miercuri, 13 martie 2013

budinca de orez


O reteta de budinca cu orez si mere delicioasa va prezint azi….  Este o reteta care o pregatea bunica mea in vacantele de vara cand eram la ea. Mereu stateam prin preajma ei cand spunea ca va pregati aceasta budinca nu cumva sa pierd clipa cand o scoatea din cuptor… Mi-am adus aminte de ea mai zilele trecute si am sunat-o sa imi spuna si mie reteta ei. Cum am aflat reteta am si preparat-o si eu la randul meu fetelor mele carora le-a fost pe plac. La urmatoarea tura am sa adaug si cateva stafide in compozitie, cu siguranta va fi si mai bun. Va recomand sa incercati si voi aceasta reteta de budinca cu siguranta veti fi incantati de rezultatul final.
Ingrediente:
300 g orez
1 l lapte
150-200 g zahar
1/2 lingurita sare
1 fiola esenta vanilie
6 mere
4 oua
5-6 linguri dulceata de caise
100 g unt
pesmet pentru tapetat tava
unt pentru uns tava
Preparare:
Curatam merele si indepartam cotorul cu seminte dupa care le feliem cat de subtire putem. Le stropim cu zeama de la o lamaie sa nu se oxideze pana pregatim celelate ingrediente necesare acestei budinci. 

Orezul spalat  il fierbem intr-un litru de lapte pana devine moale. In laptele in care fierbem orezul sa nu uitam sa adaugam si 100 g unt si 1/2 lingurita sare. Dupa ce orezul a fiert luam oala deoparte si trecem la urmatoarea etapa. Intr-un vas spargem 2 oua la care mai adaugam inca 2 galbenusuri. Cele 2 albusuri ramase se bat spuma cu 40 g de zahar pudra. Ouale le batem putin cu un tel apoi le vom adauga la compozitia de orez care a racit pana acum(sa nu fie compozitia fierbinte!). Se amesteca pana se omgenizeaza se adauga zaharul, esenta de vanilie, coaja razuita de la lamaie apoi se adauga merele feliate si se amesteca. O forma rotunda de preferat detasabila(se poate coace si in tava dreptunghiulara daca doriti) cu diametrul de 26 cm se unge cu unt apoi se tapeteaza cu pesmet dupa care se toarna in ea compozitia rezultata. Deasupra putem pune cateva felii de mere si acoperim apoi totul cu bezeaua facuta din cele 2 albusuri de ou.
Dam forma la cuptorul preincalzit pana bezeaua este frumos rumenita(se tine la cuptor circa 30-45 minute la foc cu intensitate mica). Dupa ce a copt lasam sa raceasca budinca de orez , deasupra bezelei intindem dulceata de caise apoi ornam dupa imaginatia fiecaruia cum dorim.
Pofta Buna !

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu