sare.
Mod de preparare: Se moaie intr-un castron drojdia cu puţină apă abia călduţă. Se pune un pumn de făină cernută, puţin cate puţin, amestecand pană se face ca o smantană groasă. Se presară cu făină şi se lasă la cald, ca să creasca, faina rămasă se pune intr-un vas mai mare, se face loc la mijloc şi se pun ouăle bătute cu puţină sare, o lingură de unt topit şi una de ulei. Se adaugă şi plămădeala crescută şi se frămantă bine de tot, pană ce aluatul se desprinde de pe maini şi dă pe vas. La frămantat se pune atata lapte sau apă călduţă, incit să se obţină un aluat potrivit de moale. Pentru umplutură se frămantă separat branza de vacă sau de oi cu untul, se adaugă ouăle, laptele, făina, zahărul şi sare cat trebuie. Se intind pe rand foi potrivit de groase, se taie pătrate de 15 cm. Se umplu cu branză, se intorc colţurile spre mijloc, in formă de plic. Colţurile plicului se mai aduc odată către mijloc şi se lipesc bine ca să nu iasă branza. Se ung pe deasupra cu ou bătut şi se coc in tavă, la foc potrivit. Se servesc calde.
Lacra's blog: . CIUPERCI UMPLUTE
Lacra's blog: . CIUPERCI UMPLUTE: Ingrediente: 1 kg ciuperci, 1 ceapă, 1 lingură unt, 25 g unt proaspăt, 1 linguriţă făină, 1 păhărel vin, 1 lingură bulion, 2 linguri pesm...
. CIUPERCI UMPLUTE
Ingrediente:
1 kg ciuperci, 1 ceapă, 1 lingură unt, 25 g unt proaspăt, 1 linguriţă făină, 1 păhărel vin, 1 lingură bulion, 2 linguri pesmet, 1 linguriţă frunze de pătrunjel tocat, sare, piper.
Mod de preparare: Se aleg ciuperci mari, frumoase. Se rupe piciorul, se spală şi se scurg. Se aşază toate intr-o formă rezistentă la foc, stropindu-le cu puţin unt. Se dau la cuptor pană incep să se moaie. Se toacă mărunt picioarele impreună cu ciupercile mărunte şi cu o ceapă. Se pun la foc cu o lingură de unt. Cand s-au muiat, se presară făina, se adaugă vinul şi zeama de carne sau apă. Se lasă să fiarbă. Se mai adaugă bulion, sare, piper şi pesmet. Se ţin pe foc pană ce pasta este suficient de legată. Se adaugă pătrunjel verde tocat. Se pune cate o linguriţă de umplutură in fiecare ciupercă, netezind deasupra cu un cuţit. Se presară pesmet fin, se dau un sfert de oră la cuptor. Inainte de a servi, se pune peste fiecare ciupercă o bucăţică mică de unt proaspăt. Se pot pregăti, de asemenea, fără bulion şi fără pesmet.
1 kg ciuperci, 1 ceapă, 1 lingură unt, 25 g unt proaspăt, 1 linguriţă făină, 1 păhărel vin, 1 lingură bulion, 2 linguri pesmet, 1 linguriţă frunze de pătrunjel tocat, sare, piper.
Mod de preparare: Se aleg ciuperci mari, frumoase. Se rupe piciorul, se spală şi se scurg. Se aşază toate intr-o formă rezistentă la foc, stropindu-le cu puţin unt. Se dau la cuptor pană incep să se moaie. Se toacă mărunt picioarele impreună cu ciupercile mărunte şi cu o ceapă. Se pun la foc cu o lingură de unt. Cand s-au muiat, se presară făina, se adaugă vinul şi zeama de carne sau apă. Se lasă să fiarbă. Se mai adaugă bulion, sare, piper şi pesmet. Se ţin pe foc pană ce pasta este suficient de legată. Se adaugă pătrunjel verde tocat. Se pune cate o linguriţă de umplutură in fiecare ciupercă, netezind deasupra cu un cuţit. Se presară pesmet fin, se dau un sfert de oră la cuptor. Inainte de a servi, se pune peste fiecare ciupercă o bucăţică mică de unt proaspăt. Se pot pregăti, de asemenea, fără bulion şi fără pesmet.
