luni, 18 martie 2013

Lacra's blog: VIN FIERT

Lacra's blog: VIN FIERT: 1 l vin, 250 g zahăr, 4 ciişoare, o bucăţică scorţişoară, o bucăţică coajă de lămaie. Se pun la fiert intr-un vas curat, fără miros de m...

VIN FIERT


1 l vin, 250 g zahăr, 4 ciişoare, o bucăţică scorţişoară, o bucăţică coajă de
lămaie.
Se pun la fiert intr-un vas curat, fără miros de mancare, vin alb sau roşu,
zahăr, cuişoare, scortişoară şi puţină coajă de lămaie. Se amestecă pană se
dizolvă zahărul şi se lasă apoi să dea un singur clocot. Vinul fiert prea mult
pierde din aromă. Se strecoară şi se serveşte fierbinte in ceşti sau in pahare

Lacra's blog: DULCEAŢA DE CĂPŞUNI

Lacra's blog: DULCEAŢA DE CĂPŞUNI: 1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămaie pisată. Se aleg căpşuni mijlocii, frumoase şi proaspete, avand şi codiţele. Se  sp...

DULCEAŢA DE CĂPŞUNI


1 kg căpşuni, 1 kg zahăr, 1/2 linguriţă sare de lămaie pisată.
Se aleg căpşuni mijlocii, frumoase şi proaspete, avand şi codiţele. Se spală cate puţine odată, in apă multă. Se pun pe o sită să se scurgă, apoi se indepărtează codiţele, punand fructele pe o farfurie, direct pe cantar. Se pun intrun căzănel smălţuit, un strat de zahăr, unul de fructe, peste care se presară un praf de sare de lămaie. Se continuă aşa pană se pun toate fructele şi tot zahărul, ultimul rand find de zahăr. Să nu se uite sarea de lămaie, deoarece aceasta intăreşte fructele şi le păstrează culoarea. Se lasă astfel o jumătate de zi, pană incep fructele să lase zeamă. Se pun la fiert intai la foc mai mic, apoi pe foc mai iute, 15 minute, in care timp nu se amestecă cu lingura, ci numai se scutură vasul. Se iau de pe foc şi se lasă pană a doua zi cand se fierbe dulceaţa din nou 10 minute. După ce se răcoreşte, se pune in borcane, care se leagă cu hartie pergament şi se fierb 15 minute intr-un vas cu apă. La fel se pot face dulceţile de zmeură, cireşi, şi vişine, caise şi prune coapte. Atragem atenţia că nu trebuie fierte mai mult de 2 kg de fructe odată, ca să nu fie strivite de zahăr. De asemenea, căzănelul trebuie să fie smălţuit ca să nu coclească stand de pe o zi pe alta.














Lacra's blog: . LICHlOR DE ANASON

Lacra's blog: . LICHlOR DE ANASON: 1 l alcool de 90°, 40 g anason stelat, 5 boabe de coriandru, o bucăţică cat un ban de scorţişoară, sirop din 400 g zahăr şi . l apă. Se ...

. LICHlOR DE ANASON


1 l alcool de 90°, 40 g anason stelat, 5 boabe de coriandru, o bucăţică cat
un ban de scorţişoară, sirop din 400 g zahăr şi . l apă.
Se pun intr-un borcan cu gatul stramt alcoolul, anasonul şi celelalte
aromate. Se astupă şi se lasă să stea astfel două luni incheiate. După acest timp
se adaugă siropul de zahăr. Se amestecă la fiecare două zile, timp de o
săptămană. Se filtrează apoi la fel ca lichiorul de portocale.

Lacra's blog: . LICHIOR DE PORTOCALE

Lacra's blog: . LICHIOR DE PORTOCALE: 1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahăr tos, 4 portocale, 1 lămaie. Intr-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, ...

