luni, 25 martie 2013

. Crema de lamiae


Timp de preparare: 2-3 ore

Ingrediente:
6 oua, 300g Zahar, 4 Lamai (sucul), ½ l frisca, 6 foi gelatina, cirese si ciocolata rasa

Mod de preparare:
Se bat galbenusurile cu zaharul si apoi se adauga sucul de lamaie. Gelatina se topeste in apa
si o adaugam compozitiei in stare lichida. Separat se bat albusurile spuma si se amesteca apoi
cu frisca. Amestecam incet cele doua compozitii. Se toarna intr-un alt vas si se pun la rece in
frigider timp de 2-3 ore (sa se inchege bine). Se orneaza cu frisca, ciocolata rasa si cirese.
Daca ciresele sunt din compot, se pun mai intai la scurs.

Lacra's blog,leacuri babesti: . Fursecuri din albusuri

Lacra's blog,leacuri babesti: . Fursecuri din albusuri: Timp de preparare: 45 min Ingrediente: 2 albusuri, 80 gr. unt, 80 gr. faina, 80 gr.zahar pudra, o lingurita de rom sau zeama de lamiie,...

. Fursecuri din albusuri


Timp de preparare: 45 min

Ingrediente:

2 albusuri, 80 gr. unt, 80 gr. faina, 80 gr.zahar pudra, o lingurita de rom sau zeama de lamiie, 1 plic zahar vanilat.


Mod de preparare:

Se bat albusurile spuma tare, se adauga zaharul pudra si zeama de lamiie sau romul si cind
zaharul s-a topit, se adauga untul rece (lichid) si se bate sa se omogenizeze foarte bine. Se
adauga apoi faina si zaharul vanilat si se amesteca compozitia prin rasturnare pina cind se
incorporeaza toate ingredientele. Se pune compozitia in punga de plastic, se taie un colt, se
toarna fursecurile pe tava si se coc, la cuptorul incalzit in prealabil, 10 minute. Se pot lipi
doua cite doua cu crema sau cu gem de fructe aromate.



duminică, 24 martie 2013

Lacra's blog: SUPĂ DEASĂ DE FASOLE BOABE (CREMĂ)4 l apă, zarzav...

Lacra's blog:
SUPĂ DEASĂ DE FASOLE BOABE (CREMĂ)4 l apă, zarzav...
: SUPĂ DEASĂ DE FASOLE BOABE (CREMĂ) 4 l apă, zarzavat de supă, 300 g fasole, 1 ceapă, unt proaspăt cat o nucă  sau ulei. Fa...

SUPĂ DEASĂ DE FASOLE BOABE (CREMĂ)
4 l apă, zarzavat de supă, 300 g fasole, 1 ceapă, unt proaspăt cat o nucă 
sau ulei.



Fasolea aleasă şi spălată se fierbe intr-o oală cu apă; după ce dă in 
clocot, se scurge apa şi se toarnă altă apă fierbinte. Se adaugă un morcov tăiat
in patru, o ceapă mare şi un pătrunjel cu frunze. Se lasă să fiarbă pe foc mic. Se 
incearcă dacă a fiert luand un bob de fasole şi strivindu-l intre degete. Se scoate
zarzavatul şi se trece prin sită fasolea şi ceapa, cat sunt incă fierbinţi. Se 
subţiază cat trebuie cu zeama lor. Se lasă să mai dea cateva clocote, 
amestecand mereu, ca să nu se prindă de fund. După ce se ia de pe foc, se
adaugă o bucăţică de
unt proaspăt sau o lingură de ulei. Se serveşte cu bucăţele 
de paine prăjită in unt.







Lacra's blog: . SOS PENTEU FRIPTURI1 lingură unt, 1 lingură f...

Lacra's blog:
. SOS PENTEU FRIPTURI

1 lingură unt, 1 lingură f...
: . SOS PENTEU FRIPTURI 1 lingură unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne, 1 lingură oţet, 1 linguriţă muştar, 100 g cuiperci, unt p...

. SOS PENTEU FRIPTURI

1 lingură unt, 1 lingură făină, 1 ceaşcă zeamă de carne, 1 lingură oţet, 1linguriţă muştar, 100 g cuiperci, unt proaspăt cat o nucă, sare.

Se prăjeşte o lingură de făină cu 1/2 lingură de unt, ţinandu-se pe foc pană incepe să se rumenească. Se stinge cu zeama de carne, la care s-a adăugat oţetul şi o Iinguriţă de muştar. Se lasă să dea un clocot. Se inăbuşă in unt ciupercile tăiate felii, se amestecă cu sosul, adăugand şi unt proaspăt cat o nucă. Dacă nu se serveşte imediat, se ţine la cald intr-un vas cu apă fierbinte.





