Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
sâmbătă, 6 aprilie 2013
joi, 4 aprilie 2013
Chiftele din soia
Ingrediente :
1/4 kg soia texturata
50 g franzela,
50 g ceapa,
3-4 catei de usturoi,
un ou,
piper,
patrunjel sau marar,
untdelemn,
sare fina.
Mod de preparare :
Soia se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga oul crud, un varf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine.
Pe o foaie de nailon se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se infierbanta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm si imediat se asaza chiftelele unele langa altele, cate incap, neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta.
Cand sunt gata se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa 10 minute pe fiecare parte.
Se pastreaza calde, pe un vas cu apa fierbinte, acoperite.
Se servesc calde cu orice garnitura de legume, cu salata de cartofi cu ceapa , cu fasole batuta, varza calita, mancaruri de legume, piure de spanac sau de urzici, iar reci cu ardei, rosii, ridichi.
Chiftele de Fasole
Ingrediente :
500 gr fasole boabe
100 gr orez
1 felie paine
2 bucati ceapa
3-4 catei usturoi
1 morcov
1 patrunjel
cimbru
2 foi dafin
1 legatura patrunjel verde
sare, piper , ulei pentru prajit
faina
Preparare :
Lasam fasolea de cu seara la inmuiat pana dimineata iar a doua zi o punem la fiert in apa calda cu un praf de sare. Lasam sa dea in 2-3 clocote si aruncam prima apa. O punem din nou la fiert cu alta apa.Curatam morcovul, patrunjelul si ceapa. Le dam prin razatoarea mare si le adaugam la oala in care fierbe fasolea impreuna cu foile de dafin si 1 lingurita sare. Intre timp punem la fiert si cei 100 gr orez separat.Felia de paine o punem la inmuiat in apa rece.
Cand fasolea e fiarta , o scurgem de zeama si o trecem prin masina de tocat carne impreuna cu orezul fiert si felia de paine inmuiata si presata bine. Adaugam apoi cimbrul, sare, piper dupa gust, patrunjelul verde tocat si usturoiul pisat . Framantam bine compozitia ,formam chiftelute pe care le dam prin faina si apoi le prajim in ulei incins .
Pofta Buna !!!
miercuri, 3 aprilie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: . Salata de ceapa cu brinza si sunca
Lacra's blog,leacuri babesti: . Salata de ceapa cu brinza si sunca: Ingrediente: 10 cepe mijlocii, 4 rosii, 125 gr. brinza telemea, 125 gr. jambon sau sunca, 3 linguri zeama de lamiie, 1 lingurita zahar, ...
. Salata de ceapa cu brinza si sunca
https://www.facebook.com/lacramioaraelena.oprisa.5Ingrediente:
10 cepe mijlocii, 4 rosii, 125 gr. brinza telemea, 125 gr. jambon sau sunca, 3 linguri zeama de lamiie, 1 lingurita zahar, 3 linguri ulei, sare, verdeata tocata, citeva frunze de salata verde.
Mod de preparare:
Ceapa curatata si spalata se taie rondele subtiri. Separat, intr-un castronas se prepara sosul din
ulei, zeama de lamiie, sare, zahar si doua linguri de apa, la foc moale. Dupa ce da in clocot se
toarna peste ceapa, se amesteca si se lasa sa se raceasca. Brinza se da pe razatoare, jambonul
se taie fisiute sau cubulete si se pune peste ceapa. Se mai adauga putin ulei, sare si zahar daca
este nevoie si se omogenizeaza amestecind usor. Se asaza intr-o salatiera si se garniseste cu
frunze de salata si sferturi de rosii. Deasupra se presara verdeata.
http://www.allblogs.ro/allblogs/user/profile
Salata de macaroane cu peste afumat
Ingrediente:
200 gr. macaroane scurte, sare, castraveti acri (cam 100 gr.), 1 ceapa, 100 gr. maioneza, 1 legatura de marar, piper proaspat macinat, 1 castravete verde mijlociu, 200 gr. fileuri de peste
afumat (macrou).
Mod de preparare:
Se fierb macaroanele in multa apa cu sare, fara a le lasa sa se inmoaie prea mult. Se strecoara,
lasandu-se sa se scurga bine apa. Se taie castraveciorii murati in rondele subtiri (saramura se
pastreaza). Se curata ceapa, se toaca marunt. Se amesteca maioneza, saramura de castraveti
(3-4 linguri), ceapa tocata si mararul tocat. Se sareaza si se pipereaza puternic. Se toarna
peste macaroane si se amesteca si cu castraveciorii murati. Se lasa o ora sa se patrunda. Se
curata de coaja castravetele crud si se taie in cubulete. Se pune si el in salata, se mai sareaza
si pipereaza o data. Se taie fileurile de macrou afumat in bucati potrivite, care se aseaza peste
salata. (Macaroanele absorb mult lichid. Daca lasati salata sa astepte prea mult si vi se pare ca
s-a uscat, mai adaugati putin lapte).