. LICHIOR DE PORTOCALE


1 l alcool de 90°, 1 l lapte crud, 1 kg zahăr tos, 4 portocale, 1 lămaie.
Intr-un borcan de 4 kg se pun alcoolul, laptele crud, zahărul, 4 portocale
tăiate bucăţi potrivite, cu coajă şi cu samburi, şi o lămaie tăiată bucăţi. Se leagă
borcanul şi se pune intr-un loc ferit, unde se lasă să stea o lună intreagă. La
fiecare 2 — 3 zile se amestecă bine conţinutul cu o lingură mare de lemn. După
acest timp, se strecoară totul printr-un tifon, storcand bine să iasă toată zeama
din portocale. Lichidul obţinut se filtrează astfel: intr-o palnie obişnuită de metal
sau de sticlă se pune o altă palnie de hartie de filtru prin care se toarnă incet in
sticle lichidul de mai sus. Filtrarea se face in citeva ore, iar lichiorul trebuie să
iasă perfect limpede. Cat are incă lichid, palnia de hartie nu trebuie atinsă,
deoarece s-ar rupe imediat. Cand s-a depus prea mult reziduu pe ea, se
inlocuieşte cu altă hartie de filtru. Lichiorul astfel obţinut se toarnă in sticle, se
astupă şi se păstrează oricat timp.

Lacra's blog: . VIŞINATĂ

Lacra's blog: . VIŞINATĂ: La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cat să cuprindă vişinile. Se spală vişine frumoase, coapte şi intregi. Se rup codiţele. Se umplu c...

. VIŞINATĂ


La 1 kg de vişine, 400 g zahăr, alcool cat să cuprindă vişinile.
Se spală vişine frumoase, coapte şi intregi. Se rup codiţele. Se umplu cu
ele sticle mari, speciale pentru vişinată, de 3 — 4 kg, cu gatul larg. Se pun un
rand de vişini, unul de zahăr tos sau pisat. Se leagă borcanul şi se lasă cateva
zile la soare, pană işi lasă vişinile zeama şi zahărul incepe să se dizolve. Din
cand in cand se scutură uşor borcanul ca să se aşeze vişinile. Se toarnă apoi
alcool de 90° cat să acopere vişinile, se leagă borcanul cu hartie pergament, se
aşază din nou intr-un loc la soare şi se lasă cateva săptămani. Vişinile capătă un
gust aromat, foarte plăcut, dacă printre ele se pun cateva boabe de cireşe amare
şi caţiva samburi de vişine, zdrobiţi. După dorinţă, se poate servi vişinata
impreună cu vişinile sau numai lichiorul, iar vişinile separat, presărate cu zahăr
pisat. De asemenea se pot fierbe vişinile intr-un sirop slab de zahăr şi apă,
servindu-le ca un compot.Dacă vişinata pare prea tare, se poate slăbi cu sirop de
zahăr.

Lacra's blog: . CVAS

Lacra's blog: . CVAS: 15 l apă, 800 g zahăr, 2 lămai, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 Iinguriţă bicarbonat. Se pun intr-o oală sau in alt vas mare, zahărul, ...

. CVAS


15 l apă, 800 g zahăr, 2 lămai, 200 g stafide, 25 g drojdie, 1/2 Iinguriţă
bicarbonat.
Se pun intr-o oală sau in alt vas mare, zahărul, lămaile tăiate bucăţi şi
stafidele. Se opăresc cu apă clocotită. Se acoperă vasul cu un şervet. Cand s-a
răcorit apa cat suferă degetul, se pun drojdia muiată cu puţină apă şi 1/2 linguriţă
de bicarbonat.
Se lasă să fermenteze 12 ore, apoi se strecoară şi se toarnă in sticle,
după ce s-a pus in fiecare 2 — 3 stafide. Se inchid sticlele cu dop fiert, se leagă
fiecare bine cu sfoară, ca să nu sară dopul, şi se mai ţin două ore la cald, apoi se
duc in pivniţă. După 2 — 3 zile cvasul este bun de băut.

Lacra's blog: LIMONADĂ

Lacra's blog: LIMONADĂ: Se pune zahărul intr-un vas foarte curat. Se toarnă apa rece deasupra, amestecand pană se dizolvă zahărul. Se adaugă puţină coajă de lăma...