Lacra's blog: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ 12 roşiimijlocii, 2 ard...

Lacra's blog:
ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ
 12 roşiimijlocii, 2 ard...
: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ   12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată verde. Pentru maioneză: 1 g...

ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ

 12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată
verde. Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g ulei.

Se aleg roşii mijlocii, se taie un capac, se scobesc. Se presară sare, piper, puţin oţet şi se lasă la o parte, să se scurgă. Se fierbe in apă 100 g de orez; se scurge bine şi se amestecă cu două linguri de maioneză pregătită cu muştar şi cu doi ardei copţi, tăiaţi mărunt. Se umplu roşiile, se aşază pe farfurie, cu salată verde sau cu frunze de pătrunjel imprejur.

Lacra's blog: BACLAVA

Lacra's blog: BACLAVA: Ingredinte: un pachet foi de placinta 350 grame nuca 150 grame unt 1 lingurita scortisoara cuisoare 400 ml apa 5 linguri de zahar ...

BACLAVA


Ingredinte:
un pachet foi de placinta
350 grame nuca
150 grame unt
1 lingurita scortisoara
cuisoare
400 ml apa
5 linguri de zahar
6-7 linguri de miere
zeama de la 1/2 lamaie


Nucile se rumenesc in cuptor, se maruntesc si se amesteca impreuna cu o lingurita de scortisoara.
Untul se topeste si se lasa sa se raceasca.
Se iau cate doua foi de placinta, se presara cu nuca, se strang pe jumatate, se rasucesc de ambele capete, in acelasi timp, in sensuri opuse. Rulouri obtinute se pun intr-o tava tapetata cu hartie de copt.
Baclavaua se taie, se stropeste cu untul racit si se introduce in cuptorul preincalzit la 180 de grade.
Se pregateste siropul: apa se fierbe timp de 10-15 minute impreuna cu zaharul, un praf de sare, zeama de lamaie si cateva cuisoare. Se lasa sa se racoreasca si apoi se adauga mierea.
Cand baclavaua s-a rumenit in cuptor, se scoate tava, se lasa sa se raceasca 5 minute, iar apoi se insiropeaza (ideal ar fi cateva ore la frigier). Inainte se servire se poate presara cu nuci maruntite sau fistic.


Lacra's blog: Prajitura cu Fructe Uscate

Lacra's blog: Prajitura cu Fructe Uscate: Ingrediente: 40 g stafide 2 linguri rom 100 g ciocolata amaruie 180 g faina 200 g fructe uscate (smochine, curmale, caise) 4 oua 1...

Lichior de oua


Ingrediente:

3 galbenusuri
300 g zahar
2 plicuri zahar vanilat
1/2 l lapte
250 ml alcool rafinat
Preparare:
Galbenusurile se freaca bine cu zaharul,se adauga plicurile cu zahar vanilat, laptele fiert si racit si se amesteca bine pana se topeste tot zaharul.Dupa aceea se adauga alcoolul rafinat preferabil de 96* , se amesteca ,se toarna in sticle(din sticla)si se tin in camara.
Mentiuni:
E bine sa se agite sticlele in fiecare zi si cu cat sta mai mult se ingroase si e mai bun...
Timp Preparare: 10 '
Complexitate: redusa

Lacra's blog: Prajitura cu Fructe Uscate

Lacra's blog: Prajitura cu Fructe Uscate: Ingrediente: 40 g stafide 2 linguri rom 100 g ciocolata amaruie 180 g faina 200 g fructe uscate (smochine, curmale, caise) 4 oua 1...

Prajitura cu Fructe Uscate


Ingrediente:

40 g stafide
2 linguri rom
100 g ciocolata amaruie
180 g faina
200 g fructe uscate (smochine, curmale, caise)
4 oua
170 g unt
120 g zahar
1 plic de zahar vanilat
coaja de lamaie
50 g nuci tocate
sare
Preparare:
Ciocolata tocata bucatele se amesteca cu faina. Stafidele se inmoaie in rom. Fructele uscate se taie marunt. Ouale se separa.
Untul se freaca cu jumatate de zahar, zaharul vanilat. Se adauga coaja de lamiie, galbenusurile, fructele uscate si nucile, ciocolata cu faina si stafidele cu rom. La sfirsit se adauga albusurile batute spuma cu cealalta jumatate de zahar.

