Bucataria romaneasca este una plina de soare si parfumuri, asemenea peisajelor, are gust si calitate, perfecta pentru cei carora le place sa manance bine, sanatos si gustos. Este incredibila datorita varietatii de feluri de mancare ce pot fi gatite dintr-un fel de baza, cum ar fi sarmalutele si cozonacul
sâmbătă, 23 martie 2013
Lacra's blog: . Somon la cuptor cu sos de portocale
Lacra's blog: . Somon la cuptor cu sos de portocale: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: 4 buc file de somon, sare, piper, 3 lingurite condiment amestecat (chimen, rozmarin, cimbru), ul...
. Somon la cuptor cu sos de portocale
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
4 buc file de somon, sare, piper, 3 lingurite condiment amestecat (chimen, rozmarin, cimbru),ulei de masline; pentru sos: o ceapa verde taiata marunt, o portocala taiata bucatele, 10masline verzi tocate, o lingurita suc de portocale, o lingurita suc de lamiie.
Mod de preparare:
Se incalzeste cuptorul. Intre timp, se prepara sosul. Intr-un vas de marime medie se amestecaeapa, portocala, maslinele, sucul de portocale si cel de lamiie, sare si piper. Fileurile de pestese ung cu ulei de masline, se sareaza si se pipereaza, dupa care se condimenteaza. Cindcuptorul s-a incins, se pune somonul pentru 17 minute. Este posibil sa nu arate facut, dar este patruns. Se serveste cu sosul separat.
Lacra's blog: . Musaca de cartofi moldoveneasca
Lacra's blog: . Musaca de cartofi moldoveneasca: Ingrediente: 2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui - la alegere), 1 ceapa mijlocie 1 lingurita boia de ardei d...
. Musaca de cartofi moldoveneasca
Ingrediente:
2kg cartofi, 1kg carne tocata (poate fi de vita/porc/curcan/pui - la alegere), 1 ceapa mijlocie
1 lingurita boia de ardei dulce, sare, piper, 1 ligura unt/margarina, 2 linguri smantana, 1
lingura ulei, 100 g branza mozzarella/cascaval.
Mod de preparare:
Cartofii se curta de coaja si se pun la fiertin apa cu sare, taiati in 4 , ca pentru piure-ul de
cartofi. Cand s-au fiert se strecoara de apa in care s-au fiert si se strivesc; se amesteca cu
smantana, untul/margarina, sare, piper(dupa gust). Intr-o tigaie/cratita se pune uleiul si ceapa taiata marunt, dupa care se adauga carnea tocata, boiaua dulce sarea si piperul. Se ia de pe foc cand carnea este bine prajita.
Intr-o tava dreptunghiulara se pune un strat de cartofi piure apoi un strat de carne apoi un alt
strat de cartofi piure. Atentie!!! Tava NU SE UNGE! Deasupre ultimului strat de cartofi se
pune branza razalita si se da cuptor, flacara medie pentru cam 15 min. sau pana branza se
rumeneste. Musacaua se serveste calda cu salata de rosii, de varza sau orice alta muratura
aveti prin casa.
Lacra's blog: . Racituri (piftie) de porc
Lacra's blog: . Racituri (piftie) de porc: Ingrediente: Pentru 10 portii: 500 g picioare de porc, 1,250 kg cap de porc, 500 g carne de porc, 150 g telina, 150 g morcovi, 150 g cea...
. Racituri (piftie) de porc
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 500 g picioare de porc, 1,250 kg cap de porc, 500 g carne de porc, 150 g
telina, 150 g morcovi, 150 g ceapa, 75 g usturoi, 50 g sare, 2 oua fierte.
Mod de preparare:
Capetele si picioarele de porc se trec prin flacara, se înlatura unghiile, se taie in bucati, se
spala si se oparesc. Zarzavatul se curata, se spala; usturoiul se piseaza si se adauga putina
apa, ouale se taie felii, capul de porc, picioarele si carnea de porc se fierb in apa rece cu sare. Dupa spumare, se adauga zarzavatul si se continua fierberea la un foc moderat, pina se de sprinde carnea de pe oase. Carnea, curatata de pe oase (cap si picioare), se pune in
portii, in farfurii sau forme decorate cu felii de oua si de morcov taiate cit mai frumos. Supa se lasa sa se raceasca si se strecoara. Se adauga usturoiul strecurat. Supa astfel pregatita se toarna peste carne in farfurii sau in forme. Se pastreaza la rece.