LIMONADĂ


Se pune zahărul intr-un vas foarte curat. Se toarnă apa rece deasupra,
amestecand pană se dizolvă zahărul. Se adaugă puţină coajă de lămaie, tăiată
numai din partea galbenă şi zeama de lămaie. Se acoperă şi se pune la gheaţă
cateva ore. Inainte de a servi se strecoară, adăugand in pahare şi cate o felie
subţire de lămaie

Lacra's blog: Gulas cu carne de vaca

Lacra's blog: Gulas cu carne de vaca: Ingrediente: Ai nevoie de: 500g carne de vaca (poate fi si de porc, dar cu cea de vaca gulasul este mai gustos), 100 ml ulei, 50 ml v...

Gulas cu carne de vaca


Ingrediente:
Ai nevoie de: 500g carne de vaca (poate fi si de porc, dar cu cea de vaca gulasul este mai
gustos), 100 ml ulei, 50 ml vin, 5-6 catei de usturoi, 5-6 cepe potrivite, o lingurita de chimen,
5-6 rosii zemoase (sau 50g pasta de tomate, 6 ardei grasi (2 buc sa fie din cei rosii), 100 g
faina, un ou, 700g cartofi, 50 g unt, 1 legatura patrunjel, 2 foi de dafin, cimbru, piper, sare,
boia de ardei, dupa gust.

Mod de preparare:
Cum procedezi : carnea se portioneaza, se spala, se scurge, se condimenteaza si se inabusa in
½ din cantitatea de ulei si putina apa. Ceapa si ardeiul gras se curata, se spala si se tale
marunt, apoi se inabusa in uleiul ramas cu adaos de apa. Se adauga sucul de rosii (sau pasta
de tomate dizolvata in putina apa), boiaua, chimenul, foile de dafin si apa. Se fierb
componenteie cca 10 minute, se amesteca si se pun peste carne. Se fierb impreuna cca 60
minute. Din faina, oua batute si sare, se framinta o coca care se lasa sa stea circa o ora. Din
aceasta compozitie se formeaza galustele, cu lingura, se fierb in apa, se scurg, apoi se adauga
la carne, impreuna cu usturoiul curatat si taiat marunt. Se mai continua fierberea cca 10—15
minute. Spre sfirsit se adauga vinul, se potriveste gustul prin condimentare. Cartofii se curata,
se spala si se taie sferturi apoi se fierb in apa cu sare (natur). La servire se aseaza in farfurie:
carnea, galustele, si cartofii cu verdeaja si unt.

Lacra's blog: . Makluba

Lacra's blog: . Makluba: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa Mod de preparare: Se pune la fiert carne...

. Makluba


Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:
carne de pui, cartofi, vinete, conopida, orez, ceapa

Mod de preparare:
Se pune la fiert carnea de pui si cind apa incepe sa fiarba se taie o ceapa solzi si se pune in
oala; se lasa sa fiarba pina puiul este moale. Separat, se taie cartofii rondele la fel si vinetele
si impreuna cu conopida desfacuta in bucati se prajeste bine in ulei. Cind sint toate gata, se ia
o oala mai mare in care se pune in ordinea urmatoare: pe fundul oalei se pun cartofii, apoi
carnea, un strat de orez, conopida si vinetele, iar orez. La urma se ia zeama in care a fiert
puiul si se condimenteaza apoi se adauga peste ingrediente in oala, sa le acopere. Cind este
fiert orezul si nu mai este apa se stinge focul. Se serveste calda, cu iaurt si salata



Lacra's blog: Orez a la Canton

Lacra's blog: Orez a la Canton: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 4 cesti orez fiert, 4 linguri untura, 6 buc. cirnaciori, 200 gr. sunca, 2 oua, 1 buc. ceapa, 100...