Se pune intr-o forma de chec mai mare tapetata cu unt si faina si se coace 50 de minute in cuptorul incins la 170 de grade. Se pudreaza cu zahar pudra.
Mentiuni:
E perfecta pentru ceaiul de dupa masa, mai ales iarna cind fructele uscate sunt foarte importante pentru organism.
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa
POFTA BUNA!

Lacra's blog: Prajitura cu Fulgi de Ovaz (de Post)

Lacra's blog: Prajitura cu Fulgi de Ovaz (de Post): Ingrediente: 1 pachet de margarina (200-250 gr) 8 linguri de zahar 4 linguri de miere 4 linguri de cacao esenta de rom dupa gust va...

Prajitura cu Fulgi de Ovaz (de Post)


Ingrediente:

1 pachet de margarina (200-250 gr)
8 linguri de zahar
4 linguri de miere
4 linguri de cacao
esenta de rom dupa gust
vanilie dupa gust
4-5 linguri de nuca macinata (optional)
1 punga de fulgi de ovaz (eu am pus 160 gr si parca este putintel ca moale)
Preparare:
Margarina se pune la foc si se inmoaie, se adauga in ea zaharul, cacaoa, mierea, se tin pe foc pana se topeste toata margarina si zaharul (aproximativ 2 minute).

Se ia de pe foc, se adauga esenta de rom si vanilie (daca doriti se poate pune si coaja de lamaie, rasa), nuca macinata si fulgii de ovaz, se pune din nou pe flacara si se amesteca incontinuu 1-2 minute. Aveti grija ca tinde sa se lipeasca de fundul cratitei si sa se arda.

Se toarna compozitia intr-o tava de sticla care a fost unsa in prealabil cu margarina.
Se decoreaza dupa dorinta, sau se lasa asa cum este. Eu am decorat cu zahar caramel pisat si fulgi de cocos si a iesit ceva demential .... bun, bun, bun
Timp Preparare: nementionat
Complexitate: redusa

Lacra's blog: Omleta persana cu rosii

Lacra's blog: Omleta persana cu rosii: Omlete nu am prea postat, toata lumea stie tehnica si combinatiile,asa ca nu prea vedeam rostul unor retete pe care le face toata lumea. ...

Omleta persana cu rosii


Omlete nu am prea postat, toata lumea stie tehnica si combinatiile,asa ca nu prea vedeam rostul unor retete pe care le face toata lumea.
Dar totusi am vrut sa impartasesc o omleta draga mie, am amintiri frumoase legate de ea,dintre care cele frumoase sunt cele in care o serveam pe marginea drumului,intr-un fel de adapost din ramuri si frunze. Dupa ce o serveam,venea un ceai negru indulcit si trageam dintr-o pipa cu tutun de gust de mar.

Recomand sa o faceti cu rosii proaspete de gradina,iar pe timp de iarna puteti folosi pasta de tomate.
Se serveste cu paine proaspata si ceapa.

Ingrediente:
4 oua
500 gr de rosii de gradina
2  linguri de ulei
sare
piper negru proaspat macinat

Mod de preparare:
Rosii se spala si se taie prin robot sau blender. Daca va deranjeaza pielita,le puteti curata inainte de a le introduce in robot.
Punem uleiul intr-o tigaie infierbantata si apoi adaugam rosiile taiate.
Le lasam sa se prajeasca pana se reduce zeama.
Separat,batem ouale si apoi le punem in tigaie.
Le mai lasam cateva minute,pana se intaresc ouale.
Servim omleta calda cu felii de ceapa taiata si paine proaspata.
POFTA BUNA!




Lacra's blog: Prajitura coca rasa

Lacra's blog: Prajitura coca rasa:   ingrediente:     3 ouă  200 gr zahăr  200 ml ulei  1 plic praf de copt  1 plic zahăr vanilat   un vărf de sare,  esenţă de rom  ...

Prajitura coca rasa

 ingrediente: 
  •  3 ouă
  •  200 gr zahăr
  •  200 ml ulei
  •  1 plic praf de copt
  •  1 plic zahăr vanilat 
  •  un vărf de sare,
  •  esenţă de rom 
  •  coajă de portocală
  •  800 gr făină
  •  400 gr majun, sau gem prune (eu aş merge pe ceva mai mult majun ...cam spre 600 gr)
   Se pun într-un castron ouăle întregi şi se mixează împreună cu zahărul, până ce acesta se dizolvă complet. Se pune apoi uleiul, esenţa de rom, zahărul vanilat, coaja de portocale, sare şi praful de copt. Se mixează toate până se omogenizează. Apoi se amestecă toate cu făina şi se frământă încet încorporând totul până se obţine o cocă tărişoară. 