Lacra's blog,leacuri babesti: Pizza la Microunde
Lacra's blog,leacuri babesti: Pizza la Microunde: Ingrediente: Felii de pâine, cascaval, salam (preferabil Kosarom Brates), Ketchup, Ciuperci, Ou (preferabil). Mod de preparare: Se as...
Pizza la Microunde
Ingrediente:
Felii de pâine, cascaval, salam (preferabil Kosarom Brates), Ketchup, Ciuperci, Ou (preferabil).
Mod de preparare:
Se aseaza pe un vas de yena feliile de pâine. Se taie aproximativ 5-6 felii de salam. Se rade pe
o razatoare cascaval si se pune în vas (nu cel de yena ci alt vas) împreuna cu salamul taiat.Se
adauga cipercile peste salam si cascaval. Se amesteca toate cu Ketchup si preferabil cu ou. Se
lasa în microunde aproximativ 15 min. la 450W.
marți, 2 aprilie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: Tort de post cu biscuiti
Lacra's blog,leacuri babesti: Tort de post cu biscuiti: Mod de preparare: Ingrediente: 2 kg mere, 400 g zahar, 4 plicuri budinca de vanilie, 500 g biscuiti de post, scortisoara, rom, stafi...
Tort de post cu biscuiti
Mod de preparare:
Ingrediente:
2 kg mere,
400 g zahar,
4 plicuri budinca de vanilie,
500 g biscuiti de post,
scortisoara, rom, stafide.
2 kg mere,
400 g zahar,
4 plicuri budinca de vanilie,
500 g biscuiti de post,
scortisoara, rom, stafide.
Mod de preparare:
Am pus stafidele in rom la inmuiat, pentru cca 30 min. Am spalat merele, le-am taiat cubulete si le-am pus la fiert cu zaharul si 500 ml apa.
Dupa ce merele s-au fiert am adaugat budinca (topita in prealabil in 100 ml apa) si am mai lasat la fiert 2-3 minute, dupa care am oprit focul si am adaugat stafidele si scortisoara.
Am pus un rand de biscuiti intr-o tava, unul din crema de mere si am alternat asfel 3-4 randuri, avand grija ca deasupra sa ramana un strat de mere.
Lacra's blog,leacuri babesti: interesant
Lacra's blog,leacuri babesti: interesant: Fri, 29 Mar 2013 03:43:47 GMT 24 DNA Testing Kits http://www.fwicki.com/fwickis/Drug-Testing-Kits/DNA-Testing-Kits This Fwicki RSS ...
luni, 1 aprilie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI
Lacra's blog,leacuri babesti: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI: Ingrediente: 12 roşii mijlocii, putină carne de pasăre fiartă sau friptă, 3 — 4 ciuperci, sare, piper, puţin oţet. Pentru maioneză: 1 gă...
Lacra's blog,leacuri babesti: Lacra's blog: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI
Lacra's blog,leacuri babesti: Lacra's blog: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI: Lacra's blog: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI : Ingrediente: 12 roşii mijlocii, putină carne de pasăre fiartă sau friptă, 3 — 4 ciupe...
duminică, 31 martie 2013
Sarida Kids Club, Ateliere de creatie pentru copii si organizari petreceri: Educatie prin joaca – ateliere gratuite in luna ma...
Sarida Kids Club, Ateliere de creatie pentru copii si organizari petreceri: Educatie prin joaca – ateliere gratuite in luna ma...: La Sarida Kids Club toti copiii cu varste intre 1,5 si 9 ani exploreaza, cunosc si invata prin joaca! Experimenteaza educatia prin joaca...
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica: In tara noastra avem o veche traditie în medicina populară (numită si "leacuri populare", "medicina babelor", "fo...
Lacra's blog,leacuri babesti: Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare...
Lacra's blog,leacuri babesti:
Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare...: Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare de Paste in SUA America e un mix de culturi si ingrediente, asa ca Pastele nu putea fi...
Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare...: Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare de Paste in SUA America e un mix de culturi si ingrediente, asa ca Pastele nu putea fi...
Cursa de oua si sunca afumata - traditii culinare de Paste in SUA
America e un mix de culturi si ingrediente, asa ca Pastele nu putea fi o sarbatoare obisnuita din punct de vedere culinar. Mielul pe care europenii il au pe masa de Paste a fost inlocuit peste ocean de sunca sau carne de porc afumata, servita langa fasole vrede sau sparanghel.
Ouale sunt vopsite in culori vii si sunt la fel de apreciate precum cele din ciocolata sau jeleu. Obiceiul spune ca trebuie ascunse de catre adulti pentru ca micutii sa le gaseasca. O alta traditie in SUA este cursa cu oua vopsite din a doua zi de Paste in care copii imping cu ajutorul unei linguri de ouale fierte si colorate. Desi este un obicei pe care si britanicii, si nemtii il practica, in America a devenit celebru odata cu promovarea lui chiar pe peluza Casei Albe. De aproape 130 de ani, familia prezidentiala ii invita pe copii si pe parinti sa ia parte la acest eveniment.