Lacra's blog: SPAGHETE IN FORMĂ
Lacra's blog: SPAGHETE IN FORMĂ: 300 g spaghete, 2 linguri unt, 1 Iingură făină, 1 ou, 100 g ciuperci, 1 lingură branză, sare. Pentru aluat: 150 g făină, 1 gălbenuş, 50 g...
SPAGHETE IN FORMĂ
300 g spaghete, 2 linguri unt, 1 Iingură făină, 1 ou, 100 g ciuperci, 1 lingură
branză, sare. Pentru aluat: 150 g făină, 1 gălbenuş, 50 g untură, 2 linguri
apă, sare.
Se face un aluat din făină, untură, un galbenuş, apă, sare, cu care se
imbracă o formă rezistentă la foc. Se opreşte un rond de aluat pentru capac. Se
fierb spaghetele in apă cu sare, se scurg. Separat se face un sos potrivit de
legat, din unt, făină şi o ceaşcă de apă, la care se adaugă un ou. Se amestecă
cu spaghetele şi se pun ciupercile fierte sau inăbuşite in unt. Se potriveşte de
sare. Se aşază in forma imbrăcată in aluat, se acoperă cu capacul de aluat, care
se lipeşte pe margini cu apă rece, şi se coc la cuptor, Se răstoarnă şi după
dorinţă se servesc cu salată verde.
Lacra's blog: ALIVANCĂ
Lacra's blog: ALIVANCĂ: 400 g branză de vacă, 4 ouă, 4 linguri mălai, 2 linguri făină, 2 linguri smantană, 1 lingură unt, 1 ceaşcă smantană pentru servit. Se fr...
ALIVANCĂ
400 g branză de vacă, 4 ouă, 4 linguri mălai, 2 linguri făină, 2 linguri
smantană, 1 lingură unt, 1 ceaşcă smantană pentru servit.
Se freacă intr-un castron branza de vacă pană devine ca o cremă. Se pun
pe rand ouăle, mălaiul, făina, smantana, untul. Se pune sare. Se amestecă bine
compoziţia şi se toarnă intr-o tavă unsă cu unt sau aşternută cu foi de varză. Se
coace la cuptor la foc potrivit. Se taie in bucăţi, se servesc fierbinţi cu smantană
proaspătă. Alivanca nu trebuie lăsată să aştepte deoarece se măreşte stand.
. GĂLUŞTE DE BRANZĂ LA CUPTOR
250 g apă, 60 g unt sau untură, 150 g făină, 4 ouă, 2 linguri branză, sare,
piper. Pentru sos: 1 lingură unt, 2 imguri făină, 2 ceşti lapte, 2 linguri
branză rasă, sare.
Se pun intr-o cratiţă la foc apa cu untul sau untură şi un varf de cuţit de
sare. Cand dau in clocot se toarnă făina, toată odată, şi se amestecă bine pană
se desprinde aluatul de pe cratiţă.
Se dă la o parte, se mai amestecă puţin şi cand s-a mai răcorit, se adaugă
pe rand ouăle. Compoziţia nu trebuie să fie prea moale. Se pune puţin piper şi
branză rasă.
Se pregăteşte o cratiţă cu apă clocotită şi sare, se ia cu linguriţa din
compoziţie şi se dă drumul găluştelor in apă. Se fierb la foc mic cam 20 de
minute, să nu se sfarime. Intre timp se pregăteşte sosul. Se prăjeşte o lingură
bună de făină intr- o lingură de unt, se stinge cu lapte şi se face un sos potrivit de
legat. Se pune sare şi, după ce s-a mai răcorit, două linguri de branză rasă. Se
aşază găluştele intr-o formă cu puţin unt, se toarnă sosul deasupra, se presară
branză şi se dă la cuptor la foc potrivit, o jumătate de oră.
Lacra's blog: Iepure cu masline
Lacra's blog: Iepure cu masline: 400 g făină, 30 g drojdie, 2 ouă intregi, 1 gălbenuş, 1 pahar de lapte, 2 linguriţe zahăr, 1/2 linguriţă sare, 1 lingură rom, vanilie sau...
Iepure cu masline
400 g făină, 30 g drojdie, 2 ouă intregi, 1 gălbenuş, 1 pahar de lapte, 2
linguriţe zahăr, 1/2 linguriţă sare, 1 lingură rom, vanilie sau vanilină. Pentru
cremă: 125 g unt, 100 g zahăr pudră.
Se cerne făina intr-o covată şi se face loc la mijloc. Se-parat se freacă
drojdia cu două linguriţe de zahăr şi puţin lapte pană se face ca o cremă. Se
toarnă peste făină, se adaugă două ouă intregi şi un gălbenuş, frecat cu sare,
laptele cald, o lingură de rom şi vanilie. Se frămantă bine pană se face băşici.