Orez a la Canton


Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:
4 cesti orez fiert, 4 linguri untura, 6 buc. cirnaciori, 200 gr. sunca, 2 oua, 1 buc. ceapa, 100 gr.
ton, ciuperci, ceapa verde

Mod de preparare:
Se fierbe orezul in apa sarata, cu citeva ore inainte de pregatirea mincarii. Dupa ce a fiert, se
scurge si se spala cu apa rece. Cirnaciorii, sunca, ciupercile si ceapa se taie felii subtiri si se
prajesc usor in untura. Se adauga putina apa calda si se lasa cratita la foc mic, sa fiarba in
citeva clocote. Dupa ce sosul a scazut, se adauga orezul (incalzit in prealabil), tonul rupt in
fisii marunte si ouale batute ca pentru omleta. Se amesteca incet, lasind cratita pe foc foarte
putin timp, pina ce compozitia devine omogena. Mincarea se serveste cu ceapa verde

Lacra's blog: Banane in aluat

Lacra's blog: Banane in aluat: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 2 banane mari, suc de lamaie, ulei, zahar, aluat facut din: 60 grame faina, un ou, un varf de l...

Banane in aluat


Timp de preparare: 30 min

Ingrediente:
2 banane mari, suc de lamaie, ulei, zahar, aluat facut din: 60 grame faina, un ou, un varf de
lingurita sare, ¼ cana lapte, un sfert de lingurita praf de copt

Mod de preparare:
Aluatul: Se pun intr-un castronel faina, praful de copt si sarea. In mijloc se pune oul care se
amesteca cu faina. Se adauga laptele treptat, pana cand aluatul devine are o consistenta relativ
moale, se mai amesteca cinci minute si se da deoparte.
Bananele se curata si se taie felii pe diagonala groase. Se trec prin aluat si se prajesc in ulei
incins pana devin aurii. Se scurg de grasime si se stropesc cu lamaie. Se trec apoi prin zahar.



Lacra's blog: Pupi

Lacra's blog: Pupi: Timp de preparare: 45 min Ingrediente: 3 iaurturi, 3 pahare (aceleasi) faina, 3 pahare zahar, 1 cl bicarbonat, 1 ou, un borcan de Nute...

Pupi


Timp de preparare: 45 min

Ingrediente:
3 iaurturi, 3 pahare (aceleasi) faina, 3 pahare zahar, 1 cl bicarbonat, 1 ou, un borcan de
Nutella de 420 gr., ½ l lapte, 200 gr. nuca de cocos

Mod de preparare:
Se amesteca iaurtul, zaharul, faina, bicarbonatul si oul. Se pune aluatul in tava tapetata cu unt
si faina si se pune apoi la cuptor, 10 minute la 200 grade C si inca 25 minute la 180 grade
Celsius. Se taie patrate cind e rece. Din Nutella si lapte se prepara o crema, pe baie de abur.
In crema fierbinte se introduc cu o lingura patratele reci, se insiropeaza bine, iar apoi se scurg
usor si se trec prin nuca de cocos macinata.

Lacra's blog: Coltunasi cu branza

Lacra's blog: Coltunasi cu branza: Ingrediente: Aluatul: 2 oua mari, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn.Umplutura: ¼ kg branza telemea, un ou,50 g unt, 200 ml smintin...

Coltunasi cu branza


Ingrediente:
Aluatul: 2 oua mari, 150 g faina, 50 g gris, 30 ml untdelemn.Umplutura: ¼ kg branza
telemea, un ou,50 g unt, 200 ml smintina, 25 g faina, marar.

Mod de preparare:
Se sparg ouale intr-un castron , se amesteca cu untdelemnul, apoi se pun faina si grisul cu
care se amesteca si se framinta cu mina indoind mereu aluatul sub podul palmei, circa 5
minute, pina cand nu mai necesita faina.Se asaza aluatul pe masa , sau pe foaia de nailon,
presarata cu putina faina.Se lasa sa se odihneasca 10 minute, ca sa devina elastic si sa se
intinda mai usor.Se taie foaia in patrate de 5/5 cm.Branza telemea, desarata 2-3 ore in apa
rece si scursa bine, se rade prin razatoare sau se zdrobeste bine cu furculita, apoi se amesteca
cu oul, faina, mararul si se imparte pe patrate.De asemenea, se pot amesteca 150 g branza de
vaci cu 50-100 g branza telemea, la care se adauga oul, faina, mararul verde sau uscat.
Patratul se indoaie peste umplutura in forma de triunghi; marginile se preseaza bine, ca sa nu
se desfaca la fiert.Se fierb la fel ca si coltunasii cu carne, lasindu-i in apa 15 minute , dupa ce
s-a luat cratita de pe foc, ca sa se umfle aluatul; apoi,se strecoara fara sa se limpezeasca. Se
asaza intr-un vas termorezistent cu bucatele de unt si cusmintina deasupra.Vasul se introduce in cuptor, cu 10 minute inainte de servire.Coltunasii se servesc ca intrare, in loc de supa sau
ciorba.





