O reteta de post mult apreciata de cei care tin la traditia culinara dinaintea sarbatorilor, dar si de cei care doresc sa alterneze zilele in care gatesc folosind carnea cu cele in care gatesc numai legume.
Ingrediente
1 varza murata cu frunzele subtiri
200 gr orez
3 cepe
1 dovlecel
1 ardei gras
1 ardei kapia
1 morcov
2-3 linguri ulei de masline
1/2 legatura patrunjel verde
1/2 legatura marar verde
1 praf piper macinat
1-2 frunze de dafin
1 cutie rosii taiate in suc de rosii (380 gr)
Mod de preparare
Varza se curata de cotor, se desareaza in apa usor calduta, se scurge bine si fiecare frunza – in cazul in care acestea sunt mari - se taie in jumatate.
Legumele se curata de coaja si se taie astfel: ceapa se taie fin, iar dovlecelul, morcovul si ardeii se dau pe razatoarea mare. Verdeata se toaca fin.
Intr-un vas se pune uleiul si se inabusa rand pe rand, in aceasta ordine: 2 cepe tocate fin, morcovul ras, ardeii rasi si la final dovleceii. Se amesteca sa nu se lipeasca.
Se adauga orezul, un praf de piper macinat si se amesteca pentru a se omogeniza.
Se pun 1-2 linguri de rosii in suc de rosii si verdeata tocata marunt pentru a da un plus de culoare compozitiei.
Separat se pun 0,5 l apa la fiert. Dupa ce apa a inceput sa fiarba se toarna peste orezul cu legume inabusite.
Se mai lasa la fiert pana ce apa scade complet iar orezul este deja semi-fiert. Se da deoparte de pe foc sa se mai raceasca.
Intr-o cratita se asaza un strat de varza tocata.
Fiecare frunza de varza se umple cu compozitia cu orez preparata, folosindu-ne de o lingura.
Sarmalele se ruleaza, dar nu foarte strans, pentru a da posibilitatea orezului sa fiarba si sa se umfle.
Separat se pune intr-o tigaie putin ulei la incins.
A treia ceapa se taie in lamele fine si se pune si ea peste uleiul incins. Se lasa sa se rumeneasca usor si apoi se adauga rosiile cu sucul lor. Se amesteca bine.
Aceasta compozitie de rosii cu ceapa inabusita se va pune in cratita cu sarmale, deasupra verzei tocate fin.
Se asaza sarmalele in cratita in straturi, se pune ultimul strat cu varza fin tocata, frunza de dafin, cateva boabe de piper intregi si deasupra stratul cu rosii si ceapa inabusite.
Se pune apa ca sa acopere sarmalutele. Se asaza la foc pe aragaz.
Dupa ce apa incepe sa fiarba, se introduc in cuptorul incalzit in prealabil si se fierb acoperit cca 45 min dupa care se descopera pentru a prinde o culoare rumenie.
Se pot servi calde sau la temperatura camerei.
Pofta buna!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu