luni, 8 aprilie 2013

SALATA DE PIURE DE FASOLE


Ingrediente:300 g fasole boabe, 100 g ulei, 1 lingură zeamă de lămaie (sare de lămaie
sau oţet), o ceapă mijlocie, sare.
Preparare:
Se fierbe fasolea uscată, se scurge şi se trece prin sită. După ce s-a
răcorit se pune piureul intr-un castron şi se bate bine cu o furculiţă, adăugand
uleiul turnat cu incetul şi zeama de lămaie (poate fi inlocuită cu zeama de
lămaie ce se găseşte in comerţ, de vanzare, in sticluţe). Se potriveşte de sărat.
Cand este gata, se amestecă cu ceapă tocată mărunt. Este o salată puţin
costisitoare şi foarte gustoasă.


duminică, 7 aprilie 2013

Cele mai bune cepe coapte din lume




4 PORTII
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.

Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti

o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.

Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.


Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.






Budinca de ciuperci


Ingredientele Necesare:
1/2 kg ciuperci sau o cutie de ciuperci 100 g margarina patrunjel marar sare 1 ceapa 200 ml smantana 100 g de cascaval 1 paine 4-5 oua 1/2 rosie 300 ml de lapte 1 lingura de pesmet 
Mod De Preparare: 
Se ia ceapa, se spala, se curata, se taie si se pune la calit. Se adauga ciupercile taiate felii si putina apa. Se sareaza. Se lasa la foc mic pana scade apa. Se ia painea, se inmoaie in lapte, se rade peste cascaval sau branza, smantana, ouale, faina, patrunjelul si mararul taiat marunt si se amesteca foarte bine. Se ia o tava, se unge cu margarina, se presara putin pesmet si se desarte amestecul si in amestec se pun ciupercile. Daca doriti, optional, se pot pune si cateva feliute de rosie in amestec. Se lasa la cuptor cca 40 de minute. 



Ardei copti in stil mexican - Mexic


Aceasta mancarica o puteti servi ca garnitura langa un gratar, dar poate fi servita si simpla, intr-o foaie de tortilla sau lipie si obtineti ceea ce mexicanii numesc Taco de rajas con papas.
Ingrediente
5 ardei colorati
2 cartofi
1 ceapa mare
140 gr porumb fiert din conserva
1/2 ardei iute
3 linguri smantana
sare, piper, chili  fulgi
3 linguri ulei
Preparare
1. Ardeii se aseaza in tava cuptorului si se coc la 200C pentru 45 minute, intorcandu-i la 10-15 minute sa se coaca pe toate partile. Se pot coace si pe plita sau pe grill.
2. Cartofii se taie cuburi si se fierb in apa cu sare.
3. Cand sunt copti ardeii se pun intr-un vas, se presara putina sare pe ei si se acopera vasul cu un capac asa incat acestia "sa transpire" 10 minute. In acest fel se vor decoji mai usor.
4. Se curata ardeii de coaja. Nu stiu daca e o regula, dar am observat ca ardeii galbeni s-au curatat foarte greu, iar cei verzi si rosii extrem de usor. Cand curatati ardeii sa-i tineti deasupra unei farfurii ca sa colectati sucul care-l lasa.
5. Ardeii curatati ii taiati fasii dupa ce indepartati cotorul si semintele.
6. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste ceapa taiata felii si ardeiul iute pentru 5 minute pana se inmoaie. Adaugati feliile de ardei si sucul de pe ei si caliti inca 3 minute. Veti observa ca sucul se va carameliza usor. Sarati si piperati.
7. Adaugati apoi porumbul scurs si cartofii si lasati 1 minut sa se incalzeasca. Opriti focul si adaugati smantana. Amestecati pana se topeste si se formeaza un sos. Potriviti de sare si piper si adaugati fulgi de chili  dupa gust.