Lacra's blog: Lacra's blog: Alivenci moldovenesti

Lacra's blog: Lacra's blog: Alivenci moldovenesti: Lacra's blog: Alivenci moldovenesti : Ingrediente: 1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g f...

CIORBA DE MIEL




Timp de preparare: 1 ora

Ingrediente:
Cap si maruntaie de miel, morcov si patrunjel cca 250 g, o ceapa de marime mijlocie, o
lingura orez, bors, zeamasau sare de lamiie sau otet, un galbenus, 100 ml smantana sau iaurt,
sare, tarhon, leustean.

Mod de preparare:
Pentru o ciorba de 3-4 l, este  roportion capul, daca acesta este intreg, cu putin git si capetele
osoase ale pulpelor,sau circa ½ kg alta carne cu mai mult os (piept). Capul intreg cu 1/3 din
git, plus capetele osoase ale pulpelor se pun intr-o oala cu 2 l apa rece si se lasa la o parte 15
minute, ca sa se dizolve substantele hranitoare care vor da gust si aroma ciorbei. In acest
timp, zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, cu 2 linguri
de untdelemn, intr-o oala de 5-6 l, amestecind mereu; apoi se adauga carnea cu apa in care a
stat si o lingurita de sare. Se firbe 50-60 minute; se adauga apoi orezul, se amesteca bine ca sa
nu se lipeasca de fundul oalei si se lasa sa fiarba inca 20 minute. Se acreste, dupa gust, cu
bors sau cu alta substanta acra,completind lichidul pina la circa 3 l sau mai mult, daca ciorba
este prea deasa, lasind sa mai fiarba citeva clocote.
Carnea se scoate de pe oase si se adauga in ciorba. Pentru aroma este indicat tarhonul, sau
leusteanul.Cind este complet gata, se mai sareaza dupa gust. Daca se pregateste ciorba in
cantitate mai mare se pun si maruntaie. Plaminii se taie bucati cit se poate de mici ,rinichiul
se taie in bucatele, ca sa poata intra apa in canale ca sa le spele bine. Ficatul se taie in bucati
mici si se adauga in ciorba, cind toate sint fierte (se fierbenumai 5 minute, ca sa nu se
intareasca). Din cap si maruntaie, se pot pregati circa 8 l ciorba; se maresc cantitatile
celorlalte proportional cu cantitatea de ciorba, procedind exact ca mai sus.




Lacra's blog: Alivenci moldovenesti

Lacra's blog: Alivenci moldovenesti: Ingrediente: 1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5 oua, o lingurita cu varf sa...

Alivenci moldovenesti


Ingrediente:
1 l lapte, 300 g malai grisat, ½ kg branza de vaci, ¼ l smantana, 100 g unt, 50 g faina, 4-5
oua, o lingurita cu varf sare.

Mod de preparare:
Intr-un lighenas sau ceaun de 3 l se pun laptele, untul, sarea si se fierbe (fara a afuma laptele).
La primul clocot se adauga malaiul, amestecind ca sa nu se formeze cocoloase. Se ingroasa in
cca. 5 min. dupa care se ia de pe foc. Cind e aproape rece se adauga branza maruntita,
smantana, galbenusurile, faina si se amesteca.Se amesteca apoi cu albusurile batute spuma.
Compozitia se pune intr-o tava (unsa cu margarina si tapetata cu faina) si se da la cuptor 40-
50 min. Se taie in patrate si se servesc calde, cu smantana.

Lacra's blog: Ciuperci cu maioneza

Lacra's blog: Ciuperci cu maioneza: Ingrediente : 1 Kg ciuperci, sare, 250-300 g maioneza, 100-150 ml smantana Preparare : Dupa ce s-au curatat, ciupercile se ...