 Din coca obţinută se ia un sfert din compoziţie şi se dă la frigider. Se tapetează o tavă cu unt şi făină. 
  Restul de cocă se întinde cu sucitorul şi se pune apoi în tavă. Peste aceasta se va întinde un strat de majun sau gem de prune. Se scoate apoi coca pusă la frigider şi se rade, pe răzătoarea mare, deasupra stratului de majun. Se dă totul la foc mic, în cuptorul încălzit dinainte, pentru 50 minute. 
 Se presară apoi zahăr pudră, aşa pentru decor.
Poftă Bună!  

Lacra's blog: Ochiuri de prepelita

Lacra's blog: Ochiuri de prepelita: Asadar ingrediente: 10 ciuperci 10 oua de prepelita putin ulei de masline pentru stropit o priza de paprika sare de mare    Iei ci...

Ochiuri de prepelita


Asadar ingrediente:
10 ciuperci
10 oua de prepelita
putin ulei de masline pentru stropit
o priza de paprika
sare de mare
   Iei ciupercile si le scoti piciorusul. Le clatesti printr-un jet de apa rece.
    Intr-o tava pui o hartie de copt si pe hartia asta pui ciupercile cu palaria in jos. Dai la cuptor, incins dinainte, la treapta 7-8. Lasi asa vreo 7 minute. 
    Scoti tava, intorci palariile si pui in fiecare palarie cate un ou de prepelita. Stropesti cu putin ulei de masline si dai la cuptor pentru vreo 10 minute, sau pana ce oul s-a copt. 
   Scoti ochiurile de prepelita pe o farfurie, presari sare de mare, putina paprika si....
   Pofta buna!

Lacra's blog: Prajitura Chinezeasca

Lacra's blog: Prajitura Chinezeasca:  ingrediente: pentru blat 200 gr unt 200 gr zahar tos 200 gr miez de nuca macinat 6 albusuri 100 gr faina 2 linguri cacao pentru ...

Prajitura Chinezeasca


 ingrediente:
pentru blat
200 gr unt
200 gr zahar tos
200 gr miez de nuca macinat
6 albusuri
100 gr faina
2 linguri cacao

pentru glazura:
6 galbenusuri
150 gr zahar tos

*ciocolata rasa pentru ornat

    Incalzim cuptorul la 170-180 grade.
    Vom face blatul procedand foarte simplu si usor. Frecam spuma untul cu zaharul tos, pana ce zaharul e aproape topit. Adaugam nucile macinate, cacao, faina si omogenizam. Incorporam albusurile batute spuma tare. Turnam compizitia intr-o tava potrivita (25*35 ) tapetata cu hartie de copt. Nivelam in strat uniform si dam la cuptor cam 15 minute. Blatul nu trebuie sa fie copt in totalitate cand punem glazura. Doar sa fie copt pe jumatate.... se va vedea putin crescut, ferm la atingere, dar moale in interior. Atunci e fix momentul in care punem stratul de glazura.
      Glazura se obtine mixand galbenusurile cu zaharul tos, pana ce totul capata consistenta densa si vascoasa, iar zaharul e aproape topit. Turnam glazura peste blatul aproape copt, dupa cum v-am zis ceva mai sus. Nivelam, cu o spatula, in strat uniform si dam tava din nou la cuptor pana ce glazura e coapta, tare si ferma. In acest fel si blatul va fi copt exact cat trebuie.
     Lasam prajitura la racit dupa care o taiem in patrate mari, cu ajutorul unui cutit cu lama lunga si tare, sters si incalzit bine in apa fierbinte dupa fiecare taietura. In felul asta glazura nu se va crapa foarte tare.
    Razuim niste cioco deasupra sau  stropim cu ciocolata calduta si consumam.
    
    Pofta buna!

Lacra's blog: Prajitura cu Gem de Mere (de Post)

Lacra's blog: Prajitura cu Gem de Mere (de Post): Ingrediente: - 250gr margarina de calitate superioara - 10 linguri apa - 10 linguri ulei - 4-5 linguri zahar - 1 lingurita bica...