Aluatul trebuie să fie potrivit de moale. Se lasă la cald să crească. Se freacă
untul proaspăt cu zahărul pisat pană se face spumă. Cand aluatul a crescut, se
răstoarnă pe masa de aluat presărată cu făină, se intinde o foaie groasă de 1
cm, iar deasupra se intinde crema de unt intr-un strat cat mai uniform. Se
rulează sul şi se taie in bucăţi de 3 — 4 cm, care se aşază pe una din feţe, intr-o
formă rotundă, unsă cu unt (nu se aşază bucăţile prea indesate ca să aibă loc să
crească). Se lasă să crească, se ung cu albuş şi se coc la foc potrivit. Cand sunt
gata se presară cu zahăr pudră.
Lacra's blog: Iepure cu masline
Lacra's blog: Iepure cu masline: Ingrediente: Un iepure, 4 linguri de ulei, 250 g masline, un pahar cu vin, o lingura de bulion, sare, piper, doua cepe mari, 250 g arpag...
Iepure cu masline
Ingrediente:
Un iepure, 4 linguri de ulei, 250 g masline, un pahar cu vin, o lingura de bulion, sare, piper,
doua cepe mari, 250 g arpagic.
Mod de preparare:
Se curata iepurele si se sterge bine cu un prosop curat, de firele de par si de resturile de singe,
dupa care se imparte in bucati. Se poate pregati imediat sau se marineaza carnea ( se pune
carnea pentru 6-7 ore intr-un vas cu un amestec din vin, otet, apa, usturoi, foi de dafin, dupa
care se scoate si se lasa la scurs). Se curata ceapa, se spala si se taie marunt. Se pune intr-o cratita cu ulei si se lasa pe foc pina se rumeneste. Dupa ce s-a prajit se adauga bucatile de carne care se rumenesc usor pe toate partile. Se adauga apa fiarta, se acopera cratita cu un capac si se lasa sa fiarba la foc mic. Separat, se curata arpagicul si se pune intr-o craticioara cu ulei, unde se lasa pina se inmoaie. Cind carnea s-a inmuiat, se adauga arpagicul calit, vinul, bulionul si maslinele, desarate si fierte in prealabil. Se pune sare si piper, dupa gust, si se amesteca bine. Se mai lasa pe foc pina mai scade din lichid. Se serveste rece
.
vineri, 22 martie 2013
Lacra's blog: Muschi de vita cu ciuperci
Lacra's blog: Muschi de vita cu ciuperci: Timp de preparare: 1h Ingrediente: Pentru 6 portii: muschi de vita - 0,900 gr; ulei de floare - 0,100 ml; unt - 0,100 gr; faina - 0,020...
Muschi de vita cu ciuperci
Timp de preparare: 1h
Ingrediente:
Pentru 6 portii: muschi de vita - 0,900 gr; ulei de floare - 0,100 ml; unt - 0,100 gr; faina -0,020 gr; pasta de tomate - 0,015 gr; vin rosu - 0,200 ml; vin alb - 0,100 ml; supa de oase -0,200 ml; ciuperci - 0,150 gr; morcovi - 0,030 gr; patrunjel radacina - 0,030 gr; pastarnac -0,030 gr; telina - 0,030 gr; sare - 0,015 gr; piper - 0,002 gr.
Mod de preparare:
Muschiul se curata de pielite, se spala si se transeaza dupa care se da un praf de sare si piper, se aseaza intr-o cratita cu uleiul bine incins si se rumeneste usor pe ambele parti.
Separat se incinge untul in care se calesc legumele taiate potrivit , faina cu pasta de tomate si vinul alb. Se lasa la fiert 5 minute dupa care se strecoara si se toarna sosul obtinut peste muschi, adaugand ciupercile curatate,spalate si taiate lame. Se introduce muschiul in cuptorul incins si se lasa 30 - 35 de minute inainte de al scoate cu 5 minute adaugam vinul rosu. Se serveste cu sosul propriu.
joi, 21 martie 2013
Lacra's blog: Ketchup
Lacra's blog: Ketchup: Tim p de preparare: 1 h Ingrediente: 5 kg rosii, 5 kg gogosari sau ardei capia rosii, 1 ½ cana otet, 1 ½ cana zahar, 1 cana ulei,...
Ketchup
Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
5 kg rosii, 5 kg
gogosari sau ardei capia rosii, 1 ½ cana otet, 1 ½ cana zahar, 1 cana ulei, ½ cana sare, piper, ardei usturat, boia dulce.