Miel cu menta si supa Mayiritsa - traditii culinare de Paste in Grecia
De Paste, grecii sarbatoresc cu miel indiferent in ce colt de lume se gasesc. Pregatirile le incep din Saptamana Mare in care inrosesc oua, framanta painicile dulci numite tsoureki aromate cu esenta de portocale si Mahlab (un condiment obtinut din semintele fructelor ciresului St. Lucia) si pregatesc lumanarile speciale pe care le fac cadou in ziua de Paste.
Vedeta meselor grecesti este, insa, mielul, rumenit in cuptor la foc mic, pe un pat de ierburi aromatice si ulei de masline. Il servesc langa un pahar de vin rosu, sos de menta sau salate proaspte si o supa din maruntaie de miel numita Mayiritsa. Prajitura preferata nu e cozonacul, ci niste panici impletite facute cu suc de portocale si seminte de susan numite Koullourakiak, dar si celebrele baclavale cu multa nuca.
Colomba Pasquale si miel marinat - traditii culinare de Paste in Italia
Italienii obisnuiesc sa iasa la picnic (Pasquetta) in a doua zi de Paste, dar de Inviere stau acasa si iau masa in familie. Rasfatul culinar e facut din legume de primavara - anghinare, sparanghel, fasole verde, spanac, salata verde - oua rosii, miel si dulciuri traditionale. Chiar si de Paste, pe mesele italienilor poti gasi paste sau orez. In regiunea Venetiei, de Paste se gateste Risi e bisi (orez cu mazare de primavara).
Totusi, de secole, mancarea care nu lipseste niciodata de pe masa pascala este mielul, gatit dupa retete traditionale in fiecare regiune. In Roma vei gasi miel marinat cu lamaie si rozmarin sau Abbacchio alla scottadito (coaste de miel la gratar servite cu garnitura de cratofi sau anghinare). In Toscana carnea de miel este fiarta inabusit cu ceapa si morcovi si servita cu fasole alba condimentata cu salvie, rozmarin, patrunjel si capere. Tot in aceasta regiune pe masa de Paste se pun si lasagna sau pateu din ficat de pasare.
Deserturile au si ele o aroma aparte. Ouale din ciocolata sunt preferatele copiilor si contin intotdeauna inauntrul lor o surpriza. Pane di Pasqua este insa prajitura traditionala, asemanatoare cu pasca sau cu cozonacul nostru, in functie de regiunea in care este pregatita. Cel mai faimos desert pascal este Colomba Pasquale – un cozonac cu coaja de portocala confiata si migdale, copt in forma de porumbel care simbolizeaza pacea.
Omleta si frigarui de miel - traditii culinare de Paste in Franta
Intr-o tara majoritar catolica, Pastele e o sarbatoare importanta pe care francezii o celebreaza cu mancare fina, asa cum numai bucataria franceza stie sa pregateasca. Mielul nu lipseste de pe mesele lor fie la cuptor fie pe frigarui- "les brochettes d'agneau". In unele case se pregatesc si tocanite de miel numite "navarin". Dulciurile imbraca formele delicate ale patiseriei franceze, asa ca de Paste se manca tarte si multa ciocolata.
Un meniu aparte se pregateste in sudul Frantei, in orasul Bessières, unde se coace in centrul orasului o omleta gigant, facuta din 4.500 de oua din care se infrupta pana la 1.000 de oameni. Traditia acestei omlete a inceput de pe vremea imparatului Napoleon. Acesta a ramas peste noapte in micul oras si dupa ce a gustat omleta locala le-a cerut oamenilor sa pregateasca una similara pentru armata lui in urmatoarea dimineata.
Peste si bere buna - traditii de Paste in Scandinavia
Tarile scandinave au meniuri speciale pentru zilele de Paste. Heringul e vedeta meniului, in locul fripturii de miel. Si nici nu poate fi altfel intr-o regiune inconjurata de ape. Pestele proaspat, marinat sau afumat este o delicatesa care nu lipseste de pe mese. Este servit pe o chifla proaspata sau cu paine de secara, cartofi si smanatana. De altfel, felul de mancare traditional in Suedia - Jansson's Temptation – este pregatit din cartofi, ceapa, sardine marinate rumenite la cuptor sub o crusta de samnatana. Un pahar de akvavit e intotdeauna la indemana. Acesta este o bautara spirtoasa specifica tarilor nrodice facuta din cereale sau cartofi.
In Norvegia, bautura traditionala de Paste este berea numita Paskelbrygg. Este un amestec al celor mai bune beri locale care a aparut in urma cu 30 de ani si care difera de la o regiune la alta a tarii. Acum se poate gusta la toate targurile traditionale care se organizeaza in preajma Pastelui. Si tot in Norvegia mai exista o traditie speciala in preajma Pastelui. In aceasta perioada norvegienii obisnuiesc sa citeasca romane politiste si sa urmareasca la televizor filme politiste. Traditia a inceput in anul 1923 cand o editura si-a promovat cea mai noua carte politista in preajma Pastelui.