Lacra's blog: . MANCARE DE MORCOVI
Lacra's blog: . MANCARE DE MORCOVI: Ingrediente: 1 kg morcovi, 3 cepe, 2 linguri unt sau untură, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne sau apă, 1 gălb...
. MANCARE DE MORCOVI
Ingrediente:
1 kg morcovi, 3 cepe, 2 linguri unt sau untură, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne sau apă, 1 gălbenuş, sare.
Mod de preparare:
Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii foarte subţiri şi se pun intr-o cratiţă cu unt şi cu morcovii fierţi şi scurşi. Se adaugă sare şi o linguriţă de zahăr. Se ţin o jumătate de oră pe foc mic, mişcand cratiţa din cand in cand, ca sa nu se prinda ceapa şi morcovii pe fund. Se presară făina şi se toarnă zeama de carne sau apă. Se lasă să mai fiarbă 20 de minute. Inainte de a servi, se
amestecă separat un gălbenuş cu puţin sos din mancare şi se toarnă apoi totul deasupra. Se serveşte fierbinte, cu frigănele.
1 kg morcovi, 3 cepe, 2 linguri unt sau untură, 1 linguriţă zahăr, 1 linguriţă făină, 2 ceşti zeamă de carne sau apă, 1 gălbenuş, sare.
Mod de preparare:
Se rad morcovii, se taie felii şi se pun să fiarbă cu apă rece, circa 10 minute. Se scurg. Se taie cepele felii foarte subţiri şi se pun intr-o cratiţă cu unt şi cu morcovii fierţi şi scurşi. Se adaugă sare şi o linguriţă de zahăr. Se ţin o jumătate de oră pe foc mic, mişcand cratiţa din cand in cand, ca sa nu se prinda ceapa şi morcovii pe fund. Se presară făina şi se toarnă zeama de carne sau apă. Se lasă să mai fiarbă 20 de minute. Inainte de a servi, se
amestecă separat un gălbenuş cu puţin sos din mancare şi se toarnă apoi totul deasupra. Se serveşte fierbinte, cu frigănele.
Lacra's blog: . PRAZ CU MĂSLINE
Lacra's blog: . PRAZ CU MĂSLINE: Ingrediente: 1 legătură bună de praz, 150 g măsline, 3 Iinguri ulei, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, 1 linguriţă oţet, sare. Mod de...
. PRAZ CU MĂSLINE
Ingrediente:
1 legătură bună de praz, 150 g măsline, 3 Iinguri ulei, 1 linguriţă făină, 1lingură bulion, 1 linguriţă oţet, sare.
Mod de preparare: Se curăţă prazul, se taie bucăţi şi se opăresc cu apă cu sare. Se incinge uleiul intr-o cratiţă, se pune prazul scurs de apă şi se ţine pană incepe să se rumenească. Separat, se prăjeşte uşor făina cu o lingură de ulei, se stinge cu puţină apă, se adaugă bulionul şi o lingurită de oţet. Se toarnă sosul in cratiţa cu praz şi se dă la cuptor. Cand este aproape gata se adaugă măslinele opărite cateva minute in apă clocotită. Se potriveşte de sare. Mancarea se serveşte călduţă.
1 legătură bună de praz, 150 g măsline, 3 Iinguri ulei, 1 linguriţă făină, 1lingură bulion, 1 linguriţă oţet, sare.
Mod de preparare: Se curăţă prazul, se taie bucăţi şi se opăresc cu apă cu sare. Se incinge uleiul intr-o cratiţă, se pune prazul scurs de apă şi se ţine pană incepe să se rumenească. Separat, se prăjeşte uşor făina cu o lingură de ulei, se stinge cu puţină apă, se adaugă bulionul şi o lingurită de oţet. Se toarnă sosul in cratiţa cu praz şi se dă la cuptor. Cand este aproape gata se adaugă măslinele opărite cateva minute in apă clocotită. Se potriveşte de sare. Mancarea se serveşte călduţă.
