Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
duminică, 2 februarie 2014
Lacra's blog,leacuri babesti: DESPRE BUCATARIE
Lacra's blog,leacuri babesti: DESPRE BUCATARIE: Gradul de civilizaţie al unui popor este fără indoială in directă legătură şi cu felul său de a se hrăni. Se ştie că omul primitiv se hrăn...
duminică, 19 ianuarie 2014
Mancare de gutui
Ingrediente
6-8 gutui
pieptul ci copanele unui pui
50 gr faina
50ml ulei,zahar
Mod de preparare
Se rumeneste pieptul si copanele.Se pun apoi la fiert intr o cratita unde s a facut un pic de rantas din fauna si ulei,stins cu zeama de carne.Gutile se taie felii si se curata de samburi.Apoi se prajesc la foc iute,pana se inrosesc.Daca nu sunt rumenite la foc iute, se inmoaie si se rup. Gutuile rumenite se aseaza in cratita,langa carnea fiarta. Deasupra se toarna zahar ars si o cana de zeama de carne. Se amesteca cu grija sa nu se zdrobeasca gutuile si se pune la cuptor sa scada.
Pofta buna
6-8 gutui
pieptul ci copanele unui pui
50 gr faina
50ml ulei,zahar
Mod de preparare
Se rumeneste pieptul si copanele.Se pun apoi la fiert intr o cratita unde s a facut un pic de rantas din fauna si ulei,stins cu zeama de carne.Gutile se taie felii si se curata de samburi.Apoi se prajesc la foc iute,pana se inrosesc.Daca nu sunt rumenite la foc iute, se inmoaie si se rup. Gutuile rumenite se aseaza in cratita,langa carnea fiarta. Deasupra se toarna zahar ars si o cana de zeama de carne. Se amesteca cu grija sa nu se zdrobeasca gutuile si se pune la cuptor sa scada.
Pofta buna
Varza acra cu orez
Ingrediente
800gr varza murata
200gr orez
1 ceapa
200 ml ulei
80gr bulion
sare,piper
Mod de preparare
Se curata varza,se spala,se desfac foile si se taie fideluta.Separat, se curata si se taie ceapa solzisori, apoi se caleste intr o cratita cu ulei incins.Se stinge cu bulionul de rosii amestecat cu putina apa.Se adauga varza si se lasa la fiert pana se inmoaie,cand se pune orezul curatat si spalat inainte.Se pune dupa gust sare si piper si se mai lasa la foc mic 20 de minute.
Pofta buna
800gr varza murata
200gr orez
1 ceapa
200 ml ulei
80gr bulion
sare,piper
Mod de preparare
Se curata varza,se spala,se desfac foile si se taie fideluta.Separat, se curata si se taie ceapa solzisori, apoi se caleste intr o cratita cu ulei incins.Se stinge cu bulionul de rosii amestecat cu putina apa.Se adauga varza si se lasa la fiert pana se inmoaie,cand se pune orezul curatat si spalat inainte.Se pune dupa gust sare si piper si se mai lasa la foc mic 20 de minute.
Pofta buna
Tocana ardeleneasca de porc
Ingrediente
600gr carne de porc
150gr untura
3 cepe
1 ardei gras
300gr faina
2 oua
1 lingura pasta de tomate
boia de ardei dulce
500mi supa de oase
patrunjel verde,piper macinat,sare
Mod de preparare
Carnea se portioneaza,se sareaza si se inabusa in untura cu putina apa,impreuna cu ceapa si ardeiul,se taiate marunt.Se adauga pasta de tomate ,boiaua de ardei,piperul,sarea si supa de oase si se lasa la fiert 40-45 de minute.Se framanta un aluat din faina,sare ou si putina apa,din care se modeleaza bastonase cu diametrul de 1 cm,care se taie in bucati scurte ,se fieb in apa cu sare si se adauga peste carne.Se mai fierb 10-15 min.
Se serveste fierbinte.cu patrunjel verde tocat deasupra.
POFTA BUNA
600gr carne de porc
150gr untura
3 cepe
1 ardei gras
300gr faina
2 oua
1 lingura pasta de tomate
boia de ardei dulce
500mi supa de oase
patrunjel verde,piper macinat,sare
Mod de preparare
Carnea se portioneaza,se sareaza si se inabusa in untura cu putina apa,impreuna cu ceapa si ardeiul,se taiate marunt.Se adauga pasta de tomate ,boiaua de ardei,piperul,sarea si supa de oase si se lasa la fiert 40-45 de minute.Se framanta un aluat din faina,sare ou si putina apa,din care se modeleaza bastonase cu diametrul de 1 cm,care se taie in bucati scurte ,se fieb in apa cu sare si se adauga peste carne.Se mai fierb 10-15 min.
Se serveste fierbinte.cu patrunjel verde tocat deasupra.
POFTA BUNA
duminică, 5 ianuarie 2014
Pastrav fiert cu smantana
Ingrediente
8 pastravi proaspeti
6 linguri smantana grasa
1 legatura marar
Mod de preparare
Se curata pastravii bine de solzi si de maruntaie,se spala si se freaca cu sare.Se toarna smantana in tigaie si se tine la foc mic,iar,la primul clocot,se pun si pastravii. se fierb 10 minute pe o parte ,apoi se itorc si se mai fierb inca 10 minute,pe cealalta parte. La sfarsit,se presara deasupra mararul tocat marunt.Se serveste cu mamaliga calda.