Budinci cu orez si paine cu carnati - traditii culinare de Paste din Spania
Spaniolii au o multime de bunatati pentru masa de Paste: de la painici speciale cu diverse umpluturi pana la feluri de mancare fara carne. Spaniolii savureaza Hornazo – o paine cu umplutura de carnati, bacon si oua fierte si se indulcesc cu Torrijas – asemanatoare friganelelor noastre, facute din felii de paine inmuiate in ou batut si prajite in ulei de masline, unse cu miere si presarate cu scortisoara sau zahar. Tot de Paste, spaniolii gatesc Arroz con leche - o budinca de orez cu lapte, vanilie, scortisoara si coaja de portocale.
Felurile principale constau in preparate din peste si legume. Supa de peste si sparanghelul cu maioneza si usturoi sunt intotdeauna in meniul de Paste. O alta traditie spune ca de Paste se dau cadou copiilor mici figurine sculptate in ciocolata. Traditia a pornit in secolul XV in Catalonia, iar o serie de astfel de figurine si scene sculpate in desertul dulce pot fi vazute la muzeul ciocolatei din Barcelona.
Cozonac, pasca si sunca in aluat - traditii culinare de Paste in Rusia
La fel ca in celelalte tari ortodoxe, Pastele e sarbatorit cu mare fast in Rusia. In multe tari slave vei gasi feluri de mancare asemanatoare cu cele de la noi, dar si rusii, ca si slovenii sau cehii au adus cate un ingredient surpriza cozonacului sau pascai. La rusi, cozonacul se numeste Kulich. E copt in tavi rotunde si inalte si are umplutura cu stafide, fructe confiate si nuci. Deasupra e decorat cu o glazura de zahar si are scris cu litere chirilice mesajul "Hristos a inviat!".
Pasca rusilor e la fel de gustoasa ca aceea pe care ai gustat-o in Bucovina sau Maramures, dar arata altfel decat te asteptai. Are forma unui un trunchi de piramida de culoare alba. In mod obisnuit se serveste alaturi de Kulich. Pe mesele rusilor isi gaseste loc si o placinta cu pui, orez si ciuperci numita Kurnik, supe, borsuri sau rasoluri, salate de sfecla, castraveti sau ou servite cu mult hrean, usturoi, maioneza si marar.
Doua specialitati rusesti iti mai pot face cu ochiul: sunca la cuptor coapta in aluat si draniki- clatite cu cartofi, ceapa si usturoi.
Turta “Mielusel”
https://plus.google.com/114482995133915492677/about
Ingrediente
400g unt,
400g zahar,
8 oua,
400g faina,
2 lingurite vanilie,
2 lingurite esenta de migdale,
75ml bourbon,
50g arahide macinate.
Mod de preparare
Mieluselul va impodobi masa de pasti, alaturi de ouale incondeiate si cozonaci.
Frecati untul cu 300g zahar pana obtineti o consistenta usoara si pufoasa. Adaugati galbanusurile de ou, unul cate unul. Adaugati treptat faina, alternand cu vinilia, extractul de migdale si bourbonul. Bateti amestecul cu telul pana obtineti o crema omogena.
Intr-un alt bol, bateti albusurile pana se ingroasa, apoi adaugati 100g zahar si amesetecati bine.
Puneti usor amestecul de faina peste amestecul de albusuri, adaugati arahidele macinate si turnati aluatul in forme special.
Preincalziti cuptorul la 180°C si introduceti formele la cuptor pentru 1 ora si jumatate, sau pana se rumeneste bine turta. Dupa ce le scoateti de la cuptor, lasati-le la racit 10 minute. Scoateti turtele cu grija din forme.
Ingrediente
400g unt,
400g zahar,
8 oua,
400g faina,
2 lingurite vanilie,
2 lingurite esenta de migdale,
75ml bourbon,
50g arahide macinate.
Mod de preparare
Mieluselul va impodobi masa de pasti, alaturi de ouale incondeiate si cozonaci.
Frecati untul cu 300g zahar pana obtineti o consistenta usoara si pufoasa. Adaugati galbanusurile de ou, unul cate unul. Adaugati treptat faina, alternand cu vinilia, extractul de migdale si bourbonul. Bateti amestecul cu telul pana obtineti o crema omogena.
Intr-un alt bol, bateti albusurile pana se ingroasa, apoi adaugati 100g zahar si amesetecati bine.
Puneti usor amestecul de faina peste amestecul de albusuri, adaugati arahidele macinate si turnati aluatul in forme special.
Preincalziti cuptorul la 180°C si introduceti formele la cuptor pentru 1 ora si jumatate, sau pana se rumeneste bine turta. Dupa ce le scoateti de la cuptor, lasati-le la racit 10 minute. Scoateti turtele cu grija din forme.
Lacra's blog,leacuri babesti: STUFAT DE MIEL
Lacra's blog,leacuri babesti: STUFAT DE MIEL: ingrediente: 500g carne de miel (pulpa am pus eu) 3 legaturi ceapa verde 3 legaturi usturoi verde cativa catei de usturoi o legatura...
STUFAT DE MIEL
stufat de miel ingrediente:
500g carne de miel (pulpa am pus eu)
3 legaturi ceapa verde
3 legaturi usturoi verde
cativa catei de usturoi
o legatura marar
o legatura patrunjel
boia de ardei dulce
menta proaspata
bulion
sare, piper
o lingura faina sau maizen
Stufat de miel, preparare:
Carnea se spala, se taie bucati si se pune la calit in ulei incins. Se stinge cu 1-2 cani de apa calda si se lasa la inabusit cu un capac deasupra, pana cand carnea se patrunde bine.