Lacra's blog: ŞNIŢEL DE LEGUME
Lacra's blog: ŞNIŢEL DE LEGUME: Ingrediente: 2 morcovi, 1 pătrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varză, o mană de fasole, una de mazăre; 2 ouă, 2 linguri făină, 1 lingură branză r...
ŞNIŢEL DE LEGUME
Ingrediente:
2 morcovi, 1 pătrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varză, o mană de fasole, una de mazăre; 2 ouă, 2 linguri făină, 1 lingură branză rasă, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură, sare.
Mod de preparare: Se fierb impreună sau separat, in apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai inainte), fasolea verde şi mazărea boabe, verde. Se scurg bine din apă şi se toacă impreună, afară de mazăre, potrivit de mărunt. Separat se amestecă o lingură de făină cu două ouă, se adaugă
zarzavatul, branza rasă şi sare dacă mai trebuie. Se ia cu lingura din compoziţie, se fac chiftele rotunde cu mana dată prin făină şi se turtesc apoi in formă de şniţel, pe un fund presărat cu pesmet. Se rumenesc in untură şi se servesc cu salată.
2 morcovi, 1 pătrunjel, 4 cartofi, 1/4 de varză, o mană de fasole, una de mazăre; 2 ouă, 2 linguri făină, 1 lingură branză rasă, 1 lingură pesmet, 2 linguri untură, sare.
Mod de preparare: Se fierb impreună sau separat, in apă cu sare: morcovii, pătrunjelul, cartofii fără coajă, varza (opărită mai inainte), fasolea verde şi mazărea boabe, verde. Se scurg bine din apă şi se toacă impreună, afară de mazăre, potrivit de mărunt. Separat se amestecă o lingură de făină cu două ouă, se adaugă
zarzavatul, branza rasă şi sare dacă mai trebuie. Se ia cu lingura din compoziţie, se fac chiftele rotunde cu mana dată prin făină şi se turtesc apoi in formă de şniţel, pe un fund presărat cu pesmet. Se rumenesc in untură şi se servesc cu salată.
Lacra's blog: PILAF BULGĂRESC
Lacra's blog: PILAF BULGĂRESC: Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez, 3 cepe mijlocii, 4 roşii, 2 ardei graşi, 3 ceşti cu apă, 3 linguri ulei, sare Mod de preparare: ...
PILAF BULGĂRESC
Ingrediente: 1 1/2 ceaşcă orez, 3 cepe mijlocii, 4 roşii, 2 ardei graşi, 3 ceşti cu apă, 3
linguri ulei, sare
Mod de preparare:
Se taie ceapa mărunt. Se pune intr-o cratiţă cu ulei, amestecand din cand in cand pană incepe ceapa să se moaie. Se adaugă ardeii tăiaţi felii, apoi orezul ales şi spălat şi roşiile tăiate. Se toarnă trei ceşti de apă, se potriveşte de sare, se acoperă şi se dă cratiţa la cuptor. Se ţine 20 — 30 de minute, pană se fierbe orezul. Se răstoarnă şi se serveşte puţin răcorit.
Lacra's blog: SALATĂ RUSEASCĂ
Lacra's blog: SALATĂ RUSEASCĂ: Ingrediente: 300 g cartofi, 1 morcov mijlociu, o mană de fasole verde, o mană de mazăre boabe, 2 ouă răscoapte, 1 linguriţă muştar, 100 g ...
SALATĂ RUSEASCĂ
Ingrediente:
300 g cartofi, 1 morcov mijlociu, o mană de fasole verde, o mană de mazăreboabe, 2 ouă răscoapte, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, 2 linguri oţet sau lămaie, sare.