POFTA BUNA
8 pastravi proaspeti
6 linguri smantana grasa
1 legatura marar
Mod de preparare
Se curata pastravii bine de solzi si de maruntaie,se spala si se freaca cu sare.Se toarna smantana in tigaie si se tine la foc mic,iar,la primul clocot,se pun si pastravii. se fierb 10 minute pe o parte ,apoi se itorc si se mai fierb inca 10 minute,pe cealalta parte. La sfarsit,se presara deasupra mararul tocat marunt.Se serveste cu mamaliga calda.
POFTA BUNA
Piperada
Ingrediente piperada:
1 kg de ardei grasi
1 ardei iute
1 kg de rosii
2 cepe
2 catei de usturoi
8 oua
8 felii de costita (sunca, kaizer)
6 linguri de ulei
patrunjel
sare
piper, un praf de zahar.
1 ardei iute
1 kg de rosii
2 cepe
2 catei de usturoi
8 oua
8 felii de costita (sunca, kaizer)
6 linguri de ulei
patrunjel
sare
piper, un praf de zahar.
Modul de preparare a retetei:
Se pun intr-o cratita cu ulei ardeii taiati in felii subtiri, cepele pestisori, rosiile curatate de pielita si seminte, ardeiul iute, usturoiul, piperul, sarea si zaharul. Se lasa sa se inmoaie zarzavatul si sa scada sosul. Se trage apoi cratita deoperte. Din oua se fac jumari. In grasimea ramasa se prajesc usor feliile de costita. Jumarile se amesteca cu zarzavatul si se lasa putin cratita pe foc mic. Se asaza apoi pe un platou piperada si se garniseste cu feliile de costita si patrunjel tocat
Se pun intr-o cratita cu ulei ardeii taiati in felii subtiri, cepele pestisori, rosiile curatate de pielita si seminte, ardeiul iute, usturoiul, piperul, sarea si zaharul. Se lasa sa se inmoaie zarzavatul si sa scada sosul. Se trage apoi cratita deoperte. Din oua se fac jumari. In grasimea ramasa se prajesc usor feliile de costita. Jumarile se amesteca cu zarzavatul si se lasa putin cratita pe foc mic. Se asaza apoi pe un platou piperada si se garniseste cu feliile de costita si patrunjel tocat
sâmbătă, 10 august 2013
Zacusca de ciuperci
Ingrediente
1 kg de ciuperci champinion,
500 grame de galbiori si 500 grame de pleurotus,
3 kg de ardei rosii,
1 kg de vinete,
1 kg de ceapa,
400 grame de cubulete de rosii decojite in suc propriu ( o conserva italieneasca am pus eu ) ,
500 ml de ulei,
sare,
piper,
foi de dafin
Mod de preparare - Zacusca de ciuperci
Eu am tocat ciupercile cu robotul dar nu le-am lasat foarte mult sa se faca pasta si le-am mai maruntit putin cu cutitul. Galbiorii si pleurotusul i-am tocat cu cutitul. Am pus in ceaunul de fonta ( vedeta mare anul acesta la zacusca ) uleiul si ceapa tocata fin cu robotul si am lasat la foc minim pe ochiul mediu de la aragaz timp de 20 de minute. Am adaugat apoi ciupercile, sare, piper si dafin si am lasta la foc mic pana a scazut apa lasata de ciuperci. A trebuit sa stea pe foc mult mai mult decat ma asteptam vreo ora ….pana a scazut apa si spre final am dat focul putin mai mare si am mestecat mai des. Intre timp m-am ocupat de vinete si de ardei pe care i-am copt si maruntit . Se adauga la zacusca dupa ce a scazut apa la ciuperci. Am mai lasat pe foc inca 20 de minute si am adaugat rosiile mixate si am mai lasat 15 minute. Se mai drege dupa gust cu sare si piper daca e cazul si se toarna fierbinte in borcanele sterilizate in prealabil ( 60 de minute in cuptor la 180 de grade ) . A iesit o minunatie din care am mancat deja 2 borcane
Timp de preparare: peste 120 minute minute
Pleurotus pane
Ingrediente - Pleurotus pane
o caserola ciuperci pleurotus [ 500 gr]
3 oua ,
50 ml lapte sau smantana
faina alba
sare
piper
ulei
3 catei usturoi
Mod de preparare - Pleurotus pane
1. ciupercile se sareaza , se pipareaza si se tavalesc in faina alba , 2. ouale se bat bine cu putina sare si smantana sau lapte .
3. se dau ciupercile si prin ou si se prajesc in ulei incins , se scot pe servetele de hartie care retin surplusul de ulei .
4. serviti, stropite cu mujdei si multe legume preferate .
Timp de preparare: sub 30 minute minute
ZACUSCA DE GHEBE
Ingrediente
- 3 kg de ghebe
- 1 kg de ceapa
- 3 kg de ardei capia sau gogosari copti
- 1 L de suc de rosii sau 400-500g de bulion
- piper boabe
- sare
- foi de dafin
- 600-700 ml ulei
- Mod de preparareSe ideparteaza partea inferioara a cuibului de ghebe.Se spala in foarte multe ape pana se indeparteaza nisipul, frunzele, pamantul de pe ghebe. Dupa ce au fost bine alese si spalate se vor pune ghebele la fiert in apa cu sare. In timpul fierberii se va indeparta spuma pe care o vor forma. Dupa fierbere , ghebele se spala sub jet de apa intr-o sita apoi se lasa la scurs.