Mod de
preparare:
Rosiile se dau
prin masina de rosii. Gogosarii se dau prin masina de tocat carne. Daca se face
cu ardei capia,
acestia se coc pe plita, se curata si apoi se dau prin masina de tocat.
Mirodeniile,
inclusiv ardeiul usturat, se pun intr-un saculet de tifon legat bine. Se fierb
toate
inca o jumatate
de ora dupa ce compozitia a inceput sa clocoteasca. Se mai gusta de sare si,
daca este
necesar, se mai adauga o lingura, doua. Se pune in sticle cat timp este inca
fierbinte,
se pun capacele
si se fierb sticlele in bain-marie. Se poate servi la cartofi prajiti, la oua
ochiuri, la
pizza si chiar in diverse mancaruri cu sos rosu.
Lacra's blog: . Pui in sos dulce-acrisor
Lacra's blog: . Pui in sos dulce-acrisor: Timp de preparare: 20 min Ingrediente: 2 ardei grasi/gogosari taiati felii subtiri, 1 morcov taiat felii, 1 brocolli taiat dupa preferi...
. Pui in sos dulce-acrisor
Timp de preparare: 20 min
Ingrediente:
2 ardei grasi/gogosari taiati felii subtiri, 1 morcov taiat felii, 1 brocolli taiat dupa preferinte, cateva (10-20) pastai verzi taiate jumatati, 6-7 ciuperci taiate felii, 1-2 piepti pui dezosati
taiati cuburi, ½ pachet de spaghete sau taietei chinezesti
Pentru sos: sos de soia, 3-4 linguri ketchup, 1 lingurita otet, 1
lingurita zahar, sare si piper
Mod de preparare:
Se fierbe pieptul de pui, se taie cuburi iar apoi se pune intr-o tigaie impreuna cu legumele si
se calesc in putin ulei pana gustati legumele si vedeti ca nu mai sunt tari dar nici prea moi (10
minute e de ajuns). Se adauga apoi sosul obtinut din amestecarea ingredientelor. Se tine
amestecul pe foc inca 2 minute. Se adauga sare si piper. Intre timp se fierb pastele/taieteii si
se scurg de apa, se aseaza in farfurie si peste ele se toarna legumele si puiul amestecate cu
sosul.
Lacra's blog: Budinca din orez cu mere
Lacra's blog: Budinca din orez cu mere: Ingrediente: Pentru 10 portii: 600 g orez, 1,500 l lapte, 1 kg mere, 300 g zahar, 5 oua, 10 g zahar vanilat, 1 g scortisoara, 200 g siro...
Budinca din orez cu mere
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g orez, 1,500 l lapte, 1 kg mere, 300 g zahar, 5 oua, 10 g zahar vanilat, 1g scortisoara, 200 g sirop de furcte, 10 g sare, 50 g unt, 50 g pesmet.
Mod de preparare:
Orezul se alege de corpuri straine, se spala, se scurge de apa si se fierbe in lapte. Cind orezul
este aproape fiert se adauga 150 g zahar si sare. La sfirsit se adauga zaharul vanilat; se
amesteca cu o paleta si se lasa sa se raceasca. Merele se curata de coaja si casa seminala, se
rad pe razatoare, oprindu-se cca 250 g felii. Merele rase se amesteca cu 150 g zahar si
scortisoara. Orezul fiert si racit se amesteca cu galbenusurile si albusurile batute spuma,
amestecind usor compozitia pina se omogenizeaza. Compozitia se împarte in trei parti,
asezindu-se prima parte intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu pesmet, apoi un strat de mere
rase, continuînd straturile, trei de orez si doua de mere rase, astfel incit ia suprafata sa fie
orezul care se niveleaza pe toata suprafata tavii. Se asaza deasupra feliile de mere si se
introduce budinca la cuptor, la o temperatura moderata, timp de 20 - 30 minute. Budinca
coapta se lasa sa se raceasca putin, apoi se portioneaza si se serveste calda sau rece, cu sirop
de fructe deasupra.
Lacra's blog: . Chec rapid
Lacra's blog: . Chec rapid: Timp de preparare: 30 minute Ingrediente: 5 oua; 10 linguri zahar; 10 linguri faina; 10 linguri ulei; praf de copt; zahar vanilat; 2 l...