Mod de preparare:
Se pun intr-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi in cuburi mici, fasoleverde şi albuş de ou răscopt, tăiate in bucăţele mici, mazăre boabe. Separat se face următorul sos: se trec prin sită gălbenuşurile răscoapte, se amestecă cu puţin muştar, se adaugă sare şi ulei, puţin cate puţin, ca la orice maioneză. Se subţiază cu lămaie sau cu oţet. Cand este gata, se toarnă peste zarzavatul tăiat.Se amestecă şi se lasă la o parte un sfert de oră, pentru a se
imbiba bine cu sos.Apoi se gustă şi se potriveşte de acru şi de sărat. Se aşază pe farfurie şi se acoperă cu sos maioneză.
300 g cartofi, 1 morcov mijlociu, o mană de fasole verde, o mană de mazăreboabe, 2 ouă răscoapte, 1 linguriţă muştar, 100 g ulei, 2 linguri oţet sau lămaie, sare.
Se pun intr-un castron cartofii şi morcovii fierţi, tăiaţi in cuburi mici, fasoleverde şi albuş de ou răscopt, tăiate in bucăţele mici, mazăre boabe. Separat se face următorul sos: se trec prin sită gălbenuşurile răscoapte, se amestecă cu puţin muştar, se adaugă sare şi ulei, puţin cate puţin, ca la orice maioneză. Se subţiază cu lămaie sau cu oţet. Cand este gata, se toarnă peste zarzavatul tăiat.Se amestecă şi se lasă la o parte un sfert de oră, pentru a se
imbiba bine cu sos.Apoi se gustă şi se potriveşte de acru şi de sărat. Se aşază pe farfurie şi se acoperă cu sos maioneză.
Lacra's blog: OUĂ UMPLUTE CU FICAT
Lacra's blog: OUĂ UMPLUTE CU FICAT: Ingrediente: 6 ouă, 100 g ficat de gască, unt proaspăt cat o nucă, un varf de linguriţă sare, cateva frunze de salată verde. Mod de pre...
OUĂ UMPLUTE CU FICAT
Ingrediente:
6 ouă, 100 g ficat de gască, unt proaspăt cat o nucă, un varf de linguriţă sare, cateva frunze de salată verde.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie in două in lungime. Se scot
gălbenuşurile, se trec prin sită şi se freacă cu ficatul de gască fiert. Se adaugă unt proaspăt cat o nucă, se potriveşte de sare. Cu această compoziţie bine frecată se umplu jumătăţile de ou cu varf şi se aşază in farfurie pe un strat de salată verde tăiată ca tăiţeii.
6 ouă, 100 g ficat de gască, unt proaspăt cat o nucă, un varf de linguriţă sare, cateva frunze de salată verde.
Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari, se curăţă şi se taie in două in lungime. Se scot
gălbenuşurile, se trec prin sită şi se freacă cu ficatul de gască fiert. Se adaugă unt proaspăt cat o nucă, se potriveşte de sare. Cu această compoziţie bine frecată se umplu jumătăţile de ou cu varf şi se aşază in farfurie pe un strat de salată verde tăiată ca tăiţeii.
Lacra's blog: . Plachie de crap
Lacra's blog: . Plachie de crap: Ingrediente: Pentru 10 portii: 2 kg peste, 2,500 kg ceapa, 250 ml ulei, 150 g pasta de tomate, 100 ml vin, 100 g usturoi, 500 g rosii, 1...
. Plachie de crap
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 2 kg peste, 2,500 kg ceapa, 250 ml ulei, 150 g pasta de tomate, 100 ml vin,
100 g usturoi, 500 g rosii, 150 g ardei gras, 1 legatura verdeata, sare, piper, cimbru, boia,
dupa gust.
Mod de preparare:
Pestele se curata de solzi, se eviscereaza, se spala, se portioneaza, se sareaza si se condimenteaza cu piper. Ceapa si ardeiul gras se curata, se spala, se taie felii si se inabusa in ulei cu putina apa. Se adauga pasta de tomate dizolvata in apa, boiaua de ardei, cimbrul praf, usturoiul curatat si taiat marunt, sare si apa. Se amesteca componentele usor si se fierb cca 20 minute. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie in jumatati apoi se storc. Sosul obtinut prin stoarcere se pune intr-o tava si se asaza portiile de peste cu cate o felie de rosie deasupra. Se introduce tava la cuptor cca 20 minute. Se verifica gustul sosului. Se serveste portia de peste cu sos si verdeata taiata marunt.