Ceapa si usturoiul se taie si se adauga in cratita, peste carne, aproape de final. Se pune si bulionul, boiaua, faina dizolvata in putin sos fierbinte si cateva frunzulite de menta. Se condimenteaza cu sare si piper. Se mai da un clocot si se pun marar si patrunjel din belsug.
PFTA BUNA!
Lacra's blog,leacuri babesti: Piept de Pui Umplut cu Ciuperci si Sos de Vin Rosu...
Lacra's blog,leacuri babesti: Piept de Pui Umplut cu Ciuperci si Sos de Vin Rosu...: Ingrediente: 1 kg piept de pui, 2 oua, 100 ml smantana, 60 g ciuperci champignon, 2 catei de usturoi, 0 ceapa potrivita, 240 g ore...
Piept de Pui Umplut cu Ciuperci si Sos de Vin Rosu
Ingrediente:
1 kg piept de pui,
2 oua,
100 ml smantana,
60 g ciuperci champignon,
2 catei de usturoi,
0 ceapa potrivita,
240 g orez cu bobul lunguiet,
50 ml ulei,
120 g unt,
200 ml vin rosu,
50 g patrunjel,
delikat,
cimbru,
busuioc.
Preparare:
Se desface cu cutitul 800 g piept de pui si se asezoneaza.
Cele 200 g piept de pui se mixeaza, se adauga ouale, smantana, ciupercile taiate felii si sotate in unt si se potriveste cu sare si piper.
Se umple pieptul de pui ca pasta de carne si ciuperci se ruleaza, se infasoara in folie de aluminiu si se baga in cuptorul incalzit in prealabil ... se tine timp de 30 minute la foc mediu apoi se taie deasupra folia si se mai baga in cuptor pana se rumeneste ruloul de pui.
Sosul se prepara astfel:
Se caleste ceapa si usturoiul in unt, se adauga vinul se asezoneaza si se lasa sa fiarba pana cand aproape a fiert ceapa.
Se da sosul prin blender.
Se soteaza orezul in ulei si untul fierbinte se adauga 750 ml supa de pui si se lasa sa fiarba. Se serveste pieptul de pui taiat cu garnitura de orez si sosul de vin rou deasupra.
POFTA BUNA!
Timp Preparare: 1 h
Complexitate: medie
https://www.facebook.com/lacramioaraelena.oprisa.5
Lacra's blog,leacuri babesti: Pasca cu branza
Lacra's blog,leacuri babesti: Pasca cu branza: Ingrediente: Pentru aluat: 3 oua o cana de lapte 500 gr faina un pliculet de drojdie uscata 100 ml ulei arome (rom, coaja de...
Lacra's blog,leacuri babesti: Oua Incondeiate
Lacra's blog,leacuri babesti: Oua Incondeiate: Ingrediente: oua fierte sau golite de continut, condei (chisita), ceara de albine, culori (galben, rosu, negru) naturale sau sintet...
Oua Incondeiate
Ingrediente:
oua fierte sau golite de continut,
condei (chisita),
ceara de albine,
culori (galben,
rosu,
negru) naturale sau sintetice,
slanina pentru luciu.
Preparare:
Ouale, spalate cu putin detergent (pentru degresare) si bine limpezite, se fierb la foc mic aprox. 15 minute.
Intre timp se incalzeste ceara de albine intr-un vas metalic cu peretii nu prea inalti.
Cand devine lichida, inmuiem condeiul in ceara si incepem sa "scriem" oul. Il impartim in doua, apoi in patru, in functie de modelul pe care vrem sa-l folosim.
Cand am terminat modelul de baza, scufundam ouale in culoare galbena (la temperature camerei, ca sa nu se topeasca ceara si sa se strice modelul). Dupa ce culoarea s-a prins de ou (10-15 minute), scoatem ouale pe hartie absorbanta si le lasam sa se zvante. Acoperim cu ceara toate portiunile care vrem sa ramana galbene.
Scufundam ouale in vopseaua rosie si dupa ce am obtinut nuanta dorita le lasam, iar la zvantat.
In sfarsit acoperim cu ceara toate portiunile care vrem sa ramana rosii si scufundam ouale in vopseaua neagra. Toate portiunile neacoperite de ceara se vor colora in negru.
Lasam ouale din nou la zvantat apoi fiecare ou, il apropiem de o flacara destul de puternica (ca sa poata topi ceara) si cu ajutorul unei carpe curate, din bumbac, stergem ceara.
Continuam astfel pana cand oul ramane curat, fara ceara, iar desenul si culorile ies la iveala.
La final, ungem ouale cu putina slanina ca sa capete luciu.
Mentiuni:
Spor la lucru!