sushi


O metoda sigura de a pregati orezul pentru sushi. Facut la cuptor, orezul iese lipicios, insa desfacut bob cu bob, exact asa cum trebuie pentru un sushi reusit. Pe langa respectarea instructiunilor, asigurati-va ca folositi orez japonez pentru sushi (nu fiti tentati sa-l inlocuiti cu orez cu bob rotund normal) si reusita este garantata.
Pregatiti-va tot ce este necesar  fiindca saptamana asta avem sushi in meniu!
2 cani orez japonez cu bob rotund pentru sushi (400 gr)
2 cani apa
Dressing
6 linguri otet de orez
3 linguri rase zahar
1 lingurita cu varf sare
  1. Masurati orezul si apa cu aceeasi cana: 2 cani orez, 2 cani apa. Deci proportia pentru preparearea acestui orez este 1:1.
  2. Se pune orezul intr-o strecuratoare si se spala bine sub jet de apa rece, pana apa care curge de pe el e curata. Se lasa orezul la scurs.
  3. In acest timp se incinge cuptorul la 200C.
  4. Se pun cele 2 cani de apa intr-o oala si se aduce la fierbere. Cand clocoteste se adauga orezul, se amesteca usor si se mai lasa pe foc 1 minut pentru ca apa sa revina la punctul de fierbere.
  5. Se acopera oala cu folie de aluminiu, avand grija sa o sigilati bine, astfel incat aburul sa nu iasa afara.
  6. Dati oala sigilata la cuptor pentru 20 minute.
  7. Scoateti oala si lasati-o sa stea 30 minute, fara sa ridicati folia. Pentru siguranta eu am pus si un prosop deasupra si apoi capacul oalei.
  8. Cat sta orezul in abur, puneti ingredientele pentru dressing intr-o craticioara, la foc mic, si amestecati pana zaharul este dizolvat complet. Nu trebuie sa fierbeti amestecul, doar sa topiti sarea si zaharul. Lasati sa se raceasca.
  9. Ridicati folia de pe orez si rasturnati-l intr-un alt vas. Turnati dressingul peste el si amestecati cu o paleta, cu miscari de intoarcere pentru a nu sfarama orezul. Operatiunea asta mie imi pare mai usoara de facu cu mainile: amestec usor cu degetele prin el si astfel sunt sigura ca orezul nu se sfarama. Cat timp amestecati uscati orezul cu un uscator de par, va ajuta la evaporarea mai rapida a umezelii si va da luciu boabelor de orez. Am uscat cam 3 minute.
  10. Umeziti un prosop cu apa calduta, stoarceti-l bine si acoperiti orezul. Lasati-l asa acoperit sa se raceasca complet.
  11. Orezul se poate pastra cateva ore acoperit cu prosopul, la temperatura camerei. Este bine sa-l folositi in ziua in care l-ati preparat. Nu se pastreaza la frigider, fiindca se intareste.

Blog-ul oficial: Actualizare de la CEO-ul

Blog-ul oficial: Actualizare de la CEO-ul

joi, 4 aprilie 2013

Chiftele din soia


Ingrediente :
1/4 kg soia texturata
50 g franzela,
50 g ceapa,
3-4 catei de usturoi,
un ou,
piper,
patrunjel sau marar,
untdelemn,
sare fina.
Mod de preparare :
Soia se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga oul crud, un varf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine.
Pe o foaie de nailon se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se infierbanta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm si imediat se asaza chiftelele unele langa altele, cate incap, neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta.
Cand sunt gata se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa 10 minute pe fiecare parte.
Se pastreaza calde, pe un vas cu apa fierbinte, acoperite.
Se servesc calde cu orice garnitura de legume, cu salata de cartofi cu ceapa , cu fasole batuta, varza calita, mancaruri de legume, piure de spanac sau de urzici, iar reci cu ardei, rosii, ridichi.


Chiftele de Fasole


Ingrediente :

500 gr fasole boabe

100 gr orez
1 felie paine
2 bucati ceapa
3-4 catei usturoi
1 morcov
1 patrunjel
cimbru
2 foi dafin
1 legatura patrunjel verde
sare, piper , ulei pentru prajit
faina

Preparare :

Lasam fasolea de cu seara la inmuiat pana dimineata iar a doua zi o punem la fiert in apa calda cu un praf de sare. Lasam sa dea in 2-3 clocote si aruncam prima apa. O punem din nou la fiert cu alta apa.Curatam morcovul, patrunjelul si ceapa. Le dam prin razatoarea mare si le adaugam la oala in care fierbe fasolea impreuna cu foile de dafin si 1 lingurita sare. Intre timp punem la fiert si cei 100 gr orez separat.Felia de paine o punem la inmuiat in apa rece.
Cand fasolea e fiarta , o scurgem de zeama si o trecem prin masina de tocat carne impreuna cu orezul fiert si felia de paine inmuiata si presata bine. Adaugam apoi cimbrul, sare, piper dupa gust, patrunjelul verde tocat si usturoiul pisat . Framantam bine compozitia ,formam chiftelute pe care le dam prin faina si apoi le prajim in ulei incins .
Pofta Buna !!! 


