duminică, 21 iulie 2013

Vinete umplute

Ingrediente
     
6 vinete
6 cepe mici
2 morcovi
2 radacini pastarnac
sare
2 radacini pastrunjel
2 capatani usturoi
1 legatura verdeata
1 telina
1 pahar de ulei
1 kg rosii


     MOD DE PREPARARE

 Vinetele se curată de coajă, se taie in jumătate pe lungime , se scoate miezul, se oparesc in apa clocotita cu sare si se lasa deoparte.Se curata restul de legume,radacinoasele se dau pe razatoare mare,ceapa se toaca,usturoiul se zdrobeste iar miezul de vinete se toaca.Toate se pun si se inabuseste intr-o jumatate de pahar de ulei si putina apa. Amestecul se sareaza si  se pipereaza dupa gust,se adauga verdeata tocata si cu el se se umplu jumatatile de vinete. Acestea se aseaza intr-o tava, se pun peste si printre ele felii de rosii,se toarna uleiul ramas si se da la cuptor. Sunt gata cand scade bine sosul. Se servesc reci.

  POFTA BUNA

sâmbătă, 20 iulie 2013

salata da fasole verde cu sos de rosii

INGREDIENTE


1kg fasole verde lata
3-4 rosii coapte
1 caoatana de usturoi
1 legatura patrunjel

sare,ulei,piper,boia dulce

MOD DE PREPARARE

   Fasolea se spala, se taie in bucati de 2-3 cm,si se pune la fiert in apa cu sare. Rosiile se oparesc 2-3 minute in apa clocotita si pentru a scoate cu usurinta coaja.se dau pe razatoare mica.  Usturoiul se piseaza si se freaca cu ulei si sare,pana se formeaza o maioneza, si se amesteca bine cu rosiile,pana se obtine un sos omogenizat.Fasolea se scurge si peste ea se toarna sosul. Se serveste cu patrunjel tocat fin

   POFTA BUNA

joi, 18 iulie 2013

DROB DE VINETE CU CIUPERCI

INGREDIENTE

1 KG VINETE
250 G CIUPERCI
2 CEPE 
150 G GRIS
3 OUA
1 LINGURA ULEI
1 LEGATURA MARAR
SARE, PIPER

Se aleg vinete maricele,de culoare inchisa,cu coaja  lucioasa si care nu se simt foarte tari cand le  strangi in mana.Cel mai usor vinetele coapte se curata astfel: cat sunt inca fierbinti  ,se taie capacul  de la coada,se despica pe lungime si se scoate usor pulpa coapta,cu o lingura mare. Se pun la scurs pe un fund de lemn,putin inclinat.

MOD DE PREPARARE

 Vinetele se coc pe toate părţile,direct pe  flacără,se lasă sa se răcească ,apoi se curată se lasă sa se scurga. In timp se curata ciupercile si ceapă, se spală si se toaca mărunt.Mararul se spala si se toaca foarte fin. dupa ce s-au scurs,vinetele se toaca si se amesteca bine cu ouăle,ciupercile,ceapa,mararul,grisul si cate un praf de sare si piper. Se  unge o tava cu ulei ,se presara cu pesmet,se toarna compozitia,se netezeste la suprafata cu lama unui cutit,apoi se introduce la cuptor, unde se tine la foc potrivit, timp de 20 de minute.

  POFTA BUNA

joi, 6 iunie 2013

Lacra's blog,leacuri babesti: Dulceata de prune.

Lacra's blog,leacuri babesti: Dulceata de prune.:                                  ~ Dulceata de prune ~                                            INGREDIENTE:             100 ...

Dulceata de prune.


                                 ~ Dulceata de prune ~

                                          

INGREDIENTE: 

           100 de prune curatate de coaja.
            zeama de var :
         -apa -o mana de var.                      
            1 Kg de zahar cu 3 pahare de apa la fiecare kg de prune.
             un prosop umed.


PAS CU PAS :      Se pun 100 de prune si se oparesc dupa care se decojesc.

            Samburii celor 100 de prune se scot cu ajutorul unui creion .Se poate adauga in prunele decojite cate un sfert de miez de nuca .
            Zeama de vad se prepara astfel: Se pune intr-o cratita o mana de var, se pune apa , si se amesteca bine .Dupa aceea rezultatul se lasa sa se limpezeasca.
            Dupa ce se limpezeste apa si varul, se pun cu atentie prunele.Dupa 30 de minute se scot,si se pun intr-o strecuratoare.
            Se limpezesc bine. 
            la fiecare kg de prune se pune un kg de zahar si 3 pahare de apa .Se pun la fiert.Dupa ce da in clocot se pun prunele si se lasa compozitia sa scada, ca sa se lege.
            Se pune un prosop umed peste cratita pana a doua zi .Dupa aceea, a doua zi,se poate pune "DULCEATA DE PRUNE" in borcane.