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: avansata
Pasca cu branza
Ingrediente:
Pentru aluat:
3 oua
o cana de lapte
500 gr faina
un pliculet de drojdie uscata
100 ml ulei
arome (rom, coaja de lamaie)
100 gr zahar
Pentru umplutura:
750 gr. brinza de vaci sarata,
100 gr. unt,
200 ml smintina,
50 gr. gris,
http://www.flickr.com/people/zarzavaturijucauseblogspotcom/contacts/50 gr. faina,
200 gr. zahar,
5 oua,
100 gr. stafide,
30 ml de rom,
coaja rasa de portocala sau lamaie
Preparare:
Intr-o cratita unsa cu unt sau cu margarina se pune o foaie de aluat cu grosimea de 2 cm. Pe margini se asaza o cununa din suvite de aluat impletit.
Se fac 4 suvite de grosimea unui creion, care se prind la un capat si se impletesc, incrucisandu-se alternativ doua cite doua.
In spatiul din mijloc se pune umplutura. Se freaca brinza intr-un castron pina ce se omogenizeaza ca o crema, se adauga galbenusurile, untul topit (dar rece), smantana, grisul, faina, coaja de portocala rasa si stafidele, care s-au tinut o ora in rom sau lapte.
Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul, o lingura de rom si cind compozitia s-a intarit se pune peste brinza, amestecind usor cu telul sau prin rasturnare.
Aluatul se preseaza cu mina lateral, inalt pe marginile tavii, iar la mijloc se pune crema, care se niveleaza.
Se aseaza deasupra un gratar din aluat, se unge cu ou si se da pasca la copt in cuptorul incalzit pana devine aurie!
Mentiuni:
Se serveste rece!
Timp Preparare: 3 h
Complexitate: medie
sâmbătă, 30 martie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica: In tara noastra avem o veche traditie în medicina populară (numită si "leacuri populare", "medicina babelor", "fo...
vineri, 29 martie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: urmariti
Lacra's blog,leacuri babesti: urmariti: Fri, 29 Mar 2013 04:34:13 GMT 24 Ignition Systems http://www.fwicki.com/fwickis/Aftermarket-Performance-Parts/Ignition-Systems This...
Lacra's blog,leacuri babesti: interesant
Lacra's blog,leacuri babesti: interesant: Fri, 29 Mar 2013 03:43:47 GMT 24 DNA Testing Kits http://www.fwicki.com/fwickis/Drug-Testing-Kits/DNA-Testing-Kits This Fwicki RSS ...
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica: In tara noastra avem o veche traditie în medicina populară (numită si "leacuri populare", "medicina babelor", "fo...
joi, 28 martie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: Budinca din macaroane cu branza de vaca
Lacra's blog,leacuri babesti: Budinca din macaroane cu branza de vaca: Ingrediente: Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau margarina, 25 g pesmet, coaja ra...
Budinca din macaroane cu branza de vaca
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau margarina, 25 g pesmet, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat, 10 g sare.
Mod de preparare:
Ouale se spala si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma, adaugindu-se
jumatate din cantitatea de zahar. Macaroanele se rup si se introduc in apa clocotita cu sare; se
fierb, se lasa sa se raceasca în apa cca 15 minute, apoi se trec sub un jet de apa rece, prin
strecuratoare. Macaroanele fierte si racite se amesteca cu brinza de vaci, galbenusurile, coaja
de lamîie, zaharul si zaharul vanilat. Compozitia obtinuta se amesteca usor cu albusurile
batute spuma si cu zaharul. Se asaza in tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmetul cernut,
http://www.linkedin.com/nhome/?trk=guest_homeapoi se gratineaza la cuptor cca 20 minute. Dupa gratinare, budinca se raceste putin si se
portioneaza, servindu-se calda.
Lacra's blog,leacuri babesti: . Placinta Dobrogeana
Lacra's blog,leacuri babesti: . Placinta Dobrogeana: Ingrediente: Coca: 600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, ½ lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarin...
. Placinta Dobrogeana
Ingrediente:
Coca:
600 g faina, 100 g ulei, 2 oua, 1 lingura otet, ½ lingurita sare, apa circa 200 g cat cuprinde faina, 200 g margarina sau unt
Umplutura:
500-600 g branza de vaci bine scursa, 3-4 oua, 100-150 g zahar, 100-150 g smantana, 40 g
gris, razatura de la o lamaie si sare dupa gust
Mod de preparare:
Umplutura
Branza se sfarama sau se trece prin sita de malai, se amesteca foarte bine cu smantana, ouale,
zaharul, razatura de lamaie, sare si gris. Cine doreste poate sa intrebuinteze la umplutura
jumatate de branza de vaci si jumatate de branza telemea sau de burduf, in acest caz nu se
mai sareaza umplutura.