miercuri, 3 aprilie 2013

Lacra's blog,leacuri babesti: . Salata de ceapa cu brinza si sunca

Lacra's blog,leacuri babesti: . Salata de ceapa cu brinza si sunca: Ingrediente: 10 cepe mijlocii, 4 rosii, 125 gr. brinza telemea, 125 gr. jambon sau sunca, 3 linguri zeama de  lamiie, 1 lingurita zahar, ...

. Salata de ceapa cu brinza si sunca



https://www.facebook.com/lacramioaraelena.oprisa.5Ingrediente:
10 cepe mijlocii, 4 rosii, 125 gr. brinza telemea, 125 gr. jambon sau sunca, 3 linguri zeama de lamiie, 1 lingurita zahar, 3 linguri ulei, sare, verdeata tocata, citeva frunze de salata verde.


Mod de preparare:
Ceapa curatata si spalata se taie rondele subtiri. Separat, intr-un castronas se prepara sosul din
ulei, zeama de lamiie, sare, zahar si doua linguri de apa, la foc moale. Dupa ce da in clocot se
toarna peste ceapa, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Brinza se da pe razatoare, jambonul
se taie fisiute sau cubulete si se pune peste ceapa. Se mai adauga putin ulei, sare si zahar daca
este nevoie si se omogenizeaza amestecind usor. Se asaza intr-o salatiera si se garniseste cu
frunze de salata si sferturi de rosii. Deasupra se presara verdeata.

http://www.allblogs.ro/allblogs/user/profile

Salata de macaroane cu peste afumat


Ingrediente:
200 gr. macaroane scurte, sare, castraveti acri (cam 100 gr.), 1 ceapa, 100 gr. maioneza, 1 legatura de marar, piper proaspat macinat, 1 castravete verde mijlociu, 200 gr. fileuri de peste
afumat (macrou).


Mod de preparare:
Se fierb macaroanele in multa apa cu sare, fara a le lasa sa se inmoaie prea mult. Se strecoara,
lasandu-se sa se scurga bine apa. Se taie castraveciorii murati in rondele subtiri (saramura se
pastreaza). Se curata ceapa, se toaca marunt. Se amesteca maioneza, saramura de castraveti
(3-4 linguri), ceapa tocata si mararul tocat. Se sareaza si se pipereaza puternic. Se toarna
peste macaroane si se amesteca si cu castraveciorii murati. Se lasa o ora sa se patrunda. Se
curata de coaja castravetele crud si se taie in cubulete. Se pune si el in salata, se mai sareaza
si pipereaza o data. Se taie fileurile de macrou afumat in bucati potrivite, care se aseaza peste
salata. (Macaroanele absorb mult lichid. Daca lasati salata sa astepte prea mult si vi se pare ca
s-a uscat, mai adaugati putin lapte).


Lacra's blog,leacuri babesti: Pizza la Microunde

Lacra's blog,leacuri babesti: Pizza la Microunde: Ingrediente: Felii de pâine, cascaval, salam (preferabil Kosarom Brates), Ketchup, Ciuperci, Ou  (preferabil). Mod de preparare: Se as...

Pizza la Microunde


Ingrediente:
Felii de pâine, cascaval, salam (preferabil Kosarom Brates), Ketchup, Ciuperci, Ou (preferabil).


Mod de preparare:
Se aseaza pe un vas de yena feliile de pâine. Se taie aproximativ 5-6 felii de salam. Se rade pe
o razatoare cascaval si se pune în vas (nu cel de yena ci alt vas) împreuna cu salamul taiat.Se
adauga cipercile peste salam si cascaval. Se amesteca toate cu Ketchup si preferabil cu ou. Se
lasa în microunde aproximativ 15 min. la 450W.


http://www.linkedin.com/nhome/?trk=guest_home

marți, 2 aprilie 2013

Lacra's blog,leacuri babesti: Tort de post cu biscuiti

Lacra's blog,leacuri babesti: Tort de post cu biscuiti: Mod de preparare: Ingrediente: 2 kg mere, 400 g zahar, 4 plicuri budinca de vanilie, 500 g biscuiti de post, scortisoara, rom, stafi...