Ciuperci cu maioneza


Ingrediente :
1 Kg ciuperci,
sare, 250-300 g maioneza,
100-150 ml smantana

Preparare :
Dupa ce s-au curatat, ciupercile se fierb acoperite, circa 30 minute, in 1/4 l apa clocotita, impreuna cu o lingurita rasa de sare, o foaie de dafin, 50 ml vin alb sec, pina cind se moaie bine, apoi se scurg de apa in strecuratoare, unde se lasa sa se raceasca.
Maioneza obisnuita se amesteca cu smantana, potrivindu-se gustul ca sare, acreala si mustar, ca sa fie mai picanta.
Pentru aroma, se adauga frunze de marar si patrunjel taiate marunt si, facultativ, putina ceapa rasa fin, apoi se amesteca cu ciupercile bine scurse. Salata se asaza pe platou si se orneaza cu masline si gogosari, sau se presara numai cu patrunjel taiat marunt.

Lacra's blog: chiftele din soia

Lacra's blog: chiftele din soia: Ingrediente Chiftele din soia: 1/4 kg soia texturata 50 g franzela, 50 g ceapa, 3-4 catei de usturoi, un ou, piper, patrunjel s...

chiftele din soia


Ingrediente Chiftele din soia:
1/4 kg soia texturata
50 g franzela,
50 g ceapa,
3-4 catei de usturoi,
un ou,
piper,
patrunjel sau marar,
untdelemn,
sare fina.
Mod de preparare Chiftele din soia:
Soia se trece de 2 ori prin masina de tocat, impreuna cu franzela muiata, o clipa, in apa rece si bine stoarsa si cu ceapa taiata marunt si calita, un minut, cu 2 linguri de untdelemn. La tocatura se adauga oul crud, un varf de cutit cu piper, 1/2 lingurita de sare fina, usturoiul taiat marunt si patrunjelul sau mararul taiat marunt; se amesteca bine.
Pe o foaie de nailon se pun 1-2 linguri de faina sau pesmet, se ia cate o lingurita cu varf din compozitie, se trece prin faina sau pesmet si se formeaza chiftele rotunde si turtite. Se infierbanta tigaia fara grasime 3-4 minute, la foc mijlociu, se pune apoi untdelemn 1/2 cm si imediat se asaza chiftelele unele langa altele, cate incap, neinghesuite; se rumenesc circa 10 minute pe o parte, apoi se intorc pe partea cealalta.
Cand sunt gata se scot si se inlocuiesc cu altele, pe masura ce se prajesc. Prajirea trebuie sa dureze circa 10 minute pe fiecare parte.
Se pastreaza calde, pe un vas cu apa fierbinte, acoperite.
Se servesc calde cu orice garnitura de legume, cu salata de cartofi cu ceapa , cu fasole batuta, varza calita, mancaruri de legume, piure de spanac sau de urzici, cu sos de macris, iar reci cu ardei, rosii, ridichi.

Lacra's blog: Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt

Lacra's blog: Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt: Ingrediente : 500 gr fasole boabe 100 gr orez 1 felie paine 2 bucati ceapa 3-4 catei usturoi 1 morcov 1 patrunjel cimbru 2 ...

Chiftele de Fasole - Paszuly Fasirt


Ingrediente :

500 gr fasole boabe
100 gr orez
1 felie paine
2 bucati ceapa
3-4 catei usturoi
1 morcov
1 patrunjel
cimbru
2 foi dafin
1 legatura patrunjel verde
sare, piper , ulei pentru prajit
faina

Preparare :

Lasam fasolea de cu seara la inmuiat pana dimineata iar a doua zi o punem la fiert in apa calda cu un praf de sare. Lasam sa dea in 2-3 clocote si aruncam prima apa. O punem din nou la fiert cu alta apa.Curatam morcovul, patrunjelul si ceapa. Le dam prin razatoarea mare si le adaugam la oala in care fierbe fasolea impreuna cu foile de dafin si 1 lingurita sare. Intre timp punem la fiert si cei 100 gr orez separat.Felia de paine o punem la inmuiat in apa rece.
Cand fasolea e fiarta , o scurgem de zeama si o trecem prin masina de tocat carne impreuna cu orezul fiert si felia de paine inmuiata si presata bine. Adaugam apoi cimbrul, sare, piper dupa gust, patrunjelul verde tocat si usturoiul pisat . Framantam bine compozitia ,formam chiftelute pe care le dam prin faina si apoi le prajim in ulei incins .
Pofta Buna !!! 