Prajitura cu Gem de Mere (de Post)





Ingrediente:

- 250gr margarina de calitate superioara
- 10 linguri apa
- 10 linguri ulei
- 4-5 linguri zahar
- 1 lingurita bicarbonat de sodiu
- sare
- faina cat cuprinde
- 400-600gr gem de mere.
Preparare:
Din ingredientele enumerate (mai putin gemul de mere) se framanta un aluat potrivit de tare. Aluatul obtinut se inveleste in folie alimentara si se tine la frigider minim doua ore, dupa care se imparte in patru portii egale din care se fac foi, ce se vor pune alternativ in tava (foaie-mere, foaie-mere) si se termina cu foaie.

Se presara zahar deasupra dupa care se da la cuptorul incalzit in prealabil si se tine 40-50 minute (se face testul cu scobitoarea). Prajitura se taie rece.
Mentiuni:
In loc de gem de mere se pot folosi cu succes și mere proaspete. Merele se spala, nu se curata de coaja, se dau pe razatoarea cu dintii mari si se pun in tigaie la foc mic cu zahar dupa gust, un praf de scortisoara si se lasa sa scada sucul lasat de mere. cand nu se mai vede sirop in tigaie se iau de pe foc. Se lasa sa se raceasca pentru a putea fi folosite la prajitura.

Prajitura se coace in tava de 20 cm pe 30 cm.
Timp Preparare: 3 h
Complexitate: redusa

sâmbătă, 23 martie 2013

Lacra's blog: . SALATA DE CREIER

Lacra's blog: . SALATA DE CREIER: Ingrediente: 1 creier de viţel, o felie de paine muiată in lapte, 100 g ulei, zeamă de lămaie  sau oţet, sare, piper. Cateva foi de salată...

. SALATA DE CREIER


Ingrediente:1 creier de viţel, o felie de paine muiată in lapte, 100 g ulei, zeamă de lămaie sau oţet, sare, piper. Cateva foi de salată verde şi cateva măsline.

Mod de preparare:
Se fierbe creierul . După ce s-a răcorit, se freacă intr-un castron şi
se amestecă cu miezul de paine muiat in lapte şi stors. Se freacă bine cu lingura
de lemn, adăugand cate puţin ulei. Se pun lămaie, sare şi piper. După gust se
poate adăuga, inainte de a servi, şi puţină ceapă tocată mărunt. Se aşază
frumos pe farfurie, se pun imprejur foi de salată verde şi măsline.


Lacra's blog: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI

Lacra's blog: ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI: Ingrediente: 12 roşii mijlocii, putină carne de pasăre fiartă sau friptă, 3 — 4 ciuperci,  sare, piper, puţin oţet. Pentru maioneză: 1 gă...

ROŞII UMPLUTE CU CARNE ŞI CIUPERCI



Ingrediente:12 roşii mijlocii, putină carne de pasăre fiartă sau friptă, 3 — 4 ciuperci, sare, piper, puţin oţet. Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1 linguriţă  muştar, 50 g ulei.


Mod de preparare:
Se pregătesc roşiile după cum s-a arătat mai sus. Se lasă să se scurgă
după ce s-a pus sare, piper, oţet. Se taie mărunt un rest de carne de pasăre, fiert
sau fript, se amestecă cu maioneză, adăugand cateva ciuperci tăiate felii şi fierte
in apă cu sare. Se umplu roşiile scurse, se pune peste fiecare o felie de ciupercă
şi se aşază pe farfurie cu frunze de pătrunjel verde imprejur.


Lacra's blog: OUĂ RĂSCOAPTE CU SOS PICANT

Lacra's blog: OUĂ RĂSCOAPTE CU SOS PICANT: Ingrediente:      6 ouă, 2 gălbenuşuri, 1 Iinguriţă muştar, 100 g ulei, 2 castraveţi muraţi in  oţet, un varf de linguriţă sare. Mod de...

OUĂ RĂSCOAPTE CU SOS PICANT


Ingrediente:      6 ouă, 2 gălbenuşuri, 1 Iinguriţă muştar, 100 g ulei, 2 castraveţi muraţi in oţet, un varf de linguriţă sare.

Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari. Cand sunt reci, se curăţă de coajă, se taie felii rotunde
şi se aşază pe o farfurie unele peste altele. Separat se face un sos de muştar cu
ou in felul următor: se pun intr-un castron o linguriţă de muştar, gălbenuşurile
crude şi un praf de sare. Se freacă cu o lingură de lemn pană s-a amestecat oul
cu muştarul, apoi se adaugă puţin cate puţin ulei. Cand sosul este gata, se
adaugă 2 — 3 castraveţi in oţet şi capetele de albuş răscoapte, toate tăiate
foarte mărunt. Se potriveşte de sărat şi de acru. Este bine ca sosul să fie puţin
mai sărat. Acest sos se toarnă peste feliile de ou aşezate in farfurie, iar imprejur
se pun foi de salată verde şi felii de ridichi. In sos se poate adăuga şi puţin oţet.