Tort de post cu biscuiti


Mod de preparare:

Ingrediente:
2 kg mere,
400 g zahar,
4 plicuri budinca de vanilie,
500 g biscuiti de post,
scortisoara, rom, stafide.

Mod de preparare:
Am pus stafidele in rom la inmuiat, pentru cca 30 min. Am spalat merele, le-am taiat cubulete si le-am pus la fiert cu zaharul si 500 ml apa.
Dupa ce merele s-au fiert am adaugat budinca (topita in prealabil in 100 ml apa) si am mai lasat la fiert 2-3 minute, dupa care am oprit focul si am adaugat stafidele si scortisoara.
Am pus un rand de biscuiti intr-o tava, unul din crema de mere si am alternat asfel 3-4 randuri, avand grija ca deasupra sa ramana un strat de mere.


Lacra's blog,leacuri babesti: interesant

Lacra's blog,leacuri babesti: interesant: Fri, 29 Mar 2013 03:43:47 GMT 24 DNA Testing Kits http://www.fwicki.com/fwickis/Drug-Testing-Kits/DNA-Testing-Kits This Fwicki RSS ...

duminică, 31 martie 2013

Sarida Kids Club, Ateliere de creatie pentru copii si organizari petreceri: Educatie prin joaca – ateliere gratuite in luna ma...

Sarida Kids Club, Ateliere de creatie pentru copii si organizari petreceri: Educatie prin joaca – ateliere gratuite in luna ma...: La Sarida Kids Club toti copiii cu varste intre 1,5 si 9 ani exploreaza, cunosc si invata prin joaca!  Experimenteaza educatia prin joaca...

Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica

Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica: In tara noastra avem o veche traditie în medicina populară (numită si "leacuri populare", "medicina babelor", "fo...

Lacra's blog,leacuri babesti: Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare...

Lacra's blog,leacuri babesti:
Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare...
: Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare de Paste in SUA America e un mix de culturi si ingrediente, asa ca Pastele nu putea fi...

Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare de Paste in SUA

America e un mix de culturi si ingrediente, asa ca Pastele nu putea fi o sarbatoare obisnuita din punct de vedere culinar. Mielul pe care europenii il au pe masa de Paste a fost inlocuit peste ocean de sunca sau carne de porc afumata, servita langa fasole vrede sau sparanghel.

Ouale sunt vopsite in culori vii si sunt la fel de apreciate precum cele din ciocolata sau jeleu. Obiceiul spune ca trebuie ascunse de catre adulti pentru ca micutii sa le gaseasca. O alta traditie in SUA este cursa cu oua vopsite din a doua zi de Paste in care copii imping cu ajutorul unei linguri de ouale fierte si colorate. Desi este un obicei pe care si britanicii, si nemtii il practica, in America a devenit celebru odata cu promovarea lui chiar pe peluza Casei Albe. De aproape 130 de ani, familia prezidentiala ii invita pe copii si pe parinti sa ia parte la acest eveniment.




Miel cu menta si supa Mayiritsa - traditii culinare de Paste in Grecia

De Paste, grecii sarbatoresc cu miel indiferent in ce colt de lume se gasesc. Pregatirile le incep din Saptamana Mare in care inrosesc oua, framanta painicile dulci numite tsoureki aromate cu esenta de portocale si Mahlab (un condiment obtinut din semintele fructelor ciresului St. Lucia) si pregatesc lumanarile speciale pe care le fac cadou in ziua de Paste.

Vedeta meselor grecesti este, insa, mielul, rumenit in cuptor la foc mic, pe un pat de ierburi aromatice si ulei de masline. Il servesc langa un pahar de vin rosu, sos de menta sau salate proaspte si o supa din maruntaie de miel numita Mayiritsa. Prajitura preferata nu e cozonacul, ci niste panici impletite facute cu suc de portocale si seminte de susan numite Koullourakiak, dar si celebrele baclavale cu multa nuca.