Coca
Se cerne faina pe o planseta, se face la mijloc o gropita in care se pun ouale, uleiul, otetul,
sare si apa cat primeste faina ca sa se obtina o coca potrivit de moale. Se framanta pana coca
nu se mai lipeste nici de masa nici de maini. Se imparte coca in opt bucati egale, se rotunjeste
fiecare, se unge cu ulei si se acopera cu o cratita sau lighean incalzit. Se lasa sa se odihneasca
coca 20 minute. Dupa aceea, fiecare bucata de coca se intinde cu sucitorul si apoi se mai
intinde cu mainile cat sa acopere tava bine unsa cu unt. Foaia trebuie sa iasa subtire, fina, fara
sa se rupa. Se pun in tava jumatate din foi pregatite in acest fel, stropite intre ele cu unt. Peste
aceste foi se intinde umplutura, iar peste umplutura se asaza restul de foi stropite deasemenea
intre ele cu unt topit si pe deasupra ultima foaie se unge bine cu unt. L a urma se apasa foile
petrecute peste marginile tavii ca sa se lipeasca intre ele. Restul de foi peste margini nelipite
se taie cu cutitul. In felul acesta aerul cat si albusurile dinauntru placintei nu vor iesi afara si
vor forta foile sa se umfle intre ele, dand o forma frumoasa placintei. Placinta trebuie sa se
coaca la inceput la cuptor incalzit potrivit, ca sa nu se rumeneasca de la inceput prea repede,
deoarece aceasta impiedica cresterea placintei.
Servirea:
Cand placinta este scoasa din cuptor se pune incet pe masa, fara sa fie trantita si dupa 10-20
minute se taie in bucati. Bucatile nu se scot imediat din tava, decat atunci cand se servesc la
masa, astfel se racesc.
Aceasta placinta poate avea ca umplutura: carne, dovleac, cartofi, ciuperci, praz inabusit sau
ceapa verde condimentata
Lacra's blog,leacuri babesti: PAINE CU LAPTE
Lacra's blog,leacuri babesti: PAINE CU LAPTE: Ingrediente : 1 kg făină, 40 g drojdie, 6 — 7 dl lapte, 1 lingură ulei, 20 g zahăr, 2 linguriţe rase de sare. Mod de preparare: Se cerne...
PAINE CU LAPTE
Ingrediente:1 kg făină, 40 g drojdie, 6 — 7 dl lapte, 1 lingură ulei, 20 g zahăr, 2 linguriţe rase de sare.
Mod de preparare:
Se cerne făina in copaie. Se face loc la mijloc. Se pune drojdia frecată cu
zahărul, apoi uleiul, sarea şi laptele rece. Se frămantă totul bine, pană ce aluatul
face băşici şi se desprinde de pe maini. Se pune la cald să crească, se fac paini
care se aşază pe tavă sau se pun in forme presărate cu făină. Se lasă din nou să
crească. Se ung cu ou amestecat cu apă sau cu lapte, se coc la cuptor circa o
oră la foc potrivit.
Lacra's blog,leacuri babesti: PAINE CU CARTOFI
Lacra's blog,leacuri babesti: PAINE CU CARTOFI: Ingrediente: 1 kg făină, 400 g cartofi fierţi, 50 g drojdie, 2 linguriţe rase de sare, 3 linguriţe zahăr, 5 — 6 dl apă caldă. Mod de pr...
PAINE CU CARTOFI
Ingrediente:1 kg făină, 400 g cartofi fierţi, 50 g drojdie, 2 linguriţe rase de sare, 3 linguriţe zahăr, 5 — 6 dl apă caldă.
Mod de preparare:Se fierb cartofii. Se curăţă de coaja inainte de a se răci de tot şi se trec prin maşina de carne sau prin presa de cartofi. Se cerne făina in copaie, se face loc la mijloc, se pun cartofii călduţi, drojdia muiată cu puţină apă, sarea, zahărul şi apa caldă, cat suferă mana (să nu fie prea fierbinte). Se amestecă totul impreună şi se frămantă bine aluatul care trebuie să fie de preferinţă indesat. Se presară cu făină şi se lasă la cald să crească. Se răstoarnă aluatul pe masa de aluat presărată cu făină, se fac paini lungi sau rotunde şi se aşază pe tava de asemenea presărată cu făină. Se mai lasă să crească şi se coc la cuptor, la foc potrivit, circa o oră.
Lacra's blog,leacuri babesti: CLATITE DE POST
Lacra's blog,leacuri babesti: CLATITE DE POST: Clatitele de post cu halva se pot servi atat calde, cat si reci. Incercati sa serviti clatitele si cu halva. Nu veti regreta. Ingred...
Lacra's blog,leacuri babesti: Tarte cu crema de lapte
Lacra's blog,leacuri babesti: Tarte cu crema de lapte: Ingrediente pentru 1 foaie aluat foietaj (30 cm x 30 cm; decongelat, dar rece) scortisoara macinata Crema de lapte 500 ml lapte 150 g...
Chiftele din soia
Ingrediente pentru
1 foaie aluat foietaj (30 cm x 30 cm; decongelat, dar rece)
scortisoara macinata
Crema de lapte
500 ml lapte
150 gr zahar
1 lingura unt
40 gr amidon
2 oua
Bucati: 15
Preparare
Se ia aluatul foietaj si se ruleaza. Se taie ruloul obtinut in felii de 2 cm grosime.
Se ia fiecare felie de aluat, se pune intre doua folii de plastic si se aplatizeaza cu fundul plat al unei farfurii, astfel inca sa obtinem un disc de aprox. 10 cm.