Se curata ceapa , se toaca sau se da pe razatoare si se pune in uleiul incins pentru o calire usoara.Cand incepe sa devina sticloasa se adauga apa fierbinte si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand si avand grija sa nu se arda. Dupa ce ceapa este fiarta bine se adauga ardeiul copt taiat fasii sau dat prin masina de tocat.
Se amesteca bine cu ceapa, iar dupa 1-2 minute se adauga putina apa fierbinte si se lasa la fiert pana scade si incepe sa iasa uleiul la supafata.
Se potriveste de sare. Intre timp ghebele scurse bine se dau prin masina de tocat.
Se adauga peste ardei si ceapa amestecand bine si aproape continuu.
Se adauga sucul de rosii, piperul si foile de dafin.
Se continua fierberea amestecand mereu pentru evitarea prinderii de fundul cratitei. Zacusca este gata atunci cand uleiul iese la suprafata.
Se pune in borcane cu capac, fierbinte si se acopera bine in paturi pana se racesc.
Cine doreste poate sa introduca borcanele cu zacusca la cuptor pana isi formeaza o crusta deasupra.
Zacusca cu vinete
Ingrediente
- 2300 g vinete
- 1600 g ardei
- 700 g ceapa tocata
- 800 ml bulion de rosii
- 400 ml ulei de floarea soarelui
- sare neiodata
- boabe de piper
- piper macinat
- frunze de dafin proaspete
Am pus ceapa la prajit în ulei de floarea soarelui. Dupa ce a devenit transparenta si s-a înmuiat am adaugat vinetele tocate si scurse si am amestecat de zori. Dupa un sfert de ora am adaugat si ardeii tocati, si am amestecat din nou. Dupa aproximativ trei sferturi de ora am adaugat si bulionul, frunze de dafin proaspete si boabe de piper. Se amesteca sa nu se prinda. Se poate baga si la cuptor pentru a sta fara grija sa nu se prinda
POFTA BUNA
duminică, 21 iulie 2013
Vinete umplute
Ingrediente
6 vinete
6 cepe mici
2 morcovi
2 radacini pastarnac
sare
2 radacini pastrunjel
2 capatani usturoi
1 legatura verdeata
1 telina
1 pahar de ulei
1 kg rosii
MOD DE PREPARARE
Vinetele se curată de coajă, se taie in jumătate pe lungime , se scoate miezul, se oparesc in apa clocotita cu sare si se lasa deoparte.Se curata restul de legume,radacinoasele se dau pe razatoare mare,ceapa se toaca,usturoiul se zdrobeste iar miezul de vinete se toaca.Toate se pun si se inabuseste intr-o jumatate de pahar de ulei si putina apa. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust,se adauga verdeata tocata si cu el se se umplu jumatatile de vinete. Acestea se aseaza intr-o tava, se pun peste si printre ele felii de rosii,se toarna uleiul ramas si se da la cuptor. Sunt gata cand scade bine sosul. Se servesc reci.
POFTA BUNA
6 vinete
6 cepe mici
2 morcovi
2 radacini pastarnac
sare
2 radacini pastrunjel
2 capatani usturoi
1 legatura verdeata
1 telina
1 pahar de ulei
1 kg rosii
MOD DE PREPARARE
Vinetele se curată de coajă, se taie in jumătate pe lungime , se scoate miezul, se oparesc in apa clocotita cu sare si se lasa deoparte.Se curata restul de legume,radacinoasele se dau pe razatoare mare,ceapa se toaca,usturoiul se zdrobeste iar miezul de vinete se toaca.Toate se pun si se inabuseste intr-o jumatate de pahar de ulei si putina apa. Amestecul se sareaza si se pipereaza dupa gust,se adauga verdeata tocata si cu el se se umplu jumatatile de vinete. Acestea se aseaza intr-o tava, se pun peste si printre ele felii de rosii,se toarna uleiul ramas si se da la cuptor. Sunt gata cand scade bine sosul. Se servesc reci.
POFTA BUNA
sâmbătă, 20 iulie 2013
salata da fasole verde cu sos de rosii
INGREDIENTE
1kg fasole verde lata
3-4 rosii coapte
1 caoatana de usturoi
1 legatura patrunjel
sare,ulei,piper,boia dulce
MOD DE PREPARARE
Fasolea se spala, se taie in bucati de 2-3 cm,si se pune la fiert in apa cu sare. Rosiile se oparesc 2-3 minute in apa clocotita si pentru a scoate cu usurinta coaja.se dau pe razatoare mica. Usturoiul se piseaza si se freaca cu ulei si sare,pana se formeaza o maioneza, si se amesteca bine cu rosiile,pana se obtine un sos omogenizat.Fasolea se scurge si peste ea se toarna sosul. Se serveste cu patrunjel tocat fin
POFTA BUNA
joi, 18 iulie 2013
DROB DE VINETE CU CIUPERCI
INGREDIENTE
1 KG VINETE
250 G CIUPERCI
2 CEPE
150 G GRIS
3 OUA
1 LINGURA ULEI
1 LEGATURA MARAR
SARE, PIPER
Se aleg vinete maricele,de culoare inchisa,cu coaja lucioasa si care nu se simt foarte tari cand le strangi in mana.Cel mai usor vinetele coapte se curata astfel: cat sunt inca fierbinti ,se taie capacul de la coada,se despica pe lungime si se scoate usor pulpa coapta,cu o lingura mare. Se pun la scurs pe un fund de lemn,putin inclinat.