Lacra's blog: Chiftelute din peste
Lacra's blog: Chiftelute din peste: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 1,5 kg peste, 100 gr. piine alba, 350 gr., ceapa, 50 gr. faina, 1 ou, 150 ml ulei, o legatura v...
Chiftelute din peste
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
1,5 kg peste, 100 gr. piine alba, 350 gr., ceapa, 50 gr. faina, 1 ou, 150 ml ulei, o legatura
verdeata, sare, piper
Mod de preparare:
Pestele curatat si dezosat, impreuna cu piinea inmuiata in apa si ceapa calita in ulei, se da prin
masina de tocat, apoi se framinta cu sare, piper, oua si verdeata. Chiftelutele se dau prin
masina si se prajesc. Se pot prepara din toate speciile de peste, de preferat insa pestele alb. Se
consuma numai calde.
Lacra's blog: Alivenci moldovenesti
Lacra's blog: Alivenci moldovenesti: Ingrediente: 1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5 oua, o lingurita cu varf sare....
Alivenci moldovenesti
Ingrediente:
1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5
oua, o lingurita cu varf sare.
Mod de preparare:
Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma laptele).
La primul clocot se adauga malaiul, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase. Se ingroasa in
cca. 5 min. dupa care se ia de pe foc. Cind e aproape rece se adauga branza maruntita,
smantana, galbenusurile, faina si se amesteca.Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma.
Compozitia se pune intr-o tava (unsa cu margarina si tapetata cu faina) si se da la cuptor 40-
50 min. Se taie in patrate si se servesc calde, cu smantana.
Lacra's blog: Tocin
Lacra's blog: Tocin: Ingrediente: 2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, cateva linguri de smintina. Mod d...
Tocin
Ingrediente:
2 kg de cartofi, o lingura de sare, 2 oua, un pumn de branza de burduf, untura de porc, cateva
linguri de smintina.
Mod de preparare:
Se iau cartofii, se curata si se rad pe razatoarea cu dintii cei mai mici (trebuie sa devina o
pasta).
Se pune sarea, ouale si se amesteca bine. Se ia un pumn de branza de la burduf si se amesteca
deasemenea in pasta rezultata. Se toarna pasta intr-o tava unsa cu untura de porc (de
preferinta cu gust de afumatura) si se da la cuptor la foc mijlociu. Se lasa acolo pana capata o
coaja maronie-aurie. Se scoate, se unge pe deasupra cu cateva linguri de smantana, se taie si
se serveste cat e cald. Sa nu se raceasca, ca ati muncit degeaba!
Lacra's blog: Aperitiv din branza de vaci
Lacra's blog: Aperitiv din branza de vaci: Ingrediente: ½ kg branza de vaci, 150 g smintina proaspata groasa, chimen, ceapa Mod de preparare: Branza se freaca bine cu dosul furc...
Aperitiv din branza de vaci
Ingrediente:
½ kg branza de vaci, 150 g smintina proaspata groasa, chimen, ceapa
Mod de preparare:
Branza se freaca bine cu dosul furculitei, pe marginea farfuriei, ca sa se
marunteasca,amestecindu-se apoi cu smintina. Smintina se poate inlocui cu maioneza. Pentru
gust si aroma sepoate adauga 1-2 lingurite cu ceapa rasa fin sau numai cozi de ceapa verde
taiate marunt sifrunze de marar sau patrunjel taiate marunt. Se aranjeaza pe platou, ornata cu
felii de rosii, ardeigrasi, ridichi rosii de luna. In branza preparata cu smintina se pot adauga o
lingurita de chimen,pisat bine cu piulita, sau macinat prin masina de piper si un virf de
lingurita de boia dulce sau 1/2lingurita cu pasta de ardei. Din acest preparat se pot face si
sandvisuri.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)