sâmbătă, 10 august 2013

Pleurotus pane



Ingrediente - Pleurotus pane


o caserola ciuperci pleurotus [ 500 gr] 
3 oua , 
50 ml lapte sau smantana 
faina alba 
sare 
piper 
ulei 
3 catei usturoi 
Mod de preparare - Pleurotus pane
1. ciupercile se sareaza , se pipareaza si se tavalesc in faina alba , 
2. ouale se bat bine cu putina sare si smantana sau lapte . 
3. se dau ciupercile si prin ou si se prajesc in ulei incins , se scot pe servetele de hartie care retin surplusul de ulei . 
4. serviti, stropite cu mujdei si multe legume preferate .
Timp de preparare: sub 30 minute minute

ZACUSCA DE GHEBE

Ingrediente
  • 3 kg de ghebe
  • 1 kg de ceapa
  • 3 kg de ardei capia sau gogosari copti
  • 1 L de suc de rosii sau 400-500g de bulion
  • piper boabe
  • sare
  • foi de dafin
  • 600-700 ml ulei
  • Mod de preparare
    Se ideparteaza partea inferioara a cuibului de ghebe.



    Se spala in foarte multe ape pana se indeparteaza nisipul, frunzele, pamantul de pe ghebe. Dupa ce au fost bine alese si spalate se vor pune ghebele la fiert in apa cu sare. In timpul fierberii se va indeparta spuma pe care o vor forma. Dupa fierbere , ghebele se spala sub jet de apa intr-o sita apoi se lasa la scurs.


    Se curata ceapa , se toaca sau se da pe razatoare si se pune in uleiul incins pentru o calire usoara.Cand incepe sa devina sticloasa se adauga apa fierbinte si se lasa sa fiarba amestecand din cand in cand si avand grija sa nu se arda. Dupa ce ceapa este fiarta bine se adauga ardeiul copt taiat fasii sau dat prin masina de tocat.


    Se amesteca bine cu ceapa, iar dupa 1-2 minute se adauga putina apa fierbinte si se lasa la fiert pana scade si incepe sa iasa uleiul la supafata.


    Se potriveste de sare. Intre timp ghebele scurse bine se dau prin masina de tocat.


    Se adauga peste ardei si ceapa amestecand bine si aproape continuu.


    Se adauga sucul de rosii, piperul si foile de dafin.


    Se continua fierberea amestecand mereu pentru evitarea prinderii de fundul cratitei. Zacusca este gata atunci cand uleiul iese la suprafata.


    Se pune in borcane cu capac, fierbinte si se acopera bine in paturi pana se racesc.


    Cine doreste poate sa introduca borcanele cu zacusca la cuptor pana isi formeaza o crusta deasupra.

Zacusca cu vinete

Ingrediente
  • 2300 g vinete
  • 1600 g ardei
  • 700 g ceapa tocata
  • 800 ml bulion de rosii
  • 400 ml ulei de floarea soarelui
  • sare neiodata
  • boabe de piper
  • piper macinat
  • frunze de dafin proaspete
Toate legumele sînt cîntarite dupa copt/grilat, curatat, tocat, exact înainte de a fierbe în zacusca. 
    Am pus ceapa la prajit în ulei de floarea soarelui. Dupa ce a devenit transparenta si s-a înmuiat am adaugat vinetele tocate si scurse si am amestecat de zori. Dupa un sfert de ora am adaugat si ardeii tocati, si am amestecat din nou. Dupa aproximativ trei sferturi de ora am adaugat si bulionul, frunze de dafin proaspete si boabe de piper. Se amesteca sa nu se prinda. Se poate baga si la cuptor pentru a sta fara grija sa nu se prinda

    POFTA BUNA