OUĂ UMPLUTE CU PASTĂ DE PEŞTE


Ingrediente:   6 ouă, 50 g unt, 1 linguriţă pastă de peşte (anchois), cateva frunze de salată verde.

Mod de preparare:
Se fierb ouăle tari. După ce s-au răcit, se curăţă şi se taie in lung. Se scoate cu grijă gălbenuşul din albuş, fără ca albuşul să se rupă. Gălbenuşurile se pun intr-un castron şi se adaugă untul şi o linguriţă de pastă de peşte ce se cumpără gata preparată. Se freacă totul bine pană ce se  obţine o pastă omogenă cu care se umplu albuşurile. Se aşază pe o farfurie şi se pun imprejur  frunze de salată verde.






Lacra's blog: urzica planta medicinala

Lacra's blog: urzica planta medicinala: MODURI DE FOLOSIRE Infuzie: A se folosi 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa; a se opari doar si a se lasa sa ,,traga" putin.  Ti...

urzica planta medicinala

MODURI DE FOLOSIRE
Infuzie: A se folosi 1 lingurita (cu virf) la 1/4 litru de apa; a se opari doar si a se lasa sa ,,traga" putin. 
Tinctura de urzica: Radacinile, scoase din pamint primavara sau toamna, sunt spalate cu o perie si taiate marunt. Se umple cu ele o sticla pina la git. Se toarna deasupra rachiu de secara de 38-40% si se lasa sa stea 14 zile la loc calduros.
Bai de picioare: Cite 2 miini pline de radacini bine spalate si periate si de urzici proaspete (tulpina si flori) se lasa peste noapte in 5 litri apa si se incalzesc a doua zi pina dau in clocot. Se introduc picioarele in baia facuta cit de fierbinte se suporta si se tin 10 minute. Urzicile ramin in apa in timpul baii. Aceasta baie de picioare poate fi folosita inca de 2-3 ori, daca este reincalzita.
Spalat pe cap: De 4-5 ori cite 2 miini pline cu urzici proaspete sau uscate se pun intr-o oala de 5 litri cu apa rece si se incalzesc incet, pe foc mic, pina la fierbere. Se trage oala deoparte si se lasa sa stea 5 minute. Daca se folosesc radacini de urzici, se pun 2 miini pline de radacini sa stea peste noapte in apa rece, se incalzeste totul a doua zi pina da in clocot si se lasa sa stea 10 minute. Pentru spalatul pe cap ar trebui intrebuintat in acest caz sapun medicinal.


Lacra's blog: RISOTO CU FICAT

Lacra's blog: RISOTO CU FICAT: 1 1/2 ceaşcă orez, 3 linguri unt, 4 ceşti zeamă de carne, 200 g ficat, unt proaspăt cat o nucă. Se pregăteşte orezul ca mai sus, se taie...

RISOTO CU FICAT


1 1/2 ceaşcă orez, 3 linguri unt, 4 ceşti zeamă de carne, 200 g ficat, unt
proaspăt cat o nucă.
Se pregăteşte orezul ca mai sus, se taie in bucăţele mici ficatul şi se
inăbuşă cu puţin unt, fără insă să se usuce. Cand orezul este fiert, se adaugă
puţin unt proaspăt, se aşază intr-o formă de tablă unsă cu unt, de preferinţă cu
gaură la mijloc. Se pune apoi ficatul, după ce a fost sărat cat trebuie, apăsandu-l
puţin cu ingura, astfel incat să intre in orez. Se dă cateva minute la cuptor, apoi
se răstoarnă pe farfurie. Se serveşte cu sos de roşii sau de ciuperci


Lacra's blog: . MANCARE DE GULII

Lacra's blog: . MANCARE DE GULII: 6 gulii mijlocii, 1 lingură unt sau untură, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 ceaşcă zeamă de carne sau apă, 1 lingură bulion, 2 linguriţe za...

mancare de gulii


6 gulii mijlocii, 1 lingură unt sau untură, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 ceaşcă
zeamă de carne sau apă, 1 lingură bulion, 2 linguriţe zahăr, sare.
Se aleg numai gulii tinere, celelaltfe fiind aţoase. Se curăţă şi se taie felii
groase de jumătate centimetru şi se inăbuşă cu puţin unt sau untură. Separat se
rumeneşte o ceapă tăiată mărunt, se adaugă făina, se sting cu puţină zeamă de
carne sau cu apă. Se adaugă bulion de roşii şi două linguriţe de zahăr ars. Se
toarnă peste gulii, se lasă să scadă. Se serveşte fierbinte.