. Chec rapid
Timp de preparare: 30 minute
Ingrediente:
5 oua; 10 linguri zahar; 10 linguri faina; 10 linguri ulei; praf de copt; zahar vanilat; 2 linguri Cacao
Mod de preparare:
Se bat (mixer) ouale cu zaharul, se adauga uleiul si faina amestecata cu praful de copt si
zaharul vanilat. In tava unsa cu margarina si tapetata cu faina se toarna jumatate din
cantitatea de aluat. Cantitatea ramasa se omogenizeaza cu cacao, si se toarna peste alauatul
din tava. Optional se poate presara deasupra nuci sau stafide sau rahat.
Lacra's blog: Supa de pasare cu galuste
Lacra's blog: Supa de pasare cu galuste: Ingrediente: Pentru 10 portii: 1 pui, 2,5 I apa,400 g morcovi, 250 g albitura, 100 g telina, 150 g ceapa, 50 g verdeata, 200 g gris, 100...
Supa de pasare cu galuste
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 1 pui, 2,5 I apa,400 g morcovi, 250 g albitura, 100 g telina, 150 g ceapa, 50 g verdeata, 200 g gris, 100 g unt (untura), 4 oua, 30—40 g sare.
Mod de preparare:
Puiul, dupa ce a fost curatat, se trece prin flacara, se spala si se pune la fiert in apa cu sare
impreuna cu: morcovii, albitura, telina, ceapa, curatate, spalate si taiate in sferturi. In cazul
folosirii unei pasari batrine, legumele se vor adauga la fiert cind aceasta a fiert pe jumatate.
Dupa fierberea puiului si a zarzavatului se strecoara supa in alt vas si se lasa pe marginea
masinii de gatit, timp in care se pregatesc galustele: untul si galbenusurile se freaca separat
pina se spumeaza, apoi se amesteca ambele componente, amestecind usor, se pune grisul sub
forma de ploaie si se amesteca continuu, apoi se adauga albusurile batute spuma si se
continua usor amestecarea compozitiei. Cu o lingurita inmuiata in apa calda se formeaza
galuste, care se pun in supa si se fierb cca. 20 minute. Se incearca o galusca pentru a controla
daca sint bine fierte pina în mijloc. Se potriveste de sare si se serveste cu verdeata taiata
marunt si galustele respective.
Lacra's blog: Bors de peste cu leustean
Lacra's blog: Bors de peste cu leustean: Timp de preparare: 1 h Ingrediente: 1 ½ litri apa, 6 bucati peste, 1 morcov, 1 buc, radacina patrunjel, 2 cepe, sare, 2-3 cesti bors, ...
Bors de peste cu leustean
Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
1 ½ litri apa, 6 bucati peste, 1 morcov, 1 buc, radacina patrunjel, 2 cepe, sare, 2-3 cesti bors, 4-5 rosii sau 200 ml bulion, patrunjel verde, leustean
Mod de preparare:
Se fierbe zarzavatul taiat fire lungi si ceapa taiata marunt, in apa cu sare. Se adauga borsul,
dupa ce zarzavatul este bine fiert, apoi bucatile de peste, care mai intii au fost frecate cu sare.
Se fierbe la foc potrivit, sa nu se sfarime pestele. Se mai adauga felii de rosii sau bulion. Se
poate servi rece sau cald, dupa gust, cu patrunjel si leustean. Se poate adauga si o cescuta de
orez, care se fierbe o data cu zarzavatul. Se poate prepara si fara zarzavat
Lacra's blog: . Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita
Lacra's blog: . Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita: Ingrediente: Maruntaie de pasare , sau piept de vita, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mijlocie, 20 g orez, un galbenus, 100 mlsm...
. Ciorba de tarhon cu carne de pasare sau vita
Ingrediente:
Maruntaie de
pasare , sau piept de vita, morcov, patrunjel, telina, o ceapa mijlocie, 20 g
orez,
un galbenus, 100
mlsmintina sau iaurt, 2 linguri de untdelemn, bors, zeama sau sare de
lamiie, sau
otet, tarhon, sare.
Mod de
preparare:
Carnea, taiata
in bucatele, se pune la fiert in 2-3 l apa rece (depinde cit este de batrina
carnea;
daca fierbe mai
mult ciorba scade). Zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se
calesc 2 minute
in untdelemn,apoi se adauga in supa, impreuna cu o lingurita rasa de sare.
Cind toate sint
aproape fierte, se pune orezul, se amesteca bine ca acesta sa nu se prinda de
fundul oalei si
se lasa sa fiarba circa 30 minute; apoi ciorba se acreste dupa gust. Daca s-a
acrit cu bors,
se lasa sa mai fiarba citeva clocote si apoi se ia de pe foc, se drege, ca si
ciorbele
precedente si se sareaza. Pentru aroma, se adauga o lingurita cu virf de tarhon
taiat
marunt. Se poate
pregati la fel, fara carne.
