marți, 12 februarie 2013

Orez cu ciuperci si legume


Categoria Preparate din legume
Ingrediente - Orez cu ciuperci si legume

250 gr orez cu bobul lung o punga de legume congelate boabe de piper o lingura de Knorr-baza pentru mincaruri 300 gr ciuperci proaspete(sau o conserva) ulei,o ceapa 2 catei de usturoi frunze de patrunjel o lingura de faina sare, boia si piper
Mod de preparare - Orez cu ciuperci si legume
Se spala orezul, se lasa in apa rece pentru albire, apoi se fierbe in 2 l apa rece, in care se adauga o lingura de Knorr, boabe de piper si frunze de patrunjel. Cind este fiert, se scurge de apa, si se lasa deoparte.
Legumele congelate se fierb cu putina sare, apoi se scurg si ele, si se lasa deoparte.
Separat se zdrobesc 2 catei de usturoi, se prajesc usor intr-o lingura de ulei, se pun ciupercile tocate si se prajesc la foc mic, sub capac(atentie-sar din tigaie!!). 
Se adauga o ceapa tocata marunt, se prajeste in continuare, apoi se ia de pe foc si se adauga o lingura de faina, se amesteca repede, se pune din nou pe foc, se adauga orezul, legumele si se amesteca repede, la foc mic. Se pune boia, piper, si se stinge cu o cana de apa. Se lasa sa se patrunda aromele din legume, ciuperci si orez, apoi se adauga patrunjel tocat, se acopera cu un capac si se ia de pe foc.

Pofta buna!

Se poate servi ca atare, ca o reteta de post, sau ca garnitura la diferite fripturi.

SARAMURA DE CARAS


Ingrediente
5 bucati caras, 1 plic condimente de peste, 2 capatani de usturoi, 1 ardei iute, 1 foaie de dafin, 1/2 lingurita cimbru
Mod de preparare
Saramura de caras este foarte gustoasa. Aceasta reteta de saramura poate fi facuta si cu alte feluri de peste, nu doar caras.

Se curata pestele de solzi, de intestine, se spala bine si se pune la scurs.Se ung cu putin ulei, se condimenteaza cu condimente de peste, se pun pe gratarul bine incins si se frig pe ambele parti. Cand sunt bine fripti se pun intr-un vas cu gura mai larga si turnam peste ei saramura preparata astfel:

500 ml apa se pun la fiert cu un pic piper, 1/2 lingurita cimbru, o foaie de dafin, 1 ardei iute si sare dupa gust. Aceasta compozitie se lasa sa fiarba in clocot 5 min, dupa care se opreste focul si de adauga dupa gust usturoiul pisat.
Dupa ce s-a turnat aceasta saramura peste peste se mai lasa pestele acoperit cu un capac cateva minute dupa care se poate servi.

Mod de servire
Saramura de caras se serveste cu mamaliga fierbinte.

POFTA BUNA















Lacra's blog: O legumă bogată în fier

Lacra's blog: O legumă bogată în fier: Spanacul este vestit datorită cantităţii mari de fier conţinute. Primele calcule au fost făcute în secolul al XIX-lea de către dr. E. von ...