Ce este rosu, sub forma de inima, cu miros imbietor si gust cuceritor? Desigur, capsunile. Aceste fructe indragite in intreaga lume sunt nu numai surse de vitamine cu putine calorii si ci ingrediente pentru mancaruri si bauturi pe care le poti pregati pe tot timpul anului. Citeste randurile care urmeaza si vei afla mai multe lucruri despre capsuni.
Capsunile sunt fructe pe care le poti gasi in tot timpul anului, in mai multe variante: de productie proprie, mai ales pe timpul verii, din luna mai pana in luna septembrie - in piete si magazine de fructe sau din import - in supermarket-uri.
Aceste fructe sunt o sursa importanta de vitamine si substante nutritive bune pentru organism: vitaminele A, B5, C, D si K, acizi omega-3, acid folic, carotenoizi, potasiu, magneziu, fenoli, anthocianini, care au rol antioxidant, anti-inflamator , anticancerigen si de revitalizare a organismului.
In lume exista peste 600 de feluri de capsuni, care difera in marime, aroma si textura, insa punctul comun este culoarea rosietica, semintele care o acopera si codita care o leaga de planta din care creste. Aceste fructe pot primi titlul de “cele mai populare fructe din lume”, datorita faptului ca oamenii le consuma si sub forma cruda, dar si ca o delicatesa adaugata in mancare.
Cum sa alegi si sa depozitezi capsunile
Fructele capsunului sunt foarte perisabile, de aceea ar trebui cumparate cat mai aproape de momentul folosirii. Cauta capsunile care sa aiba un aspect ferm si sanatos, tari la atingere, fara zone moi, care sa straluceasca. Cauta-le pe cele de marime potrivita, pentru ca de cele mai multe ori sunt mai gustoase decat cele mari. Alege fructele care au coditele verzi, iar daca sunt pre-ambalate, asigura-te ca nu au fost lovite.
Le poti depozita in frigider sau un congelator, inainte de a le pregati. Pentru a afla mai multe detalii despre cum sa alegi si sa depozitezi capsunile, citeste articolul pe aceasta tema
Cum sa pregatesti capsunile
Aceste fructe sunt delicioase indiferentd e modul in care le consumi: fie crude, fie preparate.
Le poti consuma crude, ca atare, dupa ce au fost bine spalate, pe post de gustare sau desert, cu frisca sau inghetata. Dar daca te tenteaza retete de salate cu capsuni, adauga-le si in astfel de mancaruri, fie ca sunt pe baza de fructe, fie ca vor insoti carnea si alte legume.
Din ele poti pregati usor dulceturi, gemuri, sosuri si toppinguri, folosind doar capsuni, apa, zahar si cateva mirodenii. Ia in timpul verii ai posibilitatea de a pregati inghetate si creme de fructe, folosind fructe proaspete. Pentru a afla ce alte retete au la baza capsunile, consulta si articolul “Ce retete poti pregati din capsuni”.