Lacra's blog: . Vinete pane
Lacra's blog: . Vinete pane: Timp de preparare: 30 min Ingrediente: vanata potrivita, sare (sau vegeta), piper, 2 oua, faina, pesmet, ulei pentru prajit Mod de p...
. Vinete pane
Timp de preparare: 30 min
Ingrediente:
vanata potrivita, sare (sau vegeta), piper, 2 oua, faina, pesmet, ulei pentru prajit
Mod de preparare:
Se spala bine vinata si se taie felii subtiri (aproximativ o jumatate de centimetru). Feliile se
pudreaza cu sare si se asaza pe o farfurie citeva minute sa se scurga. Separat, se bat ouale cu
faina, sare, piper, ca o compozitie de snitele. Se dau apoi feliile de vinete prin compozitia
respectiva, prin pesmet si se prajesc in ulei incins.
Lacra's blog: Aperitiv de vinete si gogosari
Lacra's blog: Aperitiv de vinete si gogosari: Timp de preparare: 2 h Ingrediente: 3 kg. vinete, 3 kg. gogosari, ½ l ulei, otet de 9 grade, apa, piper boabe, sare Mod de preparare:...
Aperitiv de vinete si gogosari
Timp de preparare: 2 h
Ingrediente:
3 kg. vinete, 3 kg. gogosari, ½ l ulei, otet de 9 grade, apa, piper boabe, sare
Mod de preparare:
Se curata vinetele, se spala si se taie in rondele. Se curata gogosarii, apoi se taie in cuburi
mici. Se prajesc pe rind legumele cu ulei fierbinte pina prind o crusta aurie. Intre timp, se
spala si se oparesc bine borcane mici. La 1 l de otet se adauga 1 ½ l de apa, 10 gr. piper boabe
si 75 gr. sare si se fierbe totul in clocote 5 minute. In fiecare borcan mic, se pun alternativ
straturi de vinete si gogosari presati, apoi se completeaza lichidul cu uleiul din sos. Se leaga
borcanele cu celofan si se fierb pe baia de aburi, 30 de minute.
miercuri, 20 martie 2013
Lacra's blog: . Salata de prune si struguri cu sos de vin
Lacra's blog: . Salata de prune si struguri cu sos de vin: Timp de preparare: 45 min Ingrediente: ½ kg. prune negre, ½ kg. boabe de struguri albi si negri, 200 gr. zahar tos, 1 lingurita ma...
. Salata de prune si struguri cu sos de vin
Timp de
preparare: 45 min
Ingrediente:
½ kg. prune
negre, ½ kg. boabe de struguri albi si negri, 200 gr. zahar tos, 1 lingurita margarina, 250 ml. vin, zahar vanilat, scortisoara
Mod de
preparare:
¾ din cantitatea
de zahar se rumeneste pina se topeste, la foc mic, apoi se adauga margarina
si se amesteca
bine. Separat, vinul se fierbe cu scortisoara si zahar vanilat, apoi se adauga
restul de zahar
tos. Cu acest sos se oparesc fructele (prunele se curata de simburi in
prealabil,
iar daca sint
mari se taie felii). Imediat se adauga zaharul ars, fierbinte. Se lasa la rece
cca. o
ora inainte de
servire.Se lasa la rece cca. o ora inainte de servire. Salata se poate orna cu
frisca sau
inghetata de vanilie.
Lacra's blog: Tiramisu din piscoturi “Savoiardi Balocco”
Lacra's blog: Tiramisu din piscoturi “Savoiardi Balocco”: Timp de preparare: 1 ora Ingrediente: Piscoturi “Savoiardi Balocco”; 225 g mascarpone (italian sau romanesc special pentru tiramis...
Tiramisu din piscoturi “Savoiardi Balocco”
Timp de
preparare: 1 ora
Ingrediente:
Piscoturi
“Savoiardi Balocco”; 225 g mascarpone (italian sau romanesc special pentru tiramisu), 225 g frisca Hulala, 5 galbenusuri, 1 albus ou batut spuma, 150 g zahar, 1 paharel
lichior sau rom dupa gust, 1 plic zahar vanilat, 1 esenta rom, cacao
ptr. pudrare, ness pentru inmuiat piscoturile, ex: o ceasca de apa rece - o ligurita de ness.
Mod de
preparare:
Intr-un castron
se freaca galbenusurile de ou cu zaharul pana la obtinerea unei compozitii
spumoase,
amestecand cu grija se adauga crema mascarpone, frisca batuta spuma, albusul
deasemenea spuma
si in fine lichiorul , esenta de rom si zaharul vanilat. Se amesteca pana la
omogenizare.