Lacra's blog: MANCARE DE ŢELINĂ

Lacra's blog: MANCARE DE ŢELINĂ: 6 ţeline, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, 1 linguriţă zahăr, 3 linguri ulei, pătrunjel verde tocat, sare. Se curăţă ţelina...

MANCARE DE ŢELINĂ


6 ţeline, 1 ceapă, 1 linguriţă făină, 1 lingură bulion, 1 linguriţă zahăr, 3
linguri ulei, pătrunjel verde tocat, sare.
Se curăţă ţelina, se taie felii care se prăjesc cu puţin ulei. Se aşază in
cratiţă. In tigaia in care s-a prăjit ţelina, se mai adaugă o lingură de ulei şi se
rumeneşte o ceapă tocată; se pune făină, se stinge cu puţină apă, se adaugă
bulion, sare şi zahăr. Se toarnă sosul peste ţelina din cratiţă şi se dă o jumătate
de oră la cuptor. Mancarea se serveşte răcorită, după ce s-a presărat deasupra
pătrunjel verde tocat mărunt.


Lacra's blog: VARZĂ ACRĂ CU MĂSLINE

Lacra's blog: VARZĂ ACRĂ CU MĂSLINE: 1 varză mare, 3 linguri ulei, 150 g măsline, 1 linguriţă boia de ardei. Dacă varza murată este prea acră, se spală intai in apă. Se scurg...

VARZĂ ACRĂ CU MĂSLINE


1 varză mare, 3 linguri ulei, 150 g măsline, 1 linguriţă boia de ardei.
Dacă varza murată este prea acră, se spală intai in apă. Se scurge bine şi
se taie ca fideaua. Se rumenesc in ulei două cepe tăiate mărunt, se adaugă
varza. Cand incepe să se rumenească, se pune o linguriţă de boia de ardei
muiată intr-o ceaşcă de apă, şi se lasă să fiarbă inăbuşit. La ultimele clocote se
adaugă cateva măsline spălate cu apă călduţă. Dacă este necesar, din cand in
cand se adaugă la varză puţină apă. Se potriveşte de sare. Varza trebuie sa fie
scăzută.

Lacra's blog: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ

Lacra's blog: ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ: 12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată verde. Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g...

ROŞII PORTUGHEZE CU OREZ


12 roşii mijlocii, 2 ardei, 100 g orez, sare, piper, cateva frunze de salată
verde. Pentru maioneză: 1 gălbenuş, 1 linguriţă muştar, 50 g ulei.

Se aleg roşii mijlocii, se taie un capac, se scobesc. Se presară sare, piper, puţin oţet şi se lasă la o parte, să se scurgă. Se fierbe in apă 100 g de orez; se scurge bine şi se amestecă cu două linguri de maioneză pregătită cu muştar şi cu doi ardei copţi, tăiaţi mărunt. Se umplu roşiile, se aşază pe farfurie, cu salată verde sau cu frunze de pătrunjel imprejur.  


Lacra's blog: SFATURI ŞI LĂMURIRI

Lacra's blog: SFATURI ŞI LĂMURIRI: Orice mancare cu sos este mai gustoasă dacă se ţine o jumătate de oră  la cuptor inainte de a fi servită la masă. Pentru a nu se intări,...

SFATURI ŞI LĂMURIRI


Orice mancare cu sos este mai gustoasă dacă se ţine o jumătate de oră la cuptor inainte de a fi servită la masă.

Pentru a nu se intări, ficatul nu trebuie sărat inainte de a fi fript.
Pentru prăjit este bine să se amestece untură cu ulei in părţi egale.
Inainte de a frige in untură peşte, carne sau zarzavat, acestea trebuie bine zvantate cu o carpă. Numai astfel se vor rumeni frumos.

Supele, sosurile, zarzavaturile capătă un gust mai fin dacă li se adaugă puţin unt proaspăt, după ce au fost luate de pe foc.

Untul se păstrează mai multă vreme proaspăt dacă se ţine in apă fiartă cu puţină sare, bine răcită.

1) Se foloseşte termenul de ulei in loc de untdelemn, deoarece la noi in ţară se intrebuinţează la gătit ulei obţinut din plante indigene, pe cand untdelemnul se obţine din măsline.