MOD DE PREPARARE
Vinetele se coc pe toate părţile,direct pe flacără,se lasă sa se răcească ,apoi se curată se lasă sa se scurga. In timp se curata ciupercile si ceapă, se spală si se toaca mărunt.Mararul se spala si se toaca foarte fin. dupa ce s-au scurs,vinetele se toaca si se amesteca bine cu ouăle,ciupercile,ceapa,mararul,grisul si cate un praf de sare si piper. Se unge o tava cu ulei ,se presara cu pesmet,se toarna compozitia,se netezeste la suprafata cu lama unui cutit,apoi se introduce la cuptor, unde se tine la foc potrivit, timp de 20 de minute.
POFTA BUNA
1 KG VINETE
250 G CIUPERCI
2 CEPE
150 G GRIS
3 OUA
1 LINGURA ULEI
1 LEGATURA MARAR
SARE, PIPER
Se aleg vinete maricele,de culoare inchisa,cu coaja lucioasa si care nu se simt foarte tari cand le strangi in mana.Cel mai usor vinetele coapte se curata astfel: cat sunt inca fierbinti ,se taie capacul de la coada,se despica pe lungime si se scoate usor pulpa coapta,cu o lingura mare. Se pun la scurs pe un fund de lemn,putin inclinat.
MOD DE PREPARARE
Vinetele se coc pe toate părţile,direct pe flacără,se lasă sa se răcească ,apoi se curată se lasă sa se scurga. In timp se curata ciupercile si ceapă, se spală si se toaca mărunt.Mararul se spala si se toaca foarte fin. dupa ce s-au scurs,vinetele se toaca si se amesteca bine cu ouăle,ciupercile,ceapa,mararul,grisul si cate un praf de sare si piper. Se unge o tava cu ulei ,se presara cu pesmet,se toarna compozitia,se netezeste la suprafata cu lama unui cutit,apoi se introduce la cuptor, unde se tine la foc potrivit, timp de 20 de minute.
POFTA BUNA
joi, 6 iunie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: Dulceata de prune.
Lacra's blog,leacuri babesti: Dulceata de prune.: ~ Dulceata de prune ~ INGREDIENTE: 100 ...
Dulceata de prune.
~ Dulceata de prune ~
INGREDIENTE:
100 de prune curatate de coaja.
zeama de var :
-apa -o mana de var.
1 Kg de zahar cu 3 pahare de apa la fiecare kg de prune.
un prosop umed.
PAS CU PAS : Se pun 100 de prune si se oparesc dupa care se decojesc.
Samburii celor 100 de prune se scot cu ajutorul unui creion .Se poate adauga in prunele decojite cate un sfert de miez de nuca .
Zeama de vad se prepara astfel: Se pune intr-o cratita o mana de var, se pune apa , si se amesteca bine .Dupa aceea rezultatul se lasa sa se limpezeasca.
Dupa ce se limpezeste apa si varul, se pun cu atentie prunele.Dupa 30 de minute se scot,si se pun intr-o strecuratoare.
Se limpezesc bine.
la fiecare kg de prune se pune un kg de zahar si 3 pahare de apa .Se pun la fiert.Dupa ce da in clocot se pun prunele si se lasa compozitia sa scada, ca sa se lege.
Se pune un prosop umed peste cratita pana a doua zi .Dupa aceea, a doua zi,se poate pune "DULCEATA DE PRUNE" in borcane.
duminică, 26 mai 2013
autismul
Autismul este o tulburare a creierului care interfera adesea cu abilitatea de a comunica si de a relationa cu cei din jur.
Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu.
In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca si nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta.
Semnele autismului se dezvolta aproape indotdeauna inaintea implinirii varstei de 3 ani, desi aceasta afectiune este uneori diagnosticata abia mai tarziu.
In mod tipic, parintii devin ingrijorati atunci cand observa ca fiul/fiica lor nu incepe sa vorbeasca si nu raspunde sau nu interactioneaza ca si ceilalti copii de aceeasi varsta.
De regula, copiii cu autism nu au o dezvoltare normala a vorbirii si pot sa "para" surzi, desi testele de audiometrie sunt normale.
Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala.
Severitatea autismului variaza. Unii au nevoie de un insotitor in aproape toate domeniile vietii lor cotidiene, in timp ce altii pot fi capabili sa functioneze la un nivel foarte ridicat si pot chiar sa mearga la o scoala normala.
Autismul afecteaza modul in care copilul percepe si proceseaza informatia senzoriala.
Severitatea autismului variaza. Unii au nevoie de un insotitor in aproape toate domeniile vietii lor cotidiene, in timp ce altii pot fi capabili sa functioneze la un nivel foarte ridicat si pot chiar sa mearga la o scoala normala.
Desi aceasta afectiune dureaza toata viata si determina diferite grade de izolare sociala, tratamentul poate aduce o ameliorare semnificativa in viata persoanelor cu autism.
Diagnosticarea din timp si tratamentul adecvat au dus la cresterea numarului de persoane cu autism care sunt capabile sa traiasca independent atunci cand ajung la varsta adulta.
Diagnosticarea din timp si tratamentul adecvat au dus la cresterea numarului de persoane cu autism care sunt capabile sa traiasca independent atunci cand ajung la varsta adulta.