Colomba Pasquale si miel marinat - traditii culinare de Paste in Italia



Italienii obisnuiesc sa iasa la picnic (Pasquetta) in a doua zi de Paste, dar de Inviere stau acasa si iau masa in familie. Rasfatul culinar e facut din legume de primavara - anghinare, sparanghel, fasole verde, spanac, salata verde - oua rosii, miel si dulciuri traditionale. Chiar si de Paste, pe mesele italienilor poti gasi paste sau orez. In regiunea Venetiei, de Paste se gateste Risi e bisi (orez cu mazare de primavara).

Totusi, de secole, mancarea care nu lipseste niciodata de pe masa pascala este mielul, gatit dupa retete traditionale in fiecare regiune. In Roma vei gasi miel marinat cu lamaie si rozmarin sau Abbacchio alla scottadito (coaste de miel la gratar servite cu garnitura de cratofi sau anghinare). In Toscana carnea de miel este fiarta inabusit cu ceapa si morcovi si servita cu fasole alba condimentata cu salvie, rozmarin, patrunjel si capere. Tot in aceasta regiune pe masa de Paste se pun si lasagna sau pateu din ficat de pasare.

Deserturile au si ele o aroma aparte. Ouale din ciocolata sunt preferatele copiilor si contin intotdeauna inauntrul lor o surpriza. Pane di Pasqua este insa prajitura traditionala, asemanatoare cu pasca sau cu cozonacul nostru, in functie de regiunea in care este pregatita. Cel mai faimos desert pascal este Colomba Pasquale – un cozonac cu coaja de portocala confiata si migdale, copt in forma de porumbel care simbolizeaza pacea.



Omleta si frigarui de miel - traditii culinare de Paste in Franta

Intr-o tara majoritar catolica, Pastele e o sarbatoare importanta pe care francezii o celebreaza cu mancare fina, asa cum numai bucataria franceza stie sa pregateasca. Mielul nu lipseste de pe mesele lor fie la cuptor fie pe frigarui- "les brochettes d'agneau". In unele case se pregatesc si tocanite de miel numite "navarin". Dulciurile imbraca formele delicate ale patiseriei franceze, asa ca de Paste se manca tarte si multa ciocolata.

Un meniu aparte se pregateste in sudul Frantei, in orasul Bessières, unde se coace in centrul orasului o omleta gigant, facuta din 4.500 de oua din care se infrupta pana la 1.000 de oameni. Traditia acestei omlete a inceput de pe vremea imparatului Napoleon. Acesta a ramas peste noapte in micul oras si dupa ce a gustat omleta locala le-a cerut oamenilor sa pregateasca una similara pentru armata lui in urmatoarea dimineata.



Peste si bere buna - traditii de Paste in Scandinavia


Tarile scandinave au meniuri speciale pentru zilele de Paste. Heringul e vedeta meniului, in locul fripturii de miel. Si nici nu poate fi altfel intr-o regiune inconjurata de ape. Pestele proaspat, marinat sau afumat este o delicatesa care nu lipseste de pe mese. Este servit pe o chifla proaspata sau cu paine de secara, cartofi si smanatana. De altfel, felul de mancare traditional in Suedia - Jansson's Temptation – este pregatit din cartofi, ceapa, sardine marinate rumenite la cuptor sub o crusta de samnatana. Un pahar de akvavit e intotdeauna la indemana. Acesta este o bautara spirtoasa specifica tarilor nrodice facuta din cereale sau cartofi.

In Norvegia, bautura traditionala de Paste este berea numita Paskelbrygg. Este un amestec al celor mai bune beri locale care a aparut in urma cu 30 de ani si care difera de la o regiune la alta a tarii. Acum se poate gusta la toate targurile traditionale care se organizeaza in preajma Pastelui. Si tot in Norvegia mai exista o traditie speciala in preajma Pastelui. In aceasta perioada norvegienii obisnuiesc sa citeasca romane politiste si sa urmareasca la televizor filme politiste. Traditia a inceput in anul 1923 cand o editura si-a promovat cea mai noua carte politista in preajma Pastelui.



Budinci cu orez si paine cu carnati - traditii culinare de Paste din Spania

Spaniolii au o multime de bunatati pentru masa de Paste: de la painici speciale cu diverse umpluturi pana la feluri de mancare fara carne. Spaniolii savureaza Hornazo – o paine cu umplutura de carnati, bacon si oua fierte si se indulcesc cu Torrijas – asemanatoare friganelelor noastre, facute din felii de paine inmuiate in ou batut si prajite in ulei de masline, unse cu miere si presarate cu scortisoara sau zahar. Tot de Paste, spaniolii gatesc Arroz con leche - o budinca de orez cu lapte, vanilie, scortisoara si coaja de portocale.