Lacra's blog: Cele mai bune cepe coapte din lume

Lacra's blog: Cele mai bune cepe coapte din lume: 4 PORTII 4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 cren...

Cele mai bune cepe coapte din lume


4 PORTII
4 cepe albe de marimea unei mingi de tenis, decojite • ulei de masline • 2 catei de usturoi, decojiti si tocati marunt • 4 crengute de rozmarin proaspat, cu frunzele de la baza culese si tocate • 8 linguri de smântâna dulce • 2 mâini de parmezan ras • sare de mare si piper negru proaspat macinat • 4 felii de pancetta sau bacon afumat cu striuri.

Fierbeti cepele în multa apa timp de 15 minute, pâna se fragezesc un pic. Scoateti-le din vasul în care au fiert si lasati-le sa se raceasca. Apoi, cu un cutit ascutit, taiati câte o bucata de 2,5 cm din vârful fiecarei cepe, tocati bucatile marunt si puneti-le deoparte. Daca e necesar, îndepartati putin si din capatul radacinos al cepelor, astfel încât acestea sa stea drept în tava. Cu ajutorul unei linguri, scoateti
o parte dintre foile interioare ale fiecarei cepe (cam cât sa umpleti lingura), lasând exteriorul intact. Tocati-le marunt si pe acestea si adaugati-le peste restul de ceapa tocata.

Preîncalziti cuptorul la 200°C/treapta 6 la cel pe gaz. Separat, încingeti o tigaie si adaugati putin ulei de masline, usturoiul, toata ceapa tocata si ceva frunze de rozmarin tocate. Prajiti ingredientele vreo 2 minute pâna se înmoaie, apoi micsorati flacara, turnati smântâna si luati de pe foc. Amestecati par me zanul în compozitie si asezonati.

Mie îmi place sa înfasor fiecare ceapa într-o felie de pancetta si apoi s-o fixez cu 1 crenguta de rozmarin (cu capatul fara frunze taiat oblic, pentru a fi ascutit) sau cu o jumatate de betisor de cocteil. Rozmarinul si pancetta vor da o aroma deosebita cepei, pe masura ce se coc împreuna. Asezati cepele într-o tava si puneti cu lingura, în fiecare dintre ele, sosul de ceapa tocata. Coaceti vreo 25 de minute în cuptorul preîncalzit, pâna când cepele devin fragede — depinde de marimea lor. E interesant sa experimentati aceasta reteta cu diverse brânzeturi, asa ca merita s-o încercati.

Lacra's blog: Ingrediente:1 ardei gres mare galben125 g cusc...

Lacra's blog:
Ingrediente:

1 ardei gres mare galben
125 g cusc...
: Ingrediente: 1 ardei gres mare galben 125 g cuscus(easy cook)-a folosit usturoi prajit in ulei masline 100 g ciuperci cafenii 1...

Mancare de ardei



Ingrediente:

1 ardei gres mare galben
125 g cuscus(easy cook)-a folosit usturoi prajit in ulei masline
100 g ciuperci cafenii
1 ceapa medie
1 catel usturoi
ulei masline

Pregatire:
1.Tai ciupercile,ceapa,usturoiul,le pui in tigaie cu ulei la foc mediu,sa se inmoaie usor.
2.Adaugi 250 ml apa,aduci la fiert.
3.Adaugi cuscusul reduci focul si fierbi la foc mic 1 min,amesteci constant.
4.Iei de pe foc,lasi 4 min acoperit.
5.Amesteci cu furculita cuscusul si adaugi putin mai mult ulei.
6.Tai ardeii in 1/2 si-i umpli generos cu amestecul de cuscus.
7.Coci ardeii in cuptor preancalzit 25 min,la 200*C.