Cauze
Sus
Autismul pare a avea o agregare familiala, sugerand existenta unui factor genetic. Deoarece persoanele cu autism pot avea o multitidine de manifestari, variind de la individ la individ, oamenii de stiinta cred ca ca sunt implicate mai multegene.
Cercetarile care sunt in derulare au ca scop identificarea acestor gene.
Unii experti considera, de asemenea, ca factori de mediu pot avea un rol in aparitia autismului si, desi, ei au studiat mai multi astfel de factori, printre care ar fi vaccinurile, nu au gasit pana in prezent o cauza clara.
Cercetarile care sunt in derulare au ca scop identificarea acestor gene.
Unii experti considera, de asemenea, ca factori de mediu pot avea un rol in aparitia autismului si, desi, ei au studiat mai multi astfel de factori, printre care ar fi vaccinurile, nu au gasit pana in prezent o cauza clara.
Cercetarile imagistice ale creierului persoanelor cu autism au identificat anomalii in anumite zone cerebrale, inclusiv in acelea responsabile de emotie si de relationarea sociala.
Alte studii sugereaza ca persoanele cu autism au niveluri crescute ale neurotransmitatorului numit serotonina, o substanta chimica care trimite mesaje in interiorul creierului.
Totusi, aceste studii sunt preliminare si in prezent se desfasoara cercetari pentru a se explica modul de afectare a creierului in autism.
Alte studii sugereaza ca persoanele cu autism au niveluri crescute ale neurotransmitatorului numit serotonina, o substanta chimica care trimite mesaje in interiorul creierului.
Totusi, aceste studii sunt preliminare si in prezent se desfasoara cercetari pentru a se explica modul de afectare a creierului in autism.
Simptome
Simptome principale
Severitatea simptomelor variaza semnificativ de la o persoana la alta. Totusi, toate persoanele cu autism au anumite simptome principale in urmatoarele domenii:
Interactiuni sociale si relatii interpersonale.
Simptomele pot fi:
- probleme semnificative in dezvoltarea abilitatilor de comunicare nonverbala, cum ar fi privirea ochi-in-ochi, expresii faciale si posturi ale corpului
- incapacitatea de a stabili relatii de prietenie cu copiii de aceeasi varsta
- lipsa interesului in a impartasi bucuria, preocuparile sau realizarile cu alte persoane
- lipsa empatiei. Persoanele cu autism pot avea dificultati in intelegerea sentimentelor altor persoane, cum ar fi durerea sau tristetea.
Comunicarea verbala si nonverbala
Simptomele pot fi:
- intarziere in vorbire sau lipsa acesteia. Aproximativ 50% din persoanele cu autism nu vor vorbi niciodata.
- probleme in initierea unei conversatii. De asemenea, persoanele cu autism au dificultati in mentinerea continuitatii unei conversatii incepute.
- limbaj sterotip si folosirea repetitiva a unor cuvinte. Persoanele cu autism repeta o propozitie sau o fraza pe care au auzit-o de curand (ecolalie).
- dificultate in intelegerea punctului de vedere al persoanei cu care are conversatia. De exemplu, o persoana cu autism ar putea sa nu inteleaga ca cineva glumeste.
- pot interpreta comunicarea cuvant cu cuvant si nu au capacitatea de a intelege mesajul, sensul transmis.
Interes diminiuat in diverse activitati sau in joc
Simptomele pot fi:
- o atentie neobisnuita asupra jucariilor. Copiii mai mici cu autism se concentreaza adesea pe anumite parti ale jucariilor, cum ar fi rotile unei masinute si nu se joaca cu intreaga jucarie.
- preocupare fata de anumite subiecte. Copiii mai mari si adultii sunt adeseori fascinati de programul trenurilor sau de buletinele meteo.
- nevoie de uniformitate/simetrie si de rutina. De exemplu, un copil cu autism poate avea intotdeauna nevoie sa manance paine inainte de salata si insista sa mearga in fiecare zi pe acelasi drum spre scoala.
- comportament stereotip. Acesta consta in batai din palme sau in leganarea corpului.
Simptome din perioada copilariei
Simptomele autismului sunt, de obicei, observate mai intai de catre parinti sau de alte persoane in primii 3 ani de viata ai copilului. Desi autismul este prezent de la nastere (e congenital), semnele acestei tulburari pot fi dificil de identificat sau de diagnosticat in timpul copilariei timpurii.
Adesea parintii devin ingrijorati atunci cand copilul lor nu vrea sa fie tinut in brate, cand nu pare sa fie interesat de anumite jocuri si cand nu incepe sa vorbeasca.
De asemenea, parintii sunt nedumeriti in legatura cu capacitatea copilului de a auzi. Adeseori, pare ca un copil cu autism nu aude; totusi in alte momente el sau ea pare ca aude zgomote de fond aflate la distanta, cum ar fi suierul unui tren.
Cu ajutorul unui tratament administrat precoce si intensiv, majoritatea copiilor isi imbunatatesc capacitatea de a relationa cu altii, de a comunica si de a se autoingriji pe masura ce cresc.
In contrast cu credintele populare legate de copiii cu autism, foarte putini sunt complet izolati din punct de vedere socialsau "traiesc intr-o lume a lor, proprie".
Simptome din perioada adolescentei
In perioada adolescentei, comportamentul se modifica. Multi adolescenti castiga abilitati, dar raman totusi cu un deficit in capacitatea de a relationa si de a-i intelege pe ceilalti.