Felurile principale constau in preparate din peste si legume. Supa de peste si sparanghelul cu maioneza si usturoi sunt intotdeauna in meniul de Paste. O alta traditie spune ca de Paste se dau cadou copiilor mici figurine sculptate in ciocolata. Traditia a pornit in secolul XV in Catalonia, iar o serie de astfel de figurine si scene sculpate in desertul dulce pot fi vazute la muzeul ciocolatei din Barcelona.




Cozonac, pasca si sunca in aluat - traditii culinare de Paste in Rusia


La fel ca in celelalte tari ortodoxe, Pastele e sarbatorit cu mare fast in Rusia. In multe tari slave vei gasi feluri de mancare asemanatoare cu cele de la noi, dar si rusii, ca si slovenii sau cehii au adus cate un ingredient surpriza cozonacului sau pascai. La rusi, cozonacul se numeste Kulich. E copt in tavi rotunde si inalte si are umplutura cu stafide, fructe confiate si nuci. Deasupra e decorat cu o glazura de zahar si are scris cu litere chirilice mesajul "Hristos a inviat!".

Pasca rusilor e la fel de gustoasa ca aceea pe care ai gustat-o in Bucovina sau Maramures, dar arata altfel decat te asteptai. Are forma unui un trunchi de piramida de culoare alba. In mod obisnuit se serveste alaturi de Kulich. Pe mesele rusilor isi gaseste loc si o placinta cu pui, orez si ciuperci numita Kurnik, supe, borsuri sau rasoluri, salate de sfecla, castraveti sau ou servite cu mult hrean, usturoi, maioneza si marar.

Doua specialitati rusesti iti mai pot face cu ochiul: sunca la cuptor coapta in aluat si draniki- clatite cu cartofi, ceapa si usturoi.











Turta “Mielusel”

https://plus.google.com/114482995133915492677/about
Ingrediente
400g unt,
400g zahar,
8 oua,
400g faina,
2 lingurite vanilie,
2 lingurite esenta de migdale,
75ml bourbon,
50g arahide macinate.
Mod de preparare
Mieluselul va impodobi masa de pasti, alaturi de ouale incondeiate si cozonaci.

Frecati untul cu 300g zahar pana obtineti o consistenta usoara si pufoasa. Adaugati galbanusurile de ou, unul cate unul. Adaugati treptat faina, alternand cu vinilia, extractul de migdale si bourbonul. Bateti amestecul cu telul pana obtineti o crema omogena.
Intr-un alt bol, bateti albusurile pana se ingroasa, apoi adaugati 100g zahar si amesetecati bine.
Puneti usor amestecul de faina peste amestecul de albusuri, adaugati arahidele macinate si turnati aluatul in forme special.
Preincalziti cuptorul la 180°C si introduceti formele la cuptor pentru 1 ora si jumatate, sau pana se rumeneste bine turta. Dupa ce le scoateti de la cuptor, lasati-le la racit 10 minute. Scoateti turtele cu grija din forme.



Lacra's blog,leacuri babesti: STUFAT DE MIEL

Lacra's blog,leacuri babesti: STUFAT DE MIEL:  ingrediente: 500g carne de miel (pulpa am pus eu) 3 legaturi ceapa verde 3 legaturi usturoi verde cativa catei de usturoi o legatura...

STUFAT DE MIEL


stufat de miel ingrediente:
500g carne de miel (pulpa am pus eu)
3 legaturi ceapa verde
3 legaturi usturoi verde
cativa catei de usturoi
o legatura marar
o legatura patrunjel
boia de ardei dulce

menta proaspata
bulion
sare, piper
o lingura faina sau maizen



Stufat de miel, preparare:
Carnea se spala, se taie bucati si se pune la calit in ulei incins. Se stinge cu 1-2 cani de apa calda si se lasa la inabusit cu un capac deasupra, pana cand carnea se patrunde bine.


Ceapa si usturoiul se taie si se adauga in cratita, peste carne, aproape de final. Se pune si bulionul, boiaua, faina dizolvata in putin sos fierbinte si cateva frunzulite de menta. Se condimenteaza cu sare si piper. Se mai da un clocot si se pun marar si patrunjel din belsug.

