Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
Ingrediente:3 l apă, 1 morcov, 1 gulie, 2 fire de praz, 3 cartofi mijlocii, 1 ţelină mică, 1 lingură unt sau ulei, sare, 1 gălbenuş, 1 lingură smantană. Preparare:Morcovul, gulia şi prazul se taie ca fideaua şi se inăbuşe intr-o cratiţă cu o lingură de unt sau de ulei. Se curăţă cartofii şi ţelina, se fierb şi se trec prin sită. Se pune zeama la fiert intr-o oală de supă, impreună cu zarzavatul inăbuşit. Se potriveşte de sare, se lasă să fiarbă şi cand supa este gata, se drege in castron cu un gălbenuş şi cu puţină smantană.
Ingrediente:500 g ciuperci, 50 g unt, 100 g branză de Brăila, 1 lingură mărar sau pătrunjel verde, tocat. Preparare:Se pregătesc ciupercile ca mai sus şi se pun intr-o cratiţă la foc să se moaie pe jumătate, punand in fiecare cate un praf de sare şi o bucăţică de unt. Picioarele ciupercilor se toacă şi se inăbuşă de asemenea in altă cratiţă, cu puţină sare şi unt. Se trece prin maşină sau printr-o sită rară branza de Brăila. Se freacă bine pană devine ca o pastă, se amestecă cu picioarele ciupercilor tocate şi inăbuşite şi cu pătrunjel sau mărar verde, tocat mărunt. Cu această pastă se umplu ciupercile, se presară cu parmezan ras iar deasupra fiecăreia se pune o bucăţică mică de unt proaspăt. Se aşază intr-o cratiţă de pămant, se dau la cuptor, unde se ţin pină se rumenesc frumos deasupra. Se servesc fierbinţi.
Ingrediente:300 g fasole boabe, 100 g ulei, 1 lingură zeamă de lămaie (sare de lămaie sau oţet), o ceapă mijlocie, sare. Preparare: Se fierbe fasolea uscată, se scurge şi se trece prin sită. După ce s-a răcorit se pune piureul intr-un castron şi se bate bine cu o furculiţă, adăugand uleiul turnat cu incetul şi zeama de lămaie (poate fi inlocuită cu zeama de lămaie ce se găseşte in comerţ, de vanzare, in sticluţe). Se potriveşte de sărat. Cand este gata, se amestecă cu ceapă tocată mărunt. Este o salată puţin costisitoare şi foarte gustoasă.