Pubertatea si sexualizarea se pot face cu mai multa dificultate la adolescentii cu autism decat la copiii de aceasi varsta.
Adolescentii au un risc usor crescut de a dezvolta tulburari depresive, anxietate sau epilepsie.
Severitatea simptomelor variaza semnificativ de la o persoana la alta. Totusi, toate persoanele cu autism au anumite simptome principale in urmatoarele domenii:
Interactiuni sociale si relatii interpersonale.
Simptomele pot fi:
- probleme semnificative in dezvoltarea abilitatilor de comunicare nonverbala, cum ar fi privirea ochi-in-ochi, expresii faciale si posturi ale corpului
- incapacitatea de a stabili relatii de prietenie cu copiii de aceeasi varsta
- lipsa interesului in a impartasi bucuria, preocuparile sau realizarile cu alte persoane
- lipsa empatiei. Persoanele cu autism pot avea dificultati in intelegerea sentimentelor altor persoane, cum ar fi durerea sau tristetea.
Comunicarea verbala si nonverbala
Simptomele pot fi:
- intarziere in vorbire sau lipsa acesteia. Aproximativ 50% din persoanele cu autism nu vor vorbi niciodata.
- probleme in initierea unei conversatii. De asemenea, persoanele cu autism au dificultati in mentinerea continuitatii unei conversatii incepute.
- limbaj sterotip si folosirea repetitiva a unor cuvinte. Persoanele cu autism repeta o propozitie sau o fraza pe care au auzit-o de curand (ecolalie).
- dificultate in intelegerea punctului de vedere al persoanei cu care are conversatia. De exemplu, o persoana cu autism ar putea sa nu inteleaga ca cineva glumeste.
- pot interpreta comunicarea cuvant cu cuvant si nu au capacitatea de a intelege mesajul, sensul transmis.
Interes diminiuat in diverse activitati sau in joc
Simptomele pot fi:
- o atentie neobisnuita asupra jucariilor. Copiii mai mici cu autism se concentreaza adesea pe anumite parti ale jucariilor, cum ar fi rotile unei masinute si nu se joaca cu intreaga jucarie.
- preocupare fata de anumite subiecte. Copiii mai mari si adultii sunt adeseori fascinati de programul trenurilor sau de buletinele meteo.
- nevoie de uniformitate/simetrie si de rutina. De exemplu, un copil cu autism poate avea intotdeauna nevoie sa manance paine inainte de salata si insista sa mearga in fiecare zi pe acelasi drum spre scoala.
- comportament stereotip. Acesta consta in batai din palme sau in leganarea corpului.
Simptome din perioada copilariei
Simptomele autismului sunt, de obicei, observate mai intai de catre parinti sau de alte persoane in primii 3 ani de viata ai copilului. Desi autismul este prezent de la nastere (e congenital), semnele acestei tulburari pot fi dificil de identificat sau de diagnosticat in timpul copilariei timpurii.
Adesea parintii devin ingrijorati atunci cand copilul lor nu vrea sa fie tinut in brate, cand nu pare sa fie interesat de anumite jocuri si cand nu incepe sa vorbeasca.
De asemenea, parintii sunt nedumeriti in legatura cu capacitatea copilului de a auzi. Adeseori, pare ca un copil cu autism nu aude; totusi in alte momente el sau ea pare ca aude zgomote de fond aflate la distanta, cum ar fi suierul unui tren.
Cu ajutorul unui tratament administrat precoce si intensiv, majoritatea copiilor isi imbunatatesc capacitatea de a relationa cu altii, de a comunica si de a se autoingriji pe masura ce cresc.
In contrast cu credintele populare legate de copiii cu autism, foarte putini sunt complet izolati din punct de vedere socialsau "traiesc intr-o lume a lor, proprie".
Simptome din perioada adolescentei
In perioada adolescentei, comportamentul se modifica. Multi adolescenti castiga abilitati, dar raman totusi cu un deficit in capacitatea de a relationa si de a-i intelege pe ceilalti.
Pubertatea si sexualizarea se pot face cu mai multa dificultate la adolescentii cu autism decat la copiii de aceasi varsta.
Adolescentii au un risc usor crescut de a dezvolta tulburari depresive, anxietate sau epilepsie.
Simptome la varsta adulta Unii adulti cu autism pot fi capabili sa aiba o profesie si o viata independenta. Gradul in care un adult cu autism poate duce o viata autonoma depinde de inteligenta si de abilitatea de a comunica. Aproximativ 33% sunt capabili sa aiba cel putin o independenta partiala.
Unii adulti cu autism au o mare nevoie de a fi ajutati, in special cei cu inteligenta scazuta care nu pot vorbi. Supervizarea partiala (part-time) sau totala (full-time) poate fi asigurata prin programe terapeutice la domiciliu.
Unii adulti cu autism au o mare nevoie de a fi ajutati, in special cei cu inteligenta scazuta care nu pot vorbi. Supervizarea partiala (part-time) sau totala (full-time) poate fi asigurata prin programe terapeutice la domiciliu.
La celalalt capat al spectrului tulburarii autiste, adultii cu autism inalt functional au adeseori succes in profesia lor si pot trai independent, desi in mod tipic ei continua sa aiba unele dificultati in relationarea cu ceilalti oameni. Aceste persoane au, de obicei, o inteligenta medie sau peste medie.