PFTA BUNA!

Lacra's blog,leacuri babesti: Piept de Pui Umplut cu Ciuperci si Sos de Vin Rosu...

Lacra's blog,leacuri babesti: Piept de Pui Umplut cu Ciuperci si Sos de Vin Rosu...: Ingrediente: 1 kg piept de pui, 2 oua, 100 ml smantana, 60 g ciuperci champignon, 2 catei de usturoi, 0 ceapa potrivita, 240 g ore...

Piept de Pui Umplut cu Ciuperci si Sos de Vin Rosu


Ingrediente:

1 kg piept de pui,
2 oua,
100 ml smantana,
60 g ciuperci champignon,
2 catei de usturoi,
0 ceapa potrivita,
240 g orez cu bobul lunguiet,
50 ml ulei,
120 g unt,
200 ml vin rosu,
50 g patrunjel,
delikat,
cimbru,
busuioc.
Preparare:
Se desface cu cutitul 800 g piept de pui si se asezoneaza. 
Cele 200 g piept de pui se mixeaza, se adauga ouale, smantana, ciupercile taiate felii si sotate in unt si se potriveste cu sare si piper. 

Se umple pieptul de pui ca pasta de carne si ciuperci se ruleaza, se infasoara in folie de aluminiu si se baga in cuptorul incalzit in prealabil ... se tine timp de 30 minute la foc mediu apoi se taie deasupra folia si se mai baga in cuptor pana se rumeneste ruloul de pui. 

Sosul se prepara astfel: 
Se caleste ceapa si usturoiul in unt, se adauga vinul se asezoneaza si se lasa sa fiarba pana cand aproape a fiert ceapa. 
Se da sosul prin blender. 

Se soteaza orezul in ulei si untul fierbinte se adauga 750 ml supa de pui si se lasa sa fiarba. Se serveste pieptul de pui taiat cu garnitura de orez si sosul de vin rou deasupra. 
POFTA BUNA!
Timp Preparare: 1 h 
Complexitate: medie


https://www.facebook.com/lacramioaraelena.oprisa.5

Lacra's blog,leacuri babesti: Pasca cu branza

Lacra's blog,leacuri babesti: Pasca cu branza: Ingrediente: Pentru aluat:  3 oua  o cana de lapte  500 gr faina  un pliculet de drojdie uscata  100 ml ulei  arome (rom, coaja de...

Lacra's blog,leacuri babesti: Oua Incondeiate

Lacra's blog,leacuri babesti: Oua Incondeiate: Ingrediente: oua fierte sau golite de continut, condei (chisita), ceara de albine, culori (galben, rosu, negru) naturale sau sintet...

Oua Incondeiate


Ingrediente:

oua fierte sau golite de continut,
condei (chisita),
ceara de albine,
culori (galben,
rosu,
negru) naturale sau sintetice,
slanina pentru luciu.
Preparare:
Ouale, spalate cu putin detergent (pentru degresare) si bine limpezite, se fierb la foc mic aprox. 15 minute. 

Intre timp se incalzeste ceara de albine intr-un vas metalic cu peretii nu prea inalti. 

Cand devine lichida, inmuiem condeiul in ceara si incepem sa "scriem" oul. Il impartim in doua, apoi in patru, in functie de modelul pe care vrem sa-l folosim. 

Cand am terminat modelul de baza, scufundam ouale in culoare galbena (la temperature camerei, ca sa nu se topeasca ceara si sa se strice modelul). Dupa ce culoarea s-a prins de ou (10-15 minute), scoatem ouale pe hartie absorbanta si le lasam sa se zvante. Acoperim cu ceara toate portiunile care vrem sa ramana galbene. 

Scufundam ouale in vopseaua rosie si dupa ce am obtinut nuanta dorita le lasam, iar la zvantat. 

In sfarsit acoperim cu ceara toate portiunile care vrem sa ramana rosii si scufundam ouale in vopseaua neagra. Toate portiunile neacoperite de ceara se vor colora in negru. 

Lasam ouale din nou la zvantat apoi fiecare ou, il apropiem de o flacara destul de puternica (ca sa poata topi ceara) si cu ajutorul unei carpe curate, din bumbac, stergem ceara. 
Continuam astfel pana cand oul ramane curat, fara ceara, iar desenul si culorile ies la iveala. 