Untul puţin iute, sau care are vreun iz, recapătă gustul bun dacă se spală in apă cu puţin bicarbonat. De exemplu, pentru 1/2 kg unt se pune intr-un castron 1/2 l de apă şi o linguriţă rasă de bicarbonat. Se amestecă bine untul cu
o lingură de lemn curată, se limpezeşte apoi in două, trei ape reci.


Untul bătut spumă se obţine repede dacă se taie untul proaspăt in bucăţele mici intr-un vas care se introduce in alt vas cu apă caldă. 
Cum incepe să se moaie, fără să se topească, se scoate din vasul cu apă caldă, se amestecă şi se bate apoi spumă la loc răcoros.


Frişcă bătută. Inainte de a fi bătută, frişca se ţine două ore la gheaţă. Se bate pe gheaţă pană se face spumă, dar nu mai mult, pentru a nu se face unt.

Zahărul se pune numai la urmă, cand este aproape bătută, in proporţie de o lingură la 1/4 kg de frişcă.

Frişca bătută cu zahăr, intrebuinţată la torturi şi la prăjituri, trebuie bine scursă inainte de a fi folosită, deoarece zerul pe care il lasă strică atat gustul, cat şi forma prăjiturii.


Zahăr vanilat. Intr-un borcan bine inchis se pune zahăr pisat şi un baton de vanilie. Pe măsură ce se intrebuinţează, se adaugă alt zahăr in loc.
 Cand vanilia nu mai dă parfum, se inlocuieşte cu alta proaspătă. In loc de vanilie se poate intrebuinţa vanilină.

Dulceaţa nu se zahariseşte dacă se şterge marginea tingirii, in timpul fiertului, cu o carpă curată, muiată in apă rece.

Nucile intrebuinţate la torturi şi prăjituri capătă un gust plăcut de alune cand sunt prăjite puţin in cuptor, inainte de a fi folosite.

Magiunul, marmelada, peltelele se pun calde in borcane. Cand acestea sunt de sticlă, se infăşoară cu o carpă udă ca să nu plesnească.

Praful de copt. Este un praf care face să crească aluaturile. Se găseşte in comerţ.

Fecula este făină extrasă din cartofi. Se intrebuinţează in cofetărie pentru a lega unele creme şi sosuri. Dă un gust mult mai fin ca făina de griu. Se vinde in pachete la unele magazine.


Glucoza se intrebuinţează mult in cofetărie ca adaos pe langă zahăr, la prepararea siropului, a şerbetului, pentru glazuri etc. Se aseamănă cu mierea, fiind transparentă, dar fără culoare, şi se găseşte in comerţ la unele magazine
sau la fabricile de bomboane.


Lacra's blog: tort alcazar

Lacra's blog: tort alcazar: Timp de preparare: 40 min Ingrediente: Blatul: 6 oua, 1 cutie de instant puding de ciocolata, ½ pahar zahar Crema: 2 cutii de smintina...

tort alcazar


Timp de preparare: 40 min

Ingrediente:
Blatul: 6 oua, 1 cutie de instant puding de ciocolata, ½ pahar zahar
Crema: 2 cutii de smintina pentru frisca, 1 pahar lapte, o cutie de instant puding de vanilie
Sirop: 2 lingurite ness cafe + 1 lingurita zahar + ½ pahar apa calda .Sos de ciocolata: 150 g ciocolata amaruie, 2 linguri lapte, 2 oua


Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul la 180 de grade
Blatul: se separa albusurile de galbenusuri. Se bat albusurile spuma cu zaharul, se adauga
galbenusurile batute bine si cutia de instant puding. Se unge o tava de tort cu unt, se toarna in
tava si se da la cuptor circa 20-25 de minute. Cind blatul , este gata se lasa sa se raceasca si se stropeste cu siropul de ness cafe.

Crema: se bate frisca cu paharul de lapte si instant pudingul cu foarte mare atentie sa nu devina ca untul.

Se unge blatul cu crema.

Sosul de ciocolata: se topeste ciocolata , impreuna cu cele 2 linguri de lapte. se adauga cele 2
galbenusuri, amestecindu-se repede sa nu se coaguleze. Deoparte se bat spume cele 2 albusuri
si se amesteca cu sosul de ciocolata. Se toarna cald peste prajitura. Se da la frigiderminimum
2 ore inainte de servire.Se poate orna o farfurie cu sos de ciocolata, de presarat citeva nuci tocate si se aseaza felia de tort pe farfurie.