duminică, 7 aprilie 2013

Cele mai bune cepe coapte din lume




4 PORTII
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.

Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti

o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.

Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.


Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.






Budinca de ciuperci


Ingredientele Necesare:
1/2 kg ciuperci sau o cutie de ciuperci 100 g margarina patrunjel marar sare 1 ceapa 200 ml smantana 100 g de cascaval 1 paine 4-5 oua 1/2 rosie 300 ml de lapte 1 lingura de pesmet 
Mod De Preparare: 
Se ia ceapa, se spala, se curata, se taie si se pune la calit. Se adauga ciupercile taiate felii si putina apa. Se sareaza. Se lasa la foc mic pana scade apa. Se ia painea, se inmoaie in lapte, se rade peste cascaval sau branza, smantana, ouale, faina, patrunjelul si mararul taiat marunt si se amesteca foarte bine. Se ia o tava, se unge cu margarina, se presara putin pesmet si se desarte amestecul si in amestec se pun ciupercile. Daca doriti, optional, se pot pune si cateva feliute de rosie in amestec. Se lasa la cuptor cca 40 de minute. 



Ardei copti in stil mexican - Mexic


Aceasta mancarica o puteti servi ca garnitura langa un gratar, dar poate fi servita si simpla, intr-o foaie de tortilla sau lipie si obtineti ceea ce mexicanii numesc Taco de rajas con papas.
Ingrediente
5 ardei colorati
2 cartofi
1 ceapa mare
140 gr porumb fiert din conserva
1/2 ardei iute
3 linguri smantana
sare, piper, chili  fulgi
3 linguri ulei
Preparare
1. Ardeii se aseaza in tava cuptorului si se coc la 200C pentru 45 minute, intorcandu-i la 10-15 minute sa se coaca pe toate partile. Se pot coace si pe plita sau pe grill.
2. Cartofii se taie cuburi si se fierb in apa cu sare.
3. Cand sunt copti ardeii se pun intr-un vas, se presara putina sare pe ei si se acopera vasul cu un capac asa incat acestia "sa transpire" 10 minute. In acest fel se vor decoji mai usor.
4. Se curata ardeii de coaja. Nu stiu daca e o regula, dar am observat ca ardeii galbeni s-au curatat foarte greu, iar cei verzi si rosii extrem de usor. Cand curatati ardeii sa-i tineti deasupra unei farfurii ca sa colectati sucul care-l lasa.
5. Ardeii curatati ii taiati fasii dupa ce indepartati cotorul si semintele.
6. Intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste ceapa taiata felii si ardeiul iute pentru 5 minute pana se inmoaie. Adaugati feliile de ardei si sucul de pe ei si caliti inca 3 minute. Veti observa ca sucul se va carameliza usor. Sarati si piperati.
7. Adaugati apoi porumbul scurs si cartofii si lasati 1 minut sa se incalzeasca. Opriti focul si adaugati smantana. Amestecati pana se topeste si se formeaza un sos. Potriviti de sare si piper si adaugati fulgi de chili  dupa gust.



sushi


O metoda sigura de a pregati orezul pentru sushi. Facut la cuptor, orezul iese lipicios, insa desfacut bob cu bob, exact asa cum trebuie pentru un sushi reusit. Pe langa respectarea instructiunilor, asigurati-va ca folositi orez japonez pentru sushi (nu fiti tentati sa-l inlocuiti cu orez cu bob rotund normal) si reusita este garantata.
Pregatiti-va tot ce este necesar  fiindca saptamana asta avem sushi in meniu!
2 cani orez japonez cu bob rotund pentru sushi (400 gr)
2 cani apa
Dressing
6 linguri otet de orez
3 linguri rase zahar
1 lingurita cu varf sare
  1. Masurati orezul si apa cu aceeasi cana: 2 cani orez, 2 cani apa. Deci proportia pentru preparearea acestui orez este 1:1.
  2. Se pune orezul intr-o strecuratoare si se spala bine sub jet de apa rece, pana apa care curge de pe el e curata. Se lasa orezul la scurs.
  3. In acest timp se incinge cuptorul la 200C.
  4. Se pun cele 2 cani de apa intr-o oala si se aduce la fierbere. Cand clocoteste se adauga orezul, se amesteca usor si se mai lasa pe foc 1 minut pentru ca apa sa revina la punctul de fierbere.
  5. Se acopera oala cu folie de aluminiu, avand grija sa o sigilati bine, astfel incat aburul sa nu iasa afara.
  6. Dati oala sigilata la cuptor pentru 20 minute.
  7. Scoateti oala si lasati-o sa stea 30 minute, fara sa ridicati folia. Pentru siguranta eu am pus si un prosop deasupra si apoi capacul oalei.
  8. Cat sta orezul in abur, puneti ingredientele pentru dressing intr-o craticioara, la foc mic, si amestecati pana zaharul este dizolvat complet. Nu trebuie sa fierbeti amestecul, doar sa topiti sarea si zaharul. Lasati sa se raceasca.
  9. Ridicati folia de pe orez si rasturnati-l intr-un alt vas. Turnati dressingul peste el si amestecati cu o paleta, cu miscari de intoarcere pentru a nu sfarama orezul. Operatiunea asta mie imi pare mai usoara de facu cu mainile: amestec usor cu degetele prin el si astfel sunt sigura ca orezul nu se sfarama. Cat timp amestecati uscati orezul cu un uscator de par, va ajuta la evaporarea mai rapida a umezelii si va da luciu boabelor de orez. Am uscat cam 3 minute.
  10. Umeziti un prosop cu apa calduta, stoarceti-l bine si acoperiti orezul. Lasati-l asa acoperit sa se raceasca complet.
  11. Orezul se poate pastra cateva ore acoperit cu prosopul, la temperatura camerei. Este bine sa-l folositi in ziua in care l-ati preparat. Nu se pastreaza la frigider, fiindca se intareste.

Blog-ul oficial: Actualizare de la CEO-ul

Blog-ul oficial: Actualizare de la CEO-ul