Se aseaza discurile in forme de muffins unse foarte usor cu ulei (eu am inmuiat un servetel de hartie in ulei si cu el am uns formele; daca formele sunt unse prea tare va fi greu sa asezati discurile in forme fiindca aluneca). Cu degetul apasati discurile sa se potriveasca frumos in forma. Dati tava la frigider pana e gata crema.
Preincalziti cuptorul la 200C.
In acest timp, preparati crema dupa instructiunile de aici (pasii 1-6), diferentele fiind ca la pasul 2 se folosesc doar 2 galbenusuri de ou, iar untul se adauga in lapte, la pasul 1. Crema se lasa la racorit.
Se bat albusurile de ou spuma tare, care sta pe tel. Se incorporeaza spuma in crema de lapte calduta in trei transe, amestecand usor cu telul.
Se umplu cupele cu crema de lapte. Nu le umpleti prea tare fiindca crema de lapte se umfla ca si sufleul la copt.
Se coboara temperatura la 180C si se coc tartele timp de 25 minute.
Se scot din cuptor si dupa cateva minute se pot scoate din forme. Se presara cu scortisoara din abundenta. Sunt bune caldute sau reci.
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica
Lacra's blog,leacuri babesti: leacuri de la bunica: In tara noastra avem o veche traditie în medicina populară (numită si "leacuri populare", "medicina babelor", "fo...
Lacra's blog,leacuri babesti: SALATĂ DE CARTOFI
Lacra's blog,leacuri babesti: SALATĂ DE CARTOFI: Ingrediente: 1 kg cartofi, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, un praf de piper, sare muştar şi ceapă (facultativ). Preparare: Se fierb c...
SALATĂ DE CARTOFI
Ingrediente:
1 kg cartofi, 3 linguri ulei, 1 lingură oţet, un praf de piper, sare muştar şi ceapă (facultativ).
salata de cartofi
Preparare:
Se fierb cartofii cu coajă şi incă fierbinţi se curăţă şi se taie in felii subţiri.
Separat se pregăteşte sosul cu ulei, oţet, sare, piper, cu sau fără muştar, şi se
toarnă peste cartofii incă fierbinţi, pentru ca aceştia să se imbibe cu sos. După
gust se pot pune felii subţiri de ceapă.
Lacra's blog,leacuri babesti: . SALATA DE ICRE IMITATE
Lacra's blog,leacuri babesti: . SALATA DE ICRE IMITATE: Ingrediente: 1 1/4 ceaşcă cu apă, 4 linguri griş, 1 lingură pastă de peşte, 1/2 linguriţă boia, 100 g ulei, 1 linguriţă oţet sau zeamă d...
. Fursecuri din albusuri
Ingrediente:
1 1/4 ceaşcă cu apă, 4 linguri griş, 1 lingură pastă de peşte, 1/2 linguriţă boia, 100 g ulei, 1 linguriţă oţet sau zeamă de lămaie, o ceapă mijlocie.
Mod de preparare:
Se pune apa la fiert intr-o cratiţă mică. Cand apa dă in clocot, se toarnă
grişul in ploaie. Se fierbe amestecand, pană ce pasta devine potrivit de
consistentă. Se dă la o parte şi după ce s-a răcorit, se freacă punand pasta de
peşte, boiaua pentru culoare şi ulei ca la orice salată. Se potriveşte de sărat şi de
acru, se adaugă ceapă tocată şi se aşază pe o farfurie, punand cateva măsline
imprejur.
Lacra's blog,leacuri babesti: Ardei umpluti cu orez si ciuperci
Lacra's blog,leacuri babesti: Ardei umpluti cu orez si ciuperci: Ingrediente: ceapa alba2 bucati ardei gras1 kg orez1 kg morcov4 bucati ceapa alba2 bucati ciuperci400 g patrunjel verde cimbru ...
miercuri, 27 martie 2013
Lacra's blog,leacuri babesti: Salata cu ton si porumbCategoria SalateIngredien...
Lacra's blog,leacuri babesti: Salata cu ton si porumb
Categoria Salate
Ingredien...: Salata cu ton si porumb Categoria Salate Ingrediente - Salata cu ton si porumb 1 salata verde 2 conserve de ton in ulei 1 conserva porumb...
Categoria Salate
Ingredien...: Salata cu ton si porumb Categoria Salate Ingrediente - Salata cu ton si porumb 1 salata verde 2 conserve de ton in ulei 1 conserva porumb...
Lacra's blog,leacuri babesti: SALAM DE BISCUITI CU CIOCALATA SI NUCA
Lacra's blog,leacuri babesti: SALAM DE BISCUITI CU CIOCALATA SI NUCA: Ingrediente 500 g biscuiti obisnuiti 100 g unt 100 g zahar 200 ml lapte 50 g ciocolata amaruie 3 linguri cacao 100 g miez de nuca cateva b...
Lacra's blog,leacuri babesti:Chiftele din soia
Lacra's blog,leacuri babesti: POALE IN BRAU: Ingrediente: 500 g făină, 10 g drojdie (o bucăţică mare cat o nucă), 2 ouă, 1 lingură unt, 1 lingură ulei, lapte sau apă, 1 linguriţă zah...
Abonați-vă la:
Postări (Atom)