Intr-o tava se aseaza un strat crema de mai sus, un strat piscoturi insiropati
pe
ambele parti, un
alt strat de crema , un alt strat piscoturi si se incheie cu un strat de crema
dispusa uniform
cu ajutorul unei spatule. Deasupra se pudreaza cu un strat de cacao data prin
sita.Se tine la
frigider cel putin 3 ore inainte de servire. Tiramisu e si mai gustos daca este
preparat cu o zi
inainte de servire.
Lacra's blog: . Budinca din macaroane cu branza de vaca
Lacra's blog: . Budinca din macaroane cu branza de vaca: Ingrediente: Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau margarina, 25 g pesmet, coaja ra...
. Budinca din macaroane cu branza de vaca
Ingrediente:
Pentru 10 portii: 600 g macaroane, 600 g brinza de vaci, 5 oua, 200 g zahar, 50 g unt sau margarina, 25 g pesmet, coaja rasa de lamaie, zahar vanilat, 10 g sare.
Mod de preparare:
Ouale se spala si se separa albusurile de galbenusuri. Albusurile se bat spuma, adaugindu-se
jumatate din cantitatea de zahar. Macaroanele se rup si se introduc in apa clocotita cu sare; se
fierb, se lasa sa se raceasca în apa cca 15 minute, apoi se trec sub un jet de apa rece, prin
strecuratoare. Macaroanele fierte si racite se amesteca cu brinza de vaci, galbenusurile, coaja
de lamîie, zaharul si zaharul vanilat. Compozitia obtinuta se amesteca usor cu albusurile
batute spuma si cu zaharul. Se asaza in tava unsa cu margarina si tapetata cu pesmetul cernut,
apoi se gratineaza la cuptor cca 20 minute. Dupa gratinare, budinca se raceste putin si se
portioneaza, servindu-se calda.
Lacra's blog: . Tarta de visine
Lacra's blog: . Tarta de visine: Timp de preparare: 1 ora si 50 min Ingrediente: 250 gr. zahar, 200 gr. unt, 200 gr. faina, 4 oua, 1 praf sare, ½ kg. visine, zahar pud...
. Tarta de visine
Timp de preparare: 1 ora si 50 min
Ingrediente:
250 gr. zahar, 200 gr. unt, 200 gr. faina, 4 oua, 1 praf sare, ½ kg. visine, zahar pudra; faina si
unt (pentru uns si tapetat tava)
Mod de preparare:
Visinile, curatate de simburi, se presara cu zahar si se tin o ora la rece. Untul se freaca cu
zaharul si sarea pina devine o crema spumoasa. Se adauga apoi galbenusurile, unul cite unul,
frecindu-se continuu, se incorporeaza treptat faina si la sfirsit albusurile batute spuma.
Compozitia se toarna apoi intr-o tava unsa cu unt si tapetata cu faina. Deasupra, se aseaza
visinile intr-un strat uniform. Se coace la foc potrivit, cca. 40 minute. Se taie calda, se aseaza
pe farfurie si se pudreaza cu zahar pudra.
Lacra's blog: Ciocolata de casa cu alune si stafide
Lacra's blog: Ciocolata de casa cu alune si stafide: Timp de preparare: 15 min Ingrediente: 250 gr lapte praf, 500 gr zahar, 150 ml apa, 50 gr cacao, 100 gr unt, alune, stafide Mod de pr...
Ciocolata de casa cu alune si stafide
Timp de preparare: 15 min
Ingrediente:
250 gr lapte praf, 500 gr zahar, 150 ml apa, 50 gr cacao, 100 gr unt, alune, stafide
Mod de preparare:
Se dizolva zaharul in apa, se face un sirop gros (pe foc). Se incorporeaza laptele si cacao in
siropul racorit. Se adauga untul topit si racit si se amesteca bine. Se toarna in tava un strat de
ciocolata, un strat de alune si stafide si iar un strat de ciocolata.
Lacra's blog: . Eclere cu ciocolata si banana
Lacra's blog: . Eclere cu ciocolata si banana: Timp de preparare: 1 h Ingrediente: 165 ml lapte, 65 gr unt, 100 gr faina, 3 oua, 2 banane, 350 ml smintina, 100 gr ciocolata, zahar pr...
. Eclere cu ciocolata si banana
Timp de preparare: 1 h
Ingrediente:
165 ml lapte, 65 gr unt, 100 gr faina, 3 oua, 2 banane, 350 ml smintina, 100 gr ciocolata,zahar praf.