Lacra's blog: Ardei copti in stilmexican - MexicAceasta mancaric...

Lacra's blog: Ardei copti in stilmexican - MexicAceasta mancaric...: Ardei copti in stil mexican - Mexic Aceasta mancarica o puteti servi ca garnitura langa un gratar, dar poate fi servita si simpla, int...

Ardei copti in stil mexican - Mexic


Aceasta mancarica o puteti servi ca garnitura langa un gratar, dar poate fi servita si simpla, intr-o foaie de tortilla sau lipie si obtineti ceea ce mexicanii numesc Taco de rajas con papas.
Ingrediente
5 ardei colorati
2 cartofi
1 ceapa mare
140 gr porumb fiert din conserva
1/2 ardei iute
3 linguri smantana
sare, piper,
chili  fulgi
3 linguri ulei
Preparare
1.     Ardeii se aseaza in tava cuptorului si se coc la 200C pentru 45 minute, intorcandu-i la 10-15 minute sa se coaca pe toate partile. Se pot coace si pe plita sau pe grill.
2.     Cartofii se taie cuburi si se fierb in apa cu sare.
1.     Cand sunt copti ardeii se pun intr-un vas, se presara putina sare pe ei si se acopera vasul cu un capac asa incat acestia "sa transpire" 10 minute. In acest fel se vor decoji mai usor.
2.     Se curata ardeii de coaja. Nu stiu daca e o regula, dar am observat ca ardeii galbeni s-au curatat foarte greu, iar cei verzi si rosii extrem de usor. Cand curatati ardeii sa-i tineti deasupra unei farfurii ca sa colectati sucul care-l lasa.
3.     Ardeii curatati ii taiati fasii dupa ce indepartati cotorul si semintele.
4.     Intr-o tigaie se incinge uleiul si se caleste ceapa taiata felii si ardeiul iute pentru 5 minute pana se inmoaie. Adaugati feliile de ardei si sucul de pe ei si caliti inca 3 minute. Veti observa ca sucul se va carameliza usor. Sarati si piperati.
5.     Adaugati apoi porumbul scurs si cartofii si lasati 1 minut sa se incalzeasca. Opriti focul si adaugati smantana. Amestecati pana se topeste si se formeaza un sos. Potriviti de sare si piper si adaugati fulgi de chili  dupa gust.




Lacra's blog: SARMALE DE POST

Lacra's blog: SARMALE DE POST: o cana cu orez o cutie de ciuperci champignion 2 cepe un morcov mare foi de varza murata o cutie de rosii in bulion cateva linguri c...

SARMALE DE POST



o cana cu orez
o cutie de ciuperci champignion
2 cepe
un morcov mare
foi de varza murata
o cutie de rosii in bulion
cateva linguri cu ulei
sare
piper
cimbru uscat
marar proaspat
patrunjel verde
MOD DE PREPARARE RETETA SARMALE DE POSM


Mai intai pregatim frunzele de varza pentru sarmalute. Daca varza este prea sarata se opareste cu apa clocotita si se lasa frunzele cam 15 minute sa stea in apa.
Orezul se spala in apa rece, ceapa se toaca cubulete, morcovul se da pe razatoarea mica, ciupercile se taie  feliute, apoi se calesc toate in uleiul incins. Se condimenteaza cu sare, piper si cimbru, se adauga o cana cu apa si o ceasca din sucul de rosii si se lasa pe foc pana scade zeama. Se opreste focul si se pun doua linguri de patrunjel verde tocat fin.
Se ruleaza sarmalutele, punand o lingura din compozitia de orez pe frunza de varza. Mie mi-au iesit din acesta compozitie 30 de bucati. Sarmalele se aseaza pe un pat de varza tocata, deasupra lor se pune inca un rand de varza, se pun deasupra foi de dafin, se presara cimbru. Apoi se umple oala cu apa si se lasa la cuptor 40 de minute (la foc potrivit). Se adauga rosiile maruntite si se lasa sa mai scada 15 minute. La final se presara marar tocat. Sunt delicioase alaturi de un ardei iute murat.