Bucataria Romaneasca Este Una Plina de Soare si Parfumuri, a Slideshow Slideshow
Bucataria Romaneasca Este Una Plina de Soare si Parfumuri, a Slideshow Slideshow: TripAdvisor™ TripWow ★ Bucataria Romaneasca Este Una Plina de Soare si Parfumuri, a Slideshow Slideshow ★ to Piata Unirii (near Bucharest). Stunning free travel slideshows on TripAdvisor
sâmbătă, 11 mai 2013
Salata de broccoli si bacon
Cine este mare amatoar de broccoli, poti adauga un buchetel in plus. Ingrediente si cantitati: 2 buchetele de broccoli proaspat 1 ceapa rosie 220 g bacon 3/4 cana stafide ... alb Mod de preparare: 1. Prajeste baconul pe foc mediu, apoi lasa ... racit si taie-l marunt. 2. Taie broccoli bucatele si taie fin ceapa. 3. Amesteca bine broccoli si ceapa cu baconul,...
vineri, 3 mai 2013
joi, 11 aprilie 2013
Punch,Bautura cu menta si pere
Impresioneaza-ti musafirii de sarbatori cu bauturi festive in culori vibrante, cu un gust desavarsit. Poti crea propriile combinatii cu sau fara alcool pentru mesele festive
Iata cateva idei inspirate pentru bauturi festive cu ocazia sarbatorilor de iarna:
Iata cateva idei inspirate pentru bauturi festive cu ocazia sarbatorilor de iarna:
Punch festiv pentru micul dejun
Serveste-le musafirilor la micul dejun o bautura festiva pentru a-si incepe ziua cu zambetul pe buze. Amesteca intr-o carafa cu capac trei cani de suc de portocale, doua cani de suc de ananas si trei cani suc de rodie. Pune capacul si lasa bautura la frigider doua ore. Inainte de a o servi, pune in compozitie 1 litru de apa tonica si 1 litru de apa minerala. Amesteca si serveste in cupe cu gheata
Bautura cu menta si pere
La petrecerile de sarbatori ai intotdeauna nevoie de o bautura grozava, care nu contine alcool. Foloseste menta si fructe pentru un preparat de exceptie. Pune intr-un shaker pentru cocteiluri o cana de gheata, un sfert de cana suc de pere, doua linguri de suc de lamaie si lime, doua linguri de sirop simplu din apa si zahar. Agita bine pentru omogenizare si toarna bautura in pahare fara picior. Orneaza bautura cu frunze de menta.
Punch festiv pentru petreceri
De sarbatori, pregateste o carafa mare cu punch de fructe. Aceasta bautura are o culoare vibranta, apetisanta, nu contine alcool, este sanatoasa si hidratanta.
Fa un piure din 280 gr de zmeura congelata si strecoara-l prin panza pentru a scapa de seminte. Fierbe un sfert de cana de zahar in trei cani de apa, apoi adauga cateva pliculete de ceai. Acopera si lasa infunzia 5 minute. Scoate pliculetul si raceste bautura.
Martini cu chilli si cacao
Martini cu chilli si cacao este o bautura ideala pentru petrecerile cu multi invitati. Se prepara rapid, are un gust inedit si se serveste rece. Acest cocktail poate fi consumat si cu cateva masline verzi.
Ingrediente pentru martini cu chilli si cacao
- 50 ml lichior de ciocolata
- 50 ml vodca
- 20 grame zahar
- 10 grame cacao
- 1/2 lingurita piper cayenne
- 1/2 lingurita pudra chili
Cum se prepara martini cu chilli si cacao
Intr-un bol mic, amesteca zaharul cu cacaoa si piperul cayenene.
Intr-un shaker, combina lichiorul de ciocolata, vodca, pudra chili si cuburi de gheata. Tapeteaza marginea unui pahar de cocktail in amestecul de cacao si piper. Toarna apoi alcoolul in pahar.
Cum se serveste martini cu chilli si cacao
Martini cu chilli si cacao se serveste cu gheata. Pentru un aspect mai placut il poti orna cu putina ciocolata amaruie, rasa.
prajitura cu ciocolata si dovlecel
Dovleceii sunt foarte gustosi, atat in diverse retete si preparate sarate, cat si in compozitia unor deserturi.
Ingrediente pentru prajitura cu ciocolata si dovlecel
350 g faina alba
125 g zahar
50 g cacao
1 plic praf de copt
1 praf de sare
150 ml ulei
4 oua
500 g dovlecel ras
nuci tocate (optional)
Cum se prepara prajitura cu ciocolata si dovlecel
Intr-un bol incapator, mixeaza mai intai ouale cu zaharul , adauga uleiul, sarea, faina cernuta si amestecata cu praful de copt si cacao.
Incorporeaza dovlecelul ras, iar optional poti adauga si miez de nuca tocata.
Pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi lasa prajitura la copt, la 190 de grade, circa 25 de minute.
Cum se serveste prajitura cu ciocolata si dovlecel
Serveste prajitura dupa ce s-a racit, simpla sau cu zahar pudra deasupra.
Ingrediente pentru prajitura cu ciocolata si dovlecel
350 g faina alba
125 g zahar
50 g cacao
1 plic praf de copt
1 praf de sare
150 ml ulei
4 oua
500 g dovlecel ras
nuci tocate (optional)
Cum se prepara prajitura cu ciocolata si dovlecel
Intr-un bol incapator, mixeaza mai intai ouale cu zaharul , adauga uleiul, sarea, faina cernuta si amestecata cu praful de copt si cacao.