La final, ungem ouale cu putina slanina ca sa capete luciu.
Mentiuni:
Spor la lucru!
Timp Preparare: nementionat 
Complexitate: avansata

Pasca cu branza


Ingrediente:

Pentru aluat: 
3 oua 
o cana de lapte 
500 gr faina 
un pliculet de drojdie uscata 
100 ml ulei 
arome (rom, coaja de lamaie) 
100 gr zahar 

Pentru umplutura: 

750 gr. brinza de vaci sarata, 
100 gr. unt, 
200 ml smintina, 
50 gr. gris, 
http://www.flickr.com/people/zarzavaturijucauseblogspotcom/contacts/50 gr. faina, 
200 gr. zahar, 
5 oua, 
100 gr. stafide, 
30 ml de rom, 
coaja rasa de portocala sau lamaie
Preparare:
Intr-o cratita unsa cu unt sau cu margarina se pune o foaie de aluat cu grosimea de 2 cm. Pe margini se asaza o cununa din suvite de aluat impletit. 

Se fac 4 suvite de grosimea unui creion, care se prind la un capat si se impletesc, incrucisandu-se alternativ doua cite doua. 

In spatiul din mijloc se pune umplutura. Se freaca brinza intr-un castron pina ce se omogenizeaza ca o crema, se adauga galbenusurile, untul topit (dar rece), smantana, grisul, faina, coaja de portocala rasa si stafidele, care s-au tinut o ora in rom sau lapte. 

Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, o lingura de rom si cind compozitia s-a intarit se pune peste brinza, amestecind usor cu telul sau prin rasturnare. 

Aluatul se preseaza cu mina lateral, inalt pe marginile tavii, iar la mijloc se pune crema, care se niveleaza. 

Se aseaza deasupra un gratar din aluat, se unge cu ou si se da pasca la copt in cuptorul incalzit pana devine aurie! 
Mentiuni:
Se serveste rece!
Timp Preparare: 3 h 

Complexitate: medie

sâmbătă, 30 martie 2013

vineri, 29 martie 2013

joi, 28 martie 2013

Lacra's blog,leacuri babesti: Budinca din macaroane cu branza de vaca

Lacra's blog,leacuri babesti: Budinca din macaroane cu branza de vaca: Ingrediente: Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau  margarina, 25 g pesmet, coaja ra...

Budinca din macaroane cu branza de vaca



Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau margarina, 25 g pesmet, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat, 10 g sare.


Mod de preparare:
Ouale se spala si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma, adaugindu-se
jumatate din cantitatea de zahar. Macaroanele se rup si se introduc in apa clocotita cu sare; se
fierb, se lasa sa se raceasca în apa cca 15 minute, apoi se trec sub un jet de apa rece, prin
strecuratoare. Macaroanele fierte si racite se amesteca cu brinza de vaci, galbenusurile, coaja
de lamîie, zaharul si zaharul vanilat. Compozitia obtinuta se amesteca usor cu albusurile
batute spuma si cu zaharul. Se asaza in tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmetul cernut,
http://www.linkedin.com/nhome/?trk=guest_homeapoi se gratineaza la cuptor cca 20 minute. Dupa gratinare, budinca se raceste putin si se
portioneaza, servindu-se calda.


Lacra's blog,leacuri babesti: . Placinta Dobrogeana

Lacra's blog,leacuri babesti: . Placinta Dobrogeana: Ingrediente: Coca: 600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, ½ lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde  faina, 200 g margarin...

. Placinta Dobrogeana


Ingrediente:
Coca:
600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, ½ lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarina sau unt 

Umplutura:
500-600 g branza de vaci bine scursa, 3-4 oua, 100-150 g zahar, 100-150 g smantana, 40 g
gris, razatura de la o lamaie si sare dupa gust

Mod de preparare:
Umplutura
Branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale,
zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura
jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se
mai sareaza umplutura.
Coca
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul,
sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca
nu se mai lipeste nici de masa nici de maini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste
fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit. Se lasa sa se odihneasca
coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai
intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara
sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste
aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea
intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. L a urma se apasa foile
petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite
se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si
vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei. Placinta trebuie sa se
coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede,
deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.
Servirea:
Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20
minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la
masa, astfel se racesc.
Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau
ceapa verde condimentata