Mod de preparare:
165 ml lapte se pune la fiert cu 65 g unt. Cand clocoteste se pune 100 g faina toata odata si se
amesteca bine. Se ia deoparte si se pun 3 oua, pe rand, amestecand bine dupa fiecare.
Aluatul se pune in sprit si se fac forme pe hartia de copt. Se coc eclerele 15 min. Se lasa la
racit. 2 banane se taie felii si se stropesc cu zeama de lamaie. Crema de ciocolata: 350 ml
smantana se bate cu o lingura cu varf zahar praf. 100 g ciocolata se topeste pe aburi si se lasa
sa se raceasca bine.se incorporeaza in amestecul de frisca. Eclerele se taie in 2 si se pun pe
partea de jos felii de banane apoi crema.se acopera cu capacul si se decoreaza cu zahar
vanilat.
Lacra's blog: . Dulceata de nuci verzi
Lacra's blog: . Dulceata de nuci verzi: Timp de preparare: 45 min Ingrediente: pentru 100 gr. nuci se iau 1 ½ kg. zahar, ½ baton vanilie, 1 lamiie, 3 pahare apa Mod de prepa...
. Dulceata de nuci verzi
Timp de preparare: 45 min
Ingrediente:
pentru 100 gr. nuci se iau 1 ½ kg. zahar, ½ baton vanilie, 1 lamiie, 3 pahare apa
Mod de preparare:
Nucile verzi se curata de coaja verde de deasupra si se pun la inmuiat in apa rece timp de 48
de ore, schimbind apa de 3-4 ori pe zi. Dupa aceea, apa se scurge si nucile se pun pentru 24
de ore in apa de var, scuturind din cind in cind vasul. Fructele se spala apoi cu apa rece, se
inteapa fiecare nuca in citeva locuri cu furculita si se pun din nou in apa rece pentru 48 de
ore. A sasea zi nucile se scot din apa rece, se scufunda in apa clocotita, se fierb timp de 10
minute si apoi se rastoarna intr-o sita. In siropul fierbinte se pun nucile, vanilie si zeama de
lamiie. Dupa ce dulceata a dat in clocot se ia de pe foc. Cind s-a racit, se fierbe inca o data si
aceasta operatie se repeta de trei ori. Dupa aceea, se fierbe pina cind este gata. Rece, se pune
in borcane.
Ciorba de miel
Timp de preparare: 1 ora
Ingrediente:
Cap si maruntaie de miel, morcov si patrunjel cca 250 g, o ceapa de marime mijlocie, o
lingura orez, bors, zeamasau sare de lamiie sau otet, un galbenus, 100 ml smantana sau iaurt,
sare, tarhon, leustean.
Mod de preparare:
Pentru o ciorba de 3-4 l, este roportion capul, daca acesta este intreg, cu putin git si capetele
osoase ale pulpelor,sau circa ½ kg alta carne cu mai mult os (piept). Capul intreg cu 1/3 din
git, plus capetele osoase ale pulpelor se pun intr-o oala cu 2 l apa rece si se lasa la o parte 15
minute, ca sa se dizolve substantele hranitoare care vor da gust si aroma ciorbei. In acest
timp, zarzavatul si ceapa, rase prin razatoarea cu gauri mari, se calesc 2 minute, cu 2 linguri
de untdelemn, intr-o oala de 5-6 l, amestecind mereu; apoi se adauga carnea cu apa in care a
stat si o lingurita de sare. Se firbe 50-60 minute; se adauga apoi orezul, se amesteca bine ca sa
nu se lipeasca de fundul oalei si se lasa sa fiarba inca 20 minute. Se acreste, dupa gust, cu
bors sau cu alta substanta acra,completind lichidul pina la circa 3 l sau mai mult, daca ciorba
este prea deasa, lasind sa mai fiarba citeva clocote.
Carnea se scoate de pe oase si se adauga in ciorba. Pentru aroma este indicat tarhonul, sau
leusteanul.Cind este complet gata, se mai sareaza dupa gust. Daca se pregateste ciorba in
cantitate mai mare se pun si maruntaie. Plaminii se taie bucati cit se poate de mici ,rinichiul
se taie in bucatele, ca sa poata intra apa in canale ca sa le spele bine. Ficatul se taie in bucati
mici si se adauga in ciorba, cind toate sint fierte (se fierbenumai 5 minute, ca sa nu se
intareasca). Din cap si maruntaie, se pot pregati circa 8 l ciorba; se maresc cantitatile
celorlalte proportional cu cantitatea de ciorba, procedind exact ca mai sus.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)