Incorporeaza dovlecelul ras, iar optional poti adauga si miez de nuca tocata.
Pune compozitia intr-o tava tapetata cu hartie de copt, apoi lasa prajitura la copt, la 190 de grade, circa 25 de minute.
Cum se serveste prajitura cu ciocolata si dovlecel
Serveste prajitura dupa ce s-a racit, simpla sau cu zahar pudra deasupra.
Reteta Prajitura Cu Alune
Ingrediente prajitura
- 150 g faina
- 100 g zahar
- 250 g alune
- o lingura coaja rasa de lamaie
- 2 oua
- 100 ml lapte
- 130 g unt
- 2 linguri zahar praf
- un varf de cutit sare
Mod de preparare reteta
Topiti 100 g unt si amestecati-l cu zaharul, ouale, faina, laptele, alunele macinate, coaja de lamaie si sarea. Omogenizati si turnati compozitia intr-o forma unsa cu unt si tapetata cu faina.
Coaceti prajitura la foc potrivit, circa 35 de minute. Lasati 10 minute sa se raceasca, apoi taiati-o in bucati si pudrati-o cu zahar praf.
PASTE NORMA
Ingredinete reteta : branza Ricotta, otet, rosii, spaghete, ulei de masline, usturoi, vinete,
Un festin de arome si gusturi care mai de care mai imbietor, intr-o mancare de paste cu iz italienesc!
Ingrediente: 450 gr spaghete, 2 vinete mari, 2 conserve a cate 400 gr rosii tocate, 150 gr ricotta, ulei de masline, 1 lingura de oregano, 4 catei de usturoi, 1 lingurita otet cu ierburi aromate, 1 legatura de busuioc proaspat.
Mod de preparare: Se taie vinetele in sferturi, se curata semintele, se taie fasii de aproximativ 1,5 cm grosime, apoi se prajesc in ulei. Se scot pe un platou presarandu-se deasupra jumatate din cantitatea de oregano. Rosiile se taie bucatele, se amesteca cu usturoiul maruntit, se adauga si busuiocul tocat, si se stropesc cu putin ulei si putin otet cu ierburi aromate. Se pune amestecul intr-o tigaie si se adauga si fasiile de vinete. Se condimenteaza si se lasa la rumenit la foc mic. Spaghetele se fierb in apa cu sare si putin ulei. Cand sunt gata, se strecoara, pastrandu-se insa putina apa, se clatesc apoi cu putina apa rece si se pun din nou in oala. Se amesteca la sfarsit cu sosul de vinete, rosii si vedeturi. Se servesc calde cu branza ricotta si busuioc ras.
Pofta buna!
luni, 8 aprilie 2013
. SUPĂ CAMPENEASCĂ
Ingrediente:3 l apă, 1 morcov, 1 gulie, 2 fire de praz, 3 cartofi mijlocii, 1 ţelină mică, 1
lingură unt sau ulei, sare, 1 gălbenuş, 1 lingură smantană.
Preparare:Morcovul, gulia şi prazul se taie ca fideaua şi se inăbuşe intr-o cratiţă cu o
lingură de unt sau de ulei. Se curăţă cartofii şi ţelina, se fierb şi se trec prin sită.
Se pune zeama la fiert intr-o oală de supă, impreună cu zarzavatul inăbuşit. Se
potriveşte de sare, se lasă să fiarbă şi cand supa este gata, se drege in castron
cu un gălbenuş şi cu puţină smantană.
CIUPERCI UMPLUTE CU BRANZĂ
Ingrediente:500 g ciuperci, 50 g unt, 100 g branză de Brăila, 1 lingură mărar sau
pătrunjel verde, tocat.
Preparare:Se pregătesc ciupercile ca mai sus şi se pun intr-o cratiţă la foc să se
moaie pe jumătate, punand in fiecare cate un praf de sare şi o bucăţică de unt.
Picioarele ciupercilor se toacă şi se inăbuşă de asemenea in altă cratiţă, cu
puţină sare şi unt. Se trece prin maşină sau printr-o sită rară branza de Brăila. Se
freacă bine pană devine ca o pastă, se amestecă cu picioarele ciupercilor tocate
şi inăbuşite şi cu pătrunjel sau mărar verde, tocat mărunt. Cu această pastă se
umplu ciupercile, se presară cu parmezan ras iar deasupra fiecăreia se pune o
bucăţică mică de unt proaspăt. Se aşază intr-o cratiţă de pămant, se dau la
cuptor, unde se ţin pină se rumenesc frumos deasupra. Se servesc fierbinţi.
SALATA DE PIURE DE FASOLE
Ingrediente:300 g fasole boabe, 100 g ulei, 1 lingură zeamă de lămaie (sare de lămaie
sau oţet), o ceapă mijlocie, sare.
Preparare:
Se fierbe fasolea uscată, se scurge şi se trece prin sită. După ce s-a
răcorit se pune piureul intr-un castron şi se bate bine cu o furculiţă, adăugand
uleiul turnat cu incetul şi zeama de lămaie (poate fi inlocuită cu zeama de
lămaie ce se găseşte in comerţ, de vanzare, in sticluţe). Se potriveşte de sărat.
Cand este gata, se amestecă cu ceapă tocată mărunt. Este o salată puţin
costisitoare şi foarte gustoasă.
duminică, 7 aprilie 2013
Cele mai bune cepe coapte din lume
4 PORTII
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.
Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti
o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